Hoe slaapt u in een vliegtuig?

Gepubliceerd:

Weten hoe u moet slapen in een vliegtuig kan het verschil betekenen tussen fris of vermoeid aankomen op uw bestemming. Deze gids behandelt de technieken om uw rust tijdens vluchten te maximaliseren, van het kiezen van de juiste stoel en het creëren van een slaapvriendelijke omgeving tot het voorbereiden op uw reis met bedtijdrituelen.

Inhoud:

 1. Essentiële gemakken voor slapen in het vliegtuig
  1. Het belang van het meenemen van persoonlijke comfortartikelen
  2. Laagjeskleding voor optimale warmteregulering
 2. Strategische stoelselectie
  1. Voordelen van raamstoelen
  2. Waarom gangpadstoelen niet ideaal zijn
 3. Rituelen voor het slapengaan handhaven tijdens de vlucht
  1. Het belang van een digitale detox voordat u gaat slapen
  2. Hoe routinematige activiteiten ons lichaam in slaapstand zetten
 4. Fysieke voorbereiding vóór de vlucht
  1. Tips voor het aanpassen van het eetschema
  2. De rol van blootstelling aan zonlicht bij het voorkomen van jetlag
 5. Hydratatie en slaapkwaliteit aan boord
  1. Effecten van uitdroging op vermoeidheid en hoofdpijn
  2. Tips om gehydrateerd te blijven aan boord
 6. Een extra uitrusting maken voor een betere slaapervaring aan boord
  1. Essentiële items in uw toilettas
  2. Voordelen van het gebruik van een melatoninesupplement (indien geschikt)
 7. De uitdagingen van de krimpende beenruimte in vliegtuigen overwinnen
  1. Uw comfortzone vinden in een beperkte ruimte
  2. CBD-producten gebruiken om beter te slapen aan boord
 8. Veelgestelde vragen over slapen in het vliegtuig
  1. Waarom is het moeilijk om te slapen in een vliegtuig?
  2. Is het veilig om in een vliegtuig te slapen?
  3. Hoe slaapt u met angst in een vliegtuig?
  4. Hoe kan ik in een vliegtuig slapen zonder kussen?
  5. Kunnen CBD-producten mij helpen slapen in het vliegtuig?
  6. Zijn er andere slaapmiddelen die ik in het vliegtuig kan gebruiken naast voorgeschreven medicijnen?
  7. Moet ik alcohol gebruiken als slaapmiddel in vliegtuigen?
 9. Conclusie

We bespreken onderwerpen zoals het belang van strategische stoelkeuze, met de nadruk op waarom stoelen aan het raam beter zijn om te slapen dan stoelen aan het gangpad. U leert ook over het handhaven van uw bedtijdrituelen tijdens de vlucht, waaronder digitaal detoxen en routinematige activiteiten die ons lichaam laten weten dat het tijd is om te slapen.

Het artikel gaat verder in op de fysieke voorbereiding vóór de vlucht, zoals het aanpassen van eetschema's en het benutten van blootstelling aan zonlicht om een jetlag te voorkomen. We onderzoeken de rol van hydratatie in de slaapkwaliteit aan boord van een vliegtuig, we beschrijven de effecten van uitdroging op vermoeidheid en geven praktische tips om gehydrateerd te blijven.

Last but not least bespreken we het samenstellen van een uitrusting voor een betere slaapervaring aan boord, met onder andere reiskussens, een ruisonderdrukkende koptelefoon en een slaapmasker. We bespreken ook de mogelijke voordelen van het gebruik van melatoninesupplementen, indien nodig. Dus riemen vast als we gaan leren hoe u kunt slapen in een vliegtuig!

hoe-slapen-op-een-vliegtuig

Essentiële gemakken voor slapen in het vliegtuig

Om tijdens het vliegen rustig te kunnen slapen, moet comfort een prioriteit zijn. Hoe beter u zich voelt, hoe gemakkelijker het is om in slaap te vallen en te blijven tijdens uw reis. Om het comfort tijdens het vliegen te maximaliseren, kunt u overwegen om persoonlijke spullen mee te nemen die ontspanning bevorderen.

