Wat zijn de 5 fysieke activiteiten?

Gepubliceerd:

Lichaamsbeweging is cruciaal voor het behouden van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten. Deskundigen raden volwassenen aan om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve lichaamsbeweging of 75 minuten aan intensieve lichaamsbeweging te doen. U kunt kiezen uit vele soorten lichaamsbeweging, maar enkele van de beste opties zijn:

Wat zijn de 5 fysieke activiteiten?

1. Wandelen

Wandelen is een van de eenvoudigste maar heilzaamste vormen van lichaamsbeweging. Er is geen uitrusting voor nodig, alleen een goed paar schoenen. U kunt overal in uw eigen tempo wandelen. Regelmatig stevig wandelen biedt deze voordelen:

 • Verbetert de cardiovasculaire conditie
 • Versterkt botten en spieren
 • Bevordert gewichtsverlies
 • Vermindert stress en angst

Hoeveel stappen moet u zetten? Deskundigen raden aan om minstens 10.000 stappen per dag te zetten voor een goede gezondheid. Verdeel het indien nodig in kortere wandelingen. Buiten wandelen biedt ook het extra voordeel van frisse lucht en zonneschijn.

2. Hardlopen

Hardlopen is een hartversterkende cardiotraining die calorieën verbrandt en uithoudingsvermogen opbouwt. U kunt uzelf uitdagen door langere afstanden af te leggen of het tempo op te voeren. Hardlopen biedt de volgende voordelen:

 • Verbrandt meer calorieën dan wandelen in minder tijd
 • Versterkt botten, ligamenten en pezen
 • Verbetert de cardiovasculaire capaciteit
 • Maakt endorfine vrij om de stemming te verbeteren

Hardlopen is overal eenvoudig te doen en vereist alleen een goed paar sportschoenen. Begin langzaam als het nieuw voor u is en voer de afstand of snelheid geleidelijk op. Streef naar 20-30 minuten hardlopen op minstens 3 dagen per week. Wedstrijdtrainingsprogramma's zijn ook een geweldige motivatie.

3. Fietsen

Fietsen is een oefening met weinig impact die alle belangrijke spiergroepen in uw benen, kern en armen traint. De voordelen van regelmatig fietsen zijn onder andere:

 • Verhoogt de cardiovasculaire conditie
 • Versterkt de spieren zonder overmatige belasting
 • Verbrandt calorieën om gewichtsverlies te bevorderen
 • Vermindert stress en verbetert de geestelijke gezondheid

U kunt buiten fietsen op wegen of paden of binnen op een hometrainer. Buiten fietsen stelt u in staat om van de frisse lucht en het landschap te genieten. Begin met 10-15 minuten per dag en werk op tot 30-60 minuten fietsen op minstens 3 dagen per week. Fiets op een tempo dat uw hartslag verhoogt, maar waarbij u wel de afstand kunt afleggen.

4. Krachttraining

Naast aerobe lichaamsbeweging is het van vitaal belang om krachttraining in uw routine op te nemen. Door gebruik te maken van gewichten, weerstandsbanden of lichaamsgewichtoefeningen bouwt u spieren en botten op. Krachttraining biedt de volgende voordelen:

 • Bouwt spiermassa op om de stofwisseling te stimuleren
 • Behoudt de botdichtheid naarmate u ouder wordt
 • Ondersteunt de gezondheid van gewrichten en voorkomt blessures
 • Verbetert mobiliteit en evenwicht

Doe 2 tot 3 dagen per week aan krachttraining, met rustdagen tussendoor. Train alle belangrijke spiergroepen, waaronder benen, rug, borst, core, schouders en armen. Gebruik gewichten of weerstand die uitdagend aanvoelen bij de laatste rep van elke set. Krijg begeleiding over de juiste vorm om blessures te voorkomen.

