Melatonine nachtmerries

Gepubliceerd:

Als natuurlijk slaapmiddel is melatonine steeds populairder geworden bij mensen die hun nachtelijke rust willen verbeteren. Een ongelukkige bijwerking voor sommige mensen is echter de ervaring van nachtmerries door melatonine. In deze blogpost verdiepen wij ons in de wetenschap achter deze levendige en vaak verontrustende dromen.

Melatonine speelt een sleutelrol in onze slaap-waakcyclus, en hoe externe elementen de productie ervan kunnen beïnvloeden. Daarnaast bespreken we het verband tussen REM-slaap en dromen, en mogelijke redenen waarom extra melatonine kan leiden tot intense nachtmerries.

Om u van deze onaangename ervaringen af te helpen, zullen wij u advies geven over het aanpassen van uw melatoninedosering en over de timing van uw supplementen. Verder benadrukken wij het belang van een goede slaaphygiëne, zoals een consistente bedtijdroutine en minder beeldschermtijd voor het slapengaan.

Ten slotte bespreken we mogelijke bijwerkingen van melatoninesupplementen, waaronder veel voorkomende bijwerkingen en wanneer het nodig kan zijn om het gebruik te staken vanwege aanhoudende nachtmerries. Door de fijne kneepjes van de effecten van dit krachtige hormoon op ons lichaam en onze geest te begrijpen, kunt u met kennis van zaken beslissen of het opnemen van melatoninesupplementen in uw routine al dan niet geschikt voor u is.

Melatonine nachtmerries

De rol van melatonine bij de slaapregulering

Melatonine, geproduceerd door de pijnappelklier, regelt onze slaap-waakcyclus en synchroniseert dag en nacht - maar stress, roken en ploegendienst kunnen de productie verminderen, waardoor slaappatronen worden verstoord.

Het verband tussen melatonine en het circadiane ritme

Melatonine geeft de hersenen het signaal om te gaan slapen en regelt zo het circadiane ritme.

Hoe externe factoren de natuurlijke melatonineproductie kunnen beïnvloeden

 • Stress: Chronische stress onderdrukt het melatonineniveau, waardoor het moeilijker wordt om 's nachts in slaap te vallen.
 • Roken: Nicotine remt de afgifte van melatonine en stimuleert adrenaline, waardoor slaappatronen worden verstoord.
 • Ploegendienst: Onregelmatige uren verstoren de licht-donkercycli die essentieel zijn voor de regulering van het circadiane ritme, waardoor u moeilijk in slaap valt.

Om een optimale gezondheid te behouden door een herstellende slaap, moet u stressbeperkende technieken toepassen, stoppen met roken of alternatieve werkroosters zoeken, indien mogelijk.

Nachtmerries geassocieerd met melatoninegebruik

Sommige gebruikers hebben melding gemaakt van nachtmerries tijdens het gebruik van melatoninesupplementen, mogelijk doordat het hormoon een diepere REM-slaap bevordert, waarin het meeste gedroomd wordt.

Inzicht in de REM-slaap en de rol ervan bij dromen

De REM-slaap wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, verhoogde hersenactiviteit en spierontspanning.

Mogelijke redenen voor verhoogde frequentie van nachtmerries

 • Dosering: Teveel melatonine innemen kan leiden tot een overmaat in uw systeem, waardoor meer levendige dromen en nachtmerries ontstaan.
 • Gevoeligheid: Sommige mensen kunnen zelfs bij lagere doseringen meer last hebben van nare dromen door gevoeligheid voor melatonine.
 • Leefstijlfactoren: Stressvolle gebeurtenissen of slechte slaapgewoonten kunnen ook bijdragen aan de frequentie van nachtmerries.

Bespreek eventuele zorgen met een zorgverlener en onderzoek slaaphygiënepraktijken om de algehele slaapkwaliteit te verbeteren en mogelijk nachtmerries te verminderen.

Verminder nachtmerries door de dosis Melatonine aan te passen

Verlaag uw melatoninedosering of pas het tijdstip van inname aan om nare dromen te verminderen en de rust te verbeteren.