Het belang van het meenemen van persoonlijke comfortartikelen

Eén manier om voor maximaal comfort te zorgen is door persoonlijke spullen mee te nemen die u een knus en ontspannen gevoel geven. Een reisdeken zoals de EverSnug Travel Blanket of een ondersteunend nekkussen zoals het Cabeau Evolution S3 reiskussen kunnen uw slaapkwaliteit aan boord aanzienlijk verbeteren. Deze artikelen zorgen voor vertrouwde tastsensaties die uw lichaam helpen aangeven dat het tijd is om te rusten.

Laagjeskleding voor optimale warmteregulering

Naast deze accessoires kan het dragen van laagjes kleding ook helpen om beter te slapen tijdens vluchten. Vliegtuigcabines schommelen vaak in temperatuur tijdens de reis; als u uw kleding hierop kunt afstemmen, zorgt u voor een optimale warmteregulering zodat ongemak uw slaap niet onderbreekt.

 • Een lichtgewicht shirt met lange mouwen als basislaag biedt warmte zonder oververhitting te veroorzaken.
 • Een gemakkelijk afneembare trui of capuchon maakt snelle aanpassingen mogelijk wanneer de temperatuur in de cabine verandert.
 • Sokken houden de voeten warm - koude voeten veroorzaken vaak waakzaamheid.

Het is niet altijd gemakkelijk om tijdens een vlucht fysiek comfort te behouden door de krimpende beenruimte. In de loop der jaren hebben luchtvaartmaatschappijen de ruimte tussen de rijen verkleind om meer passagiers te kunnen vervoeren, met oncomfortabele zitopstellingen tot gevolg. De oplossing zou zijn dat luchtvaartmaatschappijen verbeterde vliegtuigen aanbieden met voldoende ruimte voor de passagiers. Het vinden van een aangepaste routine die voor iedereen werkt, is essentieel voor een bevredigende slaap in de lucht. Maar met zorgvuldige planning en voorbereiding, samen met enkele handige persoonlijke voorwerpen, wordt goed slapen op reis veel haalbaarder.

Strategische stoelselectie

Het kiezen van de juiste stoel in een vliegtuig kan de slaapbeleving tijdens de vlucht aanzienlijk beïnvloeden. De juiste plaats kan zorgen voor minder verstoring en meer fysiek comfort, wat belangrijke factoren zijn voor het bereiken van een goede slaap tijdens de vlucht.

Voordelen van raamstoelen

Veel passagiers geven om verschillende redenen de voorkeur aan een stoel aan het raam. Ten eerste biedt het extra steun waardoor u tegen de wand van het vliegtuig kunt leunen voor een comfortabelere houding tijdens het slapen. Ten tweede is er, zonder aangrenzende stoelen aan één kant, minder kans dat u gestoord wordt door andere passagiers die rondlopen of op moeten staan.

Houd er wel rekening mee dat zitplaatsen aan het raam krap kunnen aanvoelen voor langere mensen vanwege de beperkte beenruimte. Als dit het geval is, overweeg dan om een stoel op de exit-rij of in het scheidingswand te kiezen, omdat deze meestal extra beenruimte bieden.

Waarom gangpadstoelen niet ideaal zijn

Stoelen aan het gangpad lijken misschien aantrekkelijk omdat ze gemakkelijk toegang geven tot toiletten en bagagevakken zonder anderen te storen, maar ze hebben hun eigen nadelen wanneer u aan boord probeert te slapen. Stoelen aan het gangpad zijn bijvoorbeeld drukkere gebieden waar stewardessen en medepassagiers vaak langskomen, waardoor u tijdens uw reis gestoord kunt worden.

Volgens CNN Travel zijn de armleuningen aan het gangpad meestal niet verstelbaar, waardoor ze oncomfortabel zijn, in tegenstelling tot de armleuningen aan het raam die meestal gewatteerd zijn. Bovendien neemt het risico om aangereden te worden door mensen die door het gangpad lopen of door voedselkarretjes die passeren ook toe als u hier zit. Dus tenzij u vaak naar het toilet moet, kunt u beter een andere plek kiezen.

