Hoe beïnvloedt sociale media de slaap?

Gepubliceerd:

Welke invloed hebben sociale media op de slaap? Dit is een vraag die zowel onderzoekers als gezondheidswerkers intrigeert. Naarmate digitale platformen steeds algemener zijn geworden, is de bezorgdheid over de effecten ervan op onze algemene gezondheid en slaap in het bijzonder toegenomen.

In deze blogpost verdiepen we ons in wetenschappelijke onderzoeken naar de correlatie tussen veelvuldig gebruik van sociale media en een slechte slaapkwaliteit. We bespreken hoe het veelvuldig controleren van berichtensites en andere vormen van online interactie kan leiden tot verstoorde slaappatronen.

We zullen ook onderzoeken hoe boeiende inhoud op deze platforms vaak leidt tot cognitieve opwinding die het normale circadiane ritme verstoort. Verder zullen we ingaan op het concept van verplaatsing - langdurige schermtijd die de eigenlijke slaapuren vervangt - en de effecten daarvan op een rustige slaap.

Het fenomeen FOMO (Fear-of-Missing-Out) en de invloed ervan op onze bedtijdroutine zal een ander belangrijk aandachtspunt zijn. Daarnaast zullen we het te grote vertrouwen in digitale apparaten om 's avonds laat of zelfs tijdens schoolavonden in slaap te vallen aan de orde stellen.

Tot slot, maar nog belangrijker, vindt u hier aanbevelingen voor gezonde praktijken bij het gebruik van technologie voor het slapengaan, zoals voorgesteld door de American Academy Of Sleep Medicine (AASM). Hun jaarlijkse Studentengezondheidsweek legt de nadruk op goede hygiëne en biedt hulpmiddelen die nodig zijn om academisch/sociaal/emotioneel/fysiek goed te gedijen, zoals het volgen van een ontspannende nachtroutine/het aanhouden van een regelmatig schema/het loskoppelen van elk soort apparaat voordat u naar bed gaat en het aanmoedigen van discussies over de beste manieren om zowel offline als online een optimaal welzijn te behouden.

hoe beïnvloedt sociale media de slaap

De invloed van het gebruik van sociale media op de slaapkwaliteit

Onderzoek toont aan dat het gebruik van sociale media voor het slapengaan uw slaap ernstig kan verstoren. Uit een onderzoek van de University of Pittsburgh School of Medicine bleek dat jongvolwassenen die de hele dag door vaak sociale media gebruiken, vaker last hebben van slaapstoornissen dan degenen die het minder vaak gebruiken.

Onderzoek naar de invloed van het veelvuldig checken van sociale media op de slaap

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Health, onthulde een sterke correlatie tussen het vaak controleren van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram en verstoorde slaappatronen. Deelnemers die hun accounts gedurende de week het vaakst controleerden, hadden drie keer zoveel kans op een verstoorde slaap als deelnemers die dit minder vaak deden.

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het gebruik van deze platformen direct een slechte nachtrust veroorzaakt. Intensieve gebruikers gaan echter vaak later naar bed en worden vroeger wakker door angstgerelateerde meldingen die 's nachts opduiken, wat leidt tot verminderde rustperiodes 's nachts.

Correlatie tussen overmatig gebruik van sociale media en een verstoord slaappatroon

Daarnaast leidt overmatig online zijn tijdens de late uurtjes tot cognitieve opwinding, die het normale circadiane ritme verstoort en de algehele slaapkwaliteit beïnvloedt. De hersenen blijven actief in plaats van tot rust te komen, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en diepe REM-cycli te behouden die essentieel zijn voor lichamelijk en geestelijk herstel elke dag.

Als u tot diep in de nacht constant door uw feeds scrollt en niet in staat bent om de verbinding te verbreken, zelfs niet als u zich moe voelt, dan is de kans groot dat u de broodnodige herstelfasen in gevaar brengt die nodig zijn voor een optimale gezondheid en welzijn, zowel op de korte als op de lange termijn.

Verdringing van werkelijke slaaptijd door sociale media

De opkomst van sociale media heeft de manier waarop we met elkaar omgaan, communiceren en onze vrije tijd doorbrengen drastisch veranderd; dit digitale gemak kan echter een tol eisen op onze slaapuren. Dit digitale gemak heeft echter een verborgen prijs - het slokt onze kostbare slaapuren op. Gezondheidsprofessionals maken zich steeds meer zorgen over de verdringing van de eigenlijke slaaptijd door veelvuldig gebruik van sociale media.

