Slaapgebrek heeft effect op de hersenen

Gepubliceerd:

Het Glymfestelsel en slaap

Slaap speelt een vitale rol in het goed functioneren van de hersenen, niet alleen voor de algehele gezondheid, maar ook om de ophoping van schadelijke stoffen zoals amyloïde-bèta-eiwitten, die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer, te voorkomen.

Het belang van het Glymfestelsel voor het behoud van gezonde hersenen

Het glymfatische systeem ruimt tijdens de slaap afvalstoffen uit de hersenen op, waardoor een ophoping van schadelijke stoffen zoals amyloïde-bèta-eiwitten - een van de grootste boosdoeners achter de ziekte van Alzheimer - wordt voorkomen.

Slaaptekort verstoort dit kritieke reinigingsproces, wat leidt tot een ophoping van giftige stoffen in onze hersenen.

slaapgebrek-effecten op de hersenen

Verband tussen slaapstoornissen en neurodegeneratieve ziekten

Uit een onderzoek van de NIH bleek dat zelfs een enkele nacht slaaptekort een toename van amyloïde-bèta-eiwitniveaus in de hersenen kan veroorzaken, terwijl mensen met slaapapneu hogere concentraties tau-eiwitten hadden.

Een onderzoek uitgevoerd door de National Institutes of Health (NIH) toonde aan dat zelfs acuut slaaptekort kan leiden tot hogere niveaus van amyloïde-bèta-eiwitten in de hersenen.

Uit een ander onderzoek bleek dat mensen met slaapapneu hogere niveaus van tau-eiwit (een andere biomarker voor de ziekte van Alzheimer) in hun hersenen hadden.

Slaapfasen en hun effect op de hersenfunctie

Een typische nachtrust bestaat uit drie fasen van niet-snelle oogbewegingen (NREM) gevolgd door perioden van snelle oogbewegingen (REM) om de 90-120 minuten gedurende de nacht.

Overzicht van NREM- en REM-fasen

 1. NREM-fase 1: Een lichte fase waarin u van waakzaamheid naar slaperigheid drijft.
 2. NREM-fase 2: Uw hartslag vertraagt terwijl uw lichaamstemperatuur licht daalt om u voor te bereiden op de diepe herstellende fase die hierna volgt.
 3. NREM fase 3: De meest herstellende fase van de slaap, cruciaal voor spierherstel en groei, de werking van het immuunsysteem en geheugenconsolidatie.
 4. REM-slaap: Wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, verhoogde hersenactiviteit en levendig dromen. Speelt een cruciale rol bij het leren van nieuwe informatie en emotionele verwerking.

Gevolgen van een slechte kwaliteit of onvoldoende slaap

Een gebrek aan voldoende slaap of rust van slechte kwaliteit kan nadelige gevolgen hebben voor verschillende aspecten van ons leven.

 • Cognitieve stoornissen: Slaaptekort vermindert de capaciteit van het werkgeheugen, waardoor het moeilijk is om te focussen, concentreren en efficiënt nieuwe taken te leren.
 • Stemmingsstoornissen: Onvoldoende hoeveelheden leiden tot negatieve emoties zoals woede, depressie en prikkelbaarheid, omdat de emotionele centra van de hersenen en het vermogen om effectief met stress om te gaan veranderd zijn.
 • Verhoogt het risico op ongelukken: Slaapgebrek beïnvloedt de reactietijden aanzienlijk, waardoor tieners en jonge volwassenen een hoger risico lopen op auto-ongelukken door vermoeidheid, vooral wanneer ze 's nachts lange afstanden rijden.

Slaapfasen en hun effect op de hersenfunctie

Voor een goede werking van de hersenen is het essentieel om de verschillende slaapstadia en hun effecten te begrijpen.

Overzicht van NREM- en REM-fasen

NREM-slaap: Non-Rapid Eye Movement slaap is verdeeld in drie fasen: N1, N2 en N3, die elk een specifiek doel dienen voor het behoud van de algehele gezondheid van de hersenen.

 • N1: Deze lichtste fase markeert de overgang van waakzaamheid naar slaap.
 • N2: Naarmate u tijdens deze fase dieper in slaap valt, ontspannen uw spieren zich verder en daalt uw lichaamstemperatuur lichtjes.
 • N3: Deze slaap staat bekend als diepe slaap of slaap in de langzame golven (SWS) en is essentieel voor weefselgroei, herstel en lichamelijk herstel.

REM-slaap: Rapid Eye Movement (snelle oogbewegingen) treedt gedurende de nacht verschillende keren op nadat een hele cyclus door alle drie NREM-stadia is doorlopen. Deze fase is cruciaal voor emotieregulatie, leren en geheugenconsolidatie.

Gevolgen van slaap van slechte kwaliteit of onvoldoende slaap

Cognitieve prestaties: Een gebrek aan voldoende slaap kan leiden tot een achteruitgang van de cognitieve prestaties, wat van invloed is op gebieden zoals het werkgeheugen, de aandachtsspanne en het vermogen om beslissingen te nemen.

Academische prestaties: Een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met lagere schoolprestaties van studenten.

Creativiteit: Slaap speelt een essentiële rol bij het bevorderen van creativiteit door het vermogen van de hersenen om verbanden te leggen tussen schijnbaar ongerelateerde ideeën te vergemakkelijken.