Kortom, strategische stoelkeuze speelt een cruciale rol bij het garanderen van een goede nachtrust aan boord van een vliegtuig, vooral op langeafstandsvluchten waar voldoende slaap essentieel is om een jetlag bij aankomst op uw bestemming tegen te gaan. Of u nu liever tegen de cabinewand leunt in een stoel aan het raam of geniet van de extra beenruimte die exit-rijen bieden, hangt uiteindelijk af van uw persoonlijke voorkeur en lichamelijke behoeften. Zorg ervoor dat u de nodige tijd uittrekt om uw keuzes te overwegen voordat u de reserveringen voor uw komende reis bevestigt.

Rituelen voor het slapengaan handhaven tijdens de vlucht

Laat uw gebruikelijke nachtelijke gewoonten niet op de achtergrond raken terwijl u in de lucht bent. U aan uw rituelen houden kan een groot verschil maken in hoe goed u slaapt. Net als thuis is het van cruciaal belang om uw lichaam op rust voor te bereiden.

Het belang van een digitale detox voordat u gaat slapen

Een cruciaal aspect van deze voorbereiding is het nemen van een pauze van elektronische apparaten voordat u probeert te slapen. Het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgezonden, remt de melatonineproductie, waardoor de slaap-waakcycli worden verstoord. Harvard Health Publishing legt uit dat blootstelling aan licht de afscheiding van melatonine meer onderdrukt dan elk ander soort licht en het circadiane ritme twee keer zo sterk verschuift.

Om uw lichaam een signaal te geven dat het tijd is om naar bed te gaan, kunt u proberen om alle elektronica minstens 60 minuten voordat u gaat slapen uit te schakelen. Deze digitale detox zal u helpen ontspannen en sneller slaperig maken.

Hoe routinematige activiteiten ons lichaam in slaapstand zetten

Naast het vermijden van schermen voor het slapengaan, kan het ook nuttig zijn om andere elementen van uw normale nachtroutine te behouden wanneer u probeert in slaap te vallen in het vliegtuig. Als u thuis bijvoorbeeld meestal leest of naar rustgevende muziek luistert voordat u naar bed gaat, doe dit dan ook tijdens de vlucht.

Routinematige activiteiten werken als signalen die ons lichaam vertellen dat het tijd is voor de sluimerstand; ze bevorderen de vertrouwdheid, wat ons helpt ontspannen, zelfs in een onbekende omgeving zoals een vliegtuigcabine. Volgens de Sleep Foundation verbetert het aanhouden van consistente routines rond bedtijd de algehele kwaliteit en duur van de slaap, ongeacht waar we ons bevinden - inclusief duizenden meters boven de grond.

Fysieke voorbereiding vóór de vlucht

Plant u een langeafstandsvlucht? Vergeet niet om uw lichaam voor te bereiden. Als u uw schema aanpast aan de tijdzone van uw bestemming, kunt u een jetlag tot een minimum beperken en beter slapen aan boord. Dit houdt ook in dat u op de juiste tijden moet eten en zonlicht moet nemen wanneer dat nodig is.

Tips voor het aanpassen van het eetschema

Begin een paar dagen voor vertrek met het aanpassen van uw etenstijden. Als u naar het oosten reist, probeer dan vroeger dan normaal te eten; als u naar het westen reist, stel het dan iets uit. Op die manier reset u uw interne klok, zodat uw lichaam zich gemakkelijker kan aanpassen zodra u in de nieuwe tijdzone aankomt.

 • Ochtendvluchten: Ontbijt vroeg volgens de tijdzone van uw bestemming.
 • Nachtvluchten: Vermijd het eten van zware maaltijden vlak voor het slapengaan, omdat dit het slaappatroon tijdens de vlucht kan verstoren.

