Voedingsmiddelen die u helpen slapen

Gepubliceerd:

Het ontdekken van eetwaren die kunnen helpen bij het inslapen kan een spelbreker zijn voor wie zijn gezondheid en welzijn wil bevorderen. In deze uitgebreide gids verdiepen wij ons in verschillende voedingsrijke opties waarvan bekend is dat zij een rustige slaap bevorderen.

Terwijl we de rol van specifieke voedingsstoffen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit onderzoeken, leert u over tryptofaan in kalkoen en de effecten daarvan op ontspanning. We bespreken ook de magie van melatonine van kersen en hoe de opname ervan in uw dieet kan leiden tot betere rust.

Daarnaast bespreken we de kracht van kiwi's en kruidenthee bij het bevorderen van een goede slaap, met bijzondere nadruk op de kalmerende effecten van kamillethee. U zult zelfs minder bekende slaapbevorderende voedingsmiddelen ontdekken, zoals gerstegraspoeder en slazaadolie als natuurlijke hulpmiddelen voor een betere slaap.

Ten slotte gaan we in op het belang van een goede slaaphygiëne door een ontspannende slaapkameromgeving te creëren en gezondheidsdeskundigen te raadplegen alvorens belangrijke veranderingen in de voeding aan te brengen. Door deze belangrijke aspecten van voeding te begrijpen met betrekking tot voedingsmiddelen die u helpen slapen, bent u een stap dichter bij het bereiken van een optimaal lichamelijk en geestelijk welzijn door kwaliteitsrust.

voedingsmiddelen die u helpen slapen

Voedingsrijk voedsel voor een betere slaap

Wilt u uw slaapkwaliteit verbeteren? Probeer deze slaapbevorderende voedingsmiddelen aan uw dieet toe te voegen:

 • Amandelen: Rijk aan melatonine en magnesium voor het reguleren van slaap-waakcycli en het bevorderen van ontspanning.
 • Walnoten: Rijk aan melatonine, serotonine en omega-3 vetzuren voor een betere slaap en ontspanning.
 • Vette vis (zoals Atlantische zalm): Bevat vitamine D en omega-3 vetzuren voor het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van de productie van melatonine.
 • Kalkoen: Tryptofaan, een aminozuur dat bekend staat om zijn slaapverwekkende werking, kan u helpen sneller in slaap te vallen.
 • Zure kersen: Het drinken van sap van tart kersen blijkt slapeloosheid te verminderen en een langere slaapduur te bevorderen.
 • Gemoute melk: Bevat calcium en magnesium voor het bevorderen van een rustige slaap en het verminderen van slaapstoornissen.

De keuze van deze voedingsmiddelen als onderdeel van een evenwichtige voeding kan uw slaapgewoonten helpen verbeteren en ervoor zorgen dat u kwaliteitsrust krijgt.

Fruit dat de slaap bevordert

Verbeter uw slaapkwaliteit met behulp van melatoninerijke kersen en kiwi's.

Krieken: Natuurlijke bron van melatonine voor een langere slaap

Het drinken van sap van tartkersen voor het slapen gaan kan u helpen sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven door de hoge concentratie melatonine.

Kiwi's onderzocht op mogelijke positieve effecten op rust

Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren voorlopige studies dat het consumeren van kiwi's voor het slapen gaan een positief effect kan hebben op zowel het sneller in slaap vallen als het in slaap blijven gedurende de nacht.(bron)

Het opnemen van deze heerlijke vruchten in uw avondroutine kan een gemakkelijke manier zijn om uw nachtrust te verbeteren en tegelijkertijd te profiteren van hun talrijke gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Kruidenthee voor een betere slaap

Het drinken van kruidenthee 's nachts kan een goede slaap bevorderen en de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Het kalmerende effect van kamillethee verbetert de ontspanning voor het slapen gaan

Kamillethee van gedroogde kamillebloemen is een natuurlijk middel om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen, dankzij de antioxidant apigenine.

Passiebloem thee met kalmerende eigenschappen

Passiebloementhee, afkomstig van de Passiflora-plantensoort, verhoogt de niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) om gevoelens van kalmte en rust te bevorderen die bijdragen tot een betere slaapkwaliteit.

Andere kruidentheeën die de slaap kunnen bevorderen zijn valeriaanwortelthee en citroenmelisse.

Rol van volle granen en magere eiwitten bij het bevorderen van een rustige slaap

Neem volkorenproducten zoals brood, granen, pasta's, crackers en bruine rijst op in uw maaltijden om uw energieniveau op peil te houden en mogelijke slaapverstoringen door abrupte veranderingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

 • Volle granen om uw energieniveau op peil te houden: Kies voor volle granen zoals quinoa of gerst in plaats van geraffineerde granen om u langer een vol gevoel te geven en een constante bron van energie gedurende de dag.
 • Vermijden van bloedsuikerpieken: Het kiezen van volle granen met een lage glycemische index helpt schommelingen in de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat een betere slaapkwaliteit bevordert.

