Hoeveel slaap verliezen we met Thanksgiving?

Gepubliceerd:

Hoeveel slaap verliezen we met Thanksgiving? Tijdens de chaotische feestdagen blijft deze vraag vaak onopgemerkt. Onze aandacht gaat meestal meer uit naar de kalkoen, vulling en familietijd dan naar ons eigen welzijn. Het is echter belangrijk om na te denken over hoe deze festiviteiten ons vermogen om goed te slapen kunnen beïnvloeden.

In deze blogpost gaan we dieper in op enkele interessante onderzoeksresultaten over slaapverlies onder gastheren tijdens Thanksgiving. We onderzoeken ook verschillende stressfactoren die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit tijdens deze periode.

Het vakantieseizoen kan normale slaappatronen verstoren door financiële druk en reisgerelateerde verstoringen. U zult hier meer over te weten komen als u verder leest.

We bespreken ook alcoholgebruik en de effecten daarvan op nachtrust, ontkrachten mythes over voedselkeuzes zoals kalkoen die slaperigheid opwekt vanwege het hoge tryptofaangehalte, en laten zien hoe geraffineerde koolhydraten een rol spelen bij het opwekken van vermoeidheid na de maaltijd.

Ontdek tot slot hoe het handhaven van een positieve mindset door middel van dankbaarheidspraktijken uw nachtrust kan verbeteren, ondanks het feit dat u slaap verliest door de voorbereidingen voor Thanksgiving.

hoeveel-slaap-doen-we-verliezen-op-thanksgiving

De invloed van de gastheer op de slaap tijdens Thanksgiving

Het organiseren van een bijeenkomst tijdens de feestdagen, vooral op Thanksgiving, kan leiden tot aanzienlijk slaapverlies. Uit een recente enquête is gebleken dat gastheren een slaapvermindering van wel tweeënhalf uur per nacht kunnen ervaren. Dit is voornamelijk te wijten aan de stress die gepaard gaat met gastheerschap en het voorbereiden van festiviteiten.

Onderzoeksresultaten over slaapverlies onder verhuurders

Uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat mensen die familiebijeenkomsten organiseren vaak een aanzienlijk slaaptekort ervaren. De druk om alles soepel te laten verlopen, van het bereiden van het eten tot het verblijf van de gasten, kan overweldigend zijn, wat leidt tot rusteloze nachten.

Dit gebrek aan rust heeft niet alleen gevolgen voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons geestelijk welzijn en ons vermogen om ten volle van deze speciale gelegenheden te genieten. Daarom is het voor gastheren en -vrouwen van cruciaal belang om hun verantwoordelijkheden effectief te beheren en tegelijkertijd prioriteit te geven aan hun eigen behoeften.

Stressfactoren die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit

De stressfactoren die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit zijn veelzijdig. Het bereiden van maaltijden voor grote groepen, schoonmaken voordat de gasten arriveren, het managen van verschillende persoonlijkheden onder één dak - al deze taken dragen aanzienlijk bij aan een verhoogd angstniveau onder gastheren tijdens deze feestperiode.

Naast de directe gastheertaken is er ook de onderliggende zorg om aan ieders verwachtingen te voldoen, wat nog een extra laag spanning toevoegt die uw nachtelijke sluimertijd negatief beïnvloedt. Het is daarom belangrijk dat we stappen ondernemen zoals het delegeren van taken of hulp inroepen wanneer dat nodig is, om onze broodnodige rusttijd tijdens feestdagen zoals Thanksgiving niet in gevaar te brengen.

Feestdagen & verstoorde slaappatronen

Als de feestdagen naderen, kijken velen van ons uit naar gezellige momenten met dierbaren, maar het kan ook leiden tot een aanzienlijke afname van onze slaapkwaliteit. Deze feestperiode kan echter ook leiden tot aanzienlijk slaapverlies. Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer dan een derde van de mensen de feestdagen aanmerken als de meest stressvolle periode waarin hun slaapkwaliteit aanzienlijk afneemt.

De rol van financiële druk in het beïnvloeden van vakantieslaappatronen

De financiële druk die gepaard gaat met het geven van cadeaus tijdens de feestdagen draagt in grote mate bij aan stress en verstoorde slaappatronen. De noodzaak om cadeaus te kopen voor dierbaren kan leiden tot ongerustheid over de financiën, wat kan resulteren in een slechte slaapkwaliteit of zelfs slaaptekort.

