Wordt u slaperig van kalkoen?

Gepubliceerd:

Maakt kalkoen slaperig? Deze eeuwenoude vraag is het onderwerp van discussie geweest tijdens vele Thanksgiving diners. In deze uitgebreide blogpost zullen we ons verdiepen in de wetenschap achter kalkoenvlees en de mogelijke effecten ervan op slaperigheid.

We onderzoeken de rol van tryptofaan in kalkoen en bekijken hoe het concurreert met andere aminozuren voor hersentransporters en wat het verband is met de productie van serotonine. We zullen ook onderzoeken hoe de aanwezigheid van tryptofaan in kalkoen kan leiden tot de aanmaak van serotonine, wat verband houdt met sluimeren.

We zullen verder ingaan op de melatonineproductie en het verband daarvan met kalkoenconsumptie. Daarnaast zullen we andere factoren bekijken die het melatonineniveau in uw lichaam kunnen beïnvloeden.

Te veel eten tijdens het Thanksgiving-diner kan leiden tot lethargie na de maaltijd; daarom zullen we de activering van het parasympathische zenuwstelsel tijdens te veel eten en de bijbehorende gezondheidsrisico's onderzoeken. Om dit probleem te helpen bestrijden, geven we tips om te veel eten tijdens de feestdagen te voorkomen.

We bespreken niet alleen kalkoenvlees, maar ook veelvoorkomende bronnen van tryptofaan in andere eiwithoudende voedingsmiddelen en individuele verschillen in tryptofaanmetabolisme. Tot slot analyseren we de invloed van daglicht op slaperigheid na een grote maaltijd door seizoensveranderingen te bekijken die van invloed zijn op slaappatronen en omgevingsfactoren die bijdragen aan lethargie na de maaltijd.

Door deze verschillende elementen met betrekking tot het eten van kalkoen en hun invloed op slaperigheid te begrijpen, kunt u bepalen of van kalkoen slaperig worden iets voor u persoonlijk waar is, terwijl u van uw volgende grote maaltijd geniet.

wordt-je-slaperig van-turkey

De rol van tryptofaan in kalkoen en slaperigheid

Is kalkoen echt de schuld van uw coma na de Thanksgiving-maaltijd?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft het eten van kalkoen niet meteen slaperigheid te veroorzaken vanwege het tryptofaangehalte.

Tryptofaan concurreert met andere aminozuren voor hersentransporters, dus het kan moeite hebben om de hersenen binnen te komen.

Tryptofaan kan worden omgezet in serotonine, de neurotransmitter die slaapcycli regelt, maar deze omzetting is afhankelijk van verschillende factoren.

Hoewel kalkoen tryptofaan bevat, is het niet waarschijnlijk dat het consumeren van grote hoeveelheden ervan onmiddellijk slaperigheid veroorzaakt.

Dus ga uw gang en geniet van dat broodje kalkoen zonder bang te zijn dat u achter uw bureau in slaap valt.

Melatonineproductie en het verband met kalkoenconsumptie

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, garandeert het eten van kalkoen geen toename in de melatonineproductie, omdat de omzetting van tryptofaan in melatonine ingewikkeld is en door verschillende elementen wordt beïnvloed.

Het ingewikkelde proces van melatonine productie

Voor de omzetting van tryptofaan in melatonine zijn meerdere chemische omzettingen nodig, waardoor het moeilijk is om de melatonineconcentraties uitsluitend via de voeding te verhogen.

Factoren die de melatonineproductie beïnvloeden

 • Blootstelling aan licht: Blootstelling aan natuurlijk licht speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de melatonineproductie en onze slaap-waakcycli.
 • Genetische factoren: Individuele genetische verschillen kunnen de melatoninesynthese en -stofwisseling beïnvloeden, wat invloed heeft op slaappatronen.
 • Keuzes in levensstijl: Cafeïne, alcohol en gebrek aan beweging kunnen de melatonineproductie negatief beïnvloeden, wat het belang van een goede slaaphygiëne benadrukt.

Hoewel tryptofaan een voorloper van melatonine is, garandeert het consumeren van kalkoen alleen dus niet dat de melatoninespiegel stijgt, en er moet met andere factoren rekening worden gehouden.

