Hoe wordt u een ochtendmens?

Gepubliceerd:

Een ochtendmens worden kan een moeilijke maar lonende reis zijn, met het potentieel om de algemene gezondheid en productiviteit te verbeteren. Deze uitgebreide gids over hoe u een ochtendmens wordt, gaat dieper in op wetenschappelijk onderbouwde strategieën die u zullen helpen deze overgang soepel te laten verlopen.

We beginnen met het verkennen van goede slaaphygiënepraktijken, waaronder het creëren van een routine voor het slapengaan en het optimaliseren van uw slaapkameromgeving. Vervolgens bespreken we het belang van het controleren van blootstelling aan licht op verschillende tijdstippen van de dag, gevolgd door het beheersen van cafeïneconsumptie voor een betere slaapkwaliteit.

In de toekomst zullen we inzichten delen over het ontwikkelen van een aangename ochtendroutine met lichaamsbeweging en sociale contacten. Daarnaast introduceren we wekkers bij zonsopgang als een effectief middel om vroeger wakker te worden. Verder zullen we buitenactiviteiten met fel licht bespreken als een andere benadering om het circadiane ritme te reguleren.

Ten slotte zullen we verschillende slaaphulpmiddelen en apps onderzoeken die ontworpen zijn om uw inzicht in uw persoonlijke slaappatronen te verbeteren, voordat we aangeven wanneer het gepast is om gezondheidswerkers te raadplegen voor interventies op maat om een succesvol ochtendmens te worden.

hoe word ik een ochtendmens

Een goede slaaphygiëne instellen

Maak een consistent slaapschema en houd u daaraan, waarbij u geleidelijk de wektijden aanpast tot u het gewenste schema bereikt.

Een routine voor het slapengaan creëren voor ontspanning

Neem ontspannende activiteiten op in uw nachtelijke routine, zoals lezen of een warm bad nemen, en vermijd elektronische apparaten voordat u naar bed gaat.

Uw slaapkameromgeving slaapvriendelijk maken

Optimaliseer uw slaapkamer voor kwaliteitsrust door ervoor te zorgen dat deze donker, stil, koel en comfortabel is, zo nodig met verduisteringsgordijnen, machines voor witte ruis of oordopjes.

Lichtbelichting regelen

Een goed beheer van het licht kan uw circadiane ritme helpen resetten, waardoor u gemakkelijker kunt wennen aan vroegere wektijden en 's nachts gemakkelijker in slaap kunt vallen.

Natuurlijk licht in de ochtend

Open uw zonwering enigszins voordat u naar bed gaat, zodat er 's ochtends natuurlijk zonlicht uw kamer binnenkomt, zodat u alerter en energieker wordt.

Maak een korte wandeling buiten of ontbijt in de buurt van een raam voor extra blootstelling aan fel licht.

Blauw licht blokkerende strategieën voor een betere slaap

 • Dim kunstlicht: Verminder de schermtijd door elektronische apparaten uit te schakelen of de helderheid ervan minstens een uur voor het slapengaan te dimmen.
 • Draag een blauwlichtbril: Overweeg een blauwlichtbril te dragen om schadelijke blauwe golflengten die door digitale apparaten worden uitgezonden te filteren.
 • Minder fel licht: Vermijd 's avonds felle verlichting, maar kies in plaats daarvan voor zachtere lampen of kaarsen die een ontspannen sfeer scheppen waardoor u eerder in slaap valt.

Door deze tactieken toe te passen kan men zijn slaap-waakcyclus reguleren en zich 's morgens energieker voelen.

Uw ochtendroutine onder controle krijgen: Cafeïneverbruik onder controle houden

Beheers uw cafeïne-inname om een ochtendmens te worden door bij het ontwaken als eerste koffie of thee te drinken.

Na 15.00 uur kan cafeïneconsumptie uw slaappatroon verstoren, waardoor het moeilijk wordt om eerder op de avond in slaap te vallen.

Cafeïne kan een stimulerend middel zijn dat uw vermogen om in slaap te vallen en te blijven gedurende de nacht belemmert.

 • Kruidenthee: Kies voor cafeïnevrije kruidenthee zoals kamille of pepermunt om ontspanning te bevorderen zonder uw slaap-waakcyclus te beïnvloeden.
 • Natuurlijke energieboosters: Consumeer in de late namiddag voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 en B12, zoals bananen of noten, voor een energieboost.
 • Matige lichaamsbeweging: Doe lichte fysieke activiteiten zoals stretchen of een blokje om lopen om de bloedcirculatie te verbeteren en u wakker te houden zonder uw circadiane ritme te verstoren.

Door deze strategieën in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de cafeïneconsumptie effectief beheersen en tegelijkertijd met succes een vroege vogel worden.

