Kunnen honden slaapapneu hebben?

Gepubliceerd:

Kunnen honden slaapapneu hebben? Veel huisdiereigenaren hebben zich afgevraagd of hun geliefde viervoeters aan slaapapneu kunnen lijden, vooral als hun hond luid snurkt of tijdens het slapen naar adem lijkt te happen. Net als mensen kunnen onze harige vrienden inderdaad slaapapneu ontwikkelen, een aandoening die gekenmerkt wordt door onderbroken ademhalingspauzes tijdens de slaap.

In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van slaapapneu bij honden - van het begrijpen wat obstructieve en centrale types zijn tot hoe ze de gezondheid van uw hond beïnvloeden. We gaan ook in op veelvoorkomende symptomen van deze aandoening bij honden en de mogelijke gevolgen als ze onbehandeld blijven.

Naast het herkennen van symptomen, bespreken we allergieën en obesitas als risicofactoren voor slaapapneu bij honden. Bijzonder belangrijk is ons gedeelte over rasspecifieke aanleg, waarin u leert waarom bepaalde rassen vatbaarder zijn dan andere. Kunnen honden slaapapneu krijgen door dieetproblemen of fokpraktijken? Daar komt u snel genoeg achter.

kunnen-honden-slaapapapneu hebben

Slaapapneu bij honden begrijpen

Honden kunnen net als mensen aan slaapapneu lijden. Deze aandoening beïnvloedt hun ademhaling tijdens de slaap en kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden als het niet behandeld wordt. De meest voorkomende vorm van deze aandoening bij honden is obstructieve slaapapneu.

Wat is obstructieve slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu (OSA) treedt op wanneer de luchtwegen van een hond geblokkeerd raken, meestal doordat interne structuren in de neus of keel inzakken terwijl ze slapen. Hierdoor stoppen ze tijdelijk met ademen, wat leidt tot lagere zuurstofniveaus in hun bloed en hun natuurlijke slaappatroon verstoort.

De diagnose OSA bij honden is niet zo eenvoudig als bij mensen, omdat onze harige vrienden niet kunnen communiceren over symptomen zoals zich moe voelen of hoofdpijn hebben als ze wakker worden.

Welk effect heeft het op honden?

Slaapapneu verstoort niet alleen de nachtrust van uw hond, maar heeft ook potentiële langetermijneffecten op hun algehele gezondheid. Als uw pup een aanval van OSA heeft, daalt zijn hartslag drastisch, wat kan leiden tot een verminderde zuurstofverzadiging in het hele lichaam, wat na verloop van tijd kan leiden tot uitputting en lusteloosheid.

Naast een negatieve invloed op de levenskwaliteit doordat uw hond zich constant moe voelt ondanks het feit dat hij elke dag genoeg slaapuren krijgt, kunnen ernstige gevallen mogelijk schade toebrengen aan vitale organen, waaronder de hersenen, vanwege de verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed tijdens deze perioden waarin ze 's nachts tijdelijk stoppen met ademen.

De impact op hun dagelijks leven

 • Stemmingswisselingen: Net als wij mensen, die de neiging hebben om chagrijnig te worden na een slechte nachtrust, ervaren onze huisdieren stemmingswisselingen als gevolg van een gebrek aan goede slaap door steeds terugkerende gevallen van belemmerde luchtstroom tijdens het slapen.
 • Inactiviteit: Een constante staat van uitputting leidt tot een verlaagd activiteitenniveau bij de getroffen dieren, wat betekent dat ze minder spelen en meer dutjes doen gedurende de dag, wat niet noodzakelijkerwijs een goede zaak is, vooral gezien het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor het behouden van een gezond gewicht en het voorkomen van aan obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen, enz.