De rol van blootstelling aan zonlicht bij het voorkomen van jetlag

Zonlicht speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze biologische klok. Blootstelling aan de zon op specifieke tijden, afhankelijk van de reisrichting, kan helpen om uw circadiane ritme sneller te resetten en zo de effecten van een jetlag te verminderen. Als u bijvoorbeeld naar het oosten vliegt, probeer dan ochtendlicht te krijgen en vermijd avondlicht, terwijl het tegenovergestelde geldt als u naar het westen vliegt. Een handig hulpmiddel zoals de Jet Lag Rooster app kan persoonlijk advies geven over de beste tijdstippen om aan zonlicht blootgesteld te worden, afhankelijk van individuele reisdetails. Zorg ervoor dat u uw huid beschermt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon met beschermende kleding of zonnebrandcrème als u buiten bent.

Overweeg naast fysieke voorbereidingen ook het gebruik van natuurlijke supplementen zoals CBD-olie van Cibdol, waarvan is aangetoond dat het potentiële voordelen heeft voor slaap en ontspanning, vooral handig voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen in het vliegtuig door angst of andere factoren die met vliegreizen te maken hebben. Voordat u met een nieuw supplementenkuur begint, vooral wanneer u tijdzones doorkruist, is het belangrijk om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen.

Hydratatie en slaapkwaliteit aan boord

Gehydrateerd blijven is cruciaal voor een goede gezondheid, vooral tijdens lange vluchten. Het zorgt er niet alleen voor dat uw lichaam optimaal blijft functioneren, maar zorgt ook voor een betere slaapkwaliteit aan boord. Veel water drinken tijdens uw reis kan vermoeidheid tegengaan en hoofdpijn voorkomen, wat veel voorkomende klachten zijn onder luchtreizigers.

Effecten van uitdroging op vermoeidheid en hoofdpijn

Studies hebben aangetoond dat zelfs milde uitdroging symptomen zoals vermoeidheid, een laag energieniveau en een verminderde cognitieve functie kan veroorzaken. Het kan ook leiden tot een droge huid en droge ogen, wat onaangenaam kan zijn als u in het vliegtuig uw ogen probeert dicht te houden. Drink voldoende H2O voor en tijdens uw vlucht om gehydrateerd te blijven.

Tips om gehydrateerd te blijven aan boord

 • Vermijd alcohol: Hoewel het verleidelijk kan zijn om van een glas of twee wijn bij de maaltijd te genieten, moet u niet vergeten dat alcohol uw lichaam op grote hoogte sneller uitdroogt vanwege de vochtafdrijvende eigenschappen.
 • Sla cafeïnehoudende dranken over: Cafeïnerijke dranken zoals koffie of thee werken ook als diuretica, waardoor u meer moet plassen en dus meer vocht verliest.
 • Kies vruchtensap: Als gewoon water te saai lijkt, kies dan voor vruchtensap. Ze zorgen voor hydratatie en essentiële vitamines, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor verfrissing tijdens de vlucht.

Kortom, voldoende hydratatie is de sleutel tot een goede nachtrust tijdens het vliegen, omdat het ervoor zorgt dat ons lichaam goed blijft functioneren ondanks het feit dat we ons duizenden meters boven de grond bevinden, waar de luchtvochtigheid lager is dan we gewend zijn. Onthoud deze tips de volgende keer dat u zich voorbereidt op een langeafstandsvlucht om te zorgen voor een betere slaap in de wolken.

Een extra uitrusting maken voor een betere slaapervaring aan boord

Wilt u beter slapen in het vliegtuig? Het draait allemaal om de kleine dingen. Een daarvan is uw eigen toilettas gevuld met benodigdheden die u een comfortabeler en meer ontspannen gevoel geven tijdens uw vlucht. U hoeft tijdens de vlucht niet meer in uw handbagage te rommelen en andere passagiers te storen.

Essentiële items in uw toilettas

Uw persoonlijke uitrusting moet oordopjes, drukverlagende middelen, huidverzorgingsproducten en zelfs melatoninesupplementen bevatten als dat voor u geschikt is. Oordopjes zijn essentieel om lawaai te blokkeren, terwijl drukverlagende middelen zoals opblaasbare reiskussens fysiek comfort bieden.