Tips om uw ideale dosering te vinden

Begin met een minimale dosis (0,5-1 mg) die 30 minuten voor het slapen gaan wordt ingenomen en verhoog de dosering indien nodig.

 • Begin laag: Probeer 0,5-1 mg voor het slapen gaan.
 • Geleidelijk verhogen: Verhoog het in stappen van 0,5 mg terwijl u controleert op bijwerkingen.
 • Vermijd te hoge doses: Niet meer dan 6 mg per dag zonder medisch advies.

Timing van de inname van Melatonine

Neem melatonine voordat u naar bed gaat, zodat het voldoende tijd heeft om te werken en vermijd een te vroege inname.

 1. Neem melatonine in voordat u naar bed gaat: Geef het supplement voldoende tijd om in te werken.
 2. Vermijd vroege inname: dit kan uw circadiane ritme verstoren en slaapstoornissen verergeren.

Onderzoek toont aan dat melatoninesupplementen het meest effectief zijn wanneer ze worden ingenomen tijdens periodes van lage endogene productie.

Hoogwaardige slaaphygiëne: Een must

Een goede slaaphygiëne kan nachtmerries in verband met melatoninegebruik helpen verminderen, dus het is belangrijk om ze in uw routine op te nemen.

Consistente routines voor het slapengaan: De sleutel tot een betere slaap

 • Houd u aan een regelmatig bedtijdschema om de interne klok van uw lichaam te reguleren.
 • Vermijd 's avonds cafeïne en nicotine.
 • Ontspan voor het slapen gaan met een warm bad of een boek.
 • Zorg ervoor dat uw slaapomgeving koel, donker en rustig is.
 • Vermijd zware maaltijden voor het slapen gaan.

Verminder schermtijd en blootstelling aan blauw licht

Blootstelling aan blauw licht van schermen kan de melatonineproductie onderdrukken:

 1. Verminder de schermtijd minstens een uur voor het slapengaan.
 2. Gebruik apps die blauw licht uitfilteren of draag een bril die blauw licht blokkeert.
 3. Kies tijdens de avonduren voor dimmer en warmere verlichting in uw slaapkamer en woonkamers.

Door deze slaaphygiënepraktijken te combineren met de juiste aanpassingen van de melatoninedosering, kunt u uw kansen vergroten op rustgevende nachten zonder geplaagd te worden door nachtmerries. Dus, slaap lekker en laat de bedwantsen u niet bijten.

Mogelijke bijwerkingen van melatoninesupplementen

Naast slaperigheid zijn andere mogelijke bijwerkingen van melatoninesupplementen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, stemmingswisselingen en opwinding. Het is belangrijk dat u een arts raadpleegt voordat u met een nieuw supplement begint, om mogelijke wisselwerkingen tussen geneesmiddelen te voorkomen.

Veel voorkomende bijwerkingen van het gebruik van Melatonine

 • Hoofdpijn: Sommige gebruikers melden hoofdpijn na inname van melatoninesupplementen.
 • Misselijkheid: Maagdarmklachten of misselijkheid zijn ook mogelijke bijwerkingen.
 • Duizeligheid: Een gevoel van licht in het hoofd of wankelmoedigheid kan optreden als reactie op de inname van aanvullende melatonine.
 • Stemmingswisselingen en agitatie: Sommige gebruikers hebben stemmingswisselingen of verhoogde prikkelbaarheid gemeld.

Het belang van het bespreken van supplementen met uw zorgverlener

Als u overweegt melatonine op te nemen in uw dagelijkse routine voor een betere slaapkwaliteit, is het essentieel dat u uw zorgverlener raadpleegt om te bepalen of dit supplement voor u geschikt is op basis van factoren zoals bestaande medische aandoeningen en huidige medicijnen. Bovendien kan uw zorgverlener u helpen bij het vinden van de juiste dosering en advies geven over hoe u eventuele bijwerkingen kunt controleren.