Tekenen van slaapapneu bij uw hond herkennen

Laat uw harige vriend niet lijden aan slaapapneu. Als u de symptomen in een vroeg stadium herkent, kunt u deze aandoening beter beheersen. Tekenen waarop u moet letten zijn onder andere luid snurken, hijgen of stikken tijdens het slapen, overmatig slapen overdag of vermoeidheid en prikkelbaarheid. Onbehandeld kan slaapapneu ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Veelvoorkomende symptomen van slaapapneu bij honden

Honden die aan slaapapneu lijden, vertonen soortgelijke symptomen als mensen:

 • Hard snurken: Als het snurken van uw hond ongewoon luid lijkt of als hij moeite heeft om adem te halen tijdens de slaap, kan dit een teken zijn van obstructieve slaapapneu.
 • Verstikking 's nachts: Episoden waarbij uw hond zich tijdens de slaap lijkt te verslikken of naar lucht hapt, kunnen wijzen op een obstructie in de luchtwegen.
 • Vaak wakker worden: Een hond met slaapapneu wordt 's nachts vaak wakker door onderbroken ademhalingspatronen.
 • Prikkelbaarheid en vermoeidheid: Honden die aan deze aandoening lijden, kunnen ook tekenen vertonen van overmatig slaperig zijn overdag, prikkelbaar lijken of een verminderde activiteit vertonen door een gebrek aan rustgevende slaap 's nachts.

Gevolgen van onbehandelde slaapapneu

Als het niet behandeld wordt, kan obstructieve slaapapneu bij honden op den duur ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Langdurige perioden zonder voldoende zuurstoftoevoer kunnen hypertensie (hoge bloeddruk) veroorzaken, waardoor het hart en andere organen van uw huisdier extra belast worden. Zuurstoftekort kan ook stressreacties in het lichaam opwekken, wat kan leiden tot mogelijk fatale complicaties, waaronder hartfalen. Naast deze lichamelijke gevolgen zijn er ook gedragsveranderingen die u kunt opmerken - verhoogde angstniveaus, misschien wel grotendeels omdat honden 's nachts niet genoeg herstellende rust krijgen, zodat ze zich de hele dag moe en gestrest voelen. Zorg er dus voor dat u plotselinge stemmingswisselingen goed in de gaten houdt, vooral als deze gepaard gaan met andere waarschuwingssignalen die wijzen op een mogelijk onderliggend ademhalingsprobleem dat van invloed is op het algehele welzijn van uw geliefde viervoeter.

Oorzaken en risicofactoren voor slaapapneu bij honden

Het is belangrijk om de oorzaken en risicofactoren te begrijpen om de aandoening effectief te behandelen en ervoor te zorgen dat uw harige vriend een goede nachtrust krijgt.

Allergieën als oorzaak

Honden met allergieën hebben vaak ontstoken luchtwegen die tot verstopping tijdens de slaap kunnen leiden. De luchtwegontsteking die snurken bij honden kan veroorzaken, kan verschillende oorzaken hebben, zoals deeltjes in de lucht, voedselovergevoeligheid of zelfs medicijnen. Als u merkt dat het snurken van uw hond verergert tijdens bepaalde seizoenen of na het eten van bepaald voedsel, kan het de moeite waard zijn om een allergietest met uw dierenarts te bespreken. De American Kennel Club geeft hier meer informatie over hondenallergieën.

Risico's gerelateerd aan obesitas

Obesitas is een andere belangrijke risicofactor voor slaapapneu bij honden, net als bij mensen. Overgewicht zet druk op de keelspieren, waardoor deze tijdens het slapen in elkaar zakken, wat leidt tot obstructieve ademhalingspatronen die kenmerkend zijn voor deze aandoening. Daarom mag het behouden van een optimaal gewicht door regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet niet over het hoofd worden gezien bij het aanpakken van dit probleem.

Rasspecifieke aanleg

Bepaalde rassen, zoals Bulldogs, Mopshonden en Shih Tzus met hun verkorte neusholtes door brachycephalie, zijn vatbaar voor het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu. De verkorte neusgangen van deze honden maken ze vatbaar voor ademhalingsproblemen, waaronder obstructies tijdens het slapen. Maar obstructieve slaapapneu wordt niet alleen bepaald door het ras; voeding en lichaamsbeweging kunnen ook een belangrijke rol spelen.

Hoewel inzicht in deze risico's helpt bij het identificeren van mogelijke triggers achter het verstoorde slaappatroon van uw huisdier, mag u niet vergeten dat elk geval aanzienlijk varieert, afhankelijk van de individuele gezondheidsstatus, waardoor professioneel diergeneeskundig advies onontbeerlijk is.