Vergeet niet om huidverzorgingsproducten mee te nemen, zoals hydraterende gezichtssprays of vochtinbrengende crèmes tegen de droge cabinelucht. En als u er open voor staat, kan CBD-olie een andere nuttige toevoeging zijn, die bekend staat om zijn mogelijk ontspannende eigenschappen.

Voordelen van het gebruik van een melatoninesupplement (indien geschikt)

Melatonine, een hormoon dat onze slaap-waakcyclus helpt reguleren, wordt vaak ingenomen als supplement om de inwendige klok van het lichaam aan te passen bij het oversteken van tijdzones. Veel reizigers hebben ontdekt dat het innemen van dit supplement helpt om hun interne lichaamsklok aan te passen, vooral wanneer ze verschillende tijdzones doorkruisen. Het is van vitaal belang om advies te vragen aan medische professionals voordat u begint met een programma voor voedingssupplementen.

Het opnemen van CBD in deze routine kan de ontspanningseffecten verder versterken vanwege de potentiële kalmerende eigenschappen, volgens sommige onderzoeken naar het effect van CBD op angst en slapeloosheid. Maar vergeet niet dat de individuele reacties erg verschillen, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere.

Het vergt inderdaad creativiteit om manieren te vinden om de krimpende beenruimte aan boord van vliegtuigen te omzeilen. Maar als we eenmaal een aangepaste routine hebben gevonden die voor ons werkt, wordt het bereiken van een bevredigende slaap in het vliegtuig een minder ontmoedigende taak. Dus als u de volgende keer aan boord van een vliegtuig gaat, vergeet dan niet om uw persoonlijke toilettas in te pakken zodat u alles wat u nodig hebt direct bij de hand hebt zonder medepassagiers onnodig te storen.

De uitdagingen van de krimpende beenruimte in vliegtuigen overwinnen

Vindt u het moeilijk om comfort te vinden in de steeds kleiner wordende ruimte van vliegtuigstoelen? U bent niet de enige. Luchtvaartmaatschappijen hebben de beenruimte tussen de rijen verkleind om meer passagiers te kunnen vervoeren, wat leidt tot oncomfortabele zitopstellingen waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen in vliegtuigen.

Eén oplossing is dat luchtvaartmaatschappijen verbeterde vliegtuigen met veel passagiersruimte aanbieden. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele slaapomgeving, maar verbetert ook de algehele vliegervaring. Sommige luchtvaartmaatschappijen zetten al stappen in deze richting door premium economy class met extra beenruimte en andere extra's aan te bieden.

Uw comfortzone vinden in een beperkte ruimte

Als upgraden geen optie is of als u met goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegt, is het essentieel om uw eigen routine te vinden voor een bevredigende slaap in de lucht. Begin met uw stoel zoveel mogelijk aan te passen - leun achterover als dat mag en gebruik alle beschikbare kussens of dekens voor extra steun en comfort.

Overweeg om te investeren in reisaccessoires zoals opblaasbare voetsteunen of draagbare stoelkussens, die uw comfort tijdens langeafstandsvluchten aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze artikelen zijn compact genoeg om niet te veel ruimte in te nemen in uw handbagage, maar bieden toch een aanzienlijke verlichting, vooral tijdens langere periodes van zitten.

CBD-producten gebruiken om beter te slapen aan boord

Een andere effectieve strategie is om CBD-producten, zoals de reeks oliën van Cibdol, in uw routine voor de vlucht op te nemen. Deze producten staan bekend om hun kalmerende eigenschappen en kunnen ontspanning bevorderen in de krappe omstandigheden aan boord van vliegtuigen, waardoor u beter kunt slapen, zelfs wanneer u te maken hebt met beperkte persoonlijke ruimte.

