Rechtop slapen

Gepubliceerd:

Hebt u ooit nagedacht over de mogelijke voor- en nadelen van rechtop slapen? In dit diepgaande onderzoek gaan we in op verschillende aspecten van deze onconventionele slaaphouding. Van verbeteringen in slaapapneusymptomen tot het verhoogde risico op diep-veneuze trombose (DVT), het is essentieel om de voor- en nadelen af te wegen voordat u een nieuwe manier kiest om te slapen.

We geven ook praktische tips voor mensen die rechtop willen slapen, zoals het gebruik van hoofdkussens voor extra ondersteuning of het aanpassen van de stoelhoek voor een optimale uitlijning van de wervelkolom. Verder bespreken we strategieën om gehydrateerd te blijven tijdens lange periodes van immobiliteit, wat het risico op DVT kan helpen minimaliseren.

Tot slot zullen we het tijdelijke gebruik van een achteroverleunende houding als alternatief voor volledig rechtop slapen onderzoeken en aanbevelingen doen voor de overgang terug naar plat liggen wanneer dat mogelijk is. Ga met ons mee om de fijne kneepjes achter dit fascinerende onderwerp te ontdekken!

rechtop slapen

Voordelen van rechtop slapen

Hoewel rechtop slapen niet inherent gezond of ongezond is voor de algemene bevolking, zijn er specifieke voordelen die u in overweging moet nemen.

Sommige mensen kiezen deze positie vanwege obstructieve slaapapneu, vermindering van snurken, verlichting van allergiesymptomen en comfort na een operatie.

Verbeteringen in slaapapneusymptomen door een onderzoek uit 1986

Een onderzoek uit 1986 toonde aan dat patiënten met obstructieve slaapapneu aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen ondervonden als ze op een helling sliepen, dankzij de zwaartekracht die de luchtweg openhoudt.

Vermindering van snurken door belemmering van de luchtwegen te voorkomen

Rechtop slapen kan ook helpen om het snurken te verminderen door uw luchtwegen vrij te houden en te voorkomen dat de luchtstroom belemmerd wordt doordat weefsels naar de achterkant van uw keel vallen.

Verlichting van allergie-gerelateerde verstopping door zwaartekrachtondersteunde slijmafvoer

 • Allergieën veroorzaken vaak neusverstopping, waardoor ademhalen tijdens het slapen moeilijk wordt.
 • Als u rechtop slaapt, helpt de zwaartekracht de slijmafvoer uit de neusholtes effectiever dan wanneer u ligt.
 • Deze verbeterde drainage vermindert verstopping en verlicht de ademhaling voor mensen met een allergie gedurende de hele nacht.

De druk op gewonde of operatief herstelde schouders verlichten

Als u onlangs een schouderoperatie hebt ondergaan of een blessure hebt opgelopen waardoor liggen ongemakkelijk of pijnlijk is, kan rechtop slapen verlichting bieden door de druk op uw schoudergewricht en omliggende spieren te verminderen.

Nadelen en risico's van rechtop slapen

Rechtop slapen kan zijn voordelen hebben, maar het kan ook pijn in de nek en spanning op de wervelkolom veroorzaken, evenals een verhoogde kans op diepe veneuze trombose (DVT) tijdens lange perioden van onbeweeglijkheid.

Nekpijn door een verkeerde uitlijning van de wervelkolom

Een verkeerde uitlijning van de wervelkolom door onvoldoende ondersteuning van het hoofd kan na verloop van tijd leiden tot nekpijn en ongemak. Om dit te voorkomen, gebruikt u een goed kussen of hoofdsteun die uw nekwervelkolom ondersteunt en uw rug in een neutrale positie houdt.

Risico op DVT tijdens langdurige immobiliteit

Langdurige periodes van inactiviteit, zoals tijdens lange vluchten of autoritten, kunnen het risico op het ontwikkelen van DVT verhogen - een gevaarlijke aandoening waarbij zich bloedstolsels vormen in diepe aderen. Om dit risico te verminderen, moet u gehydrateerd blijven, uw benen regelmatig strekken, zittende oefeningen doen en het dragen van steunkousen overwegen.

Tips om het risico op DVT te verminderen tijdens het reizen:

 • Blijf gehydrateerd door regelmatig water te drinken.
 • Strek uw benen minstens één keer per uur.
 • Doe zittende oefeningen zoals enkelcirkels of voetpompen.
 • Draag compressiekousen voor extra ondersteuning en verbetering van de bloedsomloop.

Personen met persoonlijke risicofactoren voor DVT, zoals zwangere vrouwen, rokers en personen die medicijnen gebruiken waarvan bekend is dat ze het DVT-risico verhogen, moeten extra voorzichtig zijn tijdens langere perioden van immobiliteit. Als u om medische redenen rechtop moet slapen, raadpleeg dan een arts om mogelijke risico's te beperken.

Tips voor comfortabel rechtop slapen

Als u zittend moet slapen vanwege medische redenen of herstel na een ingreep, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen zoals het aanpassen van uw zithoek tussen 45-60 graden en gebruik geschikte hoofdkussens die uw wervelkolom beter uitlijnen terwijl u rust.

Lichaamskussens gebruiken voor extra ondersteuning

Lichaamskussens kunnen een geweldige aanvulling zijn als u comfort wilt tijdens het rechtop slapen.

 • Beenkussen: Het plaatsen van een hoofdkussen tussen uw benen kan helpen om de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden en de druk op de onderrug te verminderen.
 • Rugkussen: Het gebruik van een lichaamskussen achter uw rug kan extra lendensteun bieden terwijl u rechtop zit.

