Voordelen van Yoga voor het slapen

Gepubliceerd:

Yoga voor het slapen is steeds populairder geworden als een natuurlijke en holistische benadering om de slaapkwaliteit te verbeteren. Door yoga te beoefenen kunnen mensen tal van lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen ervaren die bijdragen aan een meer rustgevende nachtrust. Deze gids onderzoekt de wetenschappelijke basis voor de effecten van yoga op slaapproblemen en analyseert hoe regelmatige beoefening van deze eeuwenoude kunst de melatonineproductie kan stimuleren.

We bespreken ook verschillende soorten yoga die geschikt zijn voor een betere slaap, zoals Hatha Yoga en Nidra, samen met effectieve houdingen die ontspanning bevorderen voor het slapengaan. Verder geven we tips voor het creëren van een veilige ruimte voor yoga voor het slapen gaan en benadrukken we het belang van het scheiden van uw yogabeoefening en uw slaapomgeving.

Naast deze praktische suggesties bevat onze gids ook aanvullende technieken zoals Shishuasana (kindhouding) en beenhefoefeningen om beter te slapen door middel van yoga. Tot slot benadrukken we het belang van het raadplegen van gediplomeerde instructeurs en artsen voordat u begint met een nieuwe oefenmethode of persoonlijke routine om de veiligheid en effectiviteit te garanderen bij het aanpakken van individuele behoeften met betrekking tot het verbeteren van iemands algehele welzijn door het beoefenen van "yoga voor het slapen".

yoga-voor-slapen

De voordelen van yoga voor het slapen

Yoga is een eeuwenoude beoefening die u kan helpen om rustig te slapen en uw algehele welzijn te verbeteren. Meditatieve beweging kan stress helpen verminderen, waardoor u rustiger kunt slapen en uw algehele welzijn kunt verbeteren. Uit een onderzoek is gebleken dat yoga effectief kan zijn bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en slapeloosheid bij vrouwen.

Verminder stress met meditatieve beweging

Yoga omvat meditatieve bewegingen die u kunnen helpen ontspannen en spanning uit uw lichaam loslaten. Door u op uw ademhaling te concentreren en door verschillende houdingen te bewegen, kunt u uw geest kalmeren en stress verminderen. Het beoefenen van yoga kan leiden tot een verbeterde mentale toestand en een betere slaapkwaliteit.

Mindfulness verbeteren met gerichte ademhalingsoefeningen

Ademhalingstechnieken zijn een essentieel onderdeel van yoga. Door u tijdens elke houding te richten op diepe inademingen en langzame uitademingen, kunt u uw bewustzijn van uw lichaam en gedachten vergroten. Dit proces staat bekend als mindfulness, wat u kan helpen om uw op hol geslagen gedachten of zorgen die u kunnen beletten om rustig te slapen, tot rust te brengen.

Melatonineniveaus verhogen voor een betere slaapregulatie

Melatonine is een hormoon dat onze natuurlijke slaap-waakcyclus reguleert. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van yoga de melatonineproductie in het lichaam kan verhogen, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit en het bestrijden van problemen zoals slapeloosheid of rustelozebenensyndroom. Onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van yoga gedurende acht weken de slaapkwaliteit, -duur en -efficiëntie aanzienlijk kan verbeteren.

Yogastijlen die geschikt zijn om beter te slapen

  • Hatha Yoga: Deze zachte yogastijl legt de nadruk op ontspanning en ademhalingstechnieken, waardoor het een uitstekende keuze is om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Nidra Yoga: Nidra, ook bekend als "yogische slaap", is een geleide meditatietechniek die ontworpen is om diepe ontspanning te bevorderen. Als u deze vorm van yoga voor het slapengaan beoefent, kunt u zich ontspannen en voorbereiden op een rustgevende slaap.

Het opnemen van kalmerende vormen van yoga in uw dagelijkse routine kan een blijvend effect hebben op uw algehele welzijn en tastbare voordelen opleveren wanneer het tijd is om elke nacht naar bed te gaan. Of u nu nieuw bent met yoga of er al ervaring mee hebt, overweeg eens om een aantal houdingen uit te proberen die speciaal bedoeld zijn om 's nachts beter tot rust te komen. Ontwaken met een verjongd en hersteld gevoel na een rustige slaap is een onvergelijkbare ervaring.