Strategieën afstemmen op persoonlijke behoeften en voorkeuren

 • Geef prioriteit aan rust: Probeer voldoende te rusten voordat u aan boord gaat, zodat u zich tijdens de vlucht minder snel uitgeput zult voelen en gemakkelijker in slaap kunt vallen ondanks ongunstige omstandigheden.
 • Kies optimale vertrektijden: Kies indien mogelijk vluchten die nauw aansluiten bij de natuurlijke slaaptijden, zodat de interne klok van uw lichaam zo min mogelijk wordt verstoord en de overgang tussen tijdzones soepeler verloopt, wat uiteindelijk een beter slaappatroon tijdens de vlucht bevordert.
 • Zorg voor voldoende vocht: Gehydrateerd blijven tijdens de reis is cruciaal om uitdroginggerelateerde vermoeidheid, hoofdpijn, enz. te voorkomen, wat een negatieve invloed kan hebben op uw vermogen om goed te slapen aan boord.

Onthoud dat het vinden van uw comfortzone te midden van beperkte ruimte allemaal draait om het afstemmen van strategieën op uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Met een beetje creativiteit en voorbereiding kunt u zelfs op de meest krappe vluchten heerlijk slapen.

Veelgestelde vragen over slapen in het vliegtuig

Waarom is het moeilijk om te slapen in een vliegtuig?

Ongemakkelijke zitplaatsen, lawaai, lichtverstoringen en veranderingen in de cabinedruk maken het moeilijk om tijdens een vlucht een dutje te doen.

Is het veilig om in een vliegtuig te slapen?

Ja, het is over het algemeen veilig, maar voor langere vluchten is het aanbevolen om regelmatig te bewegen om diep-veneuze trombose (DVT) te voorkomen.

Bekijk deze tips van de Mayo Clinic om DVT tijdens het reizen te voorkomen.

Hoe slaapt u met angst in een vliegtuig?

Beheers uw angst met mindful ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken om u te helpen in slaap te vallen aan boord.

Ga voor meer strategieën om met vluchtgerelateerde angst om te gaan naar deze nuttige ADAA-pagina.

Hoe kan ik in een vliegtuig slapen zonder kussen?

Gebruik opblaasbare nekkussens of rol uw jas op als geïmproviseerde steun om wat slaap in te halen.

Ontdek andere creatieve oplossingen in deze informatieve Travel Made Simple gids.

Kunnen CBD-producten mij helpen slapen in het vliegtuig?

Van CBD-producten is bekend dat ze helpen bij het slapen, en sommige mensen vinden ze nuttig om in het vliegtuig te slapen. Het is echter belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u nieuwe slaapmiddelen gebruikt.

Zijn er andere slaapmiddelen die ik in het vliegtuig kan gebruiken naast voorgeschreven medicijnen?

Ja, er zijn andere opties zoals melatoninesupplementen, kruidenthee en aromatherapie. Nogmaals, het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u nieuwe slaapmiddelen gebruikt.

Moet ik alcohol gebruiken als slaapmiddel in vliegtuigen?

Hoewel alcohol u slaperig kan maken, kan het u ook uitdrogen en uw slaapcyclus verstoren. Het is het beste om alcohol te vermijden en in plaats daarvan voor andere slaapmiddelen te kiezen.

Conclusie

Tips voor slapen in het vliegtuig:

 • Neem persoonlijke hulpmiddelen mee, zoals een nekkussen en oogmasker.
 • Doe laagjeskleding aan voor optimale warmteregulering.
 • Kies uw stoel strategisch voor maximaal comfort.
 • Handhaaf bedtijdrituelen tijdens de vlucht, zoals lezen of luisteren naar kalmerende muziek.
 • Bereid u fysiek voor op uw vlucht met lichaamsbeweging en rekoefeningen.
 • Blijf gehydrateerd voor en tijdens uw vlucht.
 • Maak een verzorgingspakket met benodigdheden zoals oordopjes en vochtinbrengende crème.
 • Overwin de krimpende beenruimte door u uit te rekken en oefeningen op uw stoel te doen.

Als u deze tips opvolgt, kunt u uw kansen op een goede nachtrust in het vliegtuig vergroten en fris en klaar voor avontuur op uw bestemming aankomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/