Te veel eten met Thanksgiving: De echte boosdoener achter lethargie na het eten

Voelt u zich slaperig na een feestmaal? Dat ligt niet aan de kalkoen, maar aan uw eigen overmatig eten.

Te veel eten activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat tot vermoeidheid kan leiden omdat ons lichaam zich op de spijsvertering concentreert in plaats van op andere activiteiten.

Overmatige consumptie tijdens vakantiediners kan leiden tot gewichtstoename, maag- en darmklachten en ontstekingen.

Voorkom overeten door vóór de hoofdmaaltijd gezonde snacks te eten, op alcoholgebruik te letten en regelmatig te bewegen.

Voorkom overeten tijdens een etentje met deze tips

Zorg ervoor dat u zich niet lusteloos en ongezond gaat voelen tijdens uw vakantiediners - probeer deze strategieën:

Slim snacken vóór de hoofdmaaltijd

Eet voedzame snacks zoals fruit, groenten of volkoren crackers met hummus of yoghurtdip om uw eetlust te bedwingen en de verleiding te weerstaan.

Bron

Alcoholgebruik controleren

Beperk uw drankjes of wissel alcoholische dranken af met water om meer honger en trek te voorkomen.

Regelmatige trainingsroutines onderhouden

Doe elke week 150 minuten aan lichamelijke activiteiten, zoals stevig wandelen, zwemmen, fietsen, yoga, dansen of weerstandsoefeningen.

Eet rustig

Geniet van elke hap door kleinere happen te nemen en goed te kauwen om overeten te voorkomen.

Beoefen mindfulness tijdens het eten

 • Focus op de smaken: Waardeer de smaak en textuur van elk gerecht.
 • Eet zonder afleiding: Vermijd elektronische apparaten of tv om u volledig op uw eten te concentreren.
 • Luister naar de signalen van uw lichaam: Let op honger- en verzadigingsgevoelens en stop wanneer u voldaan bent.

Met deze tips kunt u overeten voorkomen en toch met mate van feestelijke lekkernijen genieten.

Tryptofaan in Andere Eiwitrijke Voedingsmiddelen

Geef de kalkoen niet de schuld van uw post-Thanksgiving voedselcoma - tryptofaan komt ook voor in andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kaas, kip, vis, melk, pinda's en eiwitten.

Algemene bronnen van tryptofaan in de voeding naast kalkoen

 • Kaas: Cheddar of mozzarella zijn kaasachtige opties voor tryptofaan inname.
 • Kip: Deze vogel is niet alleen om te bakken - hij bevat ook veel van deze voedingsstof.
 • Vis: Vette vis zoals zalm en tonijn is een uitstekende bron voor andere opties dan gevogelte.
 • Melk: Een glas warme melk voor het slapengaan is niet alleen een fabeltje - de drank bevat aanzienlijke hoeveelheden L-tryptofaan.
 • Pinda's: Noten zoals pinda's zijn een andere geweldige optie om meer tryptofanen in uw maaltijden of snacks te verwerken.
 • Eiwitten: Eiwitten zijn rijk aan eiwitten en bevatten ook veel L-tryptofaan.

Individuele verschillen in tryptofaanmetabolisme

Net zoals ons lichaam verschillend reageert op verschillende voedingsmiddelen, kunnen sommige mensen L-tryptofaan efficiënter metaboliseren dan anderen, wat hun slaperigheid beïnvloedt na het eten van voedingsmiddelen die dit aminozuur bevatten.

Genetische factoren kunnen een rol spelen bij de manier waarop uw lichaam L-tryptofaan verwerkt, waarbij bepaalde genvariaties van invloed zijn op de omzetting van tryptofaan in serotonine - de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van stemming en slaap. Bovendien heeft de gezondheid van de darmen ook invloed op hoe goed u voedingsstoffen uit voedsel opneemt, waaronder essentiële aminozuren zoals tryptofaan.