Aanbevolen yogastijlen voor een betere nachtrust

Het beoefenen van yoga is een uitstekende manier om de slaapkwaliteit en het algehele welzijn te verbeteren. Niet alle yogastijlen zijn echter even effectief om een goede nachtrust te bevorderen. In dit gedeelte zullen we twee soorten yoga bespreken die bijzonder gunstig zijn voor het verbeteren van de slaap: Hatha Yoga en Nidra.

Kalmerende effecten van Hatha Yoga

Hatha Yoga, een wereldwijd beoefende vorm van yoga, richt zich op het bereiken van balans in het lichaam door middel van fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Deze stijl legt de nadruk op langzame bewegingen en diepe ontspanning, waardoor het een ideale keuze is voor wie wil ontspannen voor het slapengaan.

  • Hatha Yoga helpt spanningen in het hele lichaam los te laten door middel van zachte stretchoefeningen en houdingen die de flexibiliteit bevorderen.
  • De oefening stimuleert mindfulness terwijl u zich op uw ademhaling concentreert terwijl u door elke houding beweegt, zodat u alle aanhoudende gedachten of stress van de dag kunt loslaten.
  • Een regelmatige Hatha beoefening kan uw circadiane ritme helpen reguleren door het melatonineniveau te verhogen, waardoor u 's nachts consistenter tot rust komt.

Als het beoefenen van yoga nieuw voor u is of als u de voorkeur geeft aan een langzamer tempo waarbij u ruim de tijd neemt voor elke houding, overweeg dan om Hatha Yoga eens te proberen als onderdeel van uw avondroutine.

Ontspannende kwaliteiten van Nidra

Yoga Nidra, ook bekend als "yogaslaap", is een diep herstellende beoefening die geleide meditatie combineert met ontspanningstechnieken om een staat van bewuste slaap op te wekken. Deze vorm van yoga helpt het zenuwstelsel te kalmeren, stressniveaus te verlagen en diepe slaap te bevorderen.

  • Yoga Nidra leidt u door verschillende stadia van ontspanning door u te richten op verschillende delen van uw lichaam en visualisatieoefeningen te gebruiken om spanning los te laten.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van yoga het parasympathische zenuwstelsel stimuleert, waardoor de slaap eenvoudiger en van betere kwaliteit wordt.
  • Omdat Yoga Nidra geen fysieke beweging of flexibiliteit vereist, is het een toegankelijke optie voor mensen met mobiliteitsbeperkingen of die gewoon de voorkeur geven aan een minder actieve benadering van hun nachtelijke routine.

Als u deze unieke stijl verder wilt verkennen, overweeg dan om Yoga Nidra in uw ritueel voor het slapengaan op te nemen om uw geest tot rust te brengen voordat u in een vredige slaap valt.

Het integreren van Hatha Yoga of de passieve beoefening van Yoga Nidra in uw avondroutine kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust, het verminderen van stressniveaus, het verbeteren van mindfulness en het verbeteren van het algehele welzijn. Vergeet niet dat consistentie de sleutel is bij het beoefenen van yoga; zelfs slechts een paar minuten per dag kunnen een aanzienlijk verschil maken in hoe uitgerust u zich 's avonds voelt. Dus rol die yogamat uit, dim de lichten, haal diep adem - het is tijd voor wat broodnodige herstellende zzz's.

Effectieve houdingen voor een betere slaapkwaliteit

Yoga biedt een verscheidenheid aan houdingen die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren door ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Door deze houdingen in uw regelmatige yogabeoefening op te nemen, kunt u gemakkelijker in slaap vallen en genieten van een diepere, meer rustgevende slaap. In dit gedeelte bespreken we enkele veelvoorkomende houdingen die ontspanning bevorderen en tegelijkertijd diepe ademhalingstechnieken stimuleren die essentieel zijn voor het opwekken van kalmte die bevorderlijk is voor een gezond slaappatroon.