 • Betaalbare cadeaus vinden: Eén manier om deze druk te verlichten is door betaalbare maar betekenisvolle cadeaus te vinden. Vergeet niet dat het gevoel achter het cadeau het belangrijkst is.
 • Budgetplanning: Een andere effectieve strategie is budgetplanning. Door een specifiek bedrag opzij te zetten voor uw vakantieaankopen, kunt u uw uitgaven in de hand houden zonder onnodige stress te veroorzaken.

Reisgerelateerde verstoringen van normale slaaproutines

Naast de financiële druk dragen ook reisgerelateerde problemen bij aan een verstoord regelmatig slaapschema tijdens de vakantie. Of u nu familie bezoekt of op vakantie gaat, veranderingen in omgeving en routine leiden vaak tot slaapverlies.

 • Verschillende tijdzones: Reizen door verschillende tijdzones kan leiden tot een jetlag die de interne klok van ons lichaam verstoort, waardoor we geen goede nachtrust meer hebben.
 • Nieuwe omgeving: Zelfs als u geen tijdzones doorkruist, kan het slapen op een onbekende plek (bekend als het "eerste-nacht-effect") een negatieve invloed hebben op uw slaap.
 • Volle agenda's: Een druk schema vol activiteiten en gezelligheid kan betekenen dat u minder tijd hebt om uit te rusten.

Om deze verstoringen tegen te gaan, kunt u proberen om uw gebruikelijke routines voor het slapengaan zo goed mogelijk aan te houden als u op reis bent of als u thuis gasten ontvangt - inclusief het ontspannen voor het slapengaan zonder elektronische apparaten en het aanhouden van consistente etenstijden. Volgens de Mayo Clinic helpt het aanpassen van uw blootstelling aan licht bij het resetten van het circadiane ritme na langeafstandsvluchten, waardoor de effecten van een jetlag bij aankomst op uw bestemming worden verzacht en u meer kans hebt op een goede nachtrust te midden van alle drukte die gepaard gaat met festiviteiten.

Tot slot is het begrijpen van de mogelijke oorzaken van het aantal verloren uren slaap tijdens Thanksgiving en andere feestelijke periodes een cruciale stap om de negatieve gevolgen te beperken en ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk genieten zonder onze gezondheid en ons welzijn in gevaar te brengen. Dus de volgende keer dat u zich overladen en dus slaperig voelt na een maaltijd, denk er dan aan dat zorgvuldige matiging de sleutel is om lusteloosheid te voorkomen en zo veel mogelijk van de festiviteiten te genieten zonder uw gezondheid en welzijn in gevaar te brengen. Fijne feestdagen.

Alcoholgebruik & slechte kwaliteit van de ogen

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, feest en helaas voor velen ook van verhoogd alcoholgebruik. Dit kan de kwaliteit van onze slaap ernstig beïnvloeden. Ongeveer een derde van de mensen geeft toe meer te drinken tijdens de feestdagen, en bijna de helft verhoogt het alcoholgebruik op oudejaarsavond.

Verhoogd alcoholgebruik tijdens de feestdagen

Deze toename in drank is niet alleen beperkt tot de volwassenen op het feest. Veel gastheren en -vrouwen schenken tot diep in de nacht drankjes in terwijl ze hun gasten tijdens de feestdagen vermaken. Het resultaat? Een verstoord slaapschema en een slechtere slaapkwaliteit.

Uit een onderzoek van The National Library of Medicine is gebleken dat zelfs matige hoeveelheden alcohol voor het slapen gaan de productie van melatonine door uw lichaam kunnen verminderen - een hormoon dat cruciaal is voor het handhaven van ons circadiane ritme of interne lichaamsklok. Deze verstoring kan niet alleen leiden tot problemen om in slaap te vallen, maar ook tot problemen om de hele nacht in slaap te blijven.

Effect op de nachtrust van de gastheer

Naast het beïnvloeden van uw eigen slaappatroon, kan het gastheer spelen tijdens deze feesten uw rustgevende nachten verder in gevaar brengen. Het is zelfs zo dat gastheren en -vrouwen die oudejaarsfeesten geven, naar verluidt gemiddeld één uur en drieëntwintig minuten van hun nachtrust hebben verloren. Tussen het zorgen dat iedereen genoeg champagne heeft voor de middernachttoast en het opruimen nadat de gasten in de vroege ochtenduren zijn vertrokken, is het geen wonder dat zovelen van ons op 1 januari minder uitgerust wakker worden.