5. Yoga

Yoga moet ook deel uitmaken van een uitgebalanceerde fitnessroutine, samen met cardio- en krachttraining. De voordelen van yoga zijn onder andere:

 • Verbetert flexibiliteit, evenwicht en houding
 • Bouwt spierkracht op
 • Verlicht stress en spanning
 • Bevordert mindfulness en welzijn

Elke yogastijl brengt u in beweging en laat u licht zweten. In beginnerslessen leert u de juiste houding en basishoudingen. Streef ernaar om 1-2 keer per week yoga te doen. Richt u op de ademhaling en beweeg op uw eigen tempo door de houdingen heen. Yoga is een zachte activiteit die een intensieve training aanvult.

Op de meeste dagen 30-60 minuten aan lichaamsbeweging doen, biedt enorme voordelen voor uw lichaam en geest. Maar waar moet u beginnen als u al een tijdje niet gesport hebt? Laat u niet overweldigen. Begin langzaam en concentreer u op consistentie. Zelfs 10-15 minuten per dag wandelen biedt al veel meer voordelen dan zitten.

Het belangrijkste is om activiteiten te kiezen die u leuk vindt, zodat u het op de lange termijn volhoudt. Door verschillende soorten oefeningen door elkaar te doen, voorkomt u verveling en traint u uw lichaam op verschillende manieren. Hebt u een van de top 5 activiteiten geprobeerd? Zo ja, hoe bent u begonnen en hoe hebt u de routine volgehouden? Deel uw beste tips en trucs!

Hoe te beginnen met een nieuwe trainingsroutine

U weet nu dat wandelen, hardlopen, fietsen, krachttraining en yoga de belangrijkste fysieke activiteiten voor een gezonde levensstijl zijn. Maar beginnen met bewegen kan ontmoedigend zijn, vooral als u lange tijd inactief bent geweest. Volg deze tips om rustig aan een duurzame routine te beginnen:

Raadpleeg eerst uw arts

Overleg met uw arts voordat u uw lichamelijke activiteit aanzienlijk verhoogt als u chronische gezondheidsproblemen of zorgen hebt. Zorg voor de nodige medische goedkeuringen en vraag advies over de soorten oefeningen die geschikt zijn voor uw conditie. Uw arts kan u indien nodig doorverwijzen naar fysiotherapie of trainingsmogelijkheden.

Stel realistische doelen

Het is gemakkelijk om overambitieus te worden wanneer u aan een nieuwe routine begint. Voorkom blessures of een burn-out door in het begin voorzichtige doelen te stellen. Als u voor het eerst gaat sporten, begin dan met slechts 5-10 minuten wandelen per dag en verhoog vanaf daar. Focus op consistentie in plaats van snelheid of afstand. Voer uw doelen na verloop van tijd geleidelijk op.

Verantwoordingspartners vinden

Door uw doelen en vooruitgang met anderen te delen, blijft u gemotiveerd. Schakel vrienden, familie of collega's in als verantwoordingspartners. Word lid van een klas in de sportschool of gebruik groepen op sociale media om in contact te komen met mensen die u steunen. Een geplande training met iemand erbij maakt het moeilijker om over te slaan.

Activiteit en voortgang bijhouden

Door uw trainingen bij te houden, kunt u uw vooruitgang in de loop van de tijd zien. Gebruik een dagboek, trainingslogboek-app of fitnesstracker om activiteiten, sets, reps, afstand, tempo en duur te noteren. Noteer ook hoe u zich na de training voelt. Het bekijken van uw activiteitsgeschiedenis verhoogt uw motivatie en stelt u in staat om trends te zien.

Oefentijd plannen

Behandel oefentijd als een afspraak die niet veranderd of overgeslagen kan worden. Reserveer tijd in uw agenda en maak er een prioriteit van. Plan trainingen in op het moment dat u de meeste energie hebt. Sta eerder op, maak gebruik van een lunchpauze of ontspan voordat u naar bed gaat door te stretchen. Plannen voorkomt dat lichaamsbeweging lager op uw takenlijst komt te staan.

Het moeilijkste deel van het beginnen met een nieuwe trainingsroutine is gewoon om te beginnen. Maar door het langzaam aan te doen, uw vooruitgang bij te houden en steun te zoeken, blijft u volhouden. Binnen een paar weken zal regelmatig sporten aanvoelen als een gewoonte. Binnenkort bent u klaar om meer uitdagingen aan te gaan en nog meer voordelen te plukken. Welke tips hebt u voor beginners die net beginnen met sporten? Deel uw beste advies in de reacties om anderen te motiveren!

