Slapen overdag: Betere gezondheid, geheugen en alertheid

Gepubliceerd:

Slapen overdag, of nappen, is al lange tijd een interessant onderwerp voor zowel onderzoekers als slaapliefhebbers. Naarmate ons begrip van de ingewikkelde aspecten van slaap zich verder ontwikkelt, wordt het steeds duidelijker dat overdag slapen opmerkelijke voordelen kan bieden als het op de juiste manier wordt gedaan. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende voordelen van overdag slapen en geven we advies over hoe u uw ervaring met dutjes kunt optimaliseren.

We zullen onderwerpen onderzoeken zoals vermoeidheid overwinnen door te dutten, alert blijven met powernaps en het verbeteren van het geheugen. Verder bespreken we de ideale duur van dutjes voor volwassenen en hoe u de perfecte slaapomgeving kunt creëren voor optimale rust overdag.

Daarnaast onderzoeken we de strategische timing van uw dutjes door gebruik te maken van natuurlijke energiedips gedurende de dag, terwijl we consistente gewoonten ontwikkelen. Tot slot worden recente onderzoeken naar slaapschema's in dagdelen en hun invloed op geheugenprestaties en chronische ziekten in relatie tot slaapgewoonten overdag diepgaand behandeld.

dagslapen

De voordelen van overdag slapen

Slapen overdag, ook wel dutten genoemd, biedt tal van voordelen voor gezonde mensen die overdag vermoeidheid willen overwinnen en alert willen blijven. Door korte dutjes overdag in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u mogelijk uw cognitieve functies verbeteren zonder de risico's te verhogen die gepaard gaan met het ontwikkelen van chronische aandoeningen op latere leeftijd. In dit gedeelte zullen we onderzoeken hoe slapen overdag u kan helpen alert en productief te blijven gedurende de dag.

Overwin vermoeidheid overdag

Als u zich overdag wel eens slaperig voelt of uitgeput bent na de lunch, is een snel powernapje misschien net wat u nodig hebt om weer op te laden. Onderzoek heeft aangetoond dat een kort dutje van 20-30 minuten gevoelens van slaperigheid kan tegengaan en uw energieniveau effectiever kan herstellen dan cafeïne of andere stimulerende middelen. Voor mensen die 's nachts moeite hebben met slapen, kan een powernap een effectieve manier zijn om het energieniveau te verhogen en het geheugen te verbeteren.

Geheugenprestaties verbeteren

Een goed getimed dutje kan ook aanzienlijke positieve effecten hebben op de geheugenprestaties. Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Saarland Universiteit in Duitsland, vertoonden deelnemers die een dutje van 45 minuten deden een verbetering in hun vermogen om informatie op te roepen, vergeleken met deelnemers die geen rustpauzes namen(bron). Door korte dutjes in uw dagelijkse schema op te nemen, bent u misschien beter in staat om nieuwe informatie vast te houden en taken uit te voeren die mentale focus vereisen.

Alertheid behouden

Slapen is niet alleen goed om vermoeidheid tegen te gaan, het is ook effectief om de algehele alertheid gedurende de dag te behouden. Uit een onderzoek gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews bleek dat een dutje van 20 minuten de alertheid en cognitieve prestaties van personen met slaaptekort aanzienlijk verbeterde(bron). Door dutjes overdag in uw routine op te nemen, kunt u de effecten van te weinig slaap bestrijden en uw mentale functies optimaal houden.

Tips voor een effectief dutje overdag:

 • Lengte van dutjes: Streef naar korte dutjes van 20-30 minuten om te voorkomen dat u in diepere slaapstadia terechtkomt, zoals de trage slaap of de REM-slaap. Dit helpt gevoelens van sufheid of slaapinertie te voorkomen.
 • Plan consistentie: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip een dutje te doen, bij voorkeur aan het begin van de middag, wanneer de meeste mensen een natuurlijke dip in hun energieniveau ervaren.
 • Creëer een stimulerende omgeving: Zorg ervoor dat uw slaapomgeving koel, rustig en donker is om ontspanning te bevorderen en snel in slaap te vallen. Overweeg indien nodig verduisteringsgordijnen of een oogmasker te gebruiken.
 • Vermijd stimulerende middelen voordat u gaat slapen: Het consumeren van cafeïne of andere stimulerende middelen vlak voor het dutje kan het moeilijker voor u maken om in slaap te vallen. Probeer in plaats daarvan water of kruidenthee zonder cafeïne te drinken.

