Vasten en slapen

Gepubliceerd:

Het begrijpen van de ingewikkelde band tussen vasten en slaap is van fundamenteel belang voor diegenen die hun gezondheid en welzijn willen verbeteren. In deze blogpost wordt het verband tussen intermittent fasting (vasten met tussenpozen) en slaap onderzocht, en wordt nagegaan hoe men maaltijden kan plannen om zowel de voordelen van gewichtsverlies als een rustgevende slaap tijdens het vasten te maximaliseren, terwijl men gehydrateerd blijft.

We zullen onderzoeken hoe belangrijk het is om maaltijden rond uw slaapschema te plannen om zowel de voordelen van gewichtsverlies als optimale rust tijdens het vasten te maximaliseren. Gehydrateerd blijven is een must tijdens het intermitterend vasten; niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook om beter te slapen.

Naast het bespreken van maaltijdplanning en hydratatiestrategieën, zullen we de rol die koolhydraten spelen in de serotonineproductie onderzoeken, die rechtstreeks van invloed is op ons vermogen om gemakkelijk in slaap te vallen. Het creëren van een ideale slaapomgeving is een ander belangrijk aspect dat in overweging moet worden genomen wanneer men het circadiane ritme probeert te verbeteren door middel van intermittent fasting.

Tot slot kan het kiezen van de juiste methode voor intermitterend vasten uw slaappatroon aanzienlijk beïnvloeden; daarom bespreken we verschillende benaderingen zoals afwisselend vasten of eten met tijdsbeperking. Als u al deze factoren met betrekking tot vasten en slaap begrijpt, zult u weloverwogen beslissingen kunnen nemen om deze verandering van levensstijl effectief in uw dagelijkse routine op te nemen.

Vasten-en-slapen

Maaltijden plannen rond het slaapschema

Een essentieel aspect van intermittent fasting is het plannen van maaltijden rond uw slaapschema. Het wordt aanbevolen om uw laatste maaltijd ten minste drie uur voor het slapengaan te nuttigen om te voorkomen dat u 's avonds laat honger krijgt die de slaap kan verstoren. Dit zorgt ervoor dat u een balans houdt tussen vasten en slaap voor optimale resultaten.

Het belang van timing bij intermitterend vasten

Het succes van intermittent fasting hangt grotendeels af van de zorgvuldige selectie van eetmomenten, die een directe invloed hebben op het natuurlijke circadiane ritme en de algehele slaapkwaliteit. Snacken laat op de avond moet vermeden worden om verstoringen in de melatonineproductie te voorkomen, wat het natuurlijke circadiane ritme van het lichaam kan verstoren. Door maaltijden vroeger op de avond te plannen, geeft u uw lichaam genoeg tijd om voedsel goed te verteren en in een nuchtere toestand te komen zonder ongemak te veroorzaken tijdens de nachtrust.

Strategieën om snacken laat op de avond te vermijden

  • Maak een eetschema: Het vastleggen van specifieke tijden voor het nuttigen van voedsel helpt bij het creëren van consistentie binnen de dagelijkse routines, terwijl het ook structuur biedt rond wanneer het gepast (en niet gepast) is om te eten gedurende elke dag of week op basis van individuele voorkeuren, ervaringen, doelen en tot nu toe behaalde resultaten.
  • Vermijd cafeïne na het midden van de middag: Het is aangetoond dat cafeïne zowel het in slaap vallen als het in slaap blijven belemmert; daarom zou het beperken van de inname na bepaalde uren gunstig kunnen zijn voor het bereiken van een betere slaap en het zich houden aan de gekozen methoden/praktijken rondom de IF-protocollen zelf.
  • Eet uitgebalanceerde maaltijden: Door ervoor te zorgen dat alle belangrijke macronutriënten in elke maaltijd/snack zitten, kunnen mensen die elke vorm/type/stijl/modaliteit beoefenen die met IF-gerelateerde inspanningen geassocieerd wordt, toegang krijgen tot de noodzakelijke energiebronnen die hun lichaam/functies/processen/systemen nodig hebben, zowel tijdens actieve periodes als tijdens rustperiodes.
  • Overweeg kruidenthee: Het drinken van een warme kop cafeïnevrije, slaapbevorderende kruidenthee, zoals kamille of valeriaanwortel, kan helpen om de verlangens op de late avond te beteugelen, terwijl het ook ontspanningsvoordelen biedt die een rustgevende slaap bevorderen.