Een aangename ochtendroutine ontwikkelen

Een ochtendmens worden is gemakkelijker wanneer u een persoonlijke en aangename ochtendroutine hebt.

Lichaamsbeweging integreren

Het lichaam wakker schudden met een training in de vroege ochtend, zoals yoga of hardlopen, kan zorgen voor een uitbarsting van energie en een betere gemoedstoestand.

Sociale contacten opbouwen

Sluit u aan bij vrienden met dezelfde interesses door lid te worden van een plaatselijke hardloopclub of 's ochtends vroeg een groepsles te volgen in de sportschool.

Opmerking: Consistentie is essentieel bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten, zoals een ochtendmens worden. Houd u enkele weken aan uw nieuwe routine totdat het een tweede natuur wordt, en voorkom dat u op de snooze-knop drukt.

Gemakkelijker wakker worden met wekkers voor zonsopgang

De overgang naar een ochtendmens kan moeilijk zijn, maar wekkers met zonsopgang kunnen het gemakkelijker maken door natuurlijk zonlicht te simuleren in plaats van schokkende wekkers.

Voordelen van wekkers met zonsopgang

 • Gemakkelijker wakker worden: De geleidelijke toename van het licht simuleert een natuurlijke zonsopgang en helpt u wakker te worden zonder u suf te voelen.
 • Betere slaap-waakcyclus: Gesimuleerd zonlicht regelt uw interne lichaamsklok en verbetert uw circadiane ritme voor een betere slaapkwaliteit.
 • Stemmingsverbetering: Geleidelijke verhoging van het licht kan stresshormonen zoals cortisol verminderen, waardoor de stemming en het energieniveau gedurende de dag verbeteren.

De juiste wekker voor zonsopgang kiezen

Geef bij de keuze van een geschikte wekker voor zonsopgang de voor u belangrijkste kenmerken voorrang.

 1. Zonsondergangsimulatie: Sommige modellen bieden simulaties van de zonsondergang die de lichten geleidelijk dimmen voor het slapengaan, wat helpt bij het ontspannen en eerder in slaap vallen. Bron
 2. Natuurgeluiden of FM-radio: Kies een wekker met rustgevende natuurgeluiden of ingebouwde FM-radio als muziek u 's ochtends meer aanspreekt dan alleen licht. Bron
 3. Sluimerfunctie: Kies voor modellen met deze functie als u nog steeds liever af en toe op snooze drukt, maar consequent eerdere wektijden aanhoudt als onderdeel van uw ochtendroutine. Bron

Ga naar buiten en geniet van de zon om beter te slapen

Buitenactiviteiten toevoegen aan uw ochtendroutine kan u helpen een ochtendmens te worden door uw circadiane ritme aan te passen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Hoe ochtendzonlicht uw lichaamsklok beïnvloedt

Blootstelling aan natuurlijk licht in de ochtend kan uw lichaamsklok helpen resetten, waardoor uw alertheid en energieniveau gedurende de dag verbeteren. Studies tonen aan dat ochtendzonlicht zelfs nachtbrakers kan helpen om vroege vogels te worden.

Bron

Buitenactiviteiten die een betere slaap bevorderen

 • Stevig wandelen: Laat uw hart pompen en geniet van de zon tijdens een stevige wandeling door uw buurt of het plaatselijke park.
 • Joggen of hardlopen: Voor een intensievere training kunt u buiten joggen of hardlopen om uw dagelijkse dosis zonlicht en lichaamsbeweging te krijgen.
 • Fietsen: Geniet van de buitenlucht en verbeter uw slaap door te gaan fietsen.
 • Tuinieren: Maak contact met de natuur en haal wat frisse lucht door 's ochtends een tuin of groene ruimte te onderhouden.

Streef ernaar elke dag minstens een half uur buiten te zijn voor de meeste voordelen en om een regelmatige slaaproutine aan te houden.

Tools en apps om u te helpen een ochtendmens te worden

Hebt u moeite om vroeger wakker te worden? Deze slaaptools en apps kunnen u helpen uw slaap-waakcyclus aan te passen en een ochtendmens te worden.

Identificeer uw chronotype met de To RISE App

De To RISE app helpt u inzicht te krijgen in uw unieke circadiane ritme en wanneer u zich van nature slaperig of alert voelt gedurende de dag.

Verbeter de slaapkwaliteit met Sleep by Headspace

Sleep by Headspace biedt geleide meditatiesessies om u te helpen sneller in slaap te vallen en gezondere bedtijdroutines in te stellen.

Door deze innovatieve hulpmiddelen in uw ochtendroutine op te nemen, kunt u uw slaapschema geleidelijk verschuiven en fris wakker worden.

