Kan slaapapneu genezen worden?

Gepubliceerd:

Kan slaapapneu genezen worden? Dit is een vraag waar veel mensen mee worstelen, gezien de wijdverspreide prevalentie van deze aandoening. Slaapapneu, met name obstructieve en centrale vormen, kan de levenskwaliteit van een persoon aanzienlijk beïnvloeden. Om slaapapneu goed te kunnen behandelen, is het van essentieel belang om de oorzaak en de indicaties ervan te begrijpen.

Inhoud:

 1. Slaapapneu en de invloed ervan begrijpen
  1. Obstructieve slaapapneu definiëren
  2. Fysieke oorzaken achter slaapapneu's
 2. Veranderingen in uw levensstijl om uw slaapapneusymptomen te beheersen
  1. De rol van gewichtsverlies bij het verlichten van de druk rond de longen
  2. Het belang van regelmatige slaapgewoonten
  3. Effecten van roken op slaapapneu
 3. Medische ingrepen voor obstructieve slaapapneu
  1. Continue Positieve Luchtwegdruk (CPAP) Therapie als Gouden Standaard Behandelmethode
  2. Alternatieven zoals orale beademingstherapie en BiPAP-therapie
  3. Chirurgische ingrepen als laatste redmiddel
 4. Chirurgische ingrepen gunstig voor kinderen met slaapapneu
  1. Potentiële voordelen van orthodontische procedures die bekend staan als snelle bovenkaakverlenging
  2. Tonsillectomie en adenoidectomie: Veel voorkomende chirurgische ingrepen bij pediatrische OSA
  3. Neusoperatie om de luchtstroom te verbeteren
 5. Medicatie en andere behandelingen in combinatie met CPAP-therapie
  1. Effectiviteit van orale hulpmiddelen bij het openhouden van de bovenste luchtwegen
 6. Meer invasieve methoden om obstructie te verlichten
  1. Operatie Adenotonsillectomie als mogelijke oplossing voor ernstige vormen van OSA-patiënten
  2. Andere invasieve behandelingsopties
 7. Veelgestelde vragen over Kan slaapapneu genezen worden
  1. Bestaat er een behandeling voor slaapapneu?
  2. Kan slaapapneu op natuurlijke wijze worden verbeterd?
  3. Geneest CPAP slaapapneu permanent?
  4. Hoe wordt slaapapneu behandeld?
  5. Wat zijn de risico's van onbehandelde slaapapneu?
  6. Wat zijn de symptomen van slaapapneu?
  7. Hoe wordt slaapapneu gediagnosticeerd?
  8. Wat is de American Sleep Apnea Association?
  9. Wat is CPAP-therapie?
  10. Wat zijn enkele alternatieve behandelingen voor slaapapneu?
 8. Conclusie

In deze blogpost gaan we dieper in op de fysieke factoren achter het ontstaan van slaapapneu en hoe veranderingen in levensstijl kunnen helpen om de symptomen te beheersen. We onderzoeken medische ingrepen zoals CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure) en andere alternatieven die effectief zijn gebleken bij de behandeling van slaapapneu.

We bespreken ook chirurgische ingrepen die gunstig zijn voor kinderen met slaapapneu en kijken naar medicatie of behandelingen die naast CPAP-therapie worden gebruikt. Tot slot zullen we ingaan op invasievere methoden om obstructie in ernstige gevallen te verlichten. Dus als u zich ooit hebt afgevraagd "kan slaapapneu worden genezen?", lees dan verder voor een inzichtelijk onderzoek naar de behandelingsmogelijkheden die vandaag de dag beschikbaar zijn.

kan-slaapapneu-worden-geneest

Slaapapneu en de invloed ervan begrijpen

Slaapapneu is een chronische aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor iemands lichamelijke en geestelijke welzijn. Het gaat om herhaalde onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap, wat leidt tot een slechte zuurstoftoevoer naar de hersenen en het lichaam. Er zijn drie hoofdtypen: obstructieve slaapapneu (OSA), centrale slaapapneu en behandelingsgerelateerde centrale slaapapneu.

Obstructieve slaapapneu definiëren

Obstructieve slaapapneu (OSA) is de meest voorkomende vorm van deze aandoening. Het treedt op wanneer de keelspieren zich overmatig ontspannen tijdens de slaap, waardoor uw luchtweg wordt geblokkeerd, wat leidt tot luid snurken of verstikkingsgeluiden door een verminderde luchtstroom.

