Hoe krijgt u meer REM-slaap?

Gepubliceerd:

Als u op zoek bent naar manieren om uw REM-slaap te maximaliseren, zal deze gids inzicht geven in de factoren die de slaap beïnvloeden en praktisch advies geven om de kwaliteit ervan te optimaliseren. REM-slaap, een periode in onze slaapcyclus die van vitaal belang is voor de geheugenvorming en geestelijke gezondheid, kan met de juiste kennis worden verworven. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op verschillende factoren die de REM-slaap beïnvloeden en geven we bruikbare tips om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Terwijl we het belang van de REM-slaap onderzoeken, bespreken we de optimale slaapduur en -consistentie, terwijl we handige hulpmiddelen zoals tracking apps voor betere rust belichten. Verder zullen we onderzoeken hoe cafeïne- en alcoholgebruik uw vermogen om diepe slaapfases in te gaan kan beïnvloeden.

Naast leefgewoonten zoals lichaamsbeweging en blootstelling aan licht overdag, behandelt deze post ook de effecten van marihuanagebruik op het bereiken van voldoende REM-slaap. Vervolgens schetsen we strategieën voor het creëren van een ontspannende routine voor het slapengaan, met speciale aandacht voor aromatherapietechnieken.

Tot slot ontdekt u hoe u een ideale slaapkameromgeving kunt ontwerpen door kussens effectief te gebruiken en werk- en ontspanningsruimtes van elkaar te scheiden. Leer tot slot over medicijnen die uw vermogen om meer REM-slaap te krijgen kunnen beïnvloeden, zodat u weloverwogen beslissingen over uw gezondheid kunt nemen.

hoe-verkrijg-meer-slaap

Het belang van REM-slaap

Snelle oogbewegingen (REM-slaap) zijn cruciaal voor het behoud van gezonde hersenen, emotionele veerkracht, leren en het vasthouden van het geheugen.

Tijdens de REM-slaap worden spieren tijdelijk verlamd om onbedoelde schade te voorkomen.

Volwassenen moeten ernaar streven om in deze fase 20-25% van hun tijd in slaap door te brengen.

 • Verhoogde hersenactiviteit: De REM-slaap wordt gekenmerkt door een verhoogde hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer u wakker bent.
 • Dromen komt voor: De meeste dromen vinden plaats tijdens de snelle oogbewegingsfase.
 • Voordelen voor de geestelijke gezondheid: Voldoende REM-slaap draagt bij aan een betere geestelijke gezondheid.
 • Ondersteuning van cognitieve functies: REM helpt bij het behouden van cognitieve functies zoals probleemoplossend vermogen en creativiteit, terwijl het ook herinneringen consolideert.

Om ervoor te zorgen dat u elke nacht voldoende kwaliteitsrust krijgt, is het essentieel om te begrijpen hoe verschillende factoren de REM-slaappatronen kunnen beïnvloeden.

Hier volgen enkele tips om uw levensstijlkeuzes te optimaliseren:

 • Houd u aan een slaapschema: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.
 • Verbeter de slaaphygiëne: Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan en vermijd cafeïne en elektronica voor het slapengaan.
 • Maximaliseer de slaaptijd: Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.
 • Begrijp slaapcycli: Leer meer over de verschillende slaapstadia en hoe ze uw lichaam beïnvloeden.
 • Behandel slaapstoornissen: Zoek professionele hulp als u moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven.

Door deze tips op te volgen, kunt u de duur van de REM-slaap verlengen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren, wat leidt tot een gezondere geest-lichaamverbinding door betere slaapgewoonten.

Optimale slaapduur en -consistentie

Volgens deskundigen is een ononderbroken slaap van zeven tot negen uur per dag essentieel voor het fysieke en mentale welzijn.

Slaap apps gebruiken voor optimale rust

Voor een betere slaapkwaliteit kunt u gebruik maken van slaaptracking apps zoals RISE of WHOOP om uw slaappatronen te volgen en inzichten te bieden op basis van gegevenstrends.