Raadplegen van gezondheidswerkers

Als uw pogingen om een ochtendmens te worden geen succes hebben gehad, is het misschien tijd om gezondheidsdeskundigen te raadplegen.

Wanneer professionele hulp zoeken

 • Als uw pogingen om vroeger wakker te worden ondanks voortdurende inspanningen zijn mislukt.
 • Als u vermoedt dat een onderliggende slaapstoornis de oorzaak is van uw slaapproblemen.
 • Als uw vermoeidheid overdag uw werk, school of persoonlijke relaties beïnvloedt.

Werken met een slaapdeskundige voor interventies op maat

Een slaapspecialist kan helpen bij de diagnose en behandeling van slaapstoornissen, en persoonlijke begeleiding bieden bij het effectief aanpassen van uw interne lichaamsklok.

Kijk op Sleep Foundation voor meer informatie over de wetenschap achter slaap en National Sleep Foundation voor informatie over slaapstoornissen en behandelingen.

Hoe een ochtendmens te worden

Als u een nachtbraker bent die moeite heeft om vroeg op te staan, kan het onmogelijk lijken om een ochtendmens te worden. Maar met een paar veranderingen in uw levensstijl kunt u uw lichaam trainen om vroeger wakker te worden en zich de hele dag energieker te voelen. Hier volgen enkele tips om u te helpen een ochtendmens te worden:

Een consistent slaapschema opstellen

Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden kan helpen om de interne klok van uw lichaam, ook wel uw circadiane ritme genoemd, te reguleren. Dit kan het gemakkelijker maken om zonder wekker in slaap te vallen en op een natuurlijke manier wakker te worden. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en probeer u ook in het weekend aan uw slaapschema te houden.

Maak een routine voor het slapengaan

Een ontspannende bedtijdroutine kan uw lichaam het signaal geven dat het tijd is om af te koelen en zich voor te bereiden op de slaap. Neem een warm bad, lees een boek of doe aan meditatie of yoga voor u naar bed gaat. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten met blauw licht, dat uw slaap kan verstoren.

Pas uw wektijd geleidelijk aan

Als u gewend bent laat op te staan, kan het een schok voor uw systeem zijn om plotseling om 5 of 6 uur op te staan. Pas in plaats daarvan uw wektijd elke dag geleidelijk aan met 15-30 minuten totdat u uw gewenste wektijd bereikt. Dit kan uw lichaam helpen zich gemakkelijker aan het nieuwe schema aan te passen.

Controle van de blootstelling aan licht

Blootstelling aan licht kan een aanzienlijke invloed hebben op uw slaap-waakcyclus. Probeer uzelf overdag bloot te stellen aan helder licht, vooral 's ochtends, om uw circadiane ritme te helpen reguleren. Vermijd 's nachts fel licht en beperk blootstelling aan elektronische apparaten die blauw licht uitstralen tot een minimum.

Creëer een ochtendroutine

Een ochtendroutine kan u helpen uw dag goed te beginnen en u energieker te voelen. Overweeg activiteiten die u leuk vindt, zoals sporten, lezen of naar muziek luisteren. U kunt ook proberen een wekker voor zonsopgang te gebruiken, die het licht geleidelijk verhoogt om een natuurlijke zonsopgang te simuleren.

Snooze-knop vermijden

Hoe verleidelijk het ook is om op de sluimerknop te drukken, het kan het juist moeilijker maken om wakker te worden en u alert te voelen. Probeer in plaats daarvan uw wekker aan de andere kant van de kamer te zetten, zodat u uit bed moet komen om hem uit te zetten. Dit kan u helpen de dag goed te beginnen.

Denk aan onderliggende slaapstoornissen

Als u deze tips hebt geprobeerd en nog steeds moeite hebt om vroeg wakker te worden, hebt u misschien een onderliggende slaapstoornis. Overweeg het raadplegen van een slaapspecialist of een arts die gespecialiseerd is in slaapgeneeskunde om eventuele onderliggende aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen.

Een ochtendmens worden kost tijd en moeite, maar met deze tips kunt u uw lichaam trainen om vroeger wakker te worden en zich de hele dag energieker te voelen.

Conclusie

Wilt u een ochtendmens worden? Stel een bedtijdroutine in en optimaliseer uw slaapkamer voor een goede nachtrust.

Pas geleidelijk uw wektijd aan en controleer de blootstelling aan licht om uw circadiane ritme te verbeteren.

Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan voor een betere slaapkwaliteit.

Creëer een aangename ochtendroutine op maat, inclusief sociale contacten, wekkers bij zonsopgang en buitenactiviteiten.

Begrijp uw chronotype en circadiane ritme met behulp van apps om u te helpen een ochtendmens te worden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/