Wakker worden met wazig zicht dat niet weggaat

Gepubliceerd:

Wakker worden met wazig zicht dat maar niet overgaat, kan een pijnlijke ervaring zijn. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de verschillende oorzaken en factoren die kunnen bijdragen tot aanhoudend wazig zicht, en bieden we waardevolle inzichten voor wie antwoorden zoekt.

Inhoud:

 1. Veel voorkomende oorzaken van aanhoudend wazig zicht
 2. Astigmatisme dat de vorm van het oog beïnvloedt
 3. Droge ogen door verminderde traanproductie
 4. Diabetes leidt tot diabetische retinopathie
 5. Levensstijlfactoren die bijdragen tot wazig ochtendzicht
  1. Medicijnen die de traanproductie 's nachts verminderen
  2. Omgevingsfactoren zoals slapen met een ventilator aan
  3. Allergische reacties die oogirritatie veroorzaken
 6. Migraine en neurologische aandoeningen die het gezichtsvermogen beïnvloeden
  1. Visuele stoornissen veroorzaakt door migraine
  2. Stroke-gerelateerde plotselinge pijnloze verandering in gezichtsvermogen
  3. Multiple Sclerose tast zenuwen aan die hersenen en ogen verbinden
 7. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) & ooginfecties
  1. Vertraging van de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie door aanpassingen van de levensstijl
  2. Snelle behandeling voor keratitis infectie
  3. Oftalmologische interventie voor roze ogen
 8. Netvliesloslating, hersenschudding en schaafwonden aan het hoornvlies
  1. Onmiddellijke medische aandacht voor loslatende netvliezen
  2. Rustperiode na een hersenschudding
  3. Hulp zoeken voor schaafwonden aan het hoornvlies
 9. Tegen wazig zicht door langdurig beeldschermgebruik
  1. Frequente pauzes tijdens het gebruik van het apparaat
  2. Toepassing van kunstmatige tranen om het vochtgehalte op peil te houden
 10. Veelgestelde vragen over wakker worden met wazig zicht dat niet weggaat
  1. Wat betekent het als uw zicht zomaar wazig wordt?
  2. Waarom heb ik aanhoudend wazig zicht na het ontwaken?
 11. Conclusie

Van gewone problemen zoals astigmatisme en droge ogen tot ernstigere aandoeningen zoals een beroerte of netvliesloslating, wij onderzoeken de mogelijke oorzaken van uw plotselinge wazig zicht. Daarnaast worden leefstijlfactoren die van invloed zijn op ochtendvertroebeling uitgebreid besproken.

We onderzoeken ook migraine en neurologische aandoeningen die het gezichtsvermogen beïnvloeden, evenals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en ooginfecties. Tot slot ontdekt u effectieve manieren om wazig zicht als gevolg van langdurig beeldschermgebruik tegen te gaan.

Als u deze onderliggende oorzaken van wazig zicht dat maar niet overgaat begrijpt, bent u beter in staat actie te ondernemen om uw ogen gezond te houden.

Veel voorkomende oorzaken van aanhoudend wazig zicht

Enkele veel voorkomende oorzaken zijn astigmatisme, droge ogen, diabetes, schildklieraandoeningen, allergieën, conjunctivitis, glaucoom, maculadegeneratie en obstructieve slaapapneu.

Astigmatisme dat de vorm van het oog beïnvloedt

Astigmatisme is een refractiefout die wordt veroorzaakt door een onregelmatig gevormd hoornvlies of lens in het oog. Dit resulteert in wazig zicht op alle afstanden doordat het licht niet goed op het netvlies wordt gericht. Astigmatisme kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Droge ogen door verminderde traanproductie

Het droge-ogensyndroom treedt op wanneer uw ogen niet genoeg tranen produceren om ze vochtig en gesmeerd te houden. Dit kan ongemak veroorzaken, zoals jeuk en een branderig gevoel, samen met wazig zicht. Kunstmatige tranen worden vaak gebruikt ter verlichting, maar als de symptomen aanhouden, is het belangrijk onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Diabetes leidt tot diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie, een complicatie van diabetes, tast de bloedvaten in het netvlies aan en veroorzaakt zwellingen die na verloop van tijd leiden tot verminderd gezichtsvermogen. Een goed beheer van de bloedsuikerspiegel helpt voorkomen dat deze aandoening verergert, terwijl in gevorderde gevallen een laserbehandeling nodig kan zijn.