Het opnemen van deze strategieën in uw dagelijkse routine zal niet alleen de effectiviteit van uw intermittent fasting plan verbeteren, maar ook een betere slaapkwaliteit bevorderen. Door goed op te letten wanneer u voedsel eet en door aanpassingen te maken om mogelijke verstoringen van het melatonineniveau te voorkomen, kunt u de gezondheidsvoordelen van deze populaire afslankmethode benutten zonder dat u kostbare uren slaap per nacht hoeft op te offeren.

Vergeet niet dat het vinden van de juiste balans tussen vastenuren en het aanhouden van een adequaat slaapschema cruciaal is voor het algehele welzijn. Zolang u consequent blijft met uw eetgewoonten en waar nodig aanpassingen maakt op basis van uw persoonlijke ervaringen, voorkeuren, doelen en tot nu toe behaalde resultaten, zal het succes na verloop van tijd vanzelf volgen, samen met het blijven volgen van de gekozen methoden/praktijken die direct gerelateerd zijn aan IF-gerelateerde inspanningen zelf.

De hele dag door gehydrateerd blijven

Gehydrateerd blijven is essentieel bij intermittent fasting. Het helpt om uw energieniveau op peil te houden, helpt bij gewichtsverlies en bevordert een betere slaapkwaliteit. Maar te veel water drinken vlak voor het slapengaan kan leiden tot veelvuldige plaspauzes en uw slaap verstoren. Hier zijn enkele tips om de vochtinname voor het slapengaan in de hand te houden:

Voordelen van hydratatie tijdens intermitterend vasten

  • Onderhoudt het energieniveau: Voldoende water drinken voorkomt vermoeidheid door uitdroging.
  • Helpt bij gewichtsverlies: Gehydrateerd blijven bevordert de verzadiging en vermindert het hongergevoel tijdens het vasten.
  • Bevordert de slaapkwaliteit: Een goede hydratatie ondersteunt de natuurlijke regulatie van het circadiane ritme, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit 's nachts.
  • Ondersteuning van de spijsvertering: Voldoende waterconsumptie bevordert de spijsvertering en helpt constipatie of andere spijsverteringsproblemen voorkomen die het slaappatroon kunnen verstoren.

Tips voor een goede vochtinname rond bedtijd

  1. Creëer een dagelijkse routine: Plan gedurende de dag specifieke tijdstippen in voor het drinken van water of kruidenthee (vermijd cafeïne) en zorg ervoor dat u de meeste vloeistoffen eerder en niet later drinkt, zodat ze uw slaap niet verstoren.
  2. Verminder de vochtinname 's avonds: Begin ongeveer twee uur voor het slapengaan met het afbouwen van de vloeistofconsumptie, zodat het lichaam genoeg tijd heeft om vloeistoffen te verwerken zonder dat u 's nachts naar het toilet moet om in slaap te vallen.
  3. Kies hydraterend voedsel: Neem vochtinbrengend voedsel zoals fruit en groenten op in uw eetschema tijdens de periodes waarin u niet vast. Deze kunnen u helpen om gehydrateerd te blijven, terwijl ze ook essentiële voedingsstoffen leveren voor een algehele gezondheid.
  4. Let op uw elektrolyten: Overweeg tijdens vastendagen of langere vastenperioden om elektrolytsupplementen toe te voegen om een goede balans van mineralen in het lichaam te behouden en uitdrogingsverschijnselen zoals duizeligheid of spierkrampen te voorkomen die de slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden.

Naast het controleren van de waterinname, kunnen andere factoren zoals het verminderen van alcoholgebruik en het beperken van vochtafdrijvende dranken zoals koffie of thee helpen om een optimale hydratatie te garanderen. Zo kunnen het vermijden van overmatig alcoholgebruik en het beperken van vochtafdrijvende dranken zoals koffie of thee de hydratatie-inspanningen tijdens intermitterende vastenroutines verder ondersteunen. Door de hele dag door voldoende te hydrateren en tegen bedtijd op een bewuste manier met vocht om te gaan, bent u zowel lichamelijk als geestelijk beter uitgerust voor succesvolle resultaten bij het afvallen en voor een betere slaapkwaliteit elke nacht.