Als u vermoedt dat uw lichaam tryptofaan niet goed verwerkt of als u een ongewone slaperigheid ervaart na het eten van voedingsmiddelen op basis van eiwitten, kan het de moeite waard zijn om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen. Zij kunnen helpen bepalen of er onderliggende problemen zijn die bijdragen aan deze symptomen en indien nodig aanpassingen van het dieet of supplementen aanbevelen.

Door verschillende bronnen van tryptofaanrijk voedsel in uw dieet op te nemen, zorgt u voor een evenwichtige inname van voedingsstoffen en minimaliseert u de mogelijke nadelige effecten van een overmatige consumptie van specifieke voedingsmiddelen. Door de individuele verschillen in stofwisseling te begrijpen en alternatieve opties naast kalkoen te onderzoeken, kan men genieten van een verscheidenheid aan heerlijke gerechten zonder dat dit ten koste gaat van het energieniveau tijdens feestelijke gelegenheden.

De invloed van daglichturen op slaperigheid na een grote maaltijd

Een slaperig gevoel na een grote maaltijd tijdens de herfst- en wintermaanden komt vaak voor doordat veranderingen in daglichturen ons circadiane ritme beïnvloeden.

Seizoensgebonden veranderingen die slaappatronen beïnvloeden

Minder blootstelling aan zonlicht in koudere maanden kan leiden tot lagere serotonineniveaus, die de stemming en de melatonineproductie beïnvloeden, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het opwekken van slaperigheid(bron).

 • Serotonine: Reguleert de stemming en het geluk; wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht.
 • Melatonine: Reguleert de slaap-waakcycli; wordt aangemaakt tijdens duisternis.

Omgevingsfactoren die bijdragen tot lethargie na de maaltijd

Calorierijk eten en drinken op vakantiebijeenkomsten kan bloedsuikerpieken en -dalingen veroorzaken, wat tot vermoeidheid kan leiden (bron). Het voeren van stimulerende gesprekken kan ook energie onttrekken.

Tips om seizoensgebonden slaperigheid na grote maaltijden tegen te gaan

 1. Blijf actief: Verhoog het serotonineniveau met regelmatige lichaamsbeweging.
 2. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet: Eet voedingsrijk voedsel voor optimale energie.
 3. Geef rustgevende slaap prioriteit: Houd u aan een consequent bedtijdschema en creëer een ontspannen slaapomgeving.

FAQs over Maakt Kalkoen Slaperig

Waarom wordt u slaperig van kalkoen eten?

Kalkoen bevat tryptofaan, een aminozuur dat de serotonineproductie verhoogt en kan bijdragen tot slaperigheid, maar overeten en het parasympathische zenuwstelsel spelen ook een rol. Lees meer over hoe voeding uw slaap beïnvloedt.

Wordt u echt slaperig van kalkoen?

Niet alleen, maar in combinatie met andere voedingsmiddelen, vooral koolhydraten, en in grote hoeveelheden gegeten, kan kalkoen bijdragen aan slaperigheid na de maaltijd. Ontdek waarom u slaperig wordt van kalkoen.

Welke chemische stof in kalkoen maakt u moe?

Kalkoen bevat tryptofaan, een essentieel aminozuur dat helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine, die de stemming en slaap reguleren. Lees meer over tryptofaan en de effecten ervan.

Is de tryptofaan in kalkoen een mythe?

Nee, kalkoen bevat tryptofaan, maar dat geldt ook voor veel ander eiwitrijk voedsel. Het idee dat kalkoen alleen slaperigheid veroorzaakt is een mythe, omdat andere factoren zoals te veel eten en alcoholgebruik ook bijdragen. Lees de waarheid over tryptofaan.

Conclusie

Hoewel tryptofaan in kalkoen een rol kan spelen bij slaperigheid, kunnen andere factoren zoals serotonine- en melatonineproductie, overeten en alcoholgebruik ook bijdragen aan een lusteloos gevoel na een grote maaltijd.

Om te voorkomen dat u zich te buiten gaat aan feestvreugde, kunt u het beste van tevoren een gezonde snack nemen, de alcoholinname beperken en uw bewegingsroutine aanhouden. En maakt u zich geen zorgen, u kunt uw tryptofaan nog steeds uit andere eiwitbronnen halen, zoals kip, vis en tofu.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/