Overdag een dutje doen in uw dagelijkse routine kan veel voordelen bieden voor gezonde mensen die vermoeidheid willen overwinnen en de hele dag alert willen blijven. Als u deze tips opvolgt over hoe lang u per dag een dutje moet doen, een ideale slaapomgeving creëert en de slaapjes op de juiste tijdstippen inplant volgens de hierboven vermelde regel voor consistentie in het schema, kan het doen van een powernap u helpen om de hele dag scherp en geconcentreerd te blijven. Vergeet niet dat het essentieel is om een evenwicht te vinden tussen voldoende nachtrust en af en toe een dutje overdag voor een optimaal algeheel welzijn.

De ideale slaapomgeving voor dutjes creëren

Overdag een dutje doen kan een krachtig hulpmiddel zijn om de energie, productiviteit en algehele gezondheid te verbeteren. Het creëren van een rustgevende atmosfeer die bevorderlijk is voor snel dutten is essentieel om de voordelen van dutjes overdag te benutten. Hier zijn enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het inrichten van uw ruimte om te dutten.

Kamertemperatuur is belangrijk

Een koele kamertemperatuur is cruciaal voor een optimale slaapervaring overdag. Studies tonen aan dat koelere temperaturen u helpen om sneller in slaap te vallen en van een betere slaapkwaliteit te genieten. Voor een optimale herstellende slaap raadt de National Sleep Foundation aan om de temperatuur van uw slaapkamer tussen 15-19°C te houden.

 • Tips:
 • - Pas de thermostaat aan of gebruik airconditioning tijdens warmere maanden.
 • - Gebruik ventilatoren of open ramen om frisse lucht in de kamer te laten circuleren.
 • - Kies ademend beddengoed zoals katoen of linnen in plaats van synthetische stoffen.

Geluidsoverlast verminderen

Een rustige omgeving is essentieel voor een ononderbroken slaap overdag. Zelfs als u niet in een lawaaierige buurt woont of in de buurt van lawaaierige machines werkt, kan omgevingsgeluid van elektronische apparaten of gesprekken toch uw vermogen om effectief in te dommelen tijdens het dutje verstoren. Hier zijn enkele manieren om lawaaihinder tot een minimum te beperken:

 • Tips:
 • - Sluit deuren en ramen tijdens het dutten om geluiden van buitenaf tegen te houden.
 • - Investeer in oordopjes van hoge kwaliteit die speciaal ontworpen zijn voor het slapen, zoals EarPeace of Mack's Earplugs.
 • - Gebruik een apparaat met witte ruis, een ventilator of een smartphone-app om ongewenste geluiden te maskeren.
 • - Overweeg indien nodig om uw slaapruimte geluidsdicht te maken met akoestische panelen, gordijnen of weerbestendige strips.

Duisternis gebruiken

Een donkere omgeving is essentieel om ontspanning te bevorderen en het lichaam te laten weten dat het tijd is om te slapen. Blootstelling aan natuurlijk licht tijdens dutjes overdag kan uw vermogen om snel in slaap te vallen belemmeren en kan zelfs leiden tot slaapproblemen 's nachts als gevolg van een verstoord circadiaans ritme. Een ideale verduisterde ruimte voor dutjes creëren:

 • Tips:
 • - Installeer verduisterende gordijnen of rolgordijnen voor de ramen in uw slaapgedeelte.
 • - Gebruik een oogmasker dat speciaal ontworpen is om mee te slapen, zoals het populaire Alaska Bear Sleep Mask.
 • - Zet elektronische apparaten die blauw licht uitstralen, zoals smartphones, tablets en computers, uit voordat u gaat slapen.