Tips om beter te slapen ondanks een verhoogde alcoholinname:

 • Matiging is de sleutel: Beperk uw inname om een normaal slaappatroon te behouden ondanks de festiviteiten om u heen.
 • Drink niet te laat op de avond: Vermijd het nuttigen van alcoholische dranken vlak voor het slapengaan, omdat dit de REM-fase (Rapid Eye Movement) kan verstoren, wat het meest verjongende deel van de cyclus is wanneer de hersenen informatie van de vorige dag verwerken in opslaggebieden voor het langetermijngeheugen.
 • Blijf gehydrateerd: Om de uitdrogende effecten van alcohol tegen te gaan, moet u de hele avond door voldoende water drinken, vooral voordat u naar bed gaat.

Kortom, het is essentieel om aan zelfzorg te doen wanneer u zich overgeeft aan vakantiefeesten - door ons bewust te zijn van hoeveel we drinken en wanneer we dat doen, kunnen we een geweldige nacht hebben zonder dat dit ten koste gaat van de slaap. Wees u bewust van uw alcoholgebruik en wanneer u drinkt, zodat u optimaal kunt genieten van de feestelijkheden en toch een goede nachtrust kunt hebben.

Voedselkeuzes en hun effect op de slaap tijdens de vakantie

De feestdagen zijn een tijd van verwennerij, en velen van ons kijken reikhalzend uit naar de heerlijke feestmaaltijden die ermee gepaard gaan. Ondanks de verwennerij van feestmaaltijden kunnen onze voedselkeuzes onze slaapkwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. De overmatige consumptie van geraffineerde koolhydraten en ander zwaar voedsel tijdens feestelijke maaltijden leidt vaak tot gevoelens van lusteloosheid en slaperigheid.

De mythe over kalkoen ontkracht - u wordt er niet slaperig van na het eten vanwege het hoge tryptofaangehalte

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is kalkoen niet per se de hoofdschuldige aan uw dutje na het Thanksgiving-diner. Hoewel kalkoen tryptofaan bevat, een aminozuur dat geassocieerd wordt met slaperigheid, is de hoeveelheid in uw gebruikelijke portie niet genoeg om uw alertheidsniveau significant te beïnvloeden.

Talrijke onderzoeken wijzen er zelfs op dat het niet alleen gaat om wat we eten, maar ook om hoeveel we eten. Het te veel eten van welk soort voedsel dan ook kan vermoeidheid veroorzaken vanwege de energie die ons lichaam nodig heeft voor de spijsvertering.

De rol die geraffineerde koolhydraten spelen bij het opwekken van vermoeidheid na de maaltijd

In plaats van kalkoen of ander eiwitrijk voedsel de schuld te geven dat we slaperig worden na het Thanksgiving-diner, wijst onderzoek in de richting van een andere voedingsfactor: geraffineerde koolhydraten. Voedingsmiddelen zoals aardappelpuree, vulling van wit brood en taarten vol suiker zijn allemaal rijke bronnen van enkelvoudige koolhydraten die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, wat later tot een onvermijdelijke crash leidt.

 • Aardappelen: Aardappelen zitten boordevol zetmeel, een type koolhydraat dat na inname snel wordt omgezet in glucose. Dit veroorzaakt een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een scherpe daling die vermoeidheid en traagheid tot gevolg heeft.
 • Vulling op basis van brood: Wit brood dat in traditionele vullingsrecepten wordt gebruikt, is ontdaan van de meeste vezels, waardoor het snel in de bloedsomloop wordt opgenomen.
 • Suikerhoudende toetjes: Taarten gevuld met zoet fruit of overgoten met slagroom dragen sterk bij aan een verhoogde inname van suikers, waardoor u zich nog vermoeider voelt na een maaltijdmaaltijd.

Om deze dip na de maaltijd te voorkomen en toch van de feestdagen te kunnen genieten zonder uw gezondheid en welzijn in gevaar te brengen, kunt u overwegen om meer complexe koolhydraten zoals volle granen en groenten naast magere eiwitten op uw bord te leggen. Het is ook belangrijk om tijdens de feestdagen regelmatig te bewegen om de extra geconsumeerde calorieën te compenseren.

Matiging is de sleutel wanneer u door de buffettafel navigeert. Probeer kleinere porties te nemen en geniet van de verschillende smaken en consistenties. Vergeet niet dat de ware betekenis van een feest ligt in het doorbrengen van tijd met uw dierbaren in plaats van u te buiten te gaan aan elk gerecht dat u ziet.

