Is snurken onschuldig? Risico's en behandelingen

Gepubliceerd:

Hoewel het misschien een eenvoudige ergernis lijkt, zijn er in werkelijkheid potentiële gevaren en gezondheidsrisico's verbonden aan chronisch snurken. In deze uitgebreide blogpost gaan we in op verschillende aspecten van snurken, zodat u de gevolgen voor uw algehele welzijn beter kunt begrijpen.

We beginnen met het bespreken van de prevalentie van snurken onder volwassenen en gaan dieper in op enkele van de potentiële gezondheidsrisico's van zwaar snurken. Daarna bekijken we de mogelijkheden van OSA, inclusief hoe gewicht en leeftijd een rol kunnen spelen. Ook de voordelen van gewichtsverlies voor mensen die lijden aan OSA komen uitgebreid aan bod.

Verder zullen we de structurele oorzaken achter hardnekkig snurken identificeren, zoals een afwijkend tussenschot of de invloed van een lange huig op de luchtstroom tijdens de slaap. Daarna bespreken we de behandelingsopties die beschikbaar zijn om deze problemen aan te pakken, zoals CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure) en orale hulpmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor de behandeling van snurkers.

Tot slot is het essentieel om te begrijpen waarom het cruciaal is om hardnekkig snurken niet te negeren; onze discussie zal dus ook gaan over de gevolgen van het negeren van deze problemen. We sluiten af met leefstijlkeuzes en tips die de nachtelijke verstoringen tot een minimum kunnen beperken, zodat u weer van een goede nachtrust kunt genieten - wat bewijst dat nee, soms is snurken onschuldig niet altijd waar is.

is-snurken-onschadelijk

De gevaren van snurken en slaapapneu

Wist u dat snurken niet alleen vervelend kan zijn, maar ook ernstige gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen? Snurken kan wijzen op OSA, een aandoening die ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2, depressie en zelfs vroegtijdige sterfte.

Snurken Statistieken

Volgens een onderzoek gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews heeft ongeveer 44% van de mannen en 28% van de vrouwen tussen de 30-60 jaar last van gewoon snurken. Dat zijn een heleboel mensen die mogelijk last hebben van een verstoorde slaap door hun eigen nachtelijke ademhaling of die van hun partner. Mensen die last hebben van chronische neusverstopping of seizoensgebonden allergieën kunnen ook sneller snurken tijdens hun slaap.

Gezondheidsrisico's van zwaar snurken en slaapapneu

OSA treedt op wanneer de bovenste luchtweg tijdens de slaap gedeeltelijk of volledig geblokkeerd raakt, waardoor mensen even stoppen met ademen voordat ze weer naar adem happen - vaak zonder dat ze het doorhebben. Dit patroon kan leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer in het bloed, wat kan resulteren in:

 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Hartziekte
 • Diabetes type 2
 • Depressie
 • Slechte cognitieve functie en geheugenproblemen

Onbehandelde OSA kan fataal zijn, omdat het de cardiovasculaire gezondheid negatief kan beïnvloeden.

In sommige gevallen is snurken niet direct gekoppeld aan slaapapneu, maar brengt het toch potentiële gevaren met zich mee. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van neuspoliepen of chronische sinusitis lopen een verhoogd risico op infecties of complicaties tijdens operaties die verband houden met hun aandoening.

Het is van groot belang dat snurkers, hun familieleden en medische professionals zich bewust zijn van de gevaren die gepaard kunnen gaan met zwaar snurken. Door de tekenen te herkennen en indien nodig de juiste behandelingsopties te zoeken, zoals CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure) of tongklemmen, kunnen snurkende gezondheidsproblemen aanzienlijk worden verminderd en kan de algehele levenskwaliteit worden verbeterd door een betere slaaphygiëne.

Obstructieve slaapapneu risicofactoren

Snurken kan wijzen op de mogelijk gevaarlijke aandoening OSA (obstructieve slaapapneu). Bepaalde factoren verhogen de kans op het ontwikkelen van OSA, waaronder obesitas en leeftijd.

Hoe obesitas het risico op OSA verhoogt

Studies hebben aangetoond dat obesitas een van de belangrijkste risicofactoren voor obstructieve slaapapneu is. Overgewicht draagt bij aan een blokkade van de luchtwegen door vetafzettingen aan de basis van de tong en langs de bovenkant van de keel. Deze vetweefsels kunnen een vernauwing of obstructie in uw luchtwegen veroorzaken wanneer u gaat liggen om te slapen, wat leidt tot verstoorde ademhalingspatronen gedurende de nacht.