Door deze elementen in uw slaapomgeving overdag op te nemen, kunt u de voordelen van een powernap maximaliseren en tegelijkertijd mogelijke verstoringen door externe factoren minimaliseren. Denk eraan dat consistentie de sleutel is; als u eenmaal een effectieve routine hebt opgebouwd rond het creëren van deze optimale omgeving elke dag tijdens het dutje, dan bent u al een heel eind op weg om alle voordelen te plukken van regelmatige korte dutjes.

Zoals eerder vermeld in onze discussie over timing (Rubriek 3), is het niet alleen belangrijk wanneer maar ook hoe lang we onze dagelijkse dutjes doen. Streef naar 20-30 minuten om slaaptraagheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat u precies genoeg rust krijgt om u verfrist te voelen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van uw nachtrust. Ga dus vandaag nog aan de slag met het creëren van uw ideale slaapomgeving en begin dan te genieten van alle voordelen van slapen overdag.

Uw dutje timen voor optimale resultaten

Om het meeste uit dutten te halen, doet u een dutje vlak voor of tijdens de dip na de lunch, wanneer natuurlijke schommelingen in het circadiane ritme ervoor zorgen dat mensen zich slaperig voelen. Het ontwikkelen van een consistente gewoonte kost tijd en het kan nodig zijn om uw dagelijkse routine aan te passen, maar als u dit doet, zal elke powernapsessie maximaal effect hebben.

Uw dipperiode na de lunch vaststellen

In de vroege namiddag ervaren de meeste mensen een afname in alertheid en een toename in slaperigheid als gevolg van hun circadiane ritme. Deze periode na de lunch valt meestal tussen 13.00 en 16.00 uur, hoewel dit door bepaalde factoren beïnvloed kan worden. De exacte timing van deze dip kan echter verschillen op basis van leeftijd, werk of gezondheid.

Om uw persoonlijke post-lunch dipperiode te identificeren, let u gedurende enkele dagen of weken op hoe u zich gedurende de dag voelt. Let op eventuele patronen met betrekking tot energieniveaus en perioden van slaperigheid. Als u op basis van deze waarnemingen uw optimale tijd voor dutjes hebt vastgesteld, probeer dan waar mogelijk korte dutjes binnen dit tijdsbestek in te plannen.

Consistentie in de timing van uw dopsessies

Het is van cruciaal belang dat u regelmatig een dutje doet overdag om er ten volle van te kunnen profiteren zonder de slaapkwaliteit 's nachts te verstoren of problemen te krijgen om later op de avond in te slapen. Hier zijn enkele tips om regelmaat te brengen in het dutten overdag:

 • Plan vaste tijden: Doe indien mogelijk elke dag rond dezelfde tijd een dutje - zelfs in het weekend - zodat uw lichaamsklok getraind wordt om rust te verwachten tijdens die uren.
 • Vermijd dutjes laat in de middag: Dutjes te kort voor het slapengaan kunnen de nachtrust verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en te blijven. Doe liever een dutje aan het begin van de middag.
 • Stel een timer in: Gebruik een alarm of timer om ervoor te zorgen dat uw dutje niet langer duurt dan de aanbevolen 20-30 minuten. Dit voorkomt dat u in diepere slaapfases terechtkomt die kunnen leiden tot sufheid bij het wakker worden (bekend als slaapinertie) en helpt mogelijke verstoringen in uw nachtelijke slaapcyclus te voorkomen.
 • Creëer een routine: Het instellen van rituelen vóór het dutje, zoals het dimmen van de lichten, het afspelen van zachte muziek of het gebruik van ontspanningstechnieken, kan uw lichaam een signaal geven dat het tijd is om te rusten en u helpen om sneller in slaap te vallen tijdens het dutje overdag.