De ernst van OSA varieert van mild tot ernstig op basis van de frequentie en duur van de adempauzes. Onbehandelde of ongecontroleerde OSA kan ertoe leiden dat mensen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen of een beroerte.

Fysieke oorzaken achter slaapapneu's

Verschillende fysieke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van OSA, waaronder zwaarlijvigheid, neusverstopping als gevolg van structurele afwijkingen in de bovenste luchtwegen, zoals een afwijkend tussenschot of vergrote amandelen die de doorgang van ingeademde zuurstof naar het longweefsel blokkeren, waardoor de verzadigingsniveaus in het lichaam worden beïnvloed en u vaak wakker wordt gedurende de nacht.

Behandelingen voor slaapapneu kunnen bestaan uit continue positieve luchtwegdruktherapie (CPAP), ademhalingsstimulerende medicijnen of luchtwegdrukapparaten. Neusoperaties kunnen worden aanbevolen voor mensen met aanzienlijke problemen met de neusholte die bijdragen aan hun aandoening, terwijl gewichtsverlies kan helpen om het snurken te verminderen en zo de algehele kwaliteit van een goede nachtrust te verbeteren, vooral voor zwaarlijvige patiënten bij wie na een slaaponderzoek 's nachts een matige tot ernstige vorm van OSA wordt vastgesteld.

Veranderingen in uw levensstijl om uw slaapapneusymptomen te beheersen

Bij het beheersen van de effecten van slaapapneu, een langdurige aandoening die uw slaap kan verstoren, spelen veranderingen in levensstijl vaak een essentiële rol. Veranderingen in levensstijl, zoals afvallen, kunnen helpen om het snurken te verminderen en de ademhaling te verbeteren bij mensen met lichte of ernstige slaapapneu.

De rol van gewichtsverlies bij het verlichten van de druk rond de longen

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van slaapapneu, omdat het de druk rond uw longen verhoogt en neusgangen vernauwt. Zelfs een kleine hoeveelheid gewicht verliezen kan deze symptomen aanzienlijk verlichten. De American Sleep Apnea Association benadrukt de noodzaak van een gezonde BMI om bijkomende problemen veroorzaakt door onbehandelde of onbeheerde slaapapneu te voorkomen.

Het belang van regelmatige slaapgewoonten

Een regelmatig slaapschema helpt u niet alleen om sneller in slaap te vallen, maar verbetert ook de algehele kwaliteit door de luchtwegen gedurende de nacht open te houden. Vermijd het gebruik van slaappillen, omdat deze centrale slaapapneu's kunnen verergeren vanwege hun spierontspannende eigenschappen die ademhalingspatronen tijdens de slaap blokkeren.

Tips voor betere slaapgewoonten:

 • Creëer een bedtijdroutine: Dit houdt in dat u elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en ook op vaste tijden wakker wordt.
 • Vermijd het consumeren van cafeïne vlak voor het slapengaan, omdat het uw vermogen om in slaap te vallen kan belemmeren.
 • Zorg voor een optimale slaapkameromgeving: Houd de kamertemperatuur aangenaam, gebruik indien nodig speciale steunkussens, beperk het geluidsniveau tot een minimum, enz.
 • Geen elektronische apparaten: Het licht van beeldschermen kan de natuurlijke melatonineproductie vertragen en zo het normale circadiane ritme verstoren, waardoor u later moeilijk in slaap kunt vallen.

Effecten van roken op slaapapneu

Als u graag van obstructieve slaapapneu of behandelingsafhankelijke centrale slaapapneu af wilt komen, dan zou stoppen met roken hoog op de prioriteitenlijst moeten staan, omdat nicotine de spieren in de keel ontspant, waardoor de kans op adempauzes tijdens de slaap, ook wel 'apneus' genoemd, toeneemt. Dit draagt niet alleen bij aan luid snurken, maar kan er na verloop van tijd toe leiden dat de gematigde vorm overgaat in een ernstigere variant als er niets aan gedaan wordt.

