Fibromyalgie en te veel slapen

Gepubliceerd:

Het begrijpen van de verschillende elementen die tot slaapstoornissen leiden is van het grootste belang voor zowel mensen die aan fibromyalgie lijden als medische professionals. Fibromyalgie is een complexe aandoening die wijdverspreide musculoskeletale pijn, vermoeidheid en gevoeligheid in gelokaliseerde gebieden veroorzaakt, wat tot slaapstoornissen leidt. Naast de vele symptomen ervaren mensen met fibromyalgie vaak slaapproblemen die hun aandoening kunnen verergeren.

In deze blogpost zullen we de relatie tussen fibromyalgie en slaapstoornissen zoals slapeloosheid en het Restless Legs Syndrome (RLS) onderzoeken. We bespreken ook strategieën voor het verbeteren van de slaaphygiëne bij fibromyalgiepatiënten door middel van een consistente routine voor het slapengaan, het vermijden van dutjes overdag, regelmatige lichaamsbeweging en het beoefenen van mindfulness meditatietechnieken voor een betere slaapkwaliteit.

Verder zullen we ons verdiepen in de mogelijke voordelen van vitamine D-suppletie op fibromyalgie-gerelateerde slaapproblemen, terwijl we de huidige onderzoeksresultaten en beperkingen erkennen. Daarnaast onderzoeken we hoe medicijnen zoals serotonine-norepinefrine heropnameremmers (SNRI's), selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's) en pregabaline het slapen overdag beïnvloeden bij mensen die aan fibromyalgie lijden.

Last but not least zijn angst en depressie veel voorkomende comorbiditeiten bij mensen die met fibromyalgie leven. In dit verband zullen we de complexe wisselwerking onderzoeken tussen slapeloosheid of overmatig slapen in verband met deze psychische aandoeningen bij mensen die leven met deze chronische pijnstoornis.

fibromyalgie-en-te-veel-slapen

Fibromyalgie en slaapstoornissen

Fibromyalgie veroorzaakt wijdverspreide pijn, vermoeidheid en een lagere pijngrens. Er is een verband met twee slaapstoornissen: slapeloosheid en rustelozebenensyndroom (RLS). Deze slaapstoornissen verergeren de fibromyalgiesymptomen, wat leidt tot een vicieuze cirkel van slechte slaapkwaliteit en meer pijn.

Slapeloosheid bij fibromyalgiepatiënten

Slapeloosheid komt vaak voor bij mensen met fibromyalgie. Het kan zich uiten als moeite hebben om in slaap te vallen, in slaap te blijven of te vroeg wakker te worden. Onvoldoende diepe slaap draagt bij aan vermoeidheid overdag, waardoor andere fibromyalgiesymptomen zoals chronische pijn en stemmingsstoornissen verergeren.

Om het algehele welzijn te verbeteren, is het cruciaal om slaapproblemen aan te pakken. Een goede slaaphygiëne, zoals het aanhouden van consequente bedtijden en wektijden, kan helpen om slapeloosheidgerelateerde problemen te verminderen.

Restless Legs Syndrome (RLS) bij fibromyalgiepatiënten

Veel mensen met fibromyalgie hebben ook last van het rustelozebenensyndroom (RLS), een onaangenaam gevoel in de benen dat een onweerstaanbare drang veroorzaakt om ze te bewegen. RLS kan slapeloosheid verergeren en de pijn doen toenemen, waardoor het voor mensen met fibromyalgie nog moeilijker wordt om voldoende te rusten.

Het aanpakken van RLS kan veranderingen in de levensstijl met zich meebrengen, zoals regelmatige lichaamsbeweging of aanpassingen van de medicatie onder begeleiding van een professional in de gezondheidszorg. Door zowel slapeloosheid als RLS te behandelen, kunnen mensen met fibromyalgie werken aan het verbeteren van hun algehele slaapkwaliteit en het verminderen van de ernst van de symptomen.

Slaaphygiëne verbeteren voor fibromyalgiepatiënten

Om de slaaphygiëne en de algehele gezondheid van mensen met fibromyalgie te verbeteren, moet u elke dag consequente bedtijden en wektijden aanhouden en lange dutjes overdag vermijden. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook positief bijdragen aan een betere kwaliteit van rust door het stressniveau dat met deze chronische aandoening gepaard gaat te verminderen.

Consistente routines voor het slapengaan handhaven

 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Doe kalmerende activiteiten zoals lezen of een warm bad nemen voordat u naar bed gaat.
 • Vermijd stimulerende middelen: Beperk de inname van cafeïne na het middaguur, vermijd nicotineproducten vlak voor het slapengaan en beperk de blootstelling aan schermen die blauw licht uitstralen binnen een uur voor het slapengaan.
 • Zorg voor consistentie: Zorg voor een regelmatig slaapschema door dagelijks op dezelfde tijden te stoppen en op te staan - zelfs op vrije dagen.