Koolhydraten opnemen in uw dieet

Ondanks het feit dat sommige diëten ze afraden, moeten koolhydraten in uw dieet worden opgenomen als u aan intermittent fasting doet en voor een goede slaapkwaliteit zorgt. Koolhydraten bevorderen ontspanning en wekken slaap op door het serotonineniveau in de hersenen te verhogen, waardoor ze een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet vormen. In dit gedeelte bespreken we de rol van koolhydraten bij het bevorderen van ontspanning en slaap en geven we voorbeelden van gezonde koolhydraatbronnen.

De rol van koolhydraten bij het bevorderen van ontspanning en slaap

Koolhydraten zijn cruciaal voor het handhaven van ons natuurlijke circadiane ritme, dat onze slaap-waakcyclus regelt. Tryptofaan, een aminozuur dat dient als voorloper van serotonine en helpt bij het reguleren van de stemming, eetlust en slaap-waakcycli, kan in grotere hoeveelheden worden aangemaakt door de consumptie van koolhydraten.

Het eten van koolhydraten kan ook helpen om het melatonineniveau te verhogen, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het regelen van onze interne klok, wat de rustgevende slaap verder bevordert. Als u koolhydraatrijk voedsel eet voor het slapengaan of tijdens uw eetmoment als u een tijdbeperkt eetschema zoals 16:8 volgt, kan dit ertoe bijdragen dat u langer in slaap blijft gedurende de nacht.

Voorbeelden van gezonde koolhydraatbronnen

  • Volle granen: Bruine rijst, quinoa, gerst en haver zijn uitstekende bronnen van complexe koolhydraten die langdurige energie leveren zonder bloedsuikerpieken te veroorzaken. Ze bevatten ook veel vezels, wat helpt bij de spijsvertering en gewichtsverlies tijdens het vasten.
  • Fruit: Bananen bevatten natuurlijke suikers samen met essentiële vitaminen en mineralen die de algehele gezondheid ondersteunen. Ze bevatten ook tryptofaan, dat de slaapkwaliteit kan helpen verbeteren.
  • Peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen rijk aan koolhydraten, maar leveren ook een goede hoeveelheid eiwitten en vezels. Deze combinatie helpt u om langer vol te blijven en ondersteunt het spierherstel tijdens het vasten.
  • Zoete aardappelen: Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van complexe koolhydraten die gedurende de nacht langzaam energie afgeven om een rustgevende slaap te bevorderen. Daarnaast bevatten ze kalium waarvan bekend is dat het de spieren ontspant en een gezonde slaapomgeving ondersteunt.

Door deze gezonde koolhydraatbronnen in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u uw energieniveau tijdens het vasten op peil houden en 's nachts een betere slaapkwaliteit bevorderen. Het is echter essentieel om te voorkomen dat u vlak voor het slapengaan grote maaltijden nuttigt, omdat dit spijsverteringsproblemen of brandend maagzuur kan veroorzaken die uw slaap kunnen verstoren.

Om te zorgen voor optimale resultaten van intermittent fasting zonder afbreuk te doen aan uw slaapgezondheid, moet u erop letten wanneer u voedsel eet en uw eetgewoonten dienovereenkomstig aanpassen op basis van hoe uitgerust u zich voelt na afloop van elke vastencyclus. Vergeet niet dat gehydrateerd blijven gedurende de dag net zo belangrijk is voor het handhaven van uw algehele welzijn, zowel tijdens vastenperiodes als tijdens normale eetschema's.

Rust na vastencycli beoordelen

Als u aan intermittent fasting doet, is het belangrijk om na te gaan hoe goed u zich uitgerust voelt na elke vastensessie. Een slechte slaapkwaliteit kan een teken zijn dat u uw eetschema moet aanpassen.

