Slapen terwijl u thuiswerkt

Gepubliceerd:

De verschuiving naar een hybride werkmodel heeft nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, vooral wat betreft het handhaven van een gezond slaappatroon tijdens het thuiswerken. Als externe werknemers de vage grenzen tussen hun privé- en beroepsleven proberen te vinden, komt de slaaphygiëne vaak op de achtergrond te staan.

Deze blogpost onderzoekt het effect van telewerken op slaappatronen en benadrukt het belang van een gezonde slaap voor het psychologische en fysieke welzijn. Het belicht ook bedrijfsinitiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezonde slaapgewoonten onder werknemers.

We onderzoeken verder hoe Britten hun traditionele 9-tot-5-uren doorbrengen in dit tijdperk van flexibele roosters, waarbij we licht werpen op de veranderende perceptie van kantoortijden. Naast deze discussies is er ook een intrigerende kijk op powernaps tijdens de Covid19 pandemie, evenals strategieën om ondanks veranderende werktijden toch regelmatig naar bed te gaan.

In onze zoektocht naar het welzijn van werknemers in dit nieuwe normale leven, zullen we effectieve interventies onderzoeken die het algehele welzijn kunnen verbeteren - met een sterke focus op het verbeteren van de kwaliteit van rust wanneer u in slaap probeert te vallen na lange uren werken op afstand.

slapen-tijdens-het-uit-huis-werken

De invloed van werken op afstand op slaappatronen

Werken op afstand heeft ons leven op zijn kop gezet, en onze slaappatronen vormen daarop geen uitzondering. Het combineren van werk en privé heeft voor sommigen geleid tot verhoogde stressniveaus, waardoor hun normale routines verstoord raken. Het is niet ongewoon dat mensen worstelen met het handhaven van een gezond slaapschema terwijl ze thuis werken.

De rol van een goede slaaphygiëne bij het behouden van gezondheid tijdens werken op afstand

Een goede slaaphygiëne is cruciaal om gezond te blijven tijdens werktijd op afstand. Dit omvat het instellen van een regelmatige bedtijdroutine, het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor het slapen (zoals het gescheiden houden van uw werkruimte van uw slaapkamer) en het vermijden van cafeïne of zware maaltijden voor het slapen gaan. De Sleep Foundation geeft advies over hoe u uw slaapgewoonten kunt verbeteren.

Persoonlijke ervaringen: Beter of slechter slapen door thuiswerken?

Daarentegen hebben sommige mensen een verbeterd slaappatroon gemeld dankzij de flexibiliteit die hybride werkregelingen bieden. Ze kunnen gemakkelijker in slaap vallen zonder de druk van het vroege pendelen of het late overblijven op kantoor. Anderen vinden echter dat de vage grenzen tussen persoonlijke tijd en werktijd hen tot ongezonde gewoonten kunnen aanzetten, zoals 's avonds laat e-mail checken, wat hun vermogen om zich goed te ontspannen voor het slapengaan verstoort.

Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in Sleep Medicine, bleek dat 41% van de werknemers op afstand een slechte slaapkwaliteit had, vergeleken met slechts 29% onder degenen die niet op afstand werkten - wat duidt op een duidelijk verband tussen een verstoord circadiaan ritme en deze nieuwe manier van werken.

Strategieën voor het bevorderen van gezondere slaapgewoonten

Om deze uitdagingen van het werken op afstand op onze natuurlijke klokreguleringsmechanismen te beperken, die verantwoordelijk zijn voor het regelen van processen zoals 's nachts in slaap vallen en de volgende dag 's ochtends weer wakker worden, is het noodzakelijk om effectieve strategieën te gebruiken die gericht zijn op het bevorderen van gezondere levensstijlkeuzes, waaronder het prioriteit geven aan voldoende rustgevende sluimersessies te midden van de steeds veeleisendere professionele verplichtingen van tegenwoordig. Healthline heeft een aantal goede tips over hoe u uw slaaphygiëne kunt verbeteren en beter kunt slapen.

Het belang van slaap voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid

Slaap is cruciaal voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zonder voldoende rust lopen we het risico om depressies, risicogedrag en overgewicht te ontwikkelen.

Verband tussen slechte slaapgewoonten en geestelijke gezondheidsproblemen

Slechte slaapgewoonten kunnen ernstige gevolgen hebben voor ons geestelijk welzijn. Chronisch slaaptekort kan leiden tot een scala aan geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie, die verder kunnen leiden tot lichamelijke kwalen. Een goede slaaphygiëne is essentieel voor het behoud van een optimaal psychisch functioneren.