 • Verstopte neus: Mensen met overgewicht hebben vaak last van verstopte neus, wat het snurken nog verergert en hun risico op OSA verhoogt.
 • Neuspoliepen: Zwaarlijvige mensen hebben meer kans op neuspoliepen - gezwellen in hun neusholte - die kunnen bijdragen aan zowel snurken als slaapapneusymptomen.
 • Grootte van de tong: Een grotere tong veroorzaakt door overtollig lichaamsvet kan de luchtstroom tijdens de slaap gedeeltelijk blokkeren, waardoor het snurken toeneemt en OSA zich mogelijk ontwikkelt.

Leeftijdsgerelateerde gevoeligheid voor OSA

Ouderen lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu, gedeeltelijk door natuurlijke veranderingen in de spierspanning naarmate we ouder worden. De spieren die verantwoordelijk zijn voor het openhouden van onze luchtwegen worden na verloop van tijd zwakker, waardoor ze tijdens ontspanningsperiodes zoals de slaap gemakkelijker in elkaar zakken. Dit kan leiden tot snurken en, in sommige gevallen, OSA.

 • Naarmate we ouder worden, nemen de flexibiliteit en kracht van onze spieren af, waardoor ze minder goed in staat zijn om een open luchtweg te behouden tijdens de slaap.
 • Slaaphouding: Oudere volwassenen slapen vaker op hun rug - een positie die de kans op snurken en obstructieve slaapapneu vergroot door het effect van de zwaartekracht op de tong en de zachte weefsels achter in de keel.
 • Seizoensgebonden allergieën: Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor seizoensgebonden allergieën, die neusverstopping veroorzaken en verder bijdragen aan snurken en de mogelijke ontwikkeling van OSA.

Risicofactoren voor OSA zijn onder andere roken, drinken voor het slapengaan, het gebruik van kalmerende of kalmeringsmiddelen en een familiegeschiedenis met snurkklachten of de aandoening zelf. Door deze risico's van deze aandoening te begrijpen, is vroegtijdige opsporing mogelijk, waardoor de juiste behandelingsopties mogelijk zijn, zoals CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure) of veranderingen in levensstijl, zoals programma's voor gewichtsverlies, die gericht zijn op het verminderen van de symptomen van zowel snurken als slaapstoornissen en op het verbeteren van de algehele gezondheidsresultaten.

Voordelen van gewichtsverlies voor snurkers

Wilt u stoppen met snurken en een goede nachtrust krijgen? Afvallen kan de oplossing zijn die u nodig hebt. Onderzoek toont aan dat zelfs een kleine hoeveelheid gewichtsverlies de slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren en het risico op obstructieve slaapapneu kan verminderen. Dit is hoe:

Het verband tussen gewicht en snurken

Het dragen van extra gewicht, vooral rond de nek, kan tijdens het slapen druk uitoefenen op uw luchtwegen. Deze druk vernauwt de luchtweg en vergroot de kans op snurken en andere slaapstoornissen zoals slaapapneu. Obesitas kan ook neusverstopping door seizoensallergieën veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om te ademen terwijl u slaapt.

Afvallen kan snurkklachten verminderen

 • Eet gezonder: Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, magere eiwitten, volle granen en magere zuivelproducten kan u helpen om geleidelijk en blijvend gewicht te verliezen.
 • Kom in beweging: Regelmatige lichaamsbeweging verbrandt niet alleen calorieën, maar versterkt ook de spieren die verantwoordelijk zijn voor het openhouden van uw luchtwegen tijdens de slaap.
 • Vermijd alcohol voor het slapengaan: Alcohol ontspant de keelspieren, wat leidt tot meer snurken. Minderen met alcohol, vooral voor het slapen gaan, kan helpen om snurken te verminderen.

Voorbeelden uit de praktijk van gewichtsverlies die de slaapkwaliteit verbeteren

In een studie gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ondervonden obese patiënten met slaapapneu die gemiddeld 33 kilo afvielen een significante vermindering van hun apneu-hypopneu-index (AHI), die de ernst van OSA meet. Een klinische studie die werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine toonde aan dat veranderingen in levensstijl gericht op voeding en lichaamsbeweging gunstigere resultaten opleverden voor de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid dan CPAP-behandeling alleen.

Deze onderzoeken tonen aan dat afvallen een effectieve manier kan zijn om snurken te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dus waarom zou u het niet eens proberen? Uw lichaam - en uw partner - zullen u dankbaar zijn.

Structurele oorzaken van snurken

Snurken is niet alleen een vervelend geluid dat uw partner 's nachts wakker houdt. Snurken kan een symptoom zijn van ernstige slaapgerelateerde problemen, zoals obstructieve slaapapneu, en mag niet genegeerd worden. Structurele problemen in de luchtwegen kunnen bijdragen aan snurken, en hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en behandelingsmogelijkheden:

Afwijkend septum en neusverstopping

Een scheef neustussenschot of neusverstopping door allergieën of sinusinfecties kan het ademen door de neus bemoeilijken, wat leidt tot mondademhaling tijdens de slaap en snurken. Medicijnen zoals decongestiva en antihistaminica kunnen tijdelijk verlichting bieden, maar in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het kraakbeen en de botstructuren in de neus recht te zetten (septoplastie).