Voor een veilig en effectief gebruik van melatoninesupplementen voor een betere slaapkwaliteit is het daarom belangrijk een arts te raadplegen voordat u met de supplementatie begint.

Stoppen met melatoninegebruik bij aanhoudende nachtmerries

Houden nachtmerries u 's nachts wakker ondanks de aanpassing van uw melatoninedosering en een goede slaaphygiëne? Dan is het misschien tijd om te overwegen helemaal te stoppen met melatoninesupplementen.

Wanneer stoppen met melatoninesuppletie?

Luister naar uw lichaam en controleer de reacties op melatonine. Als de nachtmerries blijven of heviger worden, kan dit erop wijzen dat melatonine niet de beste optie voor u is.

Alternatieve behandelingen voor nachtmerries

Raadpleeg een arts voor alternatieve oplossingen, zoals verbetering van de slaaphygiëne, cognitieve gedragstherapie, natuurlijke slaapmiddelen en technieken voor stressbeheersing.

 • Verbeter de slaaphygiëne: Creëer een ontspannende omgeving voor een rustgevende slaap.
 • CGT kan helpen om gedachten of gedragingen die bijdragen tot slapeloosheid te identificeren en aan te pakken, zodat natuurlijke slaapmiddelen zoals kruidenthee en essentiële oliën een rustgevende slaap kunnen bevorderen. Gedachten en gedragingen aanpakken die bijdragen tot slechte slaappatronen.
 • Natuurlijke slaapmiddelen: Kruidenthee en essentiële oliën kunnen ontspanning bevorderen zonder nachtmerries te veroorzaken.
 • Technieken voor stressbeheer: Mindfulness meditatie en fysieke activiteit kunnen stressniveaus verminderen die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit en nachtmerries.

Het is raadzaam een arts te raadplegen voordat u uw slaapgewoonten aanpast of nieuwe behandelingen uitprobeert.

Kan Melatonine nachtmerries veroorzaken?

Ja, melatonine kan bij sommige mensen nachtmerries veroorzaken. Dit komt waarschijnlijk door de verhoogde REM-slaap die optreedt bij melatoninesuppletie, wat kan leiden tot levendigere en intensere dromen. Niet iedereen heeft echter last van deze bijwerking en aanpassing van de dosering of het tijdstip van inname kan helpen de frequentie van nachtmerries te verminderen.

Hoe voorkomt u nachtmerries bij het gebruik van Melatonine?

Om het risico op nachtmerries tijdens het gebruik van melatoninesupplementen te minimaliseren, kunt u overwegen uw dosering aan te passen, te experimenteren met verschillende tijdstippen voor consumptie (bijv. vroeger op de avond) en goede slaaphygiënische gewoonten aan te houden, zoals het instellen van een consistente routine voor het slapengaan en het beperken van schermtijd voor het slapengaan.

Kan Melatonine u nachtmerries bezorgen?

National Geographic heeft melding gemaakt van gevallen waarin mensen levendige dromen of nachtmerries hadden na het gebruik van melatoninesupplementen. Hoewel het niet gegarandeerd is dat iedereen deze effecten ervaart, is het voor sommige mensen mogelijk door een toename van de REM-slaap als gevolg van aanvullend gebruik van dit hormoon.

Wat zijn de bijwerkingen van Melatonine?

Melatonine kan verschillende mogelijke bijwerkingen hebben, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, sufheid overdag of prikkelbaarheid. In zeldzame gevallen kunnen gebruikers ook allergische reacties ervaren, zoals uitslag of ademhalingsproblemen. Het is belangrijk om eventuele zorgen over het gebruik van supplementen met uw arts te bespreken voordat u met een kuur begint.

Conclusie

Melatonine is cruciaal voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus, maar te veel innemen kan leiden tot nachtmerries.

Om door melatonine veroorzaakte nachtmerries te voorkomen, past u uw dosering en timing aan, en oefent u een goede slaaphygiëne uit, zoals een vaste routine voor het slapengaan en minder beeldschermtijd voor het slapengaan.

Als de nachtmerries aanhouden, praat dan met uw arts over alternatieve behandelingen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/