Met het toegenomen bewustzijn over de bijbehorende gezondheidsrisico's, vooral wat betreft ademhalingsproblemen als gevolg van fokpraktijken die resulteren in brachycephale raskenmerken, zijn de ethische implicaties rond deze praktijken onlangs onder de loep genomen, ondanks het feit dat deze rassen tegenwoordig wereldwijd populair zijn bij huisdiereigenaren vanwege hun vriendelijke karakter.

Door vroegtijdige symptomen te herkennen in combinatie met effectieve managementstrategieën, kunt u ervoor zorgen dat elke pup, ongeacht ras of andere omstandigheden, zijn deel van zoete dromen krijgt.

Dieetbehandeling voor honden met allergieën en gewichtsproblemen

Als gewetensvolle huisdierverzorger is het essentieel om te begrijpen dat voedingskeuzes het welzijn van uw hond sterk kunnen beïnvloeden, vooral in gevallen waar allergieën of obesitas slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu kunnen veroorzaken. Dit geldt vooral voor honden met allergieën of obesitas, die slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu kunnen veroorzaken.

Voordelen van Hypoallergene Dieet

Honden met allergieën kunnen baat hebben bij een hypoallergeen dieet. Deze diëten minimaliseren allergenen die allergische reacties kunnen uitlokken bij gevoelige pups. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde eiwitten in gewone diervoeding. In zulke gevallen kan het overschakelen op een hypoallergeen dieet met nieuwe eiwitbronnen (zoals wild of konijn) en koolhydraten (zoals zoete aardappelen of erwten) helpen om hun allergiesymptomen beter onder controle te houden.

Bovendien bevatten deze diëten over het algemeen ook minder ingrediënten, waardoor de kans kleiner is dat er een bijwerking optreedt door blootstelling aan meerdere potentiële allergenen die aanwezig zijn in gewone commerciële hondenvoerproducten.

Voedingsaanbevelingen voor honden met overgewicht

Als uw trouwe viervoeter kampt met gewichtsproblemen die leiden tot slaapapneu, wordt het nog belangrijker om hun voeding goed te beheren. Obesitas verhoogt het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden die de slaapstoornissen bij huisdieren verergeren.

 • Evenwichtige voeding: Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan proteïnen van hoge kwaliteit, maar arm aan vetten en suikers, is van cruciaal belang. Overmatige calorie-inname leidt tot ongezonde gewichtstoename bij huisdieren, net als bij mensen.
 • Controle van de portiegrootte: Het is net zo belangrijk om op te letten wat en hoeveel u uw hond tijdens elke maaltijd te eten geeft. Zelfs als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan voedzaam voedsel toch leiden tot ongewenste gewichtstoename.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om overtollige calorieën te verbranden en houdt uw huisdier fit en actief, waardoor de risico's van een zittende levensstijl afnemen.

Onder toezicht van een dierenarts, indien nodig, zouden deze aanbevelingen een heel eind in de richting gaan van het behouden van een optimaal lichaamsgewicht, en helpen bij het verlichten van aanverwante gezondheidscomplicaties.

Onthoud dat elke hond zijn eigen dieetvereisten heeft, gebaseerd op kenmerken zoals leeftijd, ras en grootte. Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u grote veranderingen aanbrengt in hun voedingsschema, vooral als ze onderliggende medische aandoeningen hebben die speciale aandacht vereisen.

Fokpraktijken en hun invloed op de gezondheid van brachycephale rassen

Met een breed scala aan beschikbare hondenrassen, zijn de gezondheidsimplicaties van bepaalde fokpraktijken voor brachycefale honden met korte neuzen en platte gezichten - zoals Bulldogs, Mopshonden en Boston Terriers - steeds zorgwekkender geworden. Sommige fokpraktijken hebben echter tot bezorgdheid geleid vanwege hun impact op de gezondheid van bepaalde rassen - met name brachycephale honden.

Brachycephalische honden zijn honden met korte neuzen en platte gezichten, zoals Bulldogs, Mopshonden en Boston Terriërs. Hoewel deze kenmerken esthetisch aantrekkelijk zijn voor veel eigenaren, kunnen ze helaas leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

De gezondheidsrisico's van brachycephale trekken

Ademhalingsproblemen: Het belangrijkste probleem is het Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS). Deze aandoening ontstaat door de fysieke structuur van brachycephale rassen, die smalle neusgaten en langwerpige zachte gehemeltes hebben, waardoor ze moeilijk kunnen ademen.