Lange Uvula en Uvulopalatopharyngoplastiek (UPPP)

Een lange huig kan de luchtweg tijdens de slaap belemmeren door tegen de achterkant van de keel te trillen, wat snurken veroorzaakt. Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel van het zachte gehemelte en de huig wordt verwijderd om de bovenste luchtweg wijder te maken en snurken te verminderen.

Tonsillen en adenoïden bij kinderen met OSA

Bij kinderen met obstructieve slaapapneu kunnen vergrote amandelen en adenoïden de luchtwegen tijdens de slaap blokkeren en snurken veroorzaken. Een adenotonsillectomie is een chirurgische ingreep waarbij beide structuren tegelijkertijd verwijderd worden om het snurken en andere symptomen van OSA te verlichten.

Praat met uw arts over behandelingsopties, waaronder tongklemmen en slaapmedicijnen, om snurken te verminderen en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Behandelopties voor hardnekkige snurkers

Onbehandeld kan snurken leiden tot obstructieve slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap stopt. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden om snurken te verminderen en de kwaliteit van uw slaap te verbeteren.

Continue Positieve Luchtwegdruk (CPAP) Therapie

BijCPAP-therapie draagt u een masker over uw neus of mond terwijl u slaapt. Het apparaat levert een continue stroom lucht onder druk die uw bovenste luchtweg openhoudt, zodat deze niet inklapt en verstoppingen veroorzaakt. Dit kan de bloeddruk die veroorzaakt wordt door obstructieve slaapapneu effectief verlagen, waardoor uw algehele gezondheid verbetert.

 • Het CPAP-apparaat bestaat uit drie hoofdonderdelen: een motor, slang en masker.
 • Er zijn verschillende maskers verkrijgbaar om aan individuele voorkeuren te voldoen.
 • Door instellingen op machines aan te passen, kunt u deze aanpassen aan specifieke behoeften/voorkeuren, zoals drukniveaus die nodig zijn voor optimale resultaten tijdens sluimerperiodes.

Orale hulpmiddelen voor snurkbehandeling

Naast CPAP-therapie zijn er verschillende soorten orale hulpmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor de behandeling van snurkklachten:

 1. Tongklemmen: Deze hulpmiddelen houden de tong in een voorwaartse positie en voorkomen dat de tong terugvalt in de keel en de luchtstroom belemmert.
 2. Mandibulaire verhogingsapparaten (MAD's): Net als gebitsbeschermers die tijdens het sporten gedragen worden, zijn MAD's op maat gemaakte tandprotheses die de onderkaak tijdens het slapen iets naar voren plaatsen. Deze actie vergroot de ruimte van de bovenste luchtweg, waardoor u 's nachts gemakkelijker kunt ademen.

Het is essentieel om een specialist in slaapgeneeskunde of een tandarts met ervaring in het behandelen van slaapstoornissen te raadplegen voordat u een beslissing neemt over de juiste handelwijze. Zij zullen uw specifieke situatie beoordelen en geschikte therapieën aanbevelen op basis van factoren zoals de ernst/type van het snurkprobleem, medische voorgeschiedenis/aandoeningen (indien aanwezig) en leefgewoonten die van invloed zijn op nachtelijke geluiden die gemaakt worden terwijl u bewusteloos bent.

Het belang van het aanpakken van snurkklachten

Laat snurken uw slaap en gezondheid niet verpesten. Het negeren van aanhoudende snurkklachten kan leiden tot ernstige medische aandoeningen, waaronder obstructieve slaapapneu, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2, psychische problemen en ongelukken. Het kan ook een negatieve invloed hebben op relaties met partners die hetzelfde bed delen.

Gevolgen van het negeren van aanhoudend snurken

Niet-aangepakte slaapapneu kan leiden tot een groot aantal gezondheidsrisico's, waaronder hoge bloeddruk, hartaanval, beroerte, onregelmatige hartslag, congestief hartfalen, insulineresistentie en diabetes type 2. Een goede nachtrust is essentieel om zowel geestelijk als lichamelijk in topvorm te blijven. Een goede nachtrust is essentieel om zowel geestelijk als lichamelijk in topvorm te blijven; het is dus van het grootste belang dat niet alleen de snurker, maar ook zijn of haar bedgenoot eventuele terugkerende problemen aanpakt.