 • Leefstijlfactoren:
 • Medicijnen die de traanproductie 's nachts verminderen
 • Omgevingsfactoren zoals slapen met een ventilator aan
 • Allergische reacties die oogirritatie veroorzaken

Het is essentieel om uw ogen gezond te houden door regelmatig een oogarts te raadplegen, vooral als u plotseling wazig ziet of andere symptomen krijgt die niet snel verdwijnen. Vroegtijdige opsporing en behandeling van onderliggende aandoeningen kan permanent gezichtsverlies helpen voorkomen. Als u last hebt van ochtendwazigheid, slappe oogleden, dubbel zicht of gezichtsverlies, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Andere aandoeningen die wazig zicht kunnen veroorzaken zijn ooginfecties, hoge bloeddruk, Fuchs’ hoornvliesdystrofie, hoofdletsel, staar, hoornvliesinfecties, multiple sclerose en levensbedreigende gebeurtenissen waarbij de oogzenuw betrokken is. Oogdruppels en laserchirurgie zijn gebruikelijke behandelingen voor verschillende oogaandoeningen, maar ze kunnen ook bijwerkingen hebben. Daarom is het noodzakelijk het advies van een oogspecialist in te winnen voordat u met een behandeling begint.

Levensstijlfactoren die bijdragen tot wazig ochtendzicht

Verschillende levensstijlfactoren kunnen bijdragen tot wazig zicht bij het ontwaken. Daartoe behoren bepaalde medicijnen, milieuomstandigheden en allergieën die de droogheid of irritatie van de ogen tijdens de slaap verergeren.

Medicijnen die de traanproductie 's nachts verminderen

Sommige medicijnen, zoals antihistaminica, antidepressiva en bloeddrukverlagers, kunnen de traanproductie verminderen. Dit leidt tot droge ogen, wat kan leiden tot wazigheid in de ochtend. Als u vermoedt dat uw medicijnen dit probleem veroorzaken, overleg dan met uw arts over mogelijke alternatieven of aanpassingen.

Omgevingsfactoren zoals slapen met een ventilator aan

De slaapomgeving speelt ook een rol bij het behoud van een gezond gezichtsvermogen 's nachts. Zo kan het gebruik van airconditioning of ventilatoren tijdens het slapen de lucht te droog maken voor uw ogen. Bevochtiging van de slaapruimte of een bak met water naast het bed kan helpen om de ogen vochtig te houden.

Allergische reacties die oogirritatie veroorzaken

 • Huisstofmijten: Huisstofmijtallergenen zijn veel voorkomende boosdoeners achter allergische reacties die de gezondheid van de ogen aantasten. Ze leiden vaak tot jeukende, gezwollen, waterige ogen die bij het ontwaken tijdelijk het zicht vertroebelen.
 • Stuifmeel: Seizoensgebonden allergieën veroorzaakt door blootstelling aan stuifmeel kunnen dezelfde effecten hebben op de ogen als huisstofmijt, en tijdelijke wazigheid in de ochtend veroorzaken.
 • Huidschilfers van huisdieren: Eigenaars van huisdieren kunnen oogallergieën krijgen door de huidschilfers van hun harige vrienden. Door uw huis regelmatig schoon te maken en uw huisdieren te verzorgen, kunt u de allergenen in de omgeving verminderen.

