Slapen met open ogen

Gepubliceerd:

Slapen met open ogen, ook bekend als nachtelijke lagophthalmos, is een aandoening die veel mensen treft en aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het algehele welzijn. Dit intrigerende verschijnsel roept vragen op over de oorzaken ervan, mogelijke risico's bij langdurige blootstelling en het verband tussen parasomnieën en deze slaapstoornis.

In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen aan nachtelijke lagophthalmos, zoals ooglidproblemen, gezichtszenuwaandoeningen en auto-immuunziekten. We onderzoeken ook het verband tussen abnormale hersenactiviteit bij parasomniepatiënten en slapen met open ogen.

Verder bespreken we hoe een oogspecialist een cruciale rol speelt bij de diagnose van nachtelijke lagophthalmos door specifieke factoren te evalueren tijdens een onderzoek. Tot slot komt u meer te weten over de behandelingsmogelijkheden, waaronder oogverzorgingsroutines voor 's nachts, strategieën voor het beheer overdag van droge of geïrriteerde ogen als gevolg van het niet volledig sluiten van de oogleden tijdens de slaap, aanpassingen in de omgeving om de slaapkwaliteit te verbeteren en chirurgische ingrepen die kunnen worden overwogen voor ernstigere gevallen van deze aandoening.

slapen-met-ogen-open

Inzicht in nachtelijke lagoftalmos

Nachtelijke lagophthalmos, of slapen met open ogen, is een aandoening waarbij de oogleden tijdens de slaap niet volledig sluiten, wat leidt tot slecht zicht en zelfs volledig verlies van het gezichtsvermogen als het niet wordt behandeld.

Oorzaken van nachtelijke lagophthalmos

 • Afwijkingen aan de oogleden: Ectropion of entropion kan verhinderen dat uw ogen volledig sluiten terwijl u slaapt.
 • Gezichtszenuwaandoeningen: Bell's palsy of andere gezichtsverlammingen kunnen invloed hebben op uw vermogen om uw ogen 's nachts dicht te houden.
 • Auto-immuunziekten: Het syndroom van Sjogren kan leiden tot droge ogen en moeite om ze gesloten te houden tijdens de slaap.
 • Leefstijlfactoren: Zwaar alcoholgebruik of het gebruik van slaappillen kan hieraan bijdragen doordat de spieren rond de ogen te veel ontspannen.
 • Ookandere factoren kunnen nachtelijke lagophthalmos veroorzaken.

Het verband tussen leeftijd en nachtelijke lagophthalmos

Ouder worden speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van deze aandoening, omdat onze huid minder elastisch wordt, waardoor het voor ons bovenste en onderste ooglid moeilijker wordt om 's nachts goed gesloten te blijven. Bovendien hebben oudere volwassenen meer last van droge ogen, waardoor de symptomen van nachtelijke lagophthalmos kunnen verergeren.

Het is essentieel om een oogarts te raadplegen als u vermoedt dat u of een familielid met open ogen slaapt. Een vroege diagnose en behandeling kunnen mogelijke problemen zoals droge ogen, oogirritatie, wazig zicht of zelfs totale blindheid helpen voorkomen.

Symptomen en effecten op de slaapkwaliteit

Aanhoudende verwaarlozing van nachtelijke lagophthalmos, een aandoening waarbij men slaapt met de ogen open, kan leiden tot ernstige problemen met het gezichtsvermogen.

Mensen met parasomnieën zoals slaapwandelen kunnen nachtelijke lagophthalmos hebben als gevolg van abnormale hersenactiviteit tijdens specifieke fasen van hun slaapcyclus, wat hun algemene slaapkwaliteit beïnvloedt.