 • Rise: Gebruikt AI-algoritmen om uw dagelijkse energieniveaus te analyseren en persoonlijke aanbevelingen te geven over wanneer u naar bed moet gaan of wakker moet worden om de REM-slaapduur te maximaliseren.
 • WHOOP: Meet biometrische gegevenspunten gedurende de nacht (zoals hartslagvariabiliteit) om te bepalen hoeveel diepe, lichte en REM-slaap u bereikt, wat waardevolle feedback geeft over de algehele slaapkwaliteit.

Als u deze optimale tijden consequent aanhoudt, helpt u uw interne klok te reguleren en zorgt u voor een goede verdeling tussen niet-REM cycli en REM-fasen, wat leidt tot een betere cognitieve functie en emotioneel welzijn gedurende de dag.

De invloed van cafeïne en alcohol op de REM-slaap

Cafeïne en alcohol kunnen uw normale slaapcyclus verstoren en de kwaliteit van uw rust aantasten.

Beste tijd om te stoppen met cafeïne

Voor een optimale slaapkwaliteit onthoudt u zich minstens zes uur voor het slapengaan van cafeïne.

Het effect van alcohol op de REM-slaap

Alcohol kan de REM-slaap vertragen of onderdrukken, wat leidt tot lichtere en meer gefragmenteerde slaappatronen.

Om uw REM-slaap te maximaliseren, is het aan te raden om op te letten wanneer u cafeïne en alcohol gebruikt.

Bekijk deze bron voor meer informatie.

Marihuanagebruik en het effect ervan op de REM-slaap

Laat marihuanagebruik uw REM-slaap niet verstoren, de cruciale herstelfase die u helpt om u verfrist en energiek te voelen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat THC, het actieve bestanddeel in marihuana, de REM-slaap kan belemmeren terwijl het diepere NREM-stadia bevordert.

 • Vermijd het consumeren van cannabis vlak voor het slapengaan: Geef uw lichaam genoeg tijd om de cannabinoïden te verwerken en de natuurlijke REM-cycli te laten plaatsvinden.
 • Probeer in plaats daarvan CBD-producten: Overweeg het gebruik van CBD-olie, die geen THC bevat maar toch kalmerende eigenschappen heeft.
 • Zorg voor een evenwichtige levensstijl: Beweeg regelmatig overdag en vermijd overmatig cafeïnegebruik laat op de dag om een gezond slaappatroon te ondersteunen.

Door goed op te letten wanneer en hoeveel marihuana u gebruikt, kunt u zorgen voor voldoende NREM- en REM-slaap die nodig is voor een optimale gezondheid en welzijn.

De rol van lichaamsbeweging in het verbeteren van slaappatronen

Regelmatige lichaamsbeweging kan stress en angst verminderen, de productie van slaapbevorderende hormonen zoals melatonine verhogen en uiteindelijk resulteren in een beter slaappatroon; lichaamsbeweging te dicht bij bedtijd moet echter worden vermeden.

De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging voor de slaap

 • Betere slaapkwaliteit: Aërobe oefeningen zoals wandelen, joggen of zwemmen kunnen leiden tot een diepere en meer herstellende slaap.
 • Verminderde slapeloosheidssymptomen: Matig intensieve lichaamsbeweging kan mensen die lijden aan chronische slapeloosheid helpen sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.
 • Verhoging van de REM-slaapduur: Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, hebben de neiging om langere periodes van REM-slaap te ervaren in vergelijking met mensen die sedentair zijn.

Het juiste moment voor lichaamsbeweging vinden

Om de voordelen van lichaamsbeweging op uw slaappatroon te maximaliseren, is het essentieel om een optimaal tijdstip overdag te vinden waarop u aan lichaamsbeweging kunt doen zonder uw nachtelijke routine te verstoren. Terwijl trainingen in de ochtend voor sommige mensen ideaal zijn omdat ze de hele dag door energie geven, geven anderen misschien de voorkeur aan sessies in de middag of vroege avond, zodat ze ruim de tijd hebben om af te koelen voordat ze naar bed gaan. Het is essentieel om naar de signalen van uw lichaam te luisteren en vast te stellen wat voor u het beste werkt, zodat u dagelijks voldoende beweging krijgt.

Krijg meer REM slaap met ochtendzonlicht

Blootstelling aan natuurlijk licht overdag reguleert uw slaap-waakcyclus, dus breng elke ochtend 30-40 minuten buiten door om de melatonineproductie te helpen reguleren.