Als u vermoedt dat uw wazig zicht wordt veroorzaakt door allergieën, kunt u overwegen oogdruppels op recept of vrij verkrijgbaar te gebruiken om de symptomen te verlichten. In ernstigere gevallen kunt u een oogarts raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Migraine en neurologische aandoeningen die het gezichtsvermogen beïnvloeden

Verschillende neurologische aandoeningen kunnen aanhoudend wazig zicht veroorzaken, waarbij migraine een veel voorkomende boosdoener is. Migraine kan visuele problemen veroorzaken, zoals lichtschitteringen, donkere vlekken of golvende lijnen, naast extreme pijnen in de hersenen en gevoeligheid voor licht.

Visuele stoornissen veroorzaakt door migraine

Als u plotseling last krijgt van wazig zicht in combinatie met andere migraine symptomen zoals misselijkheid of braken, is het essentieel dat u onmiddellijk medische hulp inroept. In sommige gevallen kunnen deze episodes een indicatie zijn van een verborgen gezondheidsprobleem dat medische zorg vereist. Als u maatregelen neemt om uw migraine onder controle te houden door uw levensstijl te veranderen en medicijnen te gebruiken, kunt u wazig zicht in de toekomst voorkomen.

Stroke-gerelateerde plotselinge pijnloze verandering in gezichtsvermogen

Een plotselinge pijnloze verandering van het gezichtsvermogen kan wijzen op een levensbedreigende gebeurtenis in de hersenen - met name een beroerte. Volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) zijn de tekenen onder meer dubbel zicht of verlies van het zicht in één oog zonder enig begeleidend ongemak. Bel onmiddellijk de hulpdiensten als u plotselinge, pijnloze veranderingen in het gezichtsvermogen ervaart, omdat dit kan wijzen op een beroerte.

Multiple Sclerose tast zenuwen aan die hersenen en ogen verbinden

 • Problemen met het gezichtsvermogen: Multiple sclerose (MS) is een andere neurologische aandoening die aanhoudend wazig zicht kan veroorzaken. Volgens de National Multiple Sclerosis Society zijn zichtproblemen vaak een van de eerste symptomen van MS, omdat de oogzenuw, die visuele informatie van de ogen naar de hersenen doorgeeft, wordt aangetast.
 • Optische neuritis: Ontsteking van deze zenuw, bekend als optische neuritis, kan leiden tot plotselinge wazigheid of zelfs tijdelijke blindheid. Een vroege diagnose en behandeling zijn van cruciaal belang om deze symptomen te beheersen en de voortgang van de ziekte te vertragen.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) & ooginfecties

Wakker worden met aanhoudend wazig zicht kan een teken zijn van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD), een veel voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij oudere volwassenen. AMD tast het centrale deel van het netvlies, de macula, aan en kan leiden tot problemen met het zien van fijne details of kleuren. Vroege opsporing en veranderingen in levensstijl kunnen helpen de voortgang te vertragen. Het National Eye Institute adviseert een dieet rijk aan bladgroenten, vis en noten om de gezondheid van de ogen te ondersteunen.

Vertraging van de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie door aanpassingen van de levensstijl

 • Zorg voor een gezond gewicht door regelmatig te bewegen en voedzaam voedsel te eten.
 • Vermijd roken omdat dit in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van AMD.
 • Bescherm uw ogen tegen schadelijke UV-stralen door buitenshuis een zonnebril te dragen.
 • Plan regelmatige controles bij uw oogarts om eventuele veranderingen in uw gezichtsvermogen in de gaten te houden.

Naast AMD kunnen ook bepaalde ooginfecties bijdragen tot plotselinge wazigheid die niet meer weggaat. Keratitis is bijvoorbeeld een ontsteking of infectie van het hoornvlies die onmiddellijke medische behandeling vereist. Symptomen zijn pijn, roodheid, lichtgevoeligheid, afscheiding uit het (de) aangetaste oog(en) en wazig zicht. Als u vermoedt dat u keratitis heeft of een ander type hoornvliesontsteking zoals Fuchs' hoornvliesdystrofie of het slappe ooglid syndroom, zoek dan onmiddellijk medische hulp bij instellingen zoals die van de American Academy Of Ophthalmology.