Staande vooroverbuiging (Uttanasana)

De staande voorwaartse buiging is een uitstekende houding om spanning in de rug, nek en schouders los te laten. Om Uttanasana uit te voeren, gaat u staan met uw voeten op heupbreedte uit elkaar en vouwt u langzaam naar voren vanuit de heupen terwijl u uw knieën licht gebogen houdt. Laat uw hoofd zwaar hangen terwijl u diep inademt tijdens de stretch. Deze houding helpt niet alleen fysieke spanning los te laten, maar bevordert ook mentale ontspanning door de bloedtoevoer naar de hersenen te stimuleren. Leer hier meer over Staande Vooroverbuiging.

Liggende vlinderhouding (Supta Baddha Konasana)

Deze zachte, herstellende houding opent de borst en heupen en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Om Supta Baddha Konasana te beoefenen, gaat u op uw rug liggen met een bolster of gevouwen deken onder uw ruggengraat ter ondersteuning indien nodig. Ga achterover liggen en breng uw voeten naar elkaar toe in de buurt van uw heupen, met uw knieën naar buiten. Ontdek hier hoe de Liggende Vlinder Houding u kan helpen.

Benen tegen de muur (Viparita Karani)

De benen tegen de muur houding is een herstellende inversie die stress en angst helpt verlichten en tegelijkertijd de bloedsomloop verbetert. Om Viparita Karani te beoefenen, zoekt u een open plek bij een muur en gaat u op uw rug liggen met uw benen gestrekt omhoog tegen de muur. Houd uw armen ontspannen langs uw zij of plaats ze boven uw hoofd voor extra stretch. Leer hier meer over de Benen Tegen De Muur Houding.

Lijk Houding (Shavasana)

Shavasana wordt vaak beoefend aan het einde van een yogasessie en stelt u in staat om lichaam en geest volledig te ontspannen terwijl u zich concentreert op een diepe ademhaling. Ga plat op uw rug liggen met uw armen langs uw lichaam met de handpalmen naar boven gericht. Ga liggen, sluit uw ogen en verzink in stilte terwijl u aandacht besteedt aan de langzame in- en uitademingen door de neus. Lees hier meer over de Lijk Houding.

Door deze houdingen in uw nachtroutine op te nemen, kunt u een omgeving creëren die bevorderlijk is voor een betere slaapkwaliteit. Denk eraan dat consistentie de sleutel is om de vruchten te plukken van yogabeoefening - streef naar regelmatige sessies gedurende elke week om blijvende resultaten te zien op het gebied van ontspanning, stressvermindering en algeheel welzijn.

  • Yoga beoefenen: Regelmatige yoga beoefening kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en slaapproblemen te verminderen.
  • Ademhalingstechnieken: Concentreer u op een rustige ademhaling tijdens elke houding - dit bevordert niet alleen de ontspanning, maar helpt ook bij het kalmeren van op hol geslagen gedachten die u kunnen beletten in slaap te vallen.
  • Duur: Breng minstens vijf minuten in elke houding door, of langer indien gewenst - hoe meer tijd u in de ontspanningsmodus doorbrengt, hoe groter de kans dat u een betere slaapkwaliteit ervaart.

Naast deze specifieke houdingen zijn er nog andere nuttige technieken, zoals het beoefenen van Shishuasana (kindhouding), die het zenuwstelsel kalmeert, wat resulteert in een rustige slaap, of het optillen van de benen terwijl u op bed ligt, omdat dit helpt om sneller in slaap te vallen. Deze oefeningen kunnen gemakkelijk worden opgenomen in iemands routine voor het slapengaan om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een veilige ruimte creëren voor oefeningen voor het slapen gaan

Voor een soepele overgang van een actieve gemoedstoestand naar een toestand die bevorderlijk is voor de slaap, is het belangrijk om een rustige en veilige sfeer te creëren wanneer u yoga in uw nachtelijke routine integreert. Dit zal u helpen bij de overgang van een actieve gemoedstoestand naar een die meer bevorderlijk is voor de slaap. Hier volgen enkele tips over hoe u de perfecte ruimte kunt creëren voor het beoefenen van yoga voor het slapengaan.