Hoe boeiende inhoud het normale circadiane ritme verstoort

Cognitieve opwinding verwijst naar de mentale stimulatie die uw hersenen actief en alert houdt. Het uitvoeren van stimulerende activiteiten, zoals scrollen op sociale netwerksites of messaging-apps, kan cognitieve opwinding veroorzaken, waardoor u 's nachts moeilijk in slaap kunt vallen of in slaap kunt blijven. Deze mentale stimulatie kan het typische patroon van slapen en waken, of het circadiane ritme, verstoren.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Sleep Research ontdekte dat deelnemers die hun telefoon gebruikten om te sms'en of te browsen op schoolavonden een aanzienlijk slechtere slaapkwaliteit hadden dan degenen die hun telefoon niet gebruikten voor het slapen gaan. Het licht dat deze apparaten uitstralen onderdrukt ook de melatonineproductie, waardoor uw vermogen om 's avonds laat in slaap te vallen verder wordt verstoord.

Het concept en de effecten van verdringing als gevolg van langdurige schermtijd begrijpen

Slaapverplaatsing treedt op wanneer een activiteit de bedtijd uitstelt, waardoor de slaap niet lang genoeg duurt. In de huidige digitale maatschappij, waarin iedereen aan schermen gekluisterd zit, verliezen velen slaap doordat ze tot aan bedtijd buitensporig veel tijd op sociale media-apps doorbrengen.

 • Sociale interactie: Een aanzienlijke hoeveelheid interactie vindt tegenwoordig online plaats, wat vaak doorgaat tot in wat rustgevende nachtelijke periodes zouden moeten zijn, waardoor slaappatronen verstoord raken.
 • Geestelijke gezondheid: Langdurige blootstelling aan negatieve inhoud op sociale mediaplatforms kan leiden tot stress en angst, wat slechte slaapgewoonten nog verergert.
 • Slechte slapers: Mensen die al moeite hebben met in slaap vallen, kunnen meer tijd online doorbrengen terwijl ze zonder succes proberen te slapen, wat kan leiden tot chronische aandoeningen zoals slapeloosheid.

Als u merkt dat u tot in de kleine uurtjes wakker blijft omdat u uw telefoon niet kunt neerleggen, ook al weet u dat dit uw vermogen om goed te slapen aantast, dan is het misschien tijd om te heroverwegen hoeveel belang u hecht aan het handhaven van gezonde grenzen tussen uw persoonlijke leven en de virtuele wereld. Vergeet niet dat evenwicht de sleutel is tot algeheel welzijn, zowel offline als online.

Fear-of-Missing-Out (FOMO) en de invloed ervan op slaappatronen

Een van de meest voorkomende fenomenen in de huidige digitale samenleving is Fear-Of-Missing-Out, beter bekend als FOMO. Deze psychologische aandoening draagt aanzienlijk bij aan ongezonde slaapgewoonten onder gebruikers van sociale media die altijd verbonden willen blijven. De constante behoefte aan connectiviteit verstoort het normale circadiane ritme, wat leidt tot verlies of vermindering van de kwaliteit van de nachtelijke rustperiodes.

Onderzoek naar de invloed van FOMO op verstoorde circadiane ritmes

Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Glasgow ontdekte een sterke correlatie tussen hoge niveaus van sociaal mediagebruik en verstoorde slaappatronen, vooral onder jongvolwassenen. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Glasgow ontdekte een sterk verband tussen een hoge mate van betrokkenheid bij sociale media en verstoorde slaappatronen, vooral bij jonge volwassenen.

De angst om belangrijke updates te missen of buitengesloten te worden van online gesprekken leidt er vaak toe dat mensen hun telefoon gedurende de nacht herhaaldelijk controleren, waardoor hun natuurlijke slaapcyclus onderbroken wordt. Het blauwe licht van digitale apparaten onderdrukt ook de melatonineproductie - een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap-waakcycli - wat dit probleem nog verergert.