Snelle behandeling voor keratitis infectie

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de infectie kan uw oogarts antibiotische of schimmelwerende oogdruppels voorschrijven om keratitis te behandelen. In sommige gevallen kunnen orale medicijnen of zelfs laserchirurgie nodig zijn.

Oftalmologische interventie voor roze ogen

Wazig zien kan vaak worden veroorzaakt door roze ogen (conjunctivitis), een veel voorkomend probleem waarvoor medische hulp nodig is. Deze aandoening ontstaat wanneer het bindvlies ontstoken raakt door een allergie, bacteriële of virale infectie. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de behandeling bestaan uit vrij verkrijgbare kunsttranen, ontstekingsremmende druppels op recept of antibiotica.

Netvliesloslating, hersenschudding en schaafwonden aan het hoornvlies

In sommige gevallen kan een netvliesloslating of een hersenschudding de oorzaak zijn van aanhoudend wazig zicht. Een netvliesloslating is blijvend en vereist onmiddellijke medische hulp, terwijl een hersenschudding meestal 24 tot 48 uur rust vereist. Corneaschaafwonden zijn een andere bron van pijn en wazigheid waarvoor professionele hulp nodig is.

Onmiddellijke medische aandacht voor loslatende netvliezen

Een los netvlies ontstaat wanneer het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van uw oog loskomt van de ondersteunende lagen. Onbehandeld kan een netvliesloslating leiden tot aanzienlijk gezichtsverlies. Symptomen zijn onder meer plotseling wazig zien, knipperende lichten, floaters in uw gezichtsveld of een gordijnachtige schaduw over een deel van uw gezichtsveld. Als een van de bovengenoemde symptomen optreedt, is het van essentieel belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen, omdat een snelle behandeling de kans op een goede afloop kan vergroten.

Rustperiode na een hersenschudding

Een hersenschudding, een soort hoofdletsel veroorzaakt door trauma aan de hersenen zoals bij sportactiviteiten of ongevallen, kan ook leiden tot tijdelijk wazig zicht en andere symptomen zoals hoofdpijn en duizeligheid. Het is cruciaal dat u uzelf voldoende tijd gunt (meestal 24-48 uur) om uit te rusten na een hersenschudding voordat u onder begeleiding van professionals uit de gezondheidszorg uw normale activiteiten hervat.

Hulp zoeken voor schaafwonden aan het hoornvlies

Corneaschaafwonden zijn krassen op het heldere oppervlak van uw oog, vaak veroorzaakt door vreemde voorwerpen zoals stof of contactlenzen. Deze verwondingen kunnen pijn, roodheid en wazig zicht veroorzaken. Om infectie te voorkomen en genezing te bevorderen, is het essentieel om een oogarts te bezoeken voor een goede behandeling, die antibiotische oogdruppels of zalven kan omvatten.

Tegen wazig zicht door langdurig beeldschermgebruik

Wazig zien na langdurig beeldschermwerk is een veel voorkomend verschijnsel in het huidige digitale tijdperk. Dit kan worden toegeschreven aan de belasting van onze ogen wanneer we langere tijd naar schermen staren, waardoor droge ogen ontstaan en het moeilijker wordt om scherp te zien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te bestrijden en uw ogen gezond te houden.

Frequente pauzes tijdens het gebruik van het apparaat

Het nemen van regelmatige pauzes tijdens het gebruik van elektronische apparaten is essentieel om vermoeide ogen te voorkomen en uw ogen vochtig te houden. Het National Eye Institute beveelt de 20-20-20-regel aan: neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden door naar iets te kijken dat 20 meter verderop staat. Deze eenvoudige techniek helpt uw ogen te ontspannen en vermindert het risico op zichtproblemen als gevolg van overmatig schermgebruik.