Dimverlichting voor een rustgevende sfeer

De verlichting in uw praktijkruimte speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer en helpt u ontspannen. Felle lampen kunnen stimulerend werken, waardoor het moeilijk wordt om na een lange dag tot rust te komen. Kies in plaats daarvan voor gedimde verlichting, zoals nachtlampjes, feeëriek licht of zelfs kaarsen (zolang ze veilig gebruikt worden). Zacht, warm licht creëert een sfeer die ontspanning bevordert en uw lichaam helpt signaleren dat het tijd is om zich voor te bereiden op de slaap.

De yogapraktijkruimte scheiden van de slaapruimte

Om de effectiviteit van uw yogaoefeningen voor het slapen gaan verder te verbeteren, kunt u proberen een specifieke ruimte aan te wijzen die gescheiden is van de plek waar u uiteindelijk gaat liggen om te rusten. Door dit onderscheid tussen ruimtes te maken, kunnen uw lichaam en geest herkennen wanneer het tijd is om te ontspannen en wanneer het tijd is om te slapen. Kies indien mogelijk een andere kamer of deel een deel van uw slaapkamer af met schermen of gordijnen, zodat er een duidelijke scheiding is tussen deze twee activiteiten.

Comfort vinden op de juiste ondergrond

  • Uw yogamat: Investeer in een comfortabele en toch ondersteunende yogamat. Kijk uit naar speciaal ontworpen matten met materialen zoals traagschuim die uw gewrichten extra dempen tijdens het oefenen.
  • Dekens en kussens: Gebruik dekens of kussens om extra ondersteuning te bieden in bepaalde houdingen, zoals het plaatsen van een gevouwen deken onder de heupen tijdens Supta Baddha Konasana of het gebruik van een kussen onder het hoofd tijdens het beoefenen van Viparita Karani.

Netheid en organisatie handhaven

Een rommelvrije omgeving is essentieel voor ontspanning. Houd uw yogaruimte schoon en georganiseerd door alle hulpmiddelen, zoals blokken of riemen, netjes op te bergen als u ze niet gebruikt. Dit zorgt voor een uitnodigende sfeer die u aanmoedigt om regelmatig yoga te beoefenen zonder dat u zich overweldigd voelt door rommel.

Kalmerende geuren gebruiken

De kracht van geur kan een grote invloed hebben op onze stemming en gemoedstoestand. Overweeg om kalmerende aromatherapie op te nemen in uw routine voor het slapengaan met essentiële oliën zoals lavendel, kamille of ylang-ylang. U kunt deze oliën met een verstuiver verspreiden, ze voor het slapengaan aan een warm bad toevoegen of zelfs verdunde versies direct op de polsen en slapen aanbrengen.

Consistentie met routine creëren

Om echt de vruchten te plukken van een betere slaapkwaliteit door yoga, is het belangrijk om uw nachtelijke routine consistent te houden. Trek elke avond tijd uit voor het beoefenen van specifieke houdingen die ontspanning bevorderen, terwijl u ook andere activiteiten doet die kalmte bevorderen, zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatiepraktijken zoals mindfulness meditatie.

Regelmatige lichaamsbeweging, matig of intensief, kan gunstig zijn voor het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van veelvoorkomende problemen zoals verstoringen en rustelozebenensyndroom; yoga is echter vooral nuttig voor het bevorderen van een diepe slaap en het verbeteren van de algehele rustgevende nachten. Het beoefenen van yoga voor het slapengaan kan echter bijzonder nuttig zijn voor het bevorderen van een diepe slaap en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Herstellende yoga, hatha yoga en hot yoga zijn allemaal geweldige opties om voor het slapen gaan te beoefenen. Enkele yoga houdingen die u kunnen helpen om in slaap te vallen en rustig te slapen zijn Corpse Pose (Savasana) en Yoga Nidra.

Door yoga in uw routine voor het slapengaan op te nemen, kunt u de vruchten plukken van een meer rustgevende slaap.