Actie ondernemen tegen snurken

Het is noodzakelijk om een specialist in slaapgeneeskunde te raadplegen als u of uw partner vermoedt dat snurken veroorzaakt wordt door een onderliggende medische aandoening zoals obstructieve slaapapneu. Zij zullen een grondige evaluatie uitvoeren en geschikte behandelingsopties aanbevelen op basis van individuele behoeften.

Een open communicatie met uw partner over eventuele zorgen met betrekking tot snurken is van vitaal belang. Zo kunnen beide partijen samen naar oplossingen zoeken die de algehele levenskwaliteit verbeteren. Laat trots of verlegenheid u er niet van weerhouden om hulp te zoeken - het vroeg aanpakken van mogelijke problemen kan op de lange termijn tot betere gezondheidsresultaten leiden.

Het belang van de aanpak van snurkklachten

Snurken is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Aanhoudend snurken kan een teken zijn van obstructieve slaapapneu, een slaapstoornis waardoor u 's nachts stopt met ademen. Als u niet snurkt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes type 2.

Gevolgen van het negeren van aanhoudend snurken

Snurken negeren is het risico niet waard. Het kan leiden tot slagaderlijke schade, verstoppingen, ontstekingen en ongezonde veranderingen in de borstholte. Chronisch snurken kan ook leiden tot psychische problemen zoals angst, depressie en prikkelbaarheid.

Levensstijlkeuzes om het snurken tot een minimum te beperken

Als u af en toe last hebt van snurken dat niets te maken heeft met gezondheidsproblemen, kunt u een aantal keuzes maken in uw levensstijl om het snurken tot een minimum te beperken:

Tips voor slaaphygiëne

 • Maak een slaapschema: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden kan helpen om de interne klok van uw lichaam te reguleren.
 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Doe kalmerende activiteiten zoals lezen of een warm bad nemen voordat u naar bed gaat om uw hersenen te laten weten dat het tijd is om te slapen.
 • Zorg voor een optimale slaapomgeving: Houd uw slaapkamer koel, donker en stil. Overweeg indien nodig verduisteringsgordijnen of witte ruis machines te gebruiken.

Alcoholgebruik voor het slapengaan vermijden

Alcohol kan de keelspieren ontspannen, wat kan leiden tot meer snurken. Het verstoort ook normale slaappatronen door de REM-slaap (snelle oogbewegingen) te verstoren - een van de meest herstellende fases van de slaap. Om snurken als gevolg van alcoholgebruik te verminderen, kunt u proberen om alcoholische dranken binnen drie uur voor het slapengaan te vermijden.

Als veranderingen in levensstijl niet helpen om uw snurken te verminderen, raadpleeg dan een professional in de gezondheidszorg of een specialist in slaapgeneeskunde. Zij kunnen tongklemmen of CPAP-machines (Continuous Positive Airway Pressure) aanraden om u te helpen 's nachts beter te ademen. Laat snurken niet onbehandeld - onderneem actie om uw gezondheid te beschermen en een goede nachtrust te krijgen.

FAQs in verband met Is snurken onschuldig

Is snurken gevaarlijk?

Ja, snurken kan gevaarlijk zijn als het leidt tot verslikken, naar lucht happen of lange adempauzes tijdens de slaap, wat kan duiden op obstructieve slaapapneu (OSA) en kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's zoals hartaandoeningen en beroertes.

Kan snurken worden verminderd?

Ja, snurken kan worden verminderd door onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals neusverstopping of slaapapneu, het gebruik van tongklemmen of continue positieve luchtwegdruktherapie (CPAP).

Is snurken een slaapstoornis?

Ja, snurken is een veelvoorkomend symptoom van slaapstoornissen zoals slaapapneu, wat kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit en algeheel welzijn.

Is snurken een teken van seizoensgebonden allergieën?

Ja, snurken kan een teken zijn van seizoensallergieën die verstopte neus en verstopte bovenste luchtwegen veroorzaken.

Kunnen neuspoliepen snurken veroorzaken?

Ja, neuspoliepen kunnen snurken veroorzaken doordat ze de neusholtes verstoppen en het moeilijk maken om te ademen tijdens de slaap.

Conclusie

Af en toe snurken is misschien geen reden tot bezorgdheid, maar aanhoudend en luid snurken kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen zoals obstructieve slaapapneu (OSA), dat in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsrisico's.

Maakt u zich geen zorgen, er zijn effectieve behandelingsopties beschikbaar, zoals gewichtsverliesprogramma's, CPAP-therapie en orale hulpmiddelen om het snurken tot een minimum te beperken.

Maar wacht, er is meer! Veranderingen in uw levensstijl, zoals een goede slaaphygiëne en het vermijden van alcohol voor het slapengaan, kunnen ook helpen om snurken te voorkomen.

Het is belangrijk om hardnekkige snurkklachten aan te pakken om mogelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen, dus aarzel niet om medisch advies in te winnen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/