Hoe een gebrek aan rust bijdraagt aan lichamelijke kwalen

Onvoldoende rust eist ook zijn tol op onze lichamelijke gezondheid. Mensen die niet genoeg uitrusten zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van ernstige aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas. Voldoende slaap is van cruciaal belang om het algemene welzijnsniveau op peil te houden te midden van de snelle levensstijltrends van tegenwoordig.

 • Slaaptekort: Chronisch te weinig slaap verhoogt het risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
 • Geestelijke gezondheid: Gebrek aan voldoende rust beïnvloedt de cognitieve functies, tast de geheugenconsolidatieprocessen aan die van vitaal belang zijn voor het leervermogen en de stemmingsreguleringsmechanismen, waardoor de vatbaarheid voor het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen na verloop van tijd toeneemt, volgens onderzoeken uitgevoerd door het National Institute of Mental Health (NIMH).
 • Dagelijkse prestaties: Een verstoord circadiaans ritme als gevolg van onregelmatige bedtijdroutines kan mogelijk ook de dagelijkse prestaties ondermijnen. Het geven van prioriteit aan een goede snooze-praktijk wordt essentieel voor het beschermen van individuele gezondheidsbelangen en om ervoor te zorgen dat de piekproductiviteit consistent gehandhaafd blijft tijdens de werkuren, ongeacht waar iemand zijn gebruikelijke kantoortaken klokt.

Het is duidelijk dat voldoende, rustgevende slaap essentieel is voor onze lichamelijke en psychische gezondheid. Zorg er dus voor dat u prioriteit geeft aan uw slaaphygiëne om een optimale gezondheid en productiviteit te behouden.

Bedrijfsinitiatieven die gezond slapen bevorderen

Nu werken op afstand de norm wordt, beseffen bedrijven hoe belangrijk goede slaapgewoonten zijn voor de productiviteit van hun werknemers. Veel organisaties implementeren nu initiatieven om gezondere slaappatronen te bevorderen.

De rol van werkgevers bij het aanmoedigen van een goede slaaphygiëne

Werkgevers spelen een cruciale rol bij het aanmoedigen van een goede slaaphygiëne. Innovatieve bedrijven zoals Google hebben dutjespods geïnstalleerd om powernaps tijdens pauzes mogelijk te maken, waardoor de alertheid en het cognitief functioneren verbeteren.

De balans tussen werk en privé bevorderen met flexibele roosters

Flexibele roosters die afgestemd zijn op het natuurlijke circadiane ritme verminderen stress en bevorderen regelmatige slaapschema's, waardoor een beter evenwicht tussen werk en privéleven ontstaat.

Bewustzijn bevorderen over het belang van slaap

Voorlichtingsprogramma's over het belang van goede slaap, zoals het Workplace Sleep Wellness programma van de National Sleep Foundation, worden door bedrijven geïmplementeerd.

Digitale hulpmiddelen voor gezonde slaapgewoonten

Digitale hulpmiddelen zoals slaaptracking apps en geleide meditatie apps, zoals Headspace, worden door bedrijven aanbevolen als onderdeel van uitgebreide welzijnspakketten die aan personeelsleden worden aangeboden.

Gedrag van Britten tijdens traditionele werktijden

De opkomst van werken op afstand heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we ons conventionele 9-tot-5-schema benaderen. Een recent onderzoek van Sky Broadband heeft enkele fascinerende inzichten aan het licht gebracht over hoe Britten zich aanpassen aan deze nieuwe manier van werken.

Activiteiten tijdens traditionele werktijden voor telewerkers

Uit het onderzoek bleek dat veel externe werknemers de flexibiliteit van hybride werkregelingen hebben omarmd en hun traditionele werkuren gebruiken om persoonlijke taken af te ronden, hobby's na te jagen of zelfs een trainingssessie te doen. Hoewel deze nieuwe vrijheid een voordeel is van werken op afstand, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we onszelf niet overbelasten en prioriteit geven aan voldoende rust.

Perceptie van verouderde traditionele kantooruren

Uit het onderzoek bleek dat de meerderheid van de respondenten (77%) vond dat traditionele kantooruren niet langer nodig waren, en dat een derde nog steeds minstens één keer per week thuis werkte, zelfs na de pandemie. De pandemie heeft ons gedwongen om opnieuw na te denken over de manier waarop we ons werk aanpakken, met meer nadruk op output dan op het inklokken van een vast aantal werkuren per dag.

Als gevolg daarvan schakelen veel bedrijven over op resultaatgerichte prestatiemaatstaven, wat zou kunnen leiden tot meer werktevredenheid bij werknemers die liever controle hebben over wanneer ze hun taken af hebben, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of productiviteit.