Extra technieken voor een betere slaap

Yoga gaat niet alleen over houdingen; er zijn ook andere technieken die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. In dit deel bekijken we twee strategieën die u snel in uw avondschema kunt opnemen om rustiger te slapen.

Shishuasana (kindhouding) beoefenen

De Shishuasana of Kinderhouding is een eenvoudige maar effectieve yogahouding die bekend staat om haar kalmerende effecten op het zenuwstelsel. Deze houding helpt spanning in de rug, schouders en nek los te laten en bevordert ontspanning in het hele lichaam. Om Shishuasana te beoefenen

  1. Ga op uw hielen zitten met uw knieën tegen elkaar.
  2. Buig voorover vanuit uw heupen en breng uw voorhoofd naar de vloer of een yogamat.
  3. Strek de armen uit langs het lichaam met de handpalmen naar boven.
  4. Houd de ademhaling diep terwijl u deze positie enkele ademhalingen vasthoudt voordat u langzaam weer omhoog gaat naar de zittende positie.

Het opnemen van de Kindhouding in uw nachtelijke routine kan helpen om een overactieve geest te kalmeren en voor te bereiden op een rustige slaap. Het zorgt ook voor een zachte stretching van de spieren die vaak last hebben van dagelijkse stress, zoals langdurig zitten op het werk of het dragen van zware tassen tijdens het woon-werkverkeer, wat bijdraagt aan het rusteloze beensyndroom dat veel mensen ervaren als ze 's nachts in slaap proberen te vallen.

Benen optillen terwijl u op bed ligt

Van deze eenvoudige techniek is aangetoond dat het helpt om sneller in slaap te vallen, omdat het de spierspanning in de onderste ledematen vermindert, die vaak veroorzaakt wordt door lange periodes van rechtop staan tijdens dagelijkse activiteiten. Om deze techniek te oefenen:

  1. Ga op uw rug liggen met de benen recht voor u uitgestrekt.
  2. Til beide benen langzaam omhoog naar het plafond, waarbij u ze zo recht mogelijk houdt zonder daarbij spieren te belasten.
  3. Houd deze positie een paar keer diep vast voordat u de benen weer voorzichtig op het bed laat zakken.

Deze houding helpt de doorbloeding van de onderste ledematen te bevorderen en tegelijkertijd de spanning in de beenspieren weg te nemen die verantwoordelijk is voor het onrustige gevoel dat veel mensen ervaren als ze 's nachts in slaap proberen te vallen. Het is ook een uitstekende optie voor mensen die moeite hebben met meer traditionele yogahoudingen vanwege fysieke beperkingen of een gebrek aan beschikbare ruimte in hun slaapomgeving.

Door deze extra technieken in uw reguliere yogabeoefening op te nemen, kunt u de slaapkwaliteit verder verbeteren en veelvoorkomende slaapproblemen zoals slapeloosheid of rustelozebenensyndroom aanpakken. Denk eraan dat consistentie de sleutel is; zorg voor een regelmatige trainingsroutine, inclusief gematigde lichaamsbeweging overdag en kalmerende oefeningen zoals yoga voor het slapengaan, wat uw kansen op een goede nachtrust aanzienlijk zal verbeteren. Vergeet ook andere essentiële aspecten van een gezonde nachtroutine niet, zoals het dimmen van de lichten voordat u yogahoudingen aanneemt en het maken van een duidelijk onderscheid tussen ruimtes die specifiek bedoeld zijn voor ontspanning en ruimtes die bedoeld zijn voor herstellende slaap, indien nodig door opzettelijke scheidingstactieken toe te passen in het ontwerp van de leefruimte.

Overleg met professionals

Bent u bezorgd over het opnemen van yoga in uw routine voor een betere slaap? Raadpleeg een gediplomeerd instructeur en/of arts voor begeleiding op maat. Leeftijdsgrenzen of reeds bestaande medische aandoeningen kunnen van invloed zijn op uw vermogen om bepaalde bewegingen veilig uit te voeren. Laten we het hebben over de noodzaak om experts te raadplegen en hoe zij kunnen helpen om uw yogabeoefening veilig en succesvol te maken.