Kortom, veranderingen in levensstijl zijn essentieel als het gaat om de behandeling van elke vorm van chronische gezondheidsproblemen, waaronder slaapapneu, omdat het uiteindelijke doel niet alleen is om de ziekte zelf te genezen, maar eerder om gezondere gewoonten aan te nemen die herhaling van toekomstige gevallen helemaal voorkomen, waardoor het algehele welzijn van de persoon die aan de aandoening lijdt, verbetert. Het belang van een dergelijke omvang kan niet genoeg worden benadrukt en daarom is het aan te raden om een gekwalificeerde slaapspecialist te raadplegen. Zij zullen u door de verschillende behandelingsopties leiden die beschikbaar zijn op basis van specifieke behoeften en voorkeuren, variërend van het gebruik van CPAP-therapie tot adaptieve servo-ventilatiemachines, afhankelijk van de ernst van het gediagnosticeerde geval, na het uitvoeren van een uitgebreid nachtonderzoek om de beste koers voor de toekomst te bepalen. De reis naar herstel en welzijn begint met de stap die vandaag in de juiste richting wordt gezet.

Medische ingrepen voor obstructieve slaapapneu

Slaapapneu, in het bijzonder obstructieve slaapapneu (OSA), is een ernstige aandoening die tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden als het niet behandeld wordt. Gelukkig bestaan er medische ingrepen om OSA te helpen beheersen en behandelen.

Continue Positieve Luchtwegdruk (CPAP) Therapie als Gouden Standaard Behandelmethode

De meest gebruikelijke behandeling voor matige tot ernstige OSA is Continuous Positive Airway Pressure of CPAP-therapie. Hierbij wordt een machine gebruikt die luchtdruk levert via een masker terwijl u slaapt. De druk van de CPAP-machine helpt uw bovenste luchtwegen open te houden, waardoor snurken en apneus voorkomen worden.

Naast het verminderen van vermoeidheid overdag en het verbeteren van de concentratie door een betere nachtrust, verlaagt consequent gebruik van CPAP-apparaten ook de bloeddruk bij mensen met een ongecontroleerde hoge bloeddruk, waardoor het niet alleen een essentieel hulpmiddel is bij de behandeling van slaapapneu, maar ook bij het beheer van aanverwante aandoeningen.

Alternatieven zoals orale beademingstherapie en BiPAP-therapie

Als u het dragen van een CPAP-masker oncomfortabel vindt of slechts lichte slaapapneusymptomen hebt, kan uw arts u andere opties aanraden, zoals een behandeling met een mondprothese. Deze apparaten zijn ontworpen door tandartsen en helpen de kaak tijdens de slaap in de juiste positie te houden om de bovenste luchtweg open te houden. Ze worden vaak gebruikt als effectief alternatief voor mensen die geen CPAP-behandeling kunnen verdragen.

In sommige gevallen waarin patiënten lijden aan centrale slaapapneu of behandelingsgerelateerde centrale slaapapneu naast OSA, een aandoening die bekend staat als complexe slaapapneu, kan BiPAP (Bi-level Positive Airway Pressure) worden voorgeschreven in plaats van de standaard CPAP. In tegenstelling tot zijn tegenhanger, die gedurende de hele nacht een constante luchtstroom met één druk levert, passen BiPAPS hun output aan op basis van het feit of u in- of uitademt, waardoor ze comfortabeler zijn voor bepaalde gebruikers, vooral voor diegenen die een hogere druk nodig hebben.

Chirurgische ingrepen als laatste redmiddel

Naast deze behandelingen is er nog een andere categorie van ingrepen: chirurgische procedures die gericht zijn op het permanent veranderen van fysieke structuren die obstructie in iemands luchtwegen veroorzaken. Deze optie is meestal voorbehouden aan mensen van wie de aandoening ernstig blijft ondanks het feit dat ze eerst niet-invasieve methoden hebben geprobeerd, of aan mensen die deze therapieën niet kunnen verdragen vanwege persoonlijke redenen/medische contra-indicaties.

Vergeet niet dat u altijd eerst met uw slaapspecialist moet overleggen voordat u een beslissing neemt over welke vorm van interventie dan ook. Het is van cruciaal belang dat we onze aanpak afstemmen op de unieke behoeften en omstandigheden van elke patiënt, zodat we optimale resultaten kunnen boeken op weg naar betere, rustgevende nachten.

Chirurgische ingrepen gunstig voor kinderen met slaapapneu

Slaapapneu bij kinderen is een ernstige aandoening die blijvende gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling en algehele gezondheid van een kind. Hoewel veranderingen in levensstijl en medische ingrepen vaak de eerste verdedigingslinie zijn, kunnen in sommige gevallen chirurgische ingrepen worden aanbevolen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Potentiële voordelen van orthodontische procedures die bekend staan als snelle bovenkaakverlenging

Snelle maxillaire expansie (RME) is een orthodontische procedure die vaak gebruikt wordt voor kinderen met obstructieve slaapapneu. Deze procedure is erop gericht om de bovenkaak wijder te maken, wat kan helpen om de neusholtes te vergroten en neusverstopping te verminderen, waardoor de ademhalingspatronen tijdens de slaap verbeteren.

