Parasomnie: Oorzaken en behandelingen

Gepubliceerd:

Parasomnie is een term die een breed scala aan abnormale gedragingen en ervaringen tijdens de slaap omvat. Deze ongewone voorvallen kunnen de kwaliteit van iemands slaap verstoren en ook invloed hebben op hun algehele gezondheid en welzijn. In deze blogpost wordt ingegaan op de verschillende soorten parasomnieën, waaronder die met betrekking tot de NREM-slaap, zoals verwarde opwinding en nachtelijke terreur, REM-gerelateerde problemen zoals RBD en slaapverlamming, plus atypische soorten zoals het exploderende hoofdsyndroom en nachtelijke enuresis.

We zullen ook de verschillende oorzaken van parasomnie bij volwassenen onderzoeken, van genetische factoren tot door stress veroorzaakte slaapstoornissen of bijwerkingen van medicijnen. Een uitgebreid begrip van deze oorzaken kan helpen bij het identificeren van potentiële risicofactoren voor het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen.

Naast het bespreken van de onderliggende oorzaken van deze verstoringen in het slaappatroon, schetsen we methoden voor het diagnosticeren van parasomnia door middel van evaluaties van iemands slaapgeschiedenis of meer geavanceerde technieken zoals polysomnografietesten.

Tot slot geven we inzicht in hoe verschillende vormen van parasomnia effectief behandeld kunnen worden met farmacologische interventies die zijn afgestemd op specifieke symptomen of aandoeningen. Bovendien kunnen psychotherapie en gedragsbehandelingen extra ondersteuning bieden bij het omgaan met deze complexe slaapproblemen. Door goede slaaphygiënepraktijken te implementeren en waar nodig medische begeleiding te geven, kunt u misschien voorkomen dat de periodes zich herhalen of zelfs helemaal stoppen!

parasomnia-oorzaken-en-behandelingen

Soorten parasomnie

Parasomnieën zijn slaapstoornissen met abnormaal gedrag, abnormale bewegingen of abnormale waarnemingen tijdens de slaap, onderverdeeld in NREM-gerelateerd, REM-gerelateerd en "overig".

NREM-gerelateerde parasomnieën: verwarde opwinding en nachtmerries

Verwarde opwinding veroorzaakt verwarring bij het ontwaken met een beperkt bewustzijn, terwijl nachtelijke terreur gepaard gaat met intense angst en woelingen tijdens de diepe NREM-slaap.

REM-gerelateerde parasomnieën: RBD en slaapverlamming

Rapid Eye Movement (REM) Behavior Disorder (RBD) veroorzaakt het fysiek uitvoeren van levendige dromen door een gebrek aan spieratonie tijdens de REM-slaap, terwijl slaapverlamming een tijdelijk onvermogen is om te bewegen of te spreken met hallucinaties en angst.

Andere soorten parasomnia: exploderend hoofdsyndroom en nachtelijke enuresis

Bij het exploderend-hoofdsyndroom worden harde geluiden waargenomen voor het inslapen of bij het ontwaken, terwijl nachtelijke enuresis onwillekeurig urineren tijdens de slaap is als de blaas nog niet onder controle is.

Andere vormen van parasomnia zijn nachtmerries, slaapwandelen, sekssomnia en slaapgerelateerd kreunen (catathrenie), die elk de juiste diagnose en behandeling op maat vereisen voor een optimale behandeling.

Oorzaken van parasomnie bij volwassenen

Parasomnieën kunnen de slaap aanzienlijk verstoren en het ontstaan ervan kan verschillende oorzaken hebben, zoals erfelijkheid, spanning, geneesmiddelen of recreatief drugsgebruik.

Genetica

Onderzoek toont aan dat sommige vormen van parasomnia, zoals slaapwandelen en nachtmerries, erfelijk kunnen zijn, dus als deze aandoeningen in uw familie voorkomen, loopt u misschien ook risico.

Stress

Het beheersen van stress door middel van activiteiten zoals meditatie of lichaamsbeweging kan helpen om de kans op het ontwikkelen van parasomnieën zoals nachtmerries en verwarde opwinding te verminderen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en slaapmiddelen, kunnen een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde parasomnieën veroorzaken; het is daarom raadzaam om een arts te raadplegen als men vermoedt dat hun medicatie de boosdoener kan zijn.

Recreatieve drugs

Drugs zoals alcohol en marihuana kunnen normale slaappatronen verstoren en de kans op abnormaal gedrag tijdens de slaap vergroten, dus u kunt ze het beste vermijden als u parasomnieën wilt voorkomen.

Diagnose van Parasomnia Stoornissen

Voor een effectieve diagnose van parasomnie is een grondige beoordeling door een arts nodig, inclusief een gedetailleerde slaapgeschiedenis en diagnostische tests zoals polysomnografie.