Voordelen van ochtendzonlicht

 • Blijf alert: Ochtendzonlicht verhoogt het energieniveau en de concentratie gedurende de dag.
 • Synchroniseer uw interne klok: Constante blootstelling aan ochtendlicht maakt het gemakkelijker om 's avonds in slaap te vallen en 's ochtends fris wakker te worden.
 • Verhoog uw humeur: Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, waardoor het algehele welzijn verbetert.

Maximale blootstelling aan licht

 1. Kom in beweging: Neem lichaamsbeweging buitenshuis op in uw dagelijkse routine om te profiteren van zowel lichaamsbeweging als blootstelling aan natuurlijk licht.
 2. Eet uw ontbijt bij het raam: Begin uw dag met wat zonneschijn terwijl u van uw maaltijd geniet om de spijsvertering te bevorderen en een energieke toon voor de dag te zetten.
 3. Verlicht binnenruimtes: Houd gordijnen overdag open of gebruik volspectrumverlichting om daglicht na te bootsen als u niet veel tijd buiten kunt doorbrengen.

Deze eenvoudige gewoonten verbeteren de hormoonbalans, bevorderen een betere slaapkwaliteit en verhogen de hoeveelheid REM-slaap die u elke nacht ervaart.

Hoe blauw licht uw slaap en hormoonhuishouding beïnvloedt

Blauw licht van elektronische apparaten kan uw melatonineniveau verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en te blijven.

 • Haal de stekker uit het stopcontact voordat u naar bed gaat: Zet alle schermen minstens twee uur voor het slapengaan uit om uw lichaam de tijd te geven melatonine aan te maken.
 • Blauw licht blokkeren: Draag een blauwlicht-blokkerende bril of gebruik apps zoals f.lux of Night Shift om de schermkleuren aan te passen.
 • Houd u aan een schema: Consistente slaap- en wakkertijden helpen de hormoonbalans te reguleren voor optimale REM-cycli.

Het beperken van uw inname van blauw licht 's avonds kan leiden tot evenwichtigere hormonen en een superieure slaap.

Een ontspannende routine voor het slapengaan creëren

Een consistente en kalmerende routine voor het slapengaan kan uw lichaam een signaal geven dat het tijd is om te kalmeren, waardoor u gemakkelijker in slaap valt en van meer REM-slaap kunt genieten.

 • Aromatherapie: Gebruik essentiële lavendel- of kamilleolie in een diffuser of een warm bad om een rustgevende sfeer te creëren.
 • Meditatie: Verbeter de slaapkwaliteit door stress- en angstniveaus te verlagen met mindfulness meditatie.
 • Zachtjes stretchen: Laat de spanning uit uw spieren wegvloeien met lichte stretchoefeningen, waarbij u zich concentreert op gebieden waar u stress vasthoudt.
 • Lezen: Ontspan met een boek (bij voorkeur zonder blauw licht uitstralende schermen) om elektronische apparaten op afstand te houden.

Creëer een omgeving die een rustige slaap bevordert door de lichten een uur voor het slapengaan te dimmen en de blootstelling aan stimulerende inhoud zoals films vol actie of sociale media te beperken.

Onderzoek Healthline voor meer informatie over de voordelen van geurige heling voor rust.

Probeer geleide meditatie apps zoals Headspace of Calm te gebruiken om uw slaapkwaliteit te verbeteren.

Vergeet niet dat het onder controle krijgen van uw routine voor het slapengaan slechts één stap is op weg naar een betere REM-slaap - zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan andere factoren die in dit bericht worden genoemd om nacht na nacht een optimale slaap te garanderen.

De ideale slaapkameromgeving ontwerpen

Uw slaapruimte is van fundamenteel belang voor een goede nachtrust, dus laten we die ideaal maken.

Kussens voor optimaal comfort

Kies kussens die bij uw slaaphouding passen en investeer in speciale kussens voor nekpijn of snurken. Zoete dromen gegarandeerd.

Gescheiden werk- en ontspanningsruimtes

Vermijd werken vanuit bed of het gebruik van elektronische apparaten vlak voor bedtijd om uw hersenen te trainen om de slaapkamer te associëren met ontspanning. Houd het donker, koel en rommelvrij voor maximale ontspanning.