Tekenen van onvoldoende herstellende slaap

Hier zijn enkele tekenen dat uw intermittent fasting schema een negatieve invloed kan hebben op uw slaapkwaliteit:

  • Vaak wakker worden: Meerdere keren wakker worden gedurende de nacht kan erop wijzen dat uw lichaam moeite heeft om in slaap te blijven door honger of andere factoren die met het vasten te maken hebben.
  • Moeite met in slaap vallen: Moeite met in slaap vallen kan erop wijzen dat uw eetgewoonten uw natuurlijke circadiane ritme en melatonineniveaus beïnvloeden.
  • Gebrek aan REM-slaap: Snelle oogbewegingen (REM) slaap is essentieel voor cognitieve functies en geheugenconsolidatie. Als u ondanks voldoende slaapuren suf wakker wordt, kan dit duiden op een gebrek aan REM-slaap als gevolg van een verstoorde circadiane klok door het vasten.
  • Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid: Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot stemmingswisselingen en verhoogde prikkelbaarheid gedurende de dag. Dit kan zowel persoonlijke relaties als werkprestaties beïnvloeden als er niets aan gedaan wordt.

Uw eetmoment aanpassen voor een betere rust

Als u een van de genoemde symptomen opmerkt, kan dat een teken zijn om uw intermittent fasting routine te heroverwegen en zo nodig aan te passen. Hier zijn enkele tips voor het optimaliseren van uw eetmoment om de slaap te bevorderen:

  • Verschuif uw eetmoment eerder: Eten dichter bij bedtijd kan het melatonineniveau verstoren en het begin van de slaap verstoren. Probeer uw eetmoment eerder op de dag te verschuiven, zodat u minstens drie uur voor het slapengaan stopt met eten.
  • Vermijd cafeïne tijdens het vasten: Cafeïne is een stimulerend middel dat zowel het in slaap vallen als het in slaap blijven negatief kan beïnvloeden. Beperk het gebruik ervan tijdens het vasten, vooral rond bedtijd.
  • Gebruik ontspanningstechnieken: Activiteiten zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of rustige yoga-oefeningen voor het slapengaan kunnen de geest helpen kalmeren en het lichaam voorbereiden op een herstellende slaap na een lange dag vasten.
  • Eet uitgebalanceerde maaltijden tijdens het vasten: Zorg ervoor dat elke maaltijd voldoende eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen bevat om de algehele gezondheid te ondersteunen tijdens het intermitterend vasten. Dit zal na verloop van tijd ook helpen om de slaaphormonen zoals melatonine beter te reguleren.

Het vinden van de juiste balans tussen intermittent fasting (vasten met tussenpozen) en een goede nachtrust is cruciaal voor het maximaliseren van de gezondheidsvoordelen van dit dieet. Door erop te letten hoe goed u zich uitgerust voelt na afloop van elke vastencyclus, en de nodige aanpassingen te doen op basis van individuele behoeften, is het mogelijk om uw gewichtsverliesdoelen te bereiken en uw algehele welzijn te verbeteren door elke nacht beter te slapen.

Een ideale slaapomgeving creëren

Inspanningen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een goede slaap zijn cruciaal voor het behouden van een goede slaapkwaliteit tijdens het intermitterend vasten. Dit omvat het vermijden van beeldschermtijd voor het slapengaan, de thermostaat op een koele en comfortabele temperatuur instellen, investeren in matrassen, lakens en kussens van hoge kwaliteit en het wegnemen van licht van buitenaf met verduisterende gordijnen of oogmaskers.

Tips om blootstelling aan blauw licht te verminderen

Blootstelling aan blauw licht van beeldschermen kan uw natuurlijke circadiane ritme verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Om dit probleem te minimaliseren:

  • Om uw natuurlijke circadiane ritme zo min mogelijk te verstoren, vermijdt u het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan en kiest u voor een ontspannende routine voor het slapengaan waar geen schermen aan te pas komen.
  • Als u vlak voor het slapengaan een apparaat moet gebruiken, overweeg dan om apps te installeren die blauw licht uitfilteren of om de instellingen op uw apparaat aan te passen om de uitstoot van blauw licht te verminderen.
  • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan waarbij u geen beeldschermen gebruikt; probeer in plaats daarvan een boek te lezen of rustgevende activiteiten te doen, zoals mediteren of rustig stretchen.