Veelgestelde vragen over lichaamsbeweging

Als u actiever wilt worden, hebt u waarschijnlijk heel wat vragen over waar u moet beginnen en hoe u gemotiveerd kunt blijven. Hier vindt u antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over in vorm komen:

Hoeveel beweging heb ik echt elke week nodig?

De meeste richtlijnen raden minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten zware lichaamsbeweging per week aan. Streef naar minstens 30 minuten activiteit op de meeste dagen van de week voor een goede gezondheid. Wissel verschillende soorten lichaamsbeweging af voor meer variatie.

Wat is het beste moment van de dag om te sporten?

Het beste moment is wanneer u de meeste energie hebt en het past in uw schema. Sommige mensen geven de voorkeur aan de ochtend, terwijl anderen 's avonds meer energie hebben. Probeer verschillende tijden uit om te zien wat werkt voor het circadiane ritme van uw lichaam. Consistentie is het belangrijkst.

Hoe zwaar moeten mijn trainingen zijn?

Uzelf uitdagen is goed, maar overdrijf het niet als beginner. Bouw uw uithoudingsvermogen en kracht geleidelijk op. Probeer op een gematigde intensiteit te trainen waarbij u nog steeds een gesprek kunt voeren. Als u niet kunt praten, doet u te veel uw best.

Wat moet ik voor en na een training eten?

Eet 30-60 minuten voor de training een lichte, koolhydraatrijke snack. Goede opties zijn onder andere havermout, volkoren toast, fruit of yoghurt. Tank binnen 30 minuten na de training bij met eiwit plus koolhydraten om het spierherstel te bevorderen. Denk aan yoghurt, chocolademelk of toast met pindakaas.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om regelmatig te bewegen?

Kies activiteiten die u leuk vindt, train indien mogelijk samen met anderen, mix uw routine, stel doelen, gebruik apps om uw vooruitgang bij te houden en beloon consequent. Herinner uzelf regelmatig aan de mentale en fysieke voordelen om gemotiveerd te blijven tijdens een moeilijke periode.

Beginnen met lichaamsbeweging vergt vastberadenheid en geduld met uzelf, maar de voordelen voor uw lichaam en geest maken het zo de moeite waard. Wapen uzelf met de juiste kennis zodat u het deze keer volhoudt. Welke andere vragen hebt u over actiever worden? Stel ze hieronder!

Laatste gedachten over meer lichaamsbeweging

Meer lichaamsbeweging aan uw dagelijks leven toevoegen is een van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen. De top 5 van soorten lichaamsbeweging - wandelen, hardlopen, fietsen, krachttraining en yoga - biedt enorme voordelen voor uw cardiovasculaire conditie, spier- en botsterkte, mentaliteit en nog veel meer.

Beginnen is het moeilijkste deel, vooral als u een zittende levensstijl hebt. Maar door het rustig aan te doen, realistische doelen te stellen, uw vooruitgang bij te houden en partners te vinden die u kunnen helpen om uw hele leven lang gewoonten op het gebied van lichaamsbeweging aan te leren. Actiever worden wordt snel een tweede natuur als u zich concentreert op plezier en consistentie.

Actief worden brengt veel vragen met zich mee als u voor het eerst aan lichaamsbeweging doet. Hier vindt u antwoorden op enkele andere veelgestelde vragen:

Hoe kan ik meer activiteit aan mijn dagelijkse routine toevoegen?

Zoek naar manieren om meer beweging in uw normale dagelijkse activiteiten op te nemen: neem de trap in plaats van de lift, loop tijdens de lunch of tijdens telefoongesprekken, doe huishoudelijk werk energiek, parkeer verder van ingangen, sta wanneer u kunt, friemel, loop wanneer u nadenkt. Het telt allemaal op.

Hoe kan ik sporten als ik een blessure of handicap heb?