Positieve invloed van mindset en eetgewoonten op nachtritmes

Het is vooral tijdens de feestdagen belangrijk om onszelf eraan te herinneren dat onze kijk op de dingen en onze eetgewoonten een groot effect kunnen hebben op hoe we slapen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kalkoen niet verantwoordelijk voor het slaperig worden na het eten vanwege het hoge tryptofaangehalte. Onderzoek suggereert dat overmatig geconsumeerde geraffineerde koolhydraten tijdens de maaltijd er eerder voor zorgen dat we ons moe voelen na het eten van grote hoeveelheden voedsel.

Invloed van dankbaarheid op het verbeteren van uw nachtrust

Een studie van The Journal of Psychosomatic Research vond een verband tussen het uiten van dankbaarheid en een betere slaapkwaliteit. Deelnemers die regelmatig een dagboek bijhielden met dingen waar ze dankbaar voor waren, sliepen langer dan degenen die deze gewoonte niet hadden. Deze bevinding wijst op een mogelijke positieve invloed van de mentaliteit op het nachtritme.

Elke dag een paar momenten nemen om het goede in uw leven te waarderen, kan een effectieve manier zijn om een goede nachtrust en een verbeterde geestelijke gezondheid te bevorderen. Consistentie is de sleutel - door deze oefening deel te laten uitmaken van uw dagelijks leven, kunt u niet alleen beter slapen, maar ook uw algehele welzijn verbeteren.

De rol van koolhydraten in slaappatronen

In plaats van kalkoen de schuld te geven van het slaperige gevoel na het Thanksgiving-diner, kunt u ook kijken naar andere elementen in typische feestmaaltijden: geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, pasta, gebak en koekjes, die vaak overmatig worden geconsumeerd tijdens de feestdagen. Volgens rapporten van de Sleep Foundation veroorzaken deze voedingsmiddelen snelle pieken in de bloedsuikerspiegel gevolgd door scherpe dalingen, waardoor we ons na de maaltijd lusteloos en slaperig voelen.

Om te voorkomen dat u slaap verliest door deze voedingskeuzes:

 • Matig verbruik: Zorg voor een evenwichtige koolhydraatinname met magere eiwitten en gezonde vetten, die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren, waardoor het gevoel van vermoeidheid na de maaltijd vermindert.
 • Eet kleinere porties: In plaats van uw bord één keer vol te scheppen, kunt u een tweede keer kleinere porties nemen als u later nog steeds honger hebt - hierdoor kan het lichaam het voedsel efficiënter verteren en wordt een overvol gevoel voorkomen, wat bijdraagt aan een slechte nachtrust.
 • Geef de voorkeur aan hele granen: Kies zilvervliesrijst in plaats van witte pasta of volkorenbrood in plaats van traditionele broodjes - deze geven gestaag energie af, zodat u alert en wakker blijft tijdens de festiviteiten zonder dat dit ten koste gaat van uw gezondheid en welzijn.

Veelgestelde vragen over hoeveel slaap we verliezen met Thanksgiving

Voelt u zich moe na Thanksgiving? Het is niet de schuld van de kalkoen, maar van de overtollige koolhydraten en stress. Lees meer.

De gemiddelde volwassene heeft 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig voor een optimale gezondheid. Lees meer.

Helaas hebben veel volwassenen een chronisch slaaptekort. Zie de CDC-statistieken.

De meeste volwassenen krijgen tussen de 6 en 8 uur slaap per nacht, maar individuele behoeften variëren. Lees meer.

Conclusie

Het organiseren van Thanksgiving kan uw slaap flink verstoren, dankzij stress, reizen, alcohol en voedselkeuzes.

Maar wees niet bang! Door dankbaarheid en gezonde gewoonten aan te leren, kunt u uw slaap verbeteren en van de feestdagen genieten.

 • Bestrijd stress: Neem pauzes, delegeer taken en denk aan de ware betekenis van de vakantie.
 • Vermijd reizen: Blijf indien mogelijk thuis en vier het met uw dierbaren in de buurt.
 • Beperk alcohol: Houd het bij één of twee drankjes en drink tussendoor water.
 • Kies verstandig: Geniet van uw favoriete gerechten, maar combineer ze met gezondere opties.
 • Kom in beweging: Maak na het eten een wandeling of doe een andere fysieke activiteit om de spijsvertering te bevorderen en te ontspannen.

Door deze tips te volgen, kunt u prioriteit geven aan uw welzijn en de rustgevende slaap krijgen die u deze Thanksgiving verdient.

Bekijk de wikipagina voor meer artikelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/