Slapen overdag vermijden

Overdag een dutje doen kan tijdelijk verlichting van vermoeidheid geven, maar kan uiteindelijk uw slaappatroon 's nachts verstoren. Als u een dutje moet doen, houd het dan kort (20-30 minuten) en doe het eerder in de namiddag dan later, wanneer het uw vermogen om 's nachts in slaap te vallen kan verstoren.

Regelmatige lichaamsbeweging integreren

Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren en fibromyalgiesymptomen verminderen. Streef op de meeste dagen van de week naar minstens 30 minuten aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit, zoals stevig wandelen of zwemmen. Doe twee tot drie keer per week aan krachttraining om spieren op te bouwen en de gewrichten gezond te houden.

Bespreek uw slaapproblemen met een professional in de gezondheidszorg die u persoonlijke aanbevelingen kan doen op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Mindfulness meditatietechnieken voor een betere slaapkwaliteit

Fibromyalgiepatiënten hebben vaak slaapproblemen, die hun symptomen en geestelijke gezondheid kunnen verergeren. Een goede slaaphygiëne is essentieel en mindfulness meditatietechnieken kunnen de slaapkwaliteit helpen verbeteren. Deze praktijken kunnen mensen helpen om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven, wat leidt tot een meer herstellende nachtrust.

Oefening voor dankbaarheidbewustzijn

Een bewustwordingsoefening voor dankbaarheid houdt in dat u zich concentreert op de positieve aspecten van het leven en daar waardering voor uitspreekt. Deze eenvoudige maar krachtige techniek is effectief gebleken bij het verminderen van stressniveaus, het verbeteren van de stemming en het bevorderen van ontspanning - allemaal essentiële factoren voor een goede nachtrust. Om deze oefening in uw routine voor het slapengaan op te nemen, probeert u elke avond een paar minuten stil te staan bij de dingen waar u die dag dankbaar voor bent of ze op te schrijven in een dankbaarheidsdagboek. Door uw aandacht te verleggen van negatieve gedachten naar gevoelens van dankbaarheid, kunt u misschien gemakkelijker in slaap vallen.

Focussen op positieve aspecten van het leven

Zich concentreren op de positieve kant van het leven in plaats van stil te staan bij ongemak of andere fibromyalgie-indicatoren kan een nuttige mindfulnessoefening zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren. Onderzoek suggereert dat het ondernemen van activiteiten zoals het genieten van plezierige ervaringen, het cultiveren van optimisme en het beoefenen van vriendelijkheid tegenover uzelf kunnen leiden tot betere geestelijke gezondheidsresultaten bij mensen die te maken hebben met chronische pijn.

 • Genieten van aangename ervaringen: Doe een bewuste poging om de positieve momenten in uw dag op te merken en te waarderen, of u nu geniet van een heerlijke maaltijd of tijd doorbrengt met uw dierbaren. Door van deze ervaringen te genieten, kunt u blijvende herinneringen creëren die vreugde en troost brengen in moeilijke tijden.
 • Optimisme cultiveren: Probeer een hoopvolle kijk op het leven te houden door u te richten op toekomstige mogelijkheden in plaats van te blijven stilstaan bij teleurstellingen uit het verleden. U kunt overwegen om realistische doelen voor uzelf te stellen en de stappen te visualiseren die nodig zijn om ze te bereiken.
 • Vriendelijkheid voor uzelf beoefenen: Behandel uzelf met mededogen wanneer u te maken hebt met fibromyalgiesymptomen of slaapproblemen. Erken dat het normaal is om u soms gefrustreerd of overweldigd te voelen, maar herinner uzelf aan uw kracht en veerkracht bij het omgaan met deze chronische aandoening.

Mindfulness meditatie kan niet alleen de slaapkwaliteit verbeteren, maar ook het algehele welzijn van fibromyalgiepatiënten bevorderen, waardoor het een essentieel hulpmiddel is voor het beheren van de aandoening. Consistentie is de sleutel - doe elke dag uw best om u bewust te worden van dankbaarheid of om u op positieve aspecten van het leven te richten voor optimale resultaten.

Hulpmiddelen voor mindfulnessmeditatie

Als mindfulness meditatie nieuw voor u is, zijn er online talloze bronnen beschikbaar om u door verschillende oefeningen te leiden die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de slaapkwaliteit. Overweeg om apps zoals Headspace te bekijken, die geleide meditaties bieden die ontworpen zijn voor ontspanning en betere rust, of websites zoals Mindful.org, waar u een uitgebreide bibliotheek met gratis geleide meditaties vindt die gericht zijn op verschillende aspecten van mindfulnessbeoefening.

Voor mensen met fibromyalgie kan het verbeteren van de slaapkwaliteit leiden tot opmerkelijke verbeteringen in hun leven. Door mindfulness meditatietechnieken in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u verlichting van slaapstoornissen en een algehele verbetering van uw levenskwaliteit vinden.

Medicijnen en slaperigheid overdag bij fibromyalgiepatiënten

Slaapstoornissen zijn een veel voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten en hebben invloed op hun welzijn en levenskwaliteit. Bepaalde medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling van fibromyalgie kunnen bijdragen aan overmatig slapen overdag bij deze mensen. Laten we eens onderzoeken hoe SNRI's, SSRI's en Pregabaline slaperigheid overdag bij fibromyalgiepatiënten kunnen beïnvloeden.