Veel voorkomende symptomen bij het slapen met open ogen

 • Droge ogen: Het niet sluiten van de oogleden kan een droog oogoppervlak veroorzaken, wat leidt tot ongemak en irritatie. [bron]
 • Geïrriteerde ogen: Ogen die tijdens de slaap worden blootgesteld, zijn gevoeliger voor stofdeeltjes of allergenen in de lucht die ontstekingen en roodheid kunnen veroorzaken.
 • Wazig zicht: Slapen zonder de oogleden volledig te sluiten kan resulteren in wazig zicht bij het ontwaken door onvoldoende smering van het oogoppervlak 's nachts.
 • Gevoeligheid voor fel licht: Nachtelijke lagophthalmos kan het moeilijk maken om zich na het ontwaken aan te passen aan fel licht, omdat de ogen gedurende de nacht gedeeltelijk of volledig open waren.

Hoe het iemands algemeen welzijn beïnvloedt

De gevolgen van het niet aanpakken van nachtelijke lagophthalmos gaan verder dan alleen een slechte kwaliteit van rust; deze aandoening brengt ook risico's met zich mee voor de gezondheid van het oog op lange termijn, zoals:

 1. Droge-ogensyndroom: Chronische droogte veroorzaakt door het slapen met open ogen verhoogt de vatbaarheid voor het ontwikkelen van droge-ogensyndroom, een aandoening die kan leiden tot ernstig ongemak en zelfs permanent gezichtsverlies als ze niet wordt behandeld. [bron]
 2. Blootstelling van de ogen aan keratopathie: Langdurige blootstelling van het oogoppervlak tijdens de slaap verhoogt het risico op het ontwikkelen van krassen of zweren op het hoornvlies, wat kan leiden tot littekenvorming en onomkeerbare gezichtsbeperking. [bron]

Voor een optimale ooggezondheid en een goede slaapkwaliteit is het essentieel om nachtelijke lagophthalmos aan te pakken zodra de symptomen worden opgemerkt.

Raadpleeg een oogarts voor een juiste diagnose en behandelmogelijkheden die specifiek op uw behoeften zijn afgestemd.

Diagnose van nachtelijke lagophthalmos

Een juiste diagnose is essentieel om complicaties op lange termijn in verband met nachtelijke lagophthalmos te voorkomen.

Een oogspecialist onderzoekt de ogen van de patiënt van een afstand en bespreekt de symptomen samen met eventuele predisposities en familiegeschiedenis in verband met dit probleem voor een nauwkeurige diagnose met behulp van technieken zoals spleetlamponderzoek.

Stappen voor de diagnose van nachtelijke lagophthalmos

 1. Beoordeling van de symptomen: De arts zal vragen naar uw slaapgewoonten, inclusief of u heeft gemerkt dat uw ogen open zijn tijdens de slaap of dat iemand anders dit heeft waargenomen.
 2. Onderliggende oorzaken vaststellen: Uw arts kan mogelijke oorzaken van nachtelijke lagophthalmos onderzoeken door uw medische voorgeschiedenis door te nemen en uw oogleden nauwkeurig te onderzoeken.
 3. Oogonderzoek: Met een uitgebreid oogonderzoek, inclusief een spleetlamponderzoek, kan de arts zowel de externe als de interne structuren van het oog grondig inspecteren.

Het belang van vroegtijdige opsporing

Nachtelijke lagophthalmos in een vroeg stadium opmerken is cruciaal om de potentiële risico's van slapen met gedeeltelijk of volledig geopende ogen te beperken.

Vroegtijdig ingrijpen voorkomt niet alleen ongemak door droge of geïrriteerde ogen, maar beschermt ook tegen ernstigere complicaties zoals keratopathie van de ogen en mogelijk gezichtsverlies.

Regelmatige oogcontroles spelen een belangrijke rol bij het opsporen van eventuele problemen met uw oogleden, zodat een tijdige behandeling mogelijk is om een optimale ooggezondheid te garanderen.

Het is absoluut noodzakelijk een oogarts te raadplegen als u denkt dat u last hebt van nachtelijke lagophthalmos.

Behandelopties voor slapen met open ogen

Laat nachtelijke lagophthalmos u 's nachts niet wakker houden - hier zijn enkele behandelingsmogelijkheden om u te helpen gezond te slapen met volledig gesloten ogen.