Praat met uw arts over veilige activiteiten of pas uw oefeningen aan uw beperkingen aan. Wateraerobics, stoelyoga, wandelen en krachtoefeningen die zittend of liggend worden gedaan, zijn geweldige opties met weinig impact. Richt u op het bewegen van elk lichaamsdeel dat u comfortabel kunt doen.

Welke lichaamsbeweging kan ik doen als ik overgewicht heb?

Wandelen is een goed begin, samen met activiteiten die weinig impact hebben, zoals zwemmen, fietsen, elliptische machines, krachttraining op een stoel en rekoefeningen. Vermijd belastende oefeningen totdat u gewrichtsweerstand hebt opgebouwd. Richt u eerst op het verbeteren van uw conditie en mobiliteit voordat u zich zorgen gaat maken over gewichtsverlies.

Wat moet ik dragen tijdens het sporten?

Draag ademende, vochtafvoerende stoffen die met uw lichaam meebewegen. De juiste sportschoenen zijn essentieel - laat u aanmeten in een speciaalzaak. Compressietops en -leggings bieden ondersteuning voor uw spieren. Draag laagjes die u kunt verwijderen als het warmer wordt. Maak u geen zorgen over het uiterlijk - geef voorrang aan comfort.

Welke huishoudelijke apparatuur is het kopen waard?

Door te investeren in een yogamat, een goed paar schoenen, oefenbanden, een schuimroller en verzwaarde ballen kunt u veel effectieve thuistrainingen doen. Loopbanden of stationaire fietsen zijn duurder, maar geweldig voor cardio. Koop om te beginnen slechts 1-2 veelzijdige items totdat u een routine aanhoudt. Voeg dan apparatuur toe.

Hoe train ik buiten bij slecht weer?

Omarm de elementen! Koeler weer maakt buiten sporten comfortabeler. Loop of jog met de juiste sportkleding in laagjes voor warmte. Denk aan waterdichte schoenen, opvallende kleding en tractiemiddelen voor sneeuw en ijs. Zorg voor een goede hygiëne om ziektes te voorkomen als u gaat hardlopen in de regen, hitte of vochtigheid.

Hoe blijf ik veilig als ik alleen train?

Blijf in goed verlichte, bewoonde gebieden als u 's nachts buiten sport. Vertel iemand uw route en wanneer ze u terug kunnen verwachten. Neem uw telefoon en ID mee. Maak uzelf zichtbaar met reflecterende kleding. Overweeg een persoonlijk veiligheidsalarm aan uw sleutelhanger. Blijf alert met een koptelefoon op laag volume. Vertrouw op uw instinct als een situatie onveilig aanvoelt.

Samenvatting

Regelmatige lichaamsbeweging biedt enorme voordelen voor de gezondheid, van het verbeteren van de cardiovasculaire conditie tot het opbouwen van spieren en botten. Deskundigen raden volwassenen aan om minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten zware lichaamsbeweging per week te krijgen. Wandelen, hardlopen, fietsen, krachttraining en yoga zijn vijf van de beste vormen van lichaamsbeweging. Wandelen is eenvoudig, overal toegankelijk en verbetert het uithoudingsvermogen. Hardlopen verbrandt meer calorieën, zorgt voor sterkere botten en verbetert de stemming door endorfine. Fietsen versterkt het onderlichaam zonder de gewrichten te belasten. Krachttraining houdt de spiermassa en botdichtheid op peil. Yoga verbetert de flexibiliteit, de spierkracht en het mentale welzijn. Beginnen met lichaamsbeweging kan een uitdaging zijn, vooral als u inactief bent geweest. Het is belangrijk om eerst uw arts te raadplegen als u gezondheidsproblemen hebt. Begin langzaam en stel realistische doelen zoals 5-10 minuten per dag en bouw dit dan op. Gebruik apps om uw vooruitgang bij te houden en zoek partners om u te motiveren. Plan trainingsafspraken in uw agenda om er een prioriteit van te maken. De juiste sportschoenen en -kleding zijn belangrijk bij het sporten. Eet een koolhydraatrijke snack vóór de training en vul deze na de training met eiwitten. Als u vastberaden bent, zal lichaamsbeweging al snel een levenslange gezonde gewoonte worden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/