Studies gepubliceerd door Nat Sci Sleep hebben aangetoond dat RME het aantal episodes van stoppen met ademen 's nachts bij kinderen met matige tot ernstige slaapapneu aanzienlijk kan verminderen. Het helpt ook het snurken te verminderen, wat leidt tot een betere kwaliteit van rust voor zowel het kind als hun gezinsleden.

De American Sleep Apnea Association ondersteunt deze behandelingsoptie omdat het niet alleen de nachtelijke ademhaling verbetert, maar ook een goede groei en ontwikkeling van het gezicht bevordert bij kinderen die lijden aan ongecontroleerde slaapapneu.

Tonsillectomie en adenoidectomie: Veel voorkomende chirurgische ingrepen bij pediatrische OSA

In veel pediatrische gevallen blokkeren vergrote amandelen of adenoïden de ademhalingswegen, wat obstructieve slaapapneu veroorzaakt. Een gebruikelijke oplossing is een adenotonsillectomie - een chirurgische verwijdering van deze weefsels. Het doel is hier niet per se om slaapapneu helemaal te genezen, maar eerder om de schadelijke effecten zoals vermoeidheid overdag of cognitieve problemen te verminderen door de doorgang van ingeademde zuurstof naar het longweefsel te vergemakkelijken, waardoor de verzadigingsniveaus in het lichaam worden verhoogd.

Deze operatie is effectief gebleken, vooral bij mensen met een ernstige vorm van OSA, volgens onderzoek uitgevoerd door verschillende instellingen, waaronder de American Academy of Pediatrics (AAP).

Neusoperatie om de luchtstroom te verbeteren

Als neusobstructie aanzienlijk bijdraagt aan het ontwikkelen van slaapapneu bij jonge patiënten, dan kunnen corrigerende operaties zoals een septoplastie of een turbinaatverkleining worden overwogen. Deze zijn gericht op het verbeteren van de luchtstroom door de neuspassages, waardoor een consistentere positieve luchtwegdruk tijdens de hele nachtrust mogelijk wordt, wat resulteert in een goede nachtrust zonder onderbrekingen door veelvuldig ontwaken als gevolg van onbehandelde lichte tot matige aandoeningen. Voordat er echter een beslissing over een invasieve methode wordt genomen, moet er een grondige evaluatie worden uitgevoerd waarbij 's nachts een slaaponderzoek wordt gedaan.

Hoewel al deze methoden mogelijke voordelen bieden, moeten ze altijd grondig besproken worden tussen ouders/voogden en professionals in de gezondheidszorg, omdat elk individueel geval uniek is en een persoonlijke aanpak vereist op basis van de ernst, onderliggende oorzaken, bijbehorende symptomen, de leeftijd van de patiënt en andere relevante factoren.

Medicatie en andere behandelingen in combinatie met CPAP-therapie

Slaapapneu, een langdurige aandoening die de ademhaling tijdens de slaap belemmert, kan efficiënt worden behandeld met de juiste behandelingsopties. Een van de meest voorkomende en effectieve behandelingen is CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure). Voor sommige mensen kunnen medicatie en andere behandelingen echter ook een essentiële rol spelen bij het beheersen van hun symptomen.

Effectiviteit van orale hulpmiddelen bij het openhouden van de bovenste luchtwegen

Een populair alternatief voor CPAP-machines zijn orale apparaten die ontworpen zijn om uw bovenste luchtweg open te houden terwijl u slaapt. Deze hulpmiddelen werken door uw onderkaak of tong tijdens de slaap naar voren te bewegen, waardoor de luchtweg vrij blijft. Van Mandibular Advancement Devices (MAD's), een van deze orale hulpmiddelen, is aangetoond dat ze snurken verminderen en de ademhaling verbeteren bij patiënten met lichte tot matige obstructieve slaapapneu.

De American Sleep Apnea Association stelt dat deze tandheelkundige apparaten door een slaapspecialist moeten worden aangemeten, omdat een onjuiste aanpassing tot ongemak kan leiden of zelfs bestaande aandoeningen zoals de aandoening van het kaakgewricht kan verergeren.

Naast MAD's zijn er speciale steunkussens op de markt die helpen om een goede slaaphouding te behouden, waardoor de kans op het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu kleiner wordt.