Het consumeren van magere eiwitten is even belangrijk voor het bevorderen van een rustige slaap.

 • Bevordert verzadiging: Eiwitrijke voedingsmiddelen verhogen het verzadigingsgevoel, waardoor u sneller in slaap valt zonder dat hongergevoelens uw nachtrust verstoren.
 • Spierherstel tijdens rust: Aminozuren in magere eiwitten helpen bij het herstel van spierweefsel terwijl u slaapt, zodat uw lichaam goed is uitgerust en klaar is voor de activiteiten van de volgende dag.

Goede voedingskeuzes kunnen de slaapkwaliteit ten goede komen.

 • Gezonde voeding: Het opnemen van volle granen en magere eiwitten in uw dieet kan de slaapkwaliteit verbeteren en een goede slaaphygiëne bevorderen.
 • Enkelvoudig voedsel: Sap van tartkersen is rijk aan slaapbevorderende voedingsstoffen en blijkt de slaapkwaliteit en -duur te verbeteren.
 • Omega-3 vetzuren: Vette vis zoals zalm en tonijn zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die slapeloosheid kunnen verminderen en de slaapkwaliteit ten goede komen in vergelijking met degenen die deze voedingsstoffen niet consumeren.
 • Reguleer de slaap: Pompoenpitten zijn een geweldige snack die het aminozuur tryptofaan bevat, dat de slaap kan helpen reguleren en een goede nachtrust kan bevorderen.
 • Kamillethee: Het drinken van kamillethee voor het slapen gaan kan een kalmerend effect hebben en slaapstoornissen door angst of stress verminderen.
 • Zure kersen: Het drinken van tart kersensap of het eten van tart kersen kan de slaap bevorderen en de tijd verkorten die nodig is om in slaap te vallen en te blijven.
 • Zuivelproducten: Kwark is een geweldige bron van eiwitten en bevat het aminozuur tryptofaan, waardoor het een geweldige snack is voor het slapen gaan.

Zorg ervoor dat u deze voedingsmiddelen in uw dieet opneemt om een goede slaap te bevorderen en fris wakker te worden.

Slaapbevorderende dranken en recepten

Verbeter uw slaapkwaliteit met deze drankjes en recepten die ontspanning en betere rust bevorderen.

Warme melk: een beproefd slaapmiddel

Het drinken van warme melk voor het slapen gaan kan een kalmerend gevoel geven dat ontspanning en een betere slaapkwaliteit bevordert dan andere dranken. Studies tonen aan dat het aminozuur tryptofaan in zuivelproducten de productie van serotonine bevordert, wat de slaapcyclus helpt reguleren.

Recepten voor pastasauzen met slaapbevorderende kruiden

 • Salie: Dit kruid bevat bestanddelen met kalmerende eigenschappen, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan pastasauzen als u een goede nachtrust nastreeft.
 • Basilicum: Het toevoegen van verse basilicumblaadjes of gedroogd basilicumpoeder aan uw pastasaus kan zowel de smaak als de potentiële slaapvoordelen verbeteren, aangezien basilicum bekend staat om zijn natuurlijke anti-angst eigenschappen.

Het aanhouden van een consistent slaapschema en het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust zijn essentiële stappen voor het bereiken van een goede slaapkwaliteit, zelfs wanneer u kruiden als salie en basilicum in uw maaltijden gebruikt. Daarnaast kan het consumeren van voedsel dat rijk is aan slaapbevorderende voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren in vette vis, of het drinken van sap van tartkersen, waarvan is aangetoond dat het de slaap bevordert door slapeloosheid te verminderen en een langere slaapduur te bevorderen, ook de slaapkwaliteit verbeteren.

Andere voedingsmiddelen voor een betere slaap

Diversifieer uw dieet met slaapbevorderende voedingsmiddelen zoals gerstegraspoeder en slazaadolie, die in verband worden gebracht met een betere nachtrust en de algehele slaapkwaliteit kunnen helpen verbeteren als ze ten minste 1 uur voor het slapen gaan worden genuttigd.