Deze voortdurende verstoring leidt niet alleen tot een slechte slaapkwaliteit, maar kan ook leiden tot chronische slapeloosheid als er niets aan gedaan wordt. Het is daarom essentieel dat mensen die symptomen ervaren die verband houden met door FOMO veroorzaakte slaapstoornissen, onmiddellijk professionele hulp zoeken voordat het escaleert in ernstigere gezondheidsproblemen zoals depressie of angststoornissen.

Tips om FOMO te bestrijden voor een betere slaapgezondheid

 • Creëer technologievrije zones: Wijs bepaalde gebieden in uw huis aan waar geen elektronische gadgets zijn toegestaan - met name slaapkamers. Dit bevordert gezondere slaapgewoonten en vermindert de blootstelling aan schadelijk blauw licht vlak voor het slapengaan.
 • Plan regelmatige pauzes van sociale media: Wijs gedurende de dag specifieke tijden toe waarop u de verbinding met internettoepassingen volledig verbreekt. Dit kan betekenen dat u meldingen uitschakelt, uw telefoon opzij legt tijdens het eten, quality time doorbrengt met geliefden zonder enige afleiding, enz.
 • Mindful gebruik van technologie: In plaats van gedachteloos door feeds te scrollen, kunt u proberen technologie bewuster te gebruiken door u op één taak tegelijk te concentreren, of dat nu het lezen van een online artikel is of het beantwoorden van een e-mailbericht van een vriend of familielid. Vergeet niet dat balans de sleutel is tot een optimaal welzijn in zowel offline als online situaties.

Te veel vertrouwen op digitale apparaten om in slaap te vallen

Moeite met in slaap vallen? U bent niet de enige. Veel mensen proberen technologie te gebruiken voor een snelle oplossing, maar dit kan meer schade aanrichten dan voordeel opleveren.

Volgens Dr. Brian Primack van de University of Pittsburgh School of Medicine kan het gebruik van smartphones, tablets en computers voor het slapengaan de natuurlijke productie van melatonine door uw lichaam verstoren - het hormoon dat uw slaap-waakcyclus regelt.

De invloed van blauw licht op de slaapkwaliteit

Uit een onderzoek gepubliceerd in Nature Research bleek dat blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de slaap die de deelnemers elke nacht kregen, aanzienlijk verminderde(bron). Om beter uit te rusten, is het essentieel om uw schermtijd voor het slapengaan te verminderen.

Digitale afhankelijkheid en de gevolgen

Een te grote afhankelijkheid van digitale apparaten kan onze biologische klok verstoren en leiden tot ongezonde nachtroutines. Hierdoor ontstaat "technostress" - stress veroorzaakt door overmatig gebruik van technologie, vooral vlak voor het slapengaan. Bovendien kan het voortdurend verbonden zijn via sociale mediaplatforms het angstniveau verhogen en het moeilijker maken om in slaap te vallen.

Oplossingen om los te komen van een te grote afhankelijkheid van digitale apparaten om te slapen:

 • Creëer technologievrije zones: Wijs bepaalde gebieden (zoals uw slaapkamer) aan als technologievrije zones om de afhankelijkheid van gadgets te verminderen en een betere slaaphygiëne te bevorderen.
 • Houd een regelmatig schema aan: Op regelmatige tijden naar bed gaan en wakker worden helpt de interne klok van uw lichaam te reguleren en kan de kwaliteit van uw slaap verbeteren.
 • Vraag professioneel advies: Als u worstelt met slapeloosheid of andere slaapproblemen die te maken hebben met het constante gebruik van elektronische gadgets, aarzel dan niet om advies te vragen aan een arts, therapeut of andere zorgverlener die u de nodige begeleiding en ondersteuning kan bieden om de situatie effectief aan te pakken en te beheersen.

Gezonde praktijken bevorderen bij het gebruik van technologie voor het slapengaan

Naarmate het digitale tijdperk blijft evolueren, is het essentieel dat we onze gewoonten aanpassen om een gezond evenwicht te bewaren tussen technologiegebruik en slaapgezondheid. De schadelijke effecten van sociale media op de slaapkwaliteit worden steeds duidelijker. Maar in plaats van deze tools uit ons leven te bannen, kunnen we gezondere gewoontes toepassen bij het gebruik ervan, vooral voor het slapengaan.

De eerste stap om dit te bereiken is begrijpen hoe beeldschermtijd ons lichamelijk en geestelijk beïnvloedt. Studies hebben aangetoond dat langdurig gebruik van schermen in de buurt van bedtijd de circadiane cyclus, die uw rust-waakpatroon regelt, kan verstoren. Deze verstoring leidt vaak tot problemen met in slaap vallen of in slaap blijven gedurende de nacht.