 • Opruimen: Een schone en opgeruimde kamer bevordert de rust voor het slapengaan.
 • Kies kalmerende kleuren: Creëer een rustige sfeer met rustgevende kleuren voor uw muren, beddengoed en inrichting.
 • Aromatherapie: Gebruik essentiële oliën zoals lavendel of kamille in een diffuser om ontspanning te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Door de ideale slaapkameromgeving te ontwerpen, kunt u uzelf voorbereiden op een betere REM-slaap en een algeheel verbeterd welzijn. Geloof ons, uw lichaam zal u dankbaar zijn.

Medicijnen die de REM-slaap kunnen beïnvloeden

Wees u bewust van bepaalde medicijnen die uw REM-slaap kunnen beïnvloeden, zoals antidepressiva, medicijnen tegen epileptische aanvallen, hartmedicijnen en kalmerende/hypnotische middelen, die mogelijk tot verstoorde rustpatronen kunnen leiden.

 • Antidepressiva: SSRI's zoals fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft) en paroxetine (Paxil) kunnen de REM-slaap onderdrukken.
 • Medicijnen tegen epilepsie: Medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van epilepsie, zoals fenytoïne (Dilantin) en carbamazepine (Tegretol), kunnen normale slaapcycli verstoren door de tijd die in snelle oogbewegingsfasen wordt doorgebracht te verminderen.
 • Hartmedicijnen: Bètablokkers zoals propranolol die voor hartaandoeningen worden voorgeschreven, kunnen de kwaliteit van iemands rust beïnvloeden door de totale slaaptijd te verkorten of door moeite te hebben om 's nachts in slaap te vallen.
 • Sedatieve/Hypnotische Stoffen: Benzodiazepinen zoals diazepam (Valium) en temazepam (Restoril) kunnen bij langdurig gebruik afhankelijkheid veroorzaken, waardoor het minder effectief is om een gezond slaappatroon op te wekken.

Als u denkt dat uw medicatie uw vermogen om dieper te slapen en de REM-fasen goed te bereiken belemmert, is het essentieel om advies te vragen aan een medisch expert. Door samen met uw arts de dosering aan te passen of alternatieve behandelingen te onderzoeken, kunt u de kwaliteit van uw slaap en uw algehele welzijn maximaliseren.

Veelgestelde vragen over hoe u meer slaap kunt krijgen

Wilt u meer REM-slaap? Zo krijgt u dat:

Houd een vast slaapschema aan, verminder de cafeïne- en alcoholinname, doe regelmatig aan lichaamsbeweging, zorg dat u niet teveel aan licht wordt blootgesteld, creëer een ontspannende routine voor het slapengaan, optimaliseer uw slaapkameromgeving en raadpleeg indien nodig een arts.

Waarom is uw REM-slaap slecht? Inconsistente slaappatronen, cafeïne- of alcoholinname, gebrek aan lichaamsbeweging, blootstelling aan blauw licht, een oncomfortabele slaapkamer of bepaalde medicijnen kunnen de boosdoener zijn.

Wat veroorzaakt een toename van de REM-slaap? Verloren REM-slaap inhalen, medicatie aanpassen of levensgewoonten verbeteren die de slaap-waakcyclus positief beïnvloeden.

Wilt u minder lichte slaap en meer REM? Zorg voor regelmatige bedtijden, vermijd cafeïne en alcohol, beweeg dagelijks, stel uzelf bloot aan natuurlijk licht, creëer een comfortabele slaapkamer en stel een ontspannende routine in voor u gaat slapen.

Conclusie

Krijg meer REM-slaap voor een betere gezondheid:

Het optimaliseren van de slaapduur en -consistentie, het beperken van cafeïne- en alcoholgebruik, regelmatig bewegen, het beheersen van de blootstelling aan licht, het creëren van een ontspannende routine voor het slapengaan en het ontwerpen van de ideale slaapkameromgeving kunnen allemaal uw kansen op kwaliteitsrust verbeteren.

Door prioriteit te geven aan uw slaaphygiëne, kunt u verfrist wakker worden en klaar zijn om de dag aan te pakken!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/