De zithoek aanpassen voor een optimale uitlijning van de wervelkolom

Vind de juiste zithoek voor een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens het rechtop slapen.

 • 45-60 graden: Stel uw stoel of relaxfauteuil in op een hoek tussen 45-60 graden vanaf horizontaal voor een optimale gewichtsverdeling over de heupen en dijen, terwijl de belasting op de nek en wervelkolom tot een minimum wordt beperkt.
 • Nek-ondersteunende kussens: Voeg nek-ondersteunende kussens toe om het comfort te verhogen en het hoofd in een ergonomisch correcte positie te brengen wanneer u zit.

Geschikte hoofdkussens kiezen

 • Halskussen: Een nekkussen ondersteunt de natuurlijke curve van uw nek en hoofd, en helpt om de juiste uitlijning te behouden terwijl u rechtop slaapt.
 • Reiskussen: Een U-vormig reiskussen wikkelt zich om de achterkant van uw nek en biedt ondersteuning voor zowel uw hoofd als nek wanneer u rechtop zit.

Let goed op uw lichaam en breng indien nodig veranderingen aan tijdens de nacht. Door te experimenteren met verschillende zithoeken, soorten kussens en positioneringstechnieken zult u waarschijnlijk een combinatie vinden waarmee u comfortabel rechtop kunt slapen.

Blijf gehydrateerd om het risico op DVT te verminderen tijdens lange periodes van zitten

Langdurig zitten verhoogt het risico op het ontwikkelen van diepe veneuze trombose (DVT), maar gehydrateerd blijven kan dit risico helpen verminderen.

Drink dagelijks minimaal acht glazen vloeistof om het bloed dunner te maken en stolling tegen te gaan.

Maak tijdens lange vluchten of andere situaties waarin de mobiliteit beperkt is korte wandelingen, doe enkelpompen en kuitverhogingen om de bloedsomloop te bevorderen.

Zwangere vrouwen, rokers en mensen die medicijnen gebruiken waarvan bekend is dat ze het risico op DVT verhogen, moeten met hun zorgverlener overleggen voordat ze op reis gaan.

Tijdelijk gebruik van een achteroverleunende houding

Als u een pauze nodig hebt van het liggen, maar het niet voor elkaar krijgt om rechtop te liggen, dan kan een liggende houding uw redding zijn.

Voordelen van een achteroverleunende houding als alternatief voor rechtop slapen

Liggen kan u helpen om gemakkelijker te ademen, GERD-symptomen te verlichten en uw zwangerschap comfortabeler te maken.

 • Betere ademhaling: Een licht hellende hoek voorkomt obstructie van de luchtweg en maakt ademen gemakkelijker.
 • Verlichting van GERD: Uw bovenlichaam optillen kan de symptomen van zure reflux verminderen.
 • Zwangerschapscomfort: Schuin slapen vermindert de druk op uw middenrif en buikstreek.

Aanbevelingen voor de overgang terug naar plat liggen wanneer mogelijk

Als het tijd is om weer plat te gaan liggen, doe het dan rustig aan en gebruik kussens ter ondersteuning.

 1. Geleidelijke aanpassing: Verlaag de hoek van uw liggende positie geleidelijk over meerdere dagen of weken.
 2. Ondersteuning door kussens: Gebruik kussens onder uw hoofd, nek en knieën voor een goede uitlijning van uw ruggengraat.
 3. Zorg voor een goede slaaphygiëne: Houd u aan een consequente bedtijdroutine en creëer een comfortabele slaapomgeving.

Onthoud dat een achteroverleunende houding slechts een tijdelijke oplossing is, dus raak niet te gehecht.

Veelgestelde vragen over rechtop slapen

Is het goed om rechtop te slapen?

Rechtop slapen is over het algemeen veilig voor korte periodes, vooral wanneer u specifieke gezondheidsproblemen of herstelbehoeften aanpakt, maar het kan leiden tot nekpijn en een verhoogd risico op diepe veneuze trombose (DVT).

Zijn er voordelen aan rechtop slapen?

Ja, rechtop slapen kan slaapapneusymptomen verbeteren, snurken verminderen, allergiegerelateerde verstopping verlichten en de druk op geblesseerde of operatief herstelde schouders verlichten.

Bron: PubMed

Wat is de gezondste slaaphouding?

De gezondste slaaphouding varieert afhankelijk van de individuele behoeften, maar plat op uw rug liggen met de juiste ondersteuning onder uw hoofd en knieën bevordert een optimale uitlijning van de wervelkolom, terwijl zijslapen met een kussen tussen de knieën drukpunten kan verminderen.

Waarom sliepen royals zittend?

Royals geloofden dat zittend slapen voorkwam dat men voor dood werd aangezien en dat het een betere bescherming bood tegen potentiële moordenaars tijdens kwetsbare momenten zoals slapen, maar deze gewoonte heeft vandaag de dag geen bewezen gezondheidsvoordelen.

Conclusie

Wist u dat rechtop slapen verrassende voordelen kan hebben? Het kan helpen bij slaapapneu, snurken, allergieën en zelfs schouderpijn, maar het heeft ook nadelen, zoals nekpijn en een verhoogd risico op DVT.

Maar maakt u zich geen zorgen, er zijn manieren om rechtop slapen comfortabeler te maken, zoals het gebruik van hoofdkussens en het aanpassen van de stoelhoek voor een betere uitlijning van de ruggengraat. En vergeet niet om gehydrateerd te blijven om het risico op DVT te verminderen. Als rechtop slapen te oncomfortabel is, probeer dan een achteroverleunende houding.

Dus als u de volgende keer moeite hebt om goed te slapen, kunt u overwegen om rechtop slapen eens te proberen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/