Serotonine-norepinefrine heropnameremmers (SNRI's)

SNRI's, die antidepressiva zijn die serotonine en noradrenaline in de hersenen verhogen om de stemming te verbeteren en het ongemak van fibromyalgie te verminderen, kunnen in sommige gevallen mogelijk leiden tot meer slaperigheid overdag. Sommige onderzoeken suggereren echter dat SNRI-gebruik bij bepaalde personen tot meer slaperigheid overdag kan leiden.

 • Een populaire SNRI die gebruikt wordt voor de behandeling van fibromyalgie is duloxetine, maar sommige gebruikers hebben gemeld dat slaperigheid overdag een bijwerking is. Hoewel het effectief is bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de geestelijke gezondheid, melden sommige gebruikers slaperigheid als bijwerking.
 • Venlafaxine: Een ander veelgebruikt SNRI-medicijn om de fibromyalgiesymptomen te beheersen is venlafaxine. Het kan helpen de pijn te verlichten en de stemming te verbeteren, maar kan bij sommige patiënten ook slaperigheid veroorzaken.

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's)

SSRI's zijn antidepressiva die het serotonineniveau in de hersenen verhogen. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling van fibromyalgiesymptomen, depressie en angststoornissen.

 • Fluoxetine: Fluoxetine is een SSRI-medicijn dat vaak gebruikt wordt om fibromyalgie-gerelateerde depressie en angst te behandelen. Hoewel het de pijn vermindert, melden sommige gebruikers slaperigheid overdag als bijwerking.
 • Sertraline: Sertraline is een ander SSRI-medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan mensen met fibromyalgie die last hebben van stemmingsstoornissen. Hoewel het de psychische klachten kan verbeteren, zijn er meldingen van verhoogde slaperigheid overdag bij gebruikers.

Pregabaline en de effecten op de slaap

Pregabaline is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van fibromyalgie, omdat het helpt de pijn te verlichten en de slaapkwaliteit te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van pregabaline in verband kan worden gebracht met een hogere slaperigheid overdag bij bepaalde mensen. Dit kan mogelijk bijdragen aan het buitensporige slaapgedrag overdag dat bij sommige fibromyalgiepatiënten wordt waargenomen.

Samenvattend: hoewel medicijnen zoals SNRI's, SSRI's en Pregabaline effectief kunnen zijn bij het beheersen van verschillende symptomen van fibromyalgie, kunnen ze in sommige gevallen ook leiden tot een verhoogde slaperigheid overdag. Het is essentieel voor mensen die aan deze chronische aandoening lijden om nauw samen te werken met hun zorgverleners bij het overwegen van behandelingsopties en het aanpassen van medicatieschema's indien nodig.

Veelgestelde vragen over fibromyalgie en te veel slapen

Kan fibromyalgie slaapproblemen veroorzaken?

Het fibromyalgiesyndroom kan slaapstoornissen veroorzaken, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen en te blijven, wat overdag vermoeidheid en stemmingsstoornissen tot gevolg kan hebben.

Hoe kunnen fibromyalgiepatiënten de slaapkwaliteit verbeteren?

Een goede slaaphygiëne, het aanpakken van onderliggende slaapstoornissen en het vermijden van slaapmedicatie kunnen de slaapkwaliteit voor fibromyalgiepatiënten helpen verbeteren.

Wat is het verband tussen fibromyalgie en rustelozebenensyndroom?

Fibromyalgiepatiënten kunnen last hebben van het rustelozebenensyndroom, dat de slaap kan verstoren en de pijn kan verergeren. De behandeling van het rustelozebenensyndroom kan de slaapkwaliteit en het algehele welzijn verbeteren.

Wat zijn de algemene symptomen van fibromyalgie?

Veel voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn chronische pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingsstoornissen.

Wat is de impact van fibromyalgie op de geestelijke gezondheid?

Fibromyalgie kan leiden tot stemmingsstoornissen en invloed hebben op de geestelijke gezondheid, waardoor het van cruciaal belang is om tijdens de behandeling aandacht te besteden aan zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Conclusie

Fibromyalgie en overslapen kunnen een echte pijn in de nek, of rug, of waar dan ook zijn.

Maar vrees niet, mijn medestrijders van fibromyalgie, er zijn manieren om uw slaap te verbeteren en die vervelende symptomen te verminderen.

 • Houd u aan een consistente routine voor het slapengaan.
 • Vermijd dutjes overdag alsof het uw werk is.
 • Kom in beweging met regelmatige lichaamsbeweging.
 • Oefen mindfulness meditatietechnieken, zoals dankbaarheidsbewustzijn en focussen op het positieve.
 • Overweeg vitamine D-supplementatie na overleg met uw zorgverlener.
 • Pak eventuele onderliggende angst of depressie aan om de symptomen te helpen verminderen.

En als al het andere faalt, vergeet dan niet dat u een krijger bent en dat u dit aankunt!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/