Mindful gebruik van sociale media-apps

Door bewust om te gaan met hoe en wanneer u sociale media-apps gebruikt, kunt u uw slaap aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele tips:

 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Voer voor het slapengaan een rustgevende routine in om uw lichaam te laten weten dat het tijd is om rustig te gaan slapen.
 • Beperk schermtijd voor het slapen gaan: Ontkoppel alle apparaten minstens een uur voordat u naar bed gaat.
 • Waarschuwingen/meldingen uitschakelen: Schakel meldingen van berichtensites of andere toepassingen uit om onderbrekingen te voorkomen.
 • Vermijd activiteiten met veel sociale interactie: Vermijd activiteiten die intense concentratie of emotionele betrokkenheid vereisen vlak voordat u gaat slapen, omdat deze het moeilijker voor u kunnen maken om laat op de avond in slaap te vallen.

Goede slaapgewoonten cultiveren buiten het gebruik van technologie om

Naast het bewust omgaan met technologie is het cultiveren van goede algemene slaapgewoonten ook cruciaal voor het bevorderen van betere slaappatronen:

 • Zorg voor consistente slaapschema's: Dit geldt ook voor weekends en schoolavonden.
 • Creëer een comfortabele slaapomgeving: Uw slaapkamer moet donker, stil en koel zijn - bevorderlijk voor ononderbroken sluimersessies.

De baas worden over uw geestelijke gezondheid en welzijn in het digitale tijdperk

Als de slechte slaapkwaliteit aanhoudt ondanks deze strategieën, vraag dan onmiddellijk professioneel advies. Het kan wijzen op geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie of slapeloosheid, die medische behandeling nodig hebben voor een goed lichamelijk en psychologisch welzijn, zowel on- als offline. Onthoud dat het prioriteit geven aan zelfzorg in de snelle, digitale maatschappij van vandaag geen luxe is, maar een noodzaak. Laten we dus beloven dat we nu meteen de leiding nemen over ons welzijn door de bovengenoemde slimme, technologievriendelijke strategieën toe te passen. Veel plezier met dromen, mensen.

Veelgestelde vragen over hoe sociale media de slaap beïnvloeden

Welk percentage volwassenen verliest slaap door sociale media?

Volgens een onderzoek van de National Institutes of Health meldde 30% tot 40% van de volwassenen dat ze slaap verloren door 's avonds laat sociale media te gebruiken.

Hoe beïnvloedt sociale media de slaap?

Sociale media kunnen cognitieve opwinding stimuleren, waardoor het voor de hersenen moeilijker wordt om af te koelen en over te schakelen naar de slaapmodus.

Hoeveel kinderen hebben slaapproblemen door sociale media?

Uit een onderzoek van Common Sense Media is gebleken dat ongeveer 29% van de kinderen slaapproblemen heeft door 's nachts sociale media te gebruiken.

Kan CBD-olie helpen bij slaapstoornissen?

Sommige onderzoeken suggereren dat CBD-olie effectief kan zijn bij de behandeling van slaapstoornissen zoals slapeloosheid.

Wat zijn enkele populaire merken CBD-olie?

Populaire merken CBD-olie zijn onder andere Charlotte's Web, Green Roads en cbdMD.

Is het veilig om CBD-olie te gebruiken om te slapen?

Hoewel CBD-olie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u het gebruikt om slaapstoornissen of andere medische aandoeningen te behandelen.

Conclusie

De invloed van sociale media op de slaapkwaliteit

Overmatig gebruik van sociale media voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit en -duur negatief beïnvloeden, wat leidt tot verstoorde slaappatronen, langdurige schermtijd en door FOMO veroorzaakte verstoringen van het circadiane ritme.

Om een gezond gebruik van technologie voor het slapengaan te bevorderen, is het aan te raden om een ontspannende nachtroutine te volgen, een regelmatig schema aan te houden en de verbinding met apparaten te verbreken voordat u naar bed gaat.

De Annual Student Health Week van de American Academy of Sleep Medicine legt de nadruk op een goede hygiëne en een optimaal welzijn, zowel online als offline.

Bekijk onze wiki voor meer artikelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/