Productiviteit op het werk: Een gebrek aan herstellende slaap kan een tol eisen op de productiviteit op het werk door slaperigheid, verminderde cognitieve functies en verminderde motivatie.

Problemen met het langetermijngeheugen: Aanhoudend slaapverlies kan nadelige gevolgen hebben voor de vorming van het langetermijngeheugen.

Cognitieve achteruitgang: Chronisch slecht slapen is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Door consequent prioriteit te geven aan een goede nachtrust, kunnen we onze geestelijke gezondheid beschermen en tegelijkertijd onze algemene levenstevredenheid en productiviteit verbeteren.

Cognitieve stoornissen door slaapgebrek

Niet genoeg slaap kan uw hersenen ernstig aantasten, waardoor het moeilijker wordt om u te concentreren, dingen te onthouden en snel te reageren.

De invloed van slaaptekort op leren en reactietijden

Als u niet genoeg rust krijgt, hebben uw hersenen moeite om nieuwe informatie vast te houden en oude dingen op te roepen, waardoor leren een echte sleur wordt. Slaaptekort kan ook een drastisch effect hebben op de reactiesnelheid, zo erg zelfs dat het de effecten van bedwelming overtreft.

 • Auto-ongelukken door vermoeidheid: Jongeren lopen een groot risico op auto-ongelukken door slaapgebrek, vooral als ze laat op zijn om te studeren of te feesten.
 • Prikkelbaarheid: Als u niet genoeg rust krijgt, kunt u super chagrijnig worden, wat uw relaties onder druk kan zetten en het moeilijk kan maken om met stress om te gaan.
 • Verhoogd risico op geestelijke gezondheidsproblemen: Chronisch slaaptekort kan leiden tot depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Uw slaapkwaliteit en -hoeveelheid beoordelen

Vraag uzelf af: Ben ik fris als ik wakker word? Kan ik me overdag concentreren? Kan ik dingen onthouden? Zijn mijn reactietijden snel genoeg? Als u niet tevreden bent over uw geheugen en reactietijden, overweeg dan om uw slaaproutine te veranderen.

Tips om de slaapkwaliteit te verbeteren

Probeer deze tips voor een betere slaap:

 • Maak een consequent bedtijdschema: Elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan helpt om de interne klok van uw lichaam te reguleren.
 • Zorg voor een optimale slaapkameromgeving: Houd uw slaapkamer koel, donker en rustig voor een goede nachtrust.
 • Zorg voor regelmatige rituelen voor het slapengaan: Ontspan u voor het slapengaan met ontspannende activiteiten zoals lezen of een warm bad nemen.
 • Beperk de blootstelling aan schermen voor het slapengaan: Vermijd elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan om uw hersenen te helpen zich voor te bereiden op de slaap.
 • Vermijd stimulerende middelen vlak voor het slapengaan: Sla de cafeïne en nicotine 's avonds over en probeer in plaats daarvan cafeïnevrije dranken zoals kruidenthee.
 • Neem CBD-producten op in uw routine: Overweeg om CBD-olie van hoge kwaliteit van gerenommeerde merken zoals Cibdol te proberen om ontspanning te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Door prioriteit te geven aan goede slaapgewoonten, kunt u uw cognitieve functies, emotionele stabiliteit en algeheel welzijn verbeteren.

Veelgestelde vragen over de effecten van slaapgebrek op de hersenen

Hoe beïnvloedt slaaptekort de hersenen?

Een slaaptekort vermindert de cognitieve functies, verstoort de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen en verhoogt het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Lees meer over de effecten van slaaptekort.

Hoeveel invloed heeft slaaptekort op de hersenfunctie?

Slaapgebrek veroorzaakt tragere reactietijden, een verminderd beoordelingsvermogen, een verminderd leervermogen en meer emotionele instabiliteit. Ontdek hoe slaap van slechte kwaliteit of onvoldoende slaap het geheugen beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt slaap het hersenartikel?

Slaap ondersteunt essentiële processen in onze hersenen, waaronder geheugenconsolidatie en verwijdering van schadelijke gifstoffen tijdens verschillende fasen (NREM & REM). Lees een artikel over hoe belangrijk een goede slaap voor uw geest is.

Conclusie

Het belang van een goede slaap voor optimale gezondheid van de hersenen

Slaap van goede kwaliteit is essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid van de hersenen, omdat het glymfatische systeem tijdens de slaap gifstoffen en afvalstoffen uit de hersenen verwijdert.

Onvoldoende slaap of een ondermaatse kwaliteit van rust kan een nadelig effect hebben op de mentale capaciteit, problemen met herinneren en een verhoogd risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.

Het is van cruciaal belang om de stadia van NREM- en REM-slaap te begrijpen en hoe deze onze algemene cognitieve functie beïnvloeden.

Door prioriteit te geven aan gezonde slaapgewoonten, zoals het instellen van een regelmatige routine voor het slapengaan, het beperken van beeldschermtijd voor het slapengaan en het vermijden van cafeïne laat op de dag, kunnen we ervoor zorgen dat onze hersenen de herstellende voordelen krijgen die nodig zijn om optimaal te functioneren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/