Medicijnen tegen verstopte neus

Als verstopte neus bijdraagt aan uw verstoorde slaappatroon, dan kunnen vrij verkrijgbare decongestiva nuttig zijn, vooral als ze gebruikt worden onder begeleiding van een gezondheidsdeskundige die bekend is met de behandeling van dit specifieke probleem. De Mayo Clinic raadt aan om neussprays voorzichtig te gebruiken, omdat ze verslavend kunnen werken als ze langer dan aanbevolen worden gebruikt. In ernstige gevallen waarin de verstopping ondraaglijk wordt ondanks de bovengenoemde methoden, kunnen artsen ademhalingsstimulerende medicijnen voorschrijven om de ademhalingssnelheid te verhogen, zodat er voldoende zuurstoftoevoer door het hele lichaam is, zelfs als de patiënt in slaap valt.

Multidisciplinaire aanpak voor de behandeling van slaapapneu's

In bepaalde gevallen waarin veranderingen in levensstijl of enkelvoudige therapieën niet de gewenste resultaten opleveren, nemen zorgverleners vaak hun toevlucht tot een multidisciplinaire aanpak met een combinatie van verschillende therapeutische modaliteiten zoals adaptieve servo-ventilatie, positieve luchtwegdrukapparaten en medicijnen die specifiek zijn afgestemd op de individuele behoeften van elke patiënt die lijdt aan centrale of behandelingserge vormen van de ziekte. Deze allesomvattende strategie zorgt niet alleen voor maximale effectiviteit, maar vermindert ook het risico op mogelijke bijwerkingen die gepaard gaan met het langdurig gebruik van een bepaald medicijnregime alleen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat geen twee mensen dezelfde symptomen hebben. Daarom is het essentieel om te erkennen dat individuele verschillen de effectiviteit van een bepaald behandelplan kunnen beïnvloeden. Voor een optimale behandeling van de aandoening zonder de kwaliteit van leven in gevaar te brengen, is het daarom sterk aan te raden om een gekwalificeerde arts te raadplegen.

Meer invasieve methoden om obstructie te verlichten

Ernstige slaapapneu kan een nadelige invloed hebben op de levenskwaliteit van een persoon, waardoor meer invasieve behandelingen overwogen worden als andere therapieën geen succes hebben. Als veranderingen in levensstijl en traditionele behandelingen zoals CPAP-machines (continuous positive airway pressure) of orale hulpmiddelen geen verlichting bieden, kunnen invasievere methoden worden overwogen. Deze procedures zijn gericht op het verwijderen van problematische weefsels in de keel en neuspassages die de ademhaling tijdens de slaap kunnen blokkeren.

Operatie Adenotonsillectomie als mogelijke oplossing voor ernstige vormen van OSA-patiënten

Een adenotonsillectomie is zo'n ingreep die veelbelovend is gebleken bij de behandeling van obstructieve slaapapneu (OSA). Volgens de American Sleep Apnea Association worden bij deze chirurgische ingreep de amandelen samen met sommige delen van de keelholte verwijderd - structuren die vaak bijdragen aan obstructie van de bovenste luchtweg.

Het primaire doel van deze operatie is niet noodzakelijkerwijs om slaapapneu te genezen, maar eerder om de doorgang van ingeademde zuurstof naar het longweefsel te vergemakkelijken. Hierdoor wordt het verzadigingsniveau in het lichaam verhoogd, waardoor de schadelijke effecten van langdurig zuurstoftekort, die vaak voorkomen bij patiënten die lijden aan ongecontroleerde slaapapneu, worden verminderd.

Andere invasieve behandelingsopties

 • Neuschirurgie: Dit type operatie heeft als doel om de luchtstroom door de neus te verbeteren door structurele afwijkingen te corrigeren die verstopping veroorzaken of de luchtstroom blokkeren. Het kan gaan om het rechtzetten van een afwijkend tussenschot of het verkleinen van vergrote turbinaten - kleine structuren in uw neus die verantwoordelijk zijn voor het bevochtigen en opwarmen van binnenkomende lucht. Bron
 • Verwijdering/vermindering van weefsel: Bij operaties zoals uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) wordt overtollig weefsel uit uw zachte gehemelte en keelholte verwijderd, terwijl bij genioglossus advancement een deel van de tongspier naar voren wordt verplaatst, zodat deze vastzit in het kaakbot en er ruimte achter ontstaat voor een betere luchtstroom. Bron
 • Bariatrische chirurgie: Voor zwaarlijvige personen met de diagnose matig tot ernstig OSA die er niet in geslaagd zijn om gewicht te verliezen door alleen dieet-/oefenprogramma's, kan bariatrische chirurgie nuttig zijn. Het is gericht op het bevorderen van aanzienlijk gewichtsverlies op de lange termijn, waardoor het snurken vermindert en de algehele gezondheidstoestand met betrekking tot het ontwikkelen van slaapapneusymptomen na verloop van tijd verbetert. Bron