Naast de consistentie van de timing, moet u ook rekening houden met factoren zoals de totale slaaptijd en de kwaliteit van zowel de nachtelijke sluimering als de dutjes overdag bij het beoordelen van hun impact op de algehele gezondheid. Werknemers in ploegendienst die last hebben van een verstoorde nachtrust kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij langere dutjessessies overdag dan mensen met een regelmatig werkrooster. Evenzo moeten mensen met chronische slapeloosheid of andere slaapstoornissen een professional in de gezondheidszorg raadplegen voordat ze dagelijkse powernaps in hun routine opnemen, omdat dit bestaande problemen kan verergeren in plaats van ze te verlichten.

Als u moeite hebt om 's nachts in slaap te vallen ondanks consequente dutjes overdag, of als u vermoedt dat onvoldoende nachtrust bijdraagt aan overmatige slaperigheid overdag(Karolinska Sleepiness Scale), is het essentieel om deze problemen aan te pakken door advies te vragen aan een gekwalificeerde arts die bekend is met het diagnosticeren en behandelen van verschillende soorten slaapverliesgerelateerde aandoeningen.

Concluderend kan de juiste timing van uw dagdutjes de doeltreffendheid ervan voor het verbeteren van uw alertheid en cognitieve functie aanzienlijk vergroten. Door uw post-lunch dipperiode te bepalen, consequent te blijven met dutjestijden en rekening te houden met factoren zoals totale slaaptijd en individuele omstandigheden (bijv. ploegendienst of medische aandoeningen), zult u beter uitgerust zijn om de voordelen van powernapping te optimaliseren zonder de nachtelijke slaapkwaliteit in gevaar te brengen.

Split-Sleep onderzoek naar geheugenprestaties

Vindt u het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen nachtelijke sluimer en snoozes overdag? Een onderzoek toont aan dat een gedeeld slaapschema de geheugenprestaties kan verbeteren in vergelijking met een ononderbroken nachtrust.

Vergelijking van ononderbroken slapen 's nachts en slaapschema's met tussentijden

Het onderzoek verdeelde de deelnemers in drie groepen: één groep sliep 's nachts 8 uur onafgebroken, een andere groep sliep 's nachts 6 uur gevolgd door twee powernapsessies van een half uur 's middags, en de derde groep sliep elke nacht slechts 6,5 uur onafgebroken. De onderzoekers wilden vergelijken hoe deze verschillende slaapschema's de geheugenprestaties en de homeostatische slaapdruk op verschillende punten beïnvloedden.

Verbeterde geheugenprestaties in beide groepen

Zowel de slapers die 8 uur sliepen als de slapers die in twee delen sliepen, vertoonden een opmerkelijke verbetering in het geheugen vergeleken met degenen die slechts 6,5 uur ononderbroken sliepen. Dit suggereert dat het opnemen van korte dagdutjes in iemands dagelijkse routine mogelijk de cognitieve functie kan verbeteren zonder de risico's te verhogen die samenhangen met het ontwikkelen van chronische aandoeningen op latere leeftijd.

Daarnaast vertoonden beide groepen ook een verlaagde homeostatische slaapdruk in vergelijking met degenen die alleen 's nachts te weinig rust hadden.

 • Nachtrust: Zorg ervoor dat u elke avond voldoende nachtrust van goede kwaliteit krijgt - idealiter zo'n zeven tot negen uur per volwassene.
 • Dutjes overdag: Korte dutjes overdag kunnen helpen om het slaaptekort te verminderen en de cognitieve functie te verbeteren, vooral in combinatie met voldoende slaap 's nachts.
 • Split-slaapschema: Het aannemen van een deelslaapschema met zowel nachtrust als powernapsessies overdag kan extra voordelen bieden voor de geheugenprestaties en het algehele welzijn.

Om maximaal voordeel uit uw dutjes te halen, is het belangrijk om een ideale slaapomgeving te creëren die donker, rustig en koel is. Deze moet koel, stil en donker zijn om ontspanning te bevorderen en snel in slaap te vallen. Aanpassingen zoals het gebruik van verduisteringsgordijnen of het dragen van een oogmasker kunnen uw vermogen om overdag effectieve powernaps te doen aanzienlijk verbeteren. Bovendien zorgt de timing van uw dutjes net voor of tijdens de dip na de lunch, wanneer natuurlijke schommelingen in het circadiane ritme ervoor zorgen dat mensen zich slaperig voelen, voor een maximale effectiviteit van elke powernapsessie.