Het belang van slaap voor telewerkers

Hoewel de overgang van vaste schema's ontmoedigend kan lijken, is het cruciaal om prioriteit te geven aan het behouden van regelmatige slaappatronen voor de algehele gezondheid. Slaapgeneeskundigen raden aan om elke nacht minstens 7-8 uur te slapen om optimaal te functioneren. Door dit te doen, kunnen we efficiënter werken en ons mentale welzijn verbeteren, wat zowel individuen als organisaties op de lange termijn ten goede komt.

Een evenwicht vinden tussen werk en privé is de sleutel tot een goede geestelijke gezondheid, zodat we met een rustige geest naar bed kunnen gaan en verkwikt en voorbereid op de dag wakker kunnen worden.

Dutjes te midden van Covid-19 pandemie

De verschuiving naar werken op afstand heeft veel veranderingen in onze dagelijkse routines teweeggebracht. Eén zo'n verandering die aan populariteit wint, is het powernapje tijdens werktijd. Volgens een onderzoek van Restworks is een aanzienlijk aantal mensen begonnen met een powernap te midden van de Covid-19 pandemie.

Deze gewoonte is niet alleen bedoeld om de verloren slaap in te halen, maar biedt ook tal van voordelen, waaronder een hogere productiviteit en energieniveaus. Uit het onderzoek bleek dat 74% van de respondenten een verbeterde productiviteit rapporteerde na een powernap, terwijl 73% zei dat ze zich energieker voelden.

Maar waarom zijn deze middagdutjes zo effectief? Dat heeft alles te maken met hoe slaap werkt. Wanneer we in slaap vallen, doorlopen onze hersenen verschillende sluimerfasen - elk met zijn eigen herstellende krachten. Een snel dutje van 20 minuten kan uw lichaam en geest verfrissen zonder dat u suf wordt of uw slaappatroon 's nachts wordt beïnvloed.

Slapen is niet alleen goed voor individuen; het kan ook goed zijn voor bedrijven. Bedrijven als Google en Zappos hebben dit ingezien en bieden hun werknemers speciale "dutjespods" om tijdens hun hybride werkschema's korte rustpauzes te nemen.

Voordelen van powernaps

 • Verhoogde productiviteit: Powernaps kunnen het geheugen, de cognitieve functie en het creatieve denkvermogen verbeteren, wat leidt tot betere werkprestaties.
 • Betere stemming: Korte dutjes kunnen stressniveaus verlagen, wat leidt tot gelukkiger werknemers die zich eerder positief zullen opstellen tegenover collega's.
 • Minder ziektedagen: Regelmatige nappers melden vaak dat ze minder vaak ziek zijn, omdat een goede rust het immuunsysteem versterkt.

Het opnemen van powernaps in uw routine kan een uitstekende manier zijn om het persoonlijke welzijn te verbeteren en de algehele teamdynamiek te versterken onder externe werknemers die verspreid zijn over verschillende tijdzones wereldwijd, als gevolg van de steeds vaker voorkomende trends in de digital nomad lifestyle die de conventionele normen die gelden voor moderne werkstructuren geleidelijk veranderen.

Als u overweegt om deze praktijk in uw dagelijks leven te integreren, denk er dan aan dat gematigdheid de sleutel is - overmatig slapen overdag kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die professionele medische aandacht vereisen van gecertificeerde artsen die gespecialiseerd zijn in slaapgeneeskunde.

Regelmaat behouden rond bedtijdrituelen

Leeftijd is een gemakkelijke maatstaf voor het bepalen van de optimale slaaptijd, gezien het feit dat een goede slaap van vitaal belang is voor zowel de emotionele, mentale als fysieke gezondheid. In onze steeds digitalere wereld, waarin werktijd kan vervagen tot persoonlijke tijd, is het enorm belangrijk om regelmaat te houden in bedrituelen.

De verschuiving naar een virtual-first benadering in de samenwerkingsstrategieën voor personeel is na de pandemie overal in het bedrijfslandschap doorgevoerd. Deze verandering benadrukt het belang van consistente slaapschema's nog meer voor werknemers op afstand.

Het belang van consistente slaapschema's

Een consistent slaapschema helpt bij het reguleren van de interne klok of het circadiane ritme van uw lichaam, dat een cruciale rol speelt bij wanneer we in slaap vallen en wakker worden. Wanneer dit ritme verstoord wordt door onregelmatige slaappatronen, kan dit leiden tot slapeloosheid of andere slaapstoornissen.

Tips om een gezond slaapschema aan te houden tijdens het thuiswerken

 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Doe kalmerende activiteiten voordat u naar bed gaat, zoals lezen of een warm bad nemen. Vermijd schermen die blauw licht uitstralen minstens een uur voordat u naar bed gaat, omdat ze uw vermogen om in slaap te vallen kunnen verstoren.
 • Stel regelmatige slaaptijden in: Probeer elke dag op dezelfde tijden naar bed te gaan en wakker te worden, ook in het weekend. Deze consistentie versterkt de natuurlijke slaap-waakcyclus van uw lichaam.
 • Geef prioriteit aan uw slaapkameromgeving: Uw slaapkamer moet stil, donker en koel zijn voor optimale slaapomstandigheden. Overweeg indien nodig het gebruik van oordopjes of oogschaduw.