Het belang van de slaapkamertemperatuur en de keuze van het beddengoed

De temperatuur in uw slaapkamer speelt een essentiële rol bij het bevorderen van de slaap. Een koelere omgeving helpt de slaap te reguleren door het lichaam te laten weten dat het tijd is om te rusten. Volgens deskundigen:

  • Optimale slaapomstandigheden vereisen een kamertemperatuur van 15-19°C.
  • Investeren in ademend beddengoed zoals katoenen lakens kan helpen om de lichaamstemperatuur tijdens de nacht op peil te houden.
  • Hoofdkussens van traagschuim of latex kunnen een betere ondersteuning bieden dan traditionele veren kussens, wat het algehele slaapcomfort kan verbeteren.

Daarnaast kan de kwaliteit van uw matras de slaap aanzienlijk beïnvloeden. Een comfortabel en ondersteunend matras helpt de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden, waardoor het risico op nekpijn of rugpijn afneemt. Wanneer u een nieuwe matras kiest:

  • Kies er een die voldoende ondersteuning biedt voor de slaappositie van uw voorkeur (zij-, rug- of buikligging).
  • Houd rekening met factoren zoals het hardheidsniveau en de materialen die bij de constructie worden gebruikt om er zeker van te zijn dat u een product krijgt dat aan uw specifieke behoeften voldoet.
  • Probeer, indien mogelijk, verschillende matrassen uit voordat u tot aankoop overgaat om de matras te vinden die het beste bij u past.

Het handhaven van een ideale slaapomgeving is van cruciaal belang bij intermittent fasting, omdat het ervoor zorgt dat zowel de vasten- als de rustperioden geoptimaliseerd worden voor maximale gezondheidsvoordelen. Door de blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan te minimaliseren, een koele en comfortabele slaapkameratmosfeer te creëren met beddengoed van hoge kwaliteit en te investeren in ondersteunende matrassen/kussens, bent u al een heel eind op weg naar een betere herstellende slaap terwijl u een intermittent fasting schema volgt.

Een intermitterende vastenmethode kiezen

Er zijn verschillende methoden voor intermittent fasting waaruit u kunt kiezen op basis van individuele voorkeuren. Het is essentieel om te vinden wat het beste werkt, zodat u aan uw gezondheidsdoelen kunt voldoen en toch elke nacht voldoende herstelt. In dit gedeelte zullen we drie populaire intermitterende vastenmethoden bekijken: afwisselend dagvasten, de 24-uurs dieetmethode en eten met tijdsbeperking.

Overzicht van afwisselend dagvasten

Bij alternate-day fasting eet u de ene dag normaal, gevolgd door een volledig vasten de volgende dag. Deze cyclus wordt de hele week herhaald. Op dagen dat u niet vast, zijn er geen specifieke beperkingen wat betreft voedselkeuzes of portiegroottes; het is echter van cruciaal belang om gezonde eetgewoonten aan te houden voor uw algehele welzijn en om succesvol af te vallen als dat uw doel is.

  • Voordelen: Kan bij sommige mensen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en verbeterde metabole gezondheidsmarkers.
  • Nadelen: Kan een uitdaging zijn voor mensen met drukke schema's of sociale verplichtingen rond de maaltijden; kan mogelijk slaappatronen verstoren als de honger te hevig wordt tijdens de vastenperiode.

De 24-uurs Dieet Methode

Het 24-uurs dieet, ook bekend als Eat-Stop-Eat, houdt in dat u één of twee keer per week 24 uur vast. Tijdens deze periodes van volledige onthouding van voedselinname (water en calorievrije dranken zoals kruidenthee zijn toegestaan), is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en voor een goede elektrolytenbalans te zorgen door mineraalrijke vloeistoffen zoals bottenbouillon of kokoswater te nuttigen wanneer dat nodig is.

  • Voordelen: Kan een effectieve manier zijn om af te vallen en metabole gezondheidsmarkers te verbeteren zonder dat u dagelijks hoeft te vasten.
  • Nadelen: vereist een hoge mate van discipline en is mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of die vatbaar zijn voor ongeordende eetpatronen; mogelijke verstoring van de slaap door honger tijdens de vastenperiode.