Evaluatie slaapgeschiedenis

Een cruciale stap bij het stellen van de diagnose is het verkrijgen van een gedetailleerde slaapgeschiedenis van de patiënt, inclusief bedroutines, frequentie en duur van de episodes, mogelijke triggers of stressoren en een eventuele familiegeschiedenis van soortgelijke aandoeningen.

Polysomnografie testproces

Polysomnografie (PSG) is een nachtelijke test die verschillende fysiologische parameters registreert terwijl u slaapt, waaronder hersenactiviteit, spierbewegingen, oogbewegingen en ademhalingsfunctie.

Om de slaap-waakcyclus en het alertheidsniveau overdag van een patiënt te beoordelen, kunnen aanvullende diagnostische tests zoals MSLT of actigrafie aanbevolen worden.

Een nauwkeurige diagnose maakt een therapeutische aanpak op maat mogelijk om parasomnie effectief te behandelen.

Parasomnia behandelen: Een uitgebreide gids

Parasomnie kan een beangstigende ervaring zijn, maar er zijn strategieën om er productief mee om te gaan.

Farmacologische interventies

Benzodiazepinen kunnen de frequentie en intensiteit van parasomnia-episodes helpen verminderen, maar gebruik ze met voorzichtigheid.

Psychotherapie en gedragsbehandelingen

Cognitieve gedragstherapie en hypnose kunnen u helpen om uw slaappatroon beter onder controle te krijgen.

Slaaphygiënepraktijken

Zorg voor een consequent slaapschema, creëer een ontspannende routine voor het slapengaan en maak uw slaapomgeving comfortabel.

 • Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine vlak voor het slapengaan.
 • Beperk het gebruik van alcohol voor het slapengaan, omdat dit het normale slaappatroon kan verstoren.

Pak eventuele onderliggende factoren aan die bijdragen aan parasomnia-episodes, zoals stress of medicijngebruik.

Ga voor meer informatie over slaaphygiëne naar de website van het CDC.

Hoe u een einde kunt maken aan parasomnieaanvallen

Beperk de periodes van parasomnia door de onderliggende oorzaken of triggers aan te pakken, zoals stressmanagementtechnieken of het aanpassen van medicatieregimes onder begeleiding van een arts.

Beheer stress voor een betere slaapkwaliteit

Het beoefenen van mindfulnessmeditatie, regelmatige lichaamsbeweging en diepe ademhalingsoefeningen kunnen de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Medicijnen aanpassen onder medisch toezicht

Raadpleeg een arts voordat u medicatiedoseringen aanpast.

Creëer een optimale slaapomgeving

 • Houd een consistent slaapschema aan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt om de interne klok van uw lichaam te reguleren.
 • Creëer een comfortabele ruimte: Zorg ervoor dat uw slaapkameromgeving koel, donker, stil, comfortabel en vrij van afleidingen is.
 • Vermijd stimulerende middelen: Beperk het gebruik van cafeïne enkele uren voor het slapengaan.
 • Beperk schermtijd voor het slapengaan: Zorg voor een schermvrije routine van minstens een uur voor het slapengaan.

Door deze preventiestrategieën in uw dagelijks leven op te nemen, kunt u de frequentie van parasomnia verminderen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren. Vergeet niet om een arts te raadplegen als u ondanks deze maatregelen last blijft houden van verstorende nachtelijke voorvallen.

Veelgestelde vragen met betrekking tot parasomnie

4 soorten parasomnie

Parasomnie omvat NREM-gerelateerde parasomnieën, REM-gerelateerde parasomnieën, exploderend hoofdsyndroom en nachtelijke enuresis.

Wat veroorzaakt Parasomnia?

Parasomnie kan veroorzaakt worden door genetica, stress, medicatie, drugsmisbruik en onderliggende medische aandoeningen.

Triggers van parasomnia-episoden

Onregelmatige slaapschema's, vermoeidheid, stress, alcoholgebruik, bepaalde medicijnen en omgevingsstoringen kunnen parasomnia uitlokken.

Parasomnie is geen geestesziekte

Parasomnie is een primaire slaapstoornis waarbij sprake is van abnormale bewegingen of gedrag tijdens de slaap en kan samengaan met psychiatrische stoornissen.

Conclusie

Parasomnie is een groep slaapstoornissen die iedereen kan treffen, met verschillende typen zoals NREM-gerelateerd en REM-gerelateerd, elk met unieke symptomen en oorzaken.

Als u parasomnia vermoedt, zoek dan medische hulp voor een juiste diagnose en behandeling, die kan bestaan uit het aanpassen van medicatie, psychotherapie, stressmanagementtechnieken en het creëren van een optimale slaapomgeving.

Laat parasomnia uw slaap en dagelijks leven niet verstoren - onderneem actie en krijg de hulp die u nodig hebt!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/