Niet-chirurgische behandelingsopties

 • Oogzalf en oogdruppels: Houd uw ogen gesmeerd en gezond met nachtzalf of druppels voor overdag.
 • Antibiotische zalf: Verminder de ontsteking en bevorder het sluiten van de oogleden door voor het slapen gaan een antibiotische zalf aan te brengen.
 • Ooglidband of kleefstrips: Houd uw bovenste oogleden voorzichtig dicht met plakstrips die zijn ontworpen voor gebruik 's nachts.
 • Zorg voor een goede vochtigheidsgraad: Gebruik een luchtbevochtiger om de lucht binnenshuis vochtig te houden en de droogte te verlichten die wordt veroorzaakt door het slapen met open ogen.

Tips voor een comfortabele slaapomgeving

Breng enkele eenvoudige aanpassingen aan in uw slaapomgeving om uw ogen gezonder te maken en rustiger te laten slapen.

 1. Zorg voor een optimale kamertemperatuur tussen 15 -19°C (60 - 67°F) om oogirritatie te verminderen en een betere slaapkwaliteit te bevorderen.
 2. Trek een gezellig, luchtig oogkapje aan om ervoor te zorgen dat uw ogen gesloten blijven terwijl u slaapt.
 3. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen gaan om de blootstelling aan fel licht, dat het sluiten van de oogleden kan verstoren, te beperken.
 4. Ontspan uw ooglidspieren met warme baden of oogmaskers voor u naar bed gaat om een betere sluiting tijdens de slaap te bevorderen.

Als niet-chirurgische behandelingen niet voldoende verlichting bieden, raadpleeg dan een oogspecialist over geavanceerde behandelingsmogelijkheden zoals een ooglidcorrectie of externe ooglidgewichten.

Chirurgische ingrepen en geavanceerde behandelingen

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn als conservatieve methoden niet volstaan om de nachtelijke lagophthalmos-problemen volledig op te lossen of als de patiënten de symptomen blijven ondervinden ondanks het feit dat zij na verloop van tijd verschillende behandelingsmogelijkheden hebben geprobeerd. Procedures zoals ooglidcorrectie en het plaatsen van een extern ooglidgewicht kunnen helpen het probleem aan te pakken.

Indicaties voor chirurgische ingrepen

 • Aanhoudende droge ogen of geïrriteerde ogen die niet reageren op niet-chirurgische behandelingen zoals oogdruppels of oogzalf.
 • Ernstige gevallen van nachtelijke lagophthalmos die leiden tot wazig zicht, beschadiging van het hoornvlies of zelfs volledig verlies van het gezichtsvermogen.
 • Onderliggende medische aandoeningen zoals verlamming van de aangezichtszenuw die meer invasieve procedures vereisen om de ooglidfunctie te herstellen.

Soorten operaties voor de behandeling van nachtelijke lagophthalmos

 1. Ooglidcorrectie: Bij deze ingreep, ook wel blepharoplastie genoemd, worden overtollige huid en spieren van de boven- en onderoogleden verwijderd. Het vermogen van de oogleden om tijdens de slaap volledig te sluiten wordt verbeterd door de slappe weefsels rondom de oogleden aan te spannen. Dit vermindert het risico op keratopathie van de ogen en verbetert het algemene uiterlijk.
 2. Tarsorrhaphy: Een tijdelijke oplossing waarbij een klein deel van de bovenste en onderste wimpers in de buitenste hoeken aan elkaar wordt gehecht. Dit creëert een gedeeltelijke afsluiting die het hoornvlies beschermt tegen overmatige uitdroging 's nachts, maar die toch nog enig lichtgevoel toelaat als u wakker bent.
 3. Plaatsing van een extern ooglidgewichtje: Een klein gewichtje van goud of platina wordt in het bovenste ooglid geïmplanteerd en zorgt voor extra kracht om de ogen tijdens de slaap dicht te houden. Deze optie wordt vaak overwogen voor patiënten met een verlamming van de gezichtszenuw die hun ogen niet volledig kunnen sluiten door spierzwakte.