Het handhaven van een evenwicht tussen voldoende slaap 's nachts en af en toe een dutje overdag biedt tal van gezondheidsvoordelen voor mensen die worstelen met chronische vermoeidheid of andere medische aandoeningen die hun energieniveau gedurende de dag beïnvloeden. Vooral werknemers in ploegendienst kunnen deze aanpak nuttig vinden bij het beheren van hun unieke slaapproblemen veroorzaakt door onregelmatige werkschema's.

Als u aanhoudende problemen hebt om 's nachts in slaap te vallen ondanks dat u overdag regelmatig een dutje doet, kunt u overwegen om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen over mogelijke onderliggende oorzaken zoals slapeloosheid of andere slaapstoornissen. Door deze problemen rechtstreeks aan te pakken met een juiste diagnose en een behandelingsplan dat specifiek op de individuele behoeften is afgestemd, kunnen veel mensen een betere kwaliteit van herstellende slaap bereiken zonder alleen hun toevlucht te nemen tot kunstmatige stimulerende of kalmerende middelen. Cibdol biedt CBD olie producten aan die kunnen helpen bij slaapstoornissen.

Onderzoek naar slaapgewoonten overdag en chronische ziekten

In een onderzoek werd de relatie onderzocht tussen slaapduur, dutgewoonten overdag en chronische ziekten bij ouderen en volwassenen van middelbare leeftijd die in het stedelijke Shanghai, China wonen. Het onderzoek was erop gericht om te begrijpen hoe slaapproblemen 's nachts kunnen worden verminderd door dutjes overdag in de routine op te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de potentiële risico's van het ontwikkelen van chronische aandoeningen op latere leeftijd.

Demografische kenmerken naast risicofactoren analyseren

Aan het onderzoek namen in totaal 65.201 deelnemers deel van 45 jaar of ouder die op het beginpunt vrij waren van ernstige medische aandoeningen. De deelnemers gaven zelf de duur van hun nachtelijke rust op, evenals de tijd dat ze overdag een dutje deden. Onderzoekers onderzochten demografische kenmerken en potentiële risicofactoren voor chronische gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, DM, beroertegeschiedenis, hart- en vaatziekten en kanker.

De resultaten gaven aan dat personen die 's nachts langer sliepen, lagere prevalentiecijfers hadden voor DM en hart- en vaatziekten in vergelijking met personen met een kortere slaapduur overdag. Bovendien werd waargenomen dat deelnemers met zowel een lange slaapduur 's nachts (>7 uur) in combinatie met korte perioden van dutten overdag (

Een evenwicht vinden tussen slapen 's nachts en dutjes overdag

Dit onderzoek suggereert dat het vinden van een optimale balans tussen voldoende nachtrust en af en toe een powernap gunstig kan zijn voor het algehele welzijn als het gaat om het voorkomen van bepaalde soorten chronische ziekten zoals DM of hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In plaats van overdag meerdere dutjes te doen, als u 's nachts al voldoende slaapt, is het belangrijk om te herkennen wanneer een kort dutje nodig kan zijn omdat u zich moe voelt of moeite hebt met slapen. Luister in plaats daarvan naar uw lichaam en begrijp wanneer een kort dutje nodig kan zijn omdat u slaaptekort hebt of 's nachts moeite hebt met slapen.