Mogelijke invloed van gerstegraspoeder op ontspanning

Gerstegraspoeder, afkomstig van jonge gerstbladeren, zit boordevol essentiële vitaminen en mineralen die ontspanning kunnen ondersteunen, waaronder een hoog gehalte aan magnesium, dat een cruciale rol speelt bij spierontspanning en zenuwfunctie, en de antioxiderende eigenschappen ervan kunnen ontstekingen helpen verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen voor het slapengaan. [bron]

Slazaadolie voor nachtrust

Slazaadolie, rijk aan omega-3 vetzuren, wordt al lang gebruikt als een mild kalmerend middel om het zenuwstelsel te kalmeren en mogelijk slapeloosheidssymptomen te verminderen; voor optimale resultaten met betrekking tot zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de slaap is het echter raadzaam dat men met professionals uit de gezondheidszorg overlegt voordat men drastische veranderingen aanbrengt in het dagelijkse dieet. [bron]

Geef voorrang aan uw gezondheid door uw arts te raadplegen voordat u alleen op basis van deze informatie drastische wijzigingen aanbrengt in uw dagelijkse voeding, zodat u verzekerd bent van optimale resultaten wat betreft zowel de kwantiteit als de kwaliteit van uw slaap.

Het belang van slaaphygiëne voor een goede nachtrust

Als u effectieve slaaphygiënetechnieken toepast en voedingsrijke voeding in uw dieet opneemt, zult u optimale resultaten bereiken wat betreft de hoeveelheid en de kwaliteit van uw slaap.

Een ideale slaapomgeving creëren door de juiste keuze van beddengoed

Investeer in comfortabel beddengoed dat uw lichaam voldoende ondersteunt, inclusief de juiste matras voor uw favoriete slaaphouding en ademende lakens van natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe om de temperatuur gedurende de nacht te reguleren.

Gezondheidswerkers raadplegen voor persoonlijk advies

 • Sneller in slaap vallen: Praat met een arts over aanhoudende moeilijkheden om in slaap te vallen of te blijven slapen ondanks een goede slaaphygiëne.
 • Slaapstoornissen: Als u lijdt aan chronische pijn of andere medische aandoeningen die uw nachtrust verstoren, neem dan contact op met een zorgverlener om de behandelingsmogelijkheden te onderzoeken die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften.
 • Dieetveranderingen: Bespreek met een voedingsdeskundige of zorgverlener eventuele veranderingen in het dieet om de slaap te bevorderen voor een persoonlijke begeleiding.

Vergeet niet om slaapbevorderende voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren in vette vis, zwarte kersen en pompoenpitten op te nemen, en overweeg het drinken van zwarte kersensap voor een langere slaapduur en een betere slaapkwaliteit in vergelijking met een placebo.

Veelgestelde vragen over voedsel dat helpt om te slapen

Wat is het beste voedsel om te eten om in slaap te vallen?

Amandelen zijn een uitstekende keuze om de slaap te bevorderen, want ze bevatten veel melatonine, dat de slaap-waakcycli helpt reguleren. Andere goede opties zijn walnoten, vette vis zoals Atlantische zalm, kalkoen en kersen. Deze voedingsmiddelen leveren essentiële voedingsstoffen zoals melatonine, tryptofaan, vitamine D en omega-3 vetzuren die bijdragen tot een rustige slaap.

Welk voedselingrediënt maakt u slaperig?

Tryptofaan is een belangrijk bestanddeel van bepaalde voedingsmiddelen die u slaperig kunnen maken. Het is een aminozuur dat bijdraagt aan de productie van serotonine - een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming en slaappatronen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn kalkoen, kip, melkproducten zoals kaas en yoghurt, eieren en noten zoals amandelen en walnoten.

Kan wat wij eten onze slaap verbeteren?

Absoluut. Het consumeren van voedingsrijke voedingsmiddelen met eigenschappen waarvan bekend is dat ze ontspanning bevorderen of een gezond slaappatroon stimuleren, kan een positieve invloed hebben op uw algehele kwaliteit van rust. Enkele voorbeelden zijn kruidenthee zoals kamille- of passiebloemthee, volle granen en magere eiwitten uit gevogelte of vis.

Welke vrucht bevat de meeste melatonine?

Aangetoond is datkersen, met name Montmorency-kersen, een van de rijkste natuurlijke bronnen van melatonine onder de vruchten zijn - een hormoon dat cruciaal is voor het reguleren van onze interne lichaamsklok (circadiaan ritme) en het bevorderen van een rustige slaap. Andere vruchten die melatonine bevatten zijn kiwi's, bananen en ananas.

Conclusie

Bereidu voor op een dutje met deze slaapverwekkende voedingsmiddelen die uw slaap-waakcyclus kunnen helpen reguleren en essentiële voedingsstoffen leveren voor een optimale gezondheid, waaronder amandelen, walnoten en vette vis.

Voor een extra dosis tryptofaan kunt u kalkoen proberen, of een slokje kamille- of passiebloementhee nemen voor u naar bed gaat. Zure kersen zijn ook een goede bron van melatonine, terwijl kiwi's de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. En als u zich avontuurlijk voelt, probeer dan eens gerstegraspoeder of slazaadolie.

Vergeet niet dat een gezonde voeding slechts één onderdeel is van een goede slaaphygiëne, dus raadpleeg uw arts voordat u uw levensstijl ingrijpend wijzigt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/