Als u deze behandelingsopties overweegt voor uw ernstige vormen van OSA, vergeet dan niet dat het geval van elke patiënt uniek is. Wat het beste werkt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening en de mogelijke risico's en voordelen van de specifieke procedure die wordt voorgesteld op basis van de resultaten van uitgebreid slaaponderzoek 's nachts. Raadpleeg altijd een gecertificeerde slaapspecialist voordat u beslissingen neemt over hoe u uw specifieke situatie het beste kunt behandelen en beheren om er zeker van te zijn dat u elke dag een goede nachtrust krijgt zonder uw algemene welzijn in gevaar te brengen of bestaande chronische aandoeningen te verergeren als die al aanwezig zijn door onbehandelde/ongecontroleerde toestand zelf in een eerder stadium een diagnose te stellen die op de juiste manier en op tijd is gesteld.

Veelgestelde vragen over Kan slaapapneu genezen worden

Bestaat er een behandeling voor slaapapneu?

Helaas bestaat er geen definitieve genezing voor slaapapneu, maar het kan effectief worden beheerd met veranderingen in levensstijl en medische ingrepen zoals CPAP-therapie.

Kan slaapapneu op natuurlijke wijze worden verbeterd?

Slaapapneusymptomen kunnen verbeteren met natuurlijke methoden zoals gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van alcohol voor het slapen gaan, maar het is belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen.

Geneest CPAP slaapapneu permanent?

Nee, een CPAP-behandeling geneest slaapapneu niet, maar het kan de symptomen effectief beheersen als het consequent wordt gebruikt.

Hoe wordt slaapapneu behandeld?

Slaapapneu kan worden behandeld door een combinatie van aanpassingen in de levensstijl en behandelingen zoals positieve luchtwegdrukapparaten, mondprotheses en in ernstige gevallen een operatie.

Wat zijn de risico's van onbehandelde slaapapneu?

Onbehandelde slaapapneu kan leiden tot het ontwikkelen van andere slaapstoornissen, ongecontroleerde ademhaling en chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

Symptomen van slaapapneu zijn onder andere luid snurken, stoppen met ademen tijdens de slaap, wakker worden met een droge mond of zere keel, en een moe gevoel zelfs na een hele nacht slapen.

Hoe wordt slaapapneu gediagnosticeerd?

Slaapapneu wordt gediagnosticeerd door middel van een slaaponderzoek dat 's nachts wordt uitgevoerd door een slaapspecialist.

Wat is de American Sleep Apnea Association?

De American Sleep Apnea Association is een non-profitorganisatie die voorlichting en ondersteuning biedt aan mensen met slaapapneu en hun families.

Wat is CPAP-therapie?

CPAP-therapie is een behandeling voor slaapapneu waarbij een machine continue positieve luchtwegdruk afgeeft om de luchtweg tijdens de slaap open te houden.

Wat zijn enkele alternatieve behandelingen voor slaapapneu?

Alternatieve behandelingen voor slaapapneu zijn neusoperaties, ademhalingsstimulerende medicijnen en speciale steunkussens om de ademhaling te verbeteren en snurken te verminderen.

Conclusie

Hoewel er geen definitieve genezing voor slaapapneu bestaat, kunnen veranderingen in levensstijl en medische ingrepen helpen om de aandoening onder controle te houden.

Afvallen, een gezond dieet volgen, regelmatige slaapgewoonten aanhouden en apparaten zoals CPAP-therapie of orale hulpmiddelen gebruiken, kunnen de symptomen aanzienlijk verbeteren.

In sommige gevallen kunnen chirurgische ingrepen zoals adenotonsillectomie ook gunstig zijn.

Het is belangrijk om medisch advies en behandeling te zoeken voor slaapapneu, omdat het tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden als het niet behandeld wordt.

Ga voor meer informatie over slaapapneu en de behandelingsopties naar Sleep Foundation.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/