Advies vragen aan erkende instructeurs

Een gecertificeerde yogadocent heeft een uitgebreide training gevolgd om de nuances van verschillende houdingen, ademhalingstechnieken en aanpassingen te begrijpen die geschikt zijn voor verschillende vaardigheidsniveaus en lichamelijke mogelijkheden. Ze kunnen aangepaste series creëren op basis van uw specifieke doelen, zorgen voor veiligheid en bieden motivatie en ondersteuning.

  • Instructie op maat: Aangepaste reeksen op basis van uw specifieke doelen.
  • Veiligheid eerst: Identificeer potentiële problemen in een vroeg stadium en bied correcties aan voordat er letsel optreedt.
  • Motivatie & ondersteuning: Aanmoediging bij uitdagingen tijdens uw reis.

Potentiële risico's bespreken met artsen

Bespreek eventuele twijfels over het beoefenen van yoga voor slaapverbetering met zorgverleners zoals artsen of slaapspecialisten. Zorgverleners zoals artsen of slaapspecialisten kunnen uw algehele gezondheid beoordelen en aanbevelingen doen voor bestaande medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het soort yoga dat u zou moeten beoefenen.

  • Beoordeling van medische geschiedenis: Evalueer of specifieke houdingen of technieken bestaande problemen kunnen verergeren.
  • Diagnose van slaapstoornissen: Diagnosticeer mogelijke aandoeningen zoals slapeloosheid, rustelozebenensyndroom of slaapapneu die mogelijk een aanvullende behandeling vereisen naast de yoga-interventies.
  • Holistische aanpak: Creëer een geïntegreerd plan dat specifiek is afgestemd op de individuele behoeften, terwijl veiligheid tijdens lichamelijke oefensessies die gericht zijn op het verbeteren van de slaapkwaliteit prioriteit heeft.

De reis naar een betere nachtrust door het beoefenen van yoga is er een die zorgvuldig en weloverwogen moet worden benaderd. Vraag advies aan gediplomeerde yogadocenten en professionals in de gezondheidszorg om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot uw welzijn terwijl u nacht na nacht naar een betere slaapkwaliteit toewerkt.

Veelgestelde vragen over Yoga voor het slapen

Hoe helpt yoga bij het slapen?

Yoga vermindert stress, kalmeert het zenuwstelsel en bevordert ontspanning, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit en een verhoogd melatonineniveau. Bepaalde houdingen zoals Shavasana of de Benen tegen de Muur houding zijn bijzonder effectief voor het opwekken van een rustgevende slaap.

Heeft yoga invloed op de slaap?

Ja, het beoefenen van yoga heeft een positieve invloed op de kwaliteit en duur van de slaap door angst en stress te verminderen en tegelijkertijd de flexibiliteit en kracht te vergroten.

Helpt yoga voor het slapen gaan?

Het uitvoeren van rustige yoga stretchoefeningen voor het slapengaan kan ontspanning bevorderen en spanningen in het lichaam verlichten, wat leidt tot rustigere nachten.

Welke yoga is het beste om de slaap te verminderen?

Hatha Yoga of Yoga Nidra zijn de beste manieren om betere slaapgewoonten te bevorderen, omdat de nadruk ligt op langzame, bewuste bewegingen en diepe ontspanningstechnieken. Houdingen zoals Uttanasana, Supta Baddha Konasana, Viparita Karani en Shavasana bevorderen een rustige slaap.

Conclusie

Verbeter de kwaliteit van uw slaap met yoga - een natuurlijke en effectieve manier om stressniveaus te verlagen, het zenuwstelsel te kalmeren en ontspanning in lichaam en geest te bevorderen.

Eenvoudige yogahoudingen voor het slapengaan zoals Uttanasana, Supta Baddha Konasana, Viparita Karani en Shavasana kunnen uw lichaam voorbereiden op een rustgevende slaap.

Raadpleeg professionals voordat u met een nieuw trainingsschema begint om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/