Toepassing van kunstmatige tranen om het vochtgehalte op peil te houden

Als u last hebt van wazig zicht door droogte als gevolg van langdurige blootstelling aan het scherm, kunnen kunstmatige tranen of smerende oogdruppels het ongemak verlichten en de helderheid verbeteren. Deze vrij verkrijgbare oplossingen vullen uw natuurlijke traanfilm aan, zodat uw ogen de hele dag gehydrateerd blijven. Het is echter cruciaal om een oogarts te raadplegen voordat u een product kiest, omdat sommige producten conserveringsmiddelen kunnen bevatten die bij veelvuldig gebruik irritatie kunnen veroorzaken.

 • Knipper vaker: Knipperen helpt onze ogen vochtig te houden door de tranen over het oppervlak te verdelen; we hebben echter de neiging minder te knipperen als we naar een scherm staren. Probeer bewust vaker te knipperen als u elektronische apparaten gebruikt.
 • Pas de scherminstellingen aan: Zorg ervoor dat de helderheid, het contrast en de lettergrootte van uw toestel op een comfortabel niveau zijn ingesteld om de ogen zo min mogelijk te belasten. Overweeg daarnaast het gebruik van blauwlichtfilters of apps die de hoeveelheid blauw licht van schermen verminderen.
 • Houd de juiste houding en afstand aan: Plaats uw scherm op een armlengte afstand van uw ogen en iets onder ooghoogte voor optimaal kijkcomfort. Zorg voor een goede houding als u voor een computer of andere digitale apparaten zit.

Door deze strategieën op te nemen in uw dagelijkse routine kunt u wazig zicht als gevolg van langdurig beeldschermgebruik voorkomen en de algehele gezondheid van uw ogen bevorderen.

Veelgestelde vragen over wakker worden met wazig zicht dat niet weggaat

Wat betekent het als uw zicht zomaar wazig wordt?

Plotseling wazig zien kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droge ogen, astigmatisme, migraine met aura of neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose. Het kan ook wijzen op een ernstiger probleem, zoals een netvliesloslating of een beroerte. Als u last hebt van plotselinge en aanhoudende wazigheid, zoek dan onmiddellijk medische hulp voor een juiste diagnose en behandeling.

Waarom heb ik aanhoudend wazig zicht na het ontwaken?

Aanhoudend wazig zicht in de ochtend kan het gevolg zijn van een slaaphouding die 's nachts een zwelling van het hoornvlies veroorzaakt of een verminderde traanproductie door medicijnen. Diabetesgerelateerde visuele stoornissen zoals diabetische retinopathie kunnen ook bijdragen aan dit probleem. De onderliggende oorzaak aanpakken en de ogen gezond houden door regelmatige controles zijn essentieel om wazig zicht in de ochtend te beheersen.

Conclusie

Van gewone problemen zoals astigmatisme en droge ogen tot ernstigere aandoeningen zoals een beroerte en netvliesloslating, aanhoudend wazig zicht mag niet worden genegeerd.

Aanpassingen in de levensstijl, zoals een andere slaappositie of een pauze in het gebruik van beeldschermen, kunnen helpen tegen ochtendlijke wazigheid. Voor mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) is het essentieel om de progressie te vertragen door veranderingen in levensstijl.

Als u plotseling last krijgt van wazig zicht dat maar niet overgaat, aarzel dan niet om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Dit kan een teken zijn van een levensbedreigende gebeurtenis met hoge bloeddruk of hoofdletsel. Bovendien komen floppy eyelid syndrome, Fuchs’ cornea dystrofie en staar vaker voor bij mensen met wazige ogen.

Voor mensen met droge ogen, droge-ogensyndroom of symptomen van droge ogen kunnen oogdruppels of kunsttranen helpen om de ogen vochtig te houden. Contactlenzen kunnen de symptomen van droge ogen ook verergeren, dus het is belangrijk om een oogarts te raadplegen als u ongemak ervaart.

Ooginfecties en allergieën kunnen ook gezichtsverlies veroorzaken, dus het is belangrijk om een goede ooghygiëne te betrachten en onmiddellijk behandeling te zoeken als u een infectie vermoedt. Daarnaast kunnen refractiefouten dubbel zicht of knipperende lichten veroorzaken, waarvoor een laserbehandeling of corrigerende lenzen nodig kunnen zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/