Door deze praktijken in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u beter uitrusten in deze onzekere tijden met grootschalige verschuivingen naar hybride werkregelingen. In plaats van afhankelijk te zijn van slaapmedicatie, kunt u beter proberen om deze technieken in uw dagelijkse routine op te nemen om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren.

Manieren verkennen om het welzijn van werknemers te verbeteren door middel van effectieve interventies

Het moderne werklandschap heeft een aanzienlijke transformatie ondergaan, met meer mensen die nu thuiswerken dan ooit tevoren. Deze verandering naar telewerken heeft een merkbaar effect gehad op onze dagelijkse routines, waaronder de kwaliteit van onze slaap en ons algemene welzijn. Er is dan ook dringend behoefte aan effectieve interventies die deze problemen kunnen verhelpen en het welzijn van werknemers kunnen verbeteren.

Een gebied dat speciale aandacht verdient, is de verstoring van het circadiane ritme bij mensen die thuiswerken. Fysiologische, psychologische en gedragsveranderingen die een 24-uurs cyclus volgen, staan bekend als circadiane ritmes. Ze worden voornamelijk beïnvloed door licht en donker in de omgeving van een organisme.

Een studie gepubliceerd in Sleep Medicine Reviews benadrukte hoe verstoringen van deze ritmes kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid, depressie en hart- en vaatziekten, en onderstreept waarom het handhaven van regelmatige slaap-waakcycli cruciaal is voor een optimale productiviteit tijdens de werkuren.

Prioriteit geven aan goede sluimerpraktijken

Een goede slaapkwaliteit moet prioriteit krijgen, omdat het een vitale rol speelt bij het behouden van een goede gezondheid en een hoog energieniveau dat nodig is voor topprestaties op het werk. Regelmatige rituelen voor het slapengaan, zoals lezen of mediteren voor het slapengaan, kunnen uw lichaam een signaal geven dat het tijd is om af te koelen, en zo betere slaapgewoonten bevorderen.

Holistisch zelfzorgprogramma

Naast een goede snoozepraktijk kunt u ook andere zelfzorgactiviteiten in uw routine opnemen - zoals lichaamsbeweging, mindfulnesstechnieken, gezonde eetgewoonten, enz. - ook een positieve bijdrage leveren aan uw algehele welzijn en tegelijkertijd uw productiviteit verhogen.

In dit digitale tijdperk waarin we de nomadische levensstijltrends steeds meer omarmen en de conventionele normen voor moderne arbeidsstructuren geleidelijk veranderen, moeten bedrijven proactieve stappen ondernemen om werknemers aan te moedigen hun welzijn boven alles te stellen, vooral gezien de huidige omstandigheden waarin grootschalige verschuivingen plaatsvinden naar een virtual-first benadering van personeels- en samenwerkingsstrategieën die op grote schaal worden toegepast in bedrijfslandschappen wereldwijd vanaf de periode na de pandemie.

Veelgestelde vragen over slapen tijdens thuiswerken

Vraagt u zich af of het aanvaardbaar is om een dutje te doen terwijl u thuis werkt?

Hoe beïnvloedt werken op afstand de slaap?

Thuiswerken kan slaappatronen voor iedereen anders beïnvloeden.

Is het toegestaan om tijdens werktijd een dutje te doen?

U kunt het beste het beleid van uw bedrijf inzake dutjes tijdens werktijd controleren.

Vermijd ook om het gebruik van slaappillen of andere farmaceutische slaapmiddelen te bespreken, en doe geen definitieve uitspraken over de invloed van thuiswerken op ieders slaappatroon, aangezien dit per persoon sterk kan verschillen.

Ten slotte moet u oppassen dat u niet verwijst naar negatieve gezondheidseffecten van CBD-producten.

Conclusie

Thuiswerken is gemeengoed geworden, maar het kan onze slaappatronen beïnvloeden, wat kan leiden tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Bedrijfsinitiatieven die gezonde slaapgewoonten en regelmaat rond bedtijdrituelen bevorderen, zijn van cruciaal belang om het welzijn van werknemers te verbeteren.

Hoewel powernaps nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om een consequent schema aan te houden om te voorkomen dat we ons natuurlijke circadiane ritme verstoren als we thuis werken.

Een goede slaaphygiëne is essentieel voor het behoud van onze gezondheid tijdens werk op afstand.

Bron: Stichting Slaap

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/