Slapen overdag biedt tal van voordelen, zoals een beter geheugen, een grotere alertheid en minder vermoeidheid. Overmatig slapen overdag kan echter ook leiden tot slaapinertie, wat verwijst naar gevoelens van sufheid en desoriëntatie die optreden bij het ontwaken uit een diepe fase van de trage-golfslaap (SWS). Om deze ongewenste bijwerking te vermijden en toch de vruchten te plukken van powernapsessies:

 • Houd uw totale slaaptijd binnen een optimaal bereik door te streven naar ongeveer 7-9 uur per nacht in combinatie met af en toe een kort dutje (
 • Tim uw dutjes strategisch door ze net voor of tijdens de vroege namiddag te doen, wanneer natuurlijke schommelingen in het circadiane ritme ervoor zorgen dat mensen zich slaperig voelen.
 • Creëer een ideale slaapomgeving die bevorderlijk is voor ontspanning door te zorgen voor een koele kamertemperatuur, lawaaihinder te verminderen met geluidsisolerende maatregelen zoals oordopjes of white noise machines, en waar mogelijk gebruik te maken van duisternis via verduisteringsgordijnen of oogmaskers.

Naast deze praktische tips om dutjes overdag in de dagelijkse routine op te nemen zonder de algemene gezondheidsresultaten met betrekking tot risicofactoren voor chronische ziekten op latere leeftijd in gevaar te brengen:

 1. Als u onregelmatige diensten draait of een medische aandoening hebt die uw vermogen om 's nachts gemakkelijk in slaap te vallen beïnvloedt (bijv. slapeloosheid), overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van verschillende soorten slaapstoornissen.
 2. Zorg voor een gezonde levensstijl door evenwichtig te eten, regelmatig lichaamsbeweging te nemen en stressniveaus effectief te beheersen met ontspanningstechnieken zoals mindfulness meditatie of yoga.
 3. Controleer uw slaapkwaliteit regelmatig met objectieve hulpmiddelen zoals de Karolinska Sleepiness Scale (KSS) om mogelijke problemen op te sporen die verdere interventie vereisen voordat ze later escaleren tot ernstigere slaapproblemen.

Concluderend kan dutten overdag een effectieve strategie zijn om vermoeidheid tegen te gaan en de cognitieve functie te verbeteren als het op de juiste manier wordt gedaan. Door een evenwicht te vinden tussen voldoende nachtelijke sluimering en af en toe een powernap overdag, kunnen mensen mogelijk hun risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsaandoeningen later in hun leven verlagen, terwijl ze op dit moment ook hun algehele welzijn verbeteren.

Veelgestelde vragen over slapen overdag

Is het goed om overdag te slapen?

Ja, overdag dutten kan helpen om vermoeidheid te overwinnen, alert te blijven en het geheugen te verbeteren, maar vermijd overmatig slapen dat uw normale slaapschema kan verstoren. Lees meer over de voordelen van dutjes.

Wat is de 30-90 dutjesregel?

Beperk dutjes tot 30-90 minuten om alert te blijven zonder sufheid of traagheid na het dutje te veroorzaken. Ontdek de optimale duur van dutjes.

Wat zijn de voordelen van overdag slapen?

Slapen overdag vermindert vermoeidheid, verhoogt de alertheid, verbetert de cognitieve functie en het geheugen, verbetert de stemming en het creativiteitsniveau en compenseert voor onvoldoende nachtrust of onregelmatige roosters zoals ploegendienst. Ontdek meer voordelen van dutjes.

Is elke dag een dutje van 2 uur goed?

Dutjes van lange duur kunnen de slaapkwaliteit 's nachts verstoren en leiden tot slaapinertie, dus wordt over het algemeen aangeraden om dutjes te beperken tot 20-30 minuten voor optimale voordelen. Individuele behoeften kunnen echter variëren. Lees meer over de duur van dutjes.

Conclusie

Overdag slapen kan de alertheid en het geheugen verbeteren, maar het is belangrijk om de duur van dutjes te beperken en een rustgevende slaapomgeving te creëren om te voorkomen dat de nachtelijke sluimer wordt verstoord.

Een onderzoek naar split-sleep schema's suggereert dat strategisch dutten overdag de geheugenprestaties kan verbeteren.

Het is echter cruciaal om een evenwicht te vinden tussen voldoende slaap 's nachts en overdag om negatieve gevolgen voor de algehele gezondheid te voorkomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/