De effectieve behandeling van nachtelijke lagophthalmos vereist een alomvattende aanpak die zowel de symptomen als de onderliggende oorzaken aanpakt. Chirurgische ingrepen kunnen een blijvende verlichting bieden voor degenen die ondanks de conservatieve behandelingsopties toch last blijven houden. Het is essentieel om een ervaren oogarts te raadplegen als u vermoedt dat u aan deze aandoening lijdt.

Complicaties van nachtelijke lagophthalmos voorkomen

Regelmatige oogcontroles zijn cruciaal voor het behoud van een optimale ooggezondheid en een goede slaapkwaliteit.

Het belang van regelmatige oogcontroles

Door regelmatige oogcontroles kunnen nachtelijke lagophthalmos vroegtijdig worden opgespoord, waardoor complicaties op lange termijn zoals chronische droogheid of wazig zicht worden voorkomen.

Langetermijneffecten op de algemene gezondheid

 • Droge ogen: tranen verdampen snel, wat leidt tot ongemak en mogelijke schade.
 • Geïrriteerde ogen: blootgesteld hoornvliesoppervlak veroorzaakt irritatie en mogelijke infecties.
 • Wazig zicht: Langdurige blootstelling beschadigt gevoelige cellen die verantwoordelijk zijn voor helder zicht.
 • Gezichtsverlies: Niet vastgestelde of onbehandelde nachtelijke lagophthalmos kan leiden tot onomkeerbare schade en totaal verlies van het gezichtsvermogen.

Preventieve maatregelen zoals het gebruik van oogdruppels, het dragen van een oogmasker en het handhaven van een comfortabele slaapomgeving kunnen het risico op complicaties minimaliseren. Bespreek eventuele zorgen met uw optometrist tijdens regelmatige controles.

Is het goed om met open ogen te slapen?

Nee, het wordt afgeraden om met open ogen te slapen, omdat dit droogheid, irritatie en mogelijke schade aan het hoornvlies kan veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als nachtelijke lagophthalmos en kan de slaapkwaliteit en het algehele welzijn negatief beïnvloeden.

Wat betekent het als iemand met open ogen slaapt?

Slapen met de ogen open wijst op een aandoening die nachtelijke lagophthalmos wordt genoemd. Dit komt voor als gevolg van verschillende factoren, zoals ooglidproblemen, aandoeningen van de gezichtszenuw of auto-immuunziekten. Het onvermogen van de oogleden om volledig te sluiten tijdens de slaap kan ongemak voor de ogen veroorzaken en de slaaphygiëne beïnvloeden.

Waarom slaapt mijn dochter met haar ogen open?

Uw dochter kan last hebben van nachtelijke lagophthalmos als gevolg van factoren zoals genetische aanleg of onderliggende medische aandoeningen. Raadpleeg een oogspecialist voor een goede evaluatie en diagnose om de juiste behandelingsopties te bepalen.

Knippert u in uw slaap als u met uw ogen open slaapt?

Als u lijdt aan nachtelijke lagophthalmos, kan het knipperen tijdens de slaap beperkt of helemaal afwezig zijn. Dit gebrek aan knipperen draagt bij aan de droge en geïrriteerde ogen waarmee deze aandoening vaak gepaard gaat. Een grondig onderzoek door een oogspecialist is noodzakelijk voor een goede behandeling.

Conclusie

Slapen met open ogen kan de slaapkwaliteit en het algehele welzijn negatief beïnvloeden, vooral voor mensen met nachtelijke lagophthalmos, een aandoening die wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals ooglidproblemen of gezichtszenuwstoornissen.

Co-existente aandoeningen zoals parasomnieën moeten door een oogspecialist worden vastgesteld en geëvalueerd door middel van spleetlamponderzoeken, met behandelingsopties zoals nachtelijke oogverzorgingsroutines, strategieën voor beheer overdag en omgevingsaanpassingen voor een betere slaapkwaliteit.

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep, zoals een ooglidcorrectie, noodzakelijk zijn, maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen mensen hun slaapkwaliteit verbeteren en de risico's vermijden die gepaard gaan met langdurige blootstelling aan de ogen gedurende de nacht.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/