Tijdgebonden eten uitgelegd

Bij eten met tijdsbeperking wordt de voedselinname beperkt tot specifieke vensters gedurende de dag, zoals een venster van acht uur. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag alleen tussen 12 en 20 uur te eten. Deze methode kan helpen om uw natuurlijke circadiane ritme te reguleren door de etenstijden af te stemmen op de daglichturen, wat op zijn beurt 's nachts een betere slaapkwaliteit bevordert.

  • Voordelen: Kan leiden tot gewichtsverlies, verbeterde bloedsuikercontrole en verbeterde mentale helderheid; minder beperkend dan andere methoden omdat het dagelijkse voedselconsumptie binnen bepaalde tijdsbestekken toestaat.
  • Nadelen: Voor sommige mensen kan het in het begin een uitdaging zijn om hun eetschema aan te passen of om consequent te blijven tijdens weekenden/vakanties wanneer sociale evenementen vaak draaien om maaltijden buiten de normale vastenuren; 's avonds laat snacken kan de slaap verstoren als het niet goed geregeld wordt.

Het vinden van de juiste intermitterende vastenmethode die bij uw levensstijl past en tegelijkertijd een goede slaapkwaliteit bevordert, is essentieel voor succes op de lange termijn. Het is cruciaal om altijd goed te luisteren naar hoe uw lichaam reageert tijdens de verschillende fases van de vastencycli, zodat u aanpassingen kunt maken op basis van uw unieke behoeften/voorkeuren/ervaringen. Onthoud dat het in stand houden van een harmonieus evenwicht van goede voeding, slaap die herstellend is en voldoende hydratatie essentieel is om de voordelen van intermittent fasting volledig te benutten.

Veelgestelde vragen over vasten en slapen

Hoe beïnvloedt vasten de slaapkwaliteit?

Vasten kan de slaapkwaliteit op verschillende manieren beïnvloeden, maar een goed gepland intermitterend vastenschema kan het circadiane ritme reguleren en de duur van de REM-slaap verhogen voor een betere slaap.

Wat zijn de voordelen van vasten en slapen?

Vasten in combinatie met slaap van goede kwaliteit biedt talloze voordelen voor de gezondheid, zoals gewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid, verbeterde mentale helderheid, minder ontstekingen en celherstel door autofagie.

Zijn er risico's verbonden aan vasten en slapen?

Mogelijke risico's van het combineren van vasten en slapen zijn onder andere een verstoord circadiaan ritme, uitdroging en tekorten aan voedingsstoffen als dit niet goed gepland wordt.

Hoe lang moet ik vasten voordat ik naar bed ga?

Stop idealiter 2 tot 4 uur voor het slapengaan met eten om een optimale melatonineproductie voor een rustige slaap te bevorderen.

Is het veilig om intermittent fasting te combineren met een regelmatig slaapschema?

Ja. Het combineren van intermittent fasting (vasten met tussenpozen) met een consistent slaapschema kan veilig zijn als u dit op de juiste manier doet en zorgt voor de juiste timing van de maaltijden en het juiste vochtgehalte gedurende de dag.

Ga voor meer informatie over de voordelen van intermittent fasting naar Healthline.

Ga voor meer informatie over het belang van slaap naar The National Sleep Foundation.

Kijk voor tips over hoe u uw slaapomgeving kunt verbeteren op Sleep.org.

Conclusie

Laat op de avond eten kan de kwaliteit van onze slaap negatief beïnvloeden, dus het is belangrijk om gehydrateerd te blijven zonder de nachtrust te verstoren.

Het opnemen van gezonde koolhydraatbronnen in ons voedingsplan kan de serotonineproductie beïnvloeden, wat het slaappatroon beïnvloedt.

Het creëren van een ideale slaapomgeving door de schermtijd te beperken en te investeren in beddengoed van hoge kwaliteit draagt ook bij aan een betere rust.

Het kiezen van de juiste intermitterende vastenmethode, zoals afwisselend dagvasten of eten met tijdsbeperking, kan onze slaappatronen verschillend beïnvloeden.

Door deze technieken te gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat intermitterend vasten en sluimeren samenwerken om de algemene gezondheid te verbeteren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/