Slaapapneu: Deze afwijkingen aan de bovenste luchtwegen dragen ook bij aan het ontwikkelen van slaapstoornissen bij deze rassen, zoals obstructieve slaapapneu, waarbij de luchtwegen van de hond gedeeltelijk of volledig geblokkeerd raken tijdens de slaap, wat leidt tot symptomen zoals luid snurken of naar adem happen.

Risico op een zonnesteek: Honden koelen in de eerste plaats af door te hijgen, waarvoor een efficiënte luchtstroom door de neusholten nodig is. Voor brachycephalics wordt dit proces echter moeilijk, waardoor de vatbaarheid voor een hitteberoerte toeneemt, vooral tijdens warm weer.

Ethische implicaties van fokpraktijken

De ethische implicaties van fokpraktijken die resulteren in brachycephalische trekken zijn recentelijk onder de loep genomen, gezien het toegenomen bewustzijn over de mogelijke gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan. Critici beweren dat het opzettelijk fokken van honden met kenmerken die ongemak of pijn veroorzaken onethisch is, terwijl voorstanders beweren dat selectief fokken helpt bij het behouden van specifieke raskenmerken die geliefd zijn bij mensen over de hele wereld.

Mogelijke oplossingen om gezondheidsproblemen bij brachycephale rassen te verminderen

 • Dieetbeheer: Een uitgebalanceerd dieet speelt een belangrijke rol bij het op gewicht houden van uw hond en vermindert zo de risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals obesitasgerelateerde slaapapneu.
 • Ingrijpen door de dierenarts: In ernstige gevallen kunnen dierenartsen een chirurgische ingreep aanraden om de neusholtes wijder te maken, zodat uw harige vriend gemakkelijker kan ademen.
 • Zorgvuldige selectie: Als u overweegt om een brachycephalisch ras te adopteren, zorg er dan voor dat u puppy's kiest die op verantwoorde wijze zijn aangeschaft bij gerenommeerde fokkers die dierenwelzijn belangrijker vinden dan esthetiek alleen.

Veelgestelde vragen over kunnen honden slaapapneu hebben

Kunnen honden slaapapneu hebben?

Ja, honden kunnen last hebben van slaapapneu, vooral brachycefale rassen met korte neuzen en platte gezichten, die tijdens de slaap een obstructie in hun luchtwegen kunnen veroorzaken.

Wat zijn de tekenen van slaapapneu bij honden?

Tekenen van slaapapneu bij honden zijn onder andere luid snurken, naar lucht happen tijdens de slaap, onrustig slapen en overdag overmatig slaperig zijn.

Hoe vaak komt slaapapneu bij honden voor?

De prevalentie van slaapapneu bij honden is niet goed gedocumenteerd, maar het komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals Bulldogs, Mopshonden en Boston Terriërs.

Wat zijn enkele behandelingen voor slaapapneu bij honden?

Behandelingen voor slaapapneu bij honden kunnen bestaan uit gewichtsverlies, veranderingen in de slaaphouding, chirurgie om obstructies te verwijderen en het gebruik van CPAP-machines (Continuous Positive Airway Pressure).

Kunnen CBD-producten helpen bij slaapapneu bij honden?

Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar het gebruik van CBD-producten voor slaapapneu bij honden, hebben sommige huisdiereigenaren succes gemeld bij het gebruik van CBD-olie om hun hond te helpen beter te slapen.

Zijn er medicijnen tegen slaapapneu bij honden?

Er zijn momenteel geen medicijnen die specifiek zijn goedgekeurd voor de behandeling van slaapapneu bij honden, maar sommige medicijnen kunnen worden voorgeschreven om onderliggende aandoeningen aan te pakken die bijdragen aan slaapapneu, zoals allergieën of luchtweginfecties.

Wat zijn nog meer tips om de slaap van een hond te verbeteren?

Andere tips om de slaap van een hond te verbeteren zijn het bieden van een comfortabele slaapomgeving, het instellen van een regelmatige slaaproutine en ervoor zorgen dat uw hond overdag voldoende beweging krijgt.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/