Is elke dag 20K stappen goed voor u?

Gepubliceerd:

20.000 stappen per dag lopen, wat gelijk staat aan ongeveer 10 mijl, klinkt als een verheven doel. Maar is het ook echt goed voor u?

Laten we de mogelijke voordelen en nadelen van het streven naar 20.000 dagelijkse stappen eens nader bekijken.

Wat zegt het onderzoek over 20.000 stappen per dag?

Wat zegt het onderzoek over 20.000 stappen per dag?

De meeste grote gezondheidsorganisaties zoals de American Heart Association (AHA) bevelen doorgaans 10.000 stappen per dag aan voor een goede gezondheid. Het populaire 10.000-getal is afkomstig van een Japans wandelprogramma uit de jaren 1960.

Sommige onderzoeken suggereren echter dat 20.000 stappen per dag extra voordelen biedt:

 • Uit één onderzoek bleek dat vrouwen die dagelijks meer dan 19.000 stappen zetten een lagere BMI en een lager lichaamsvetpercentage hadden dan vrouwen die 10.000 of minder stappen zetten.
 • In een ander onderzoek hadden mannen die dagelijks gemiddeld meer dan 15.000 stappen zetten significant lagere bloeddruk- en cholesterolwaarden vergeleken met mannen die minder dan 5.000 stappen zetten.
 • Onderzoek toont aan dat wanneer u eenmaal de 10-12.000 stappen per dag overschrijdt, u steeds meer calorieën blijft verbranden. Als u van 10.000 naar 20.000 stappen gaat, verbrandt u ongeveer 400 extra calorieën.

Dus hoewel 10.000 stappen per dag goed is, lijken 20.000 stappen de voordelen nog beter te maken. Maar er is een voorbehoud...

Kunnen er nadelen zitten aan 20.000 stappen per dag?

Voor de meeste mensen betekent 20.000 stappen meer dan twee uur per dag lopen. Hoewel dit goed is voor de gezondheid, kan dit leiden tot:

Overtraining

Te veel dagelijkse activiteit zonder rustdagen kan het risico op blessures verhogen of overtraining veroorzaken. Dit is vooral het geval als u het loopvolume snel opvoert in plaats van het geleidelijk te verhogen.

Zorg ervoor dat u lichtere hersteldagen inlast, waarop u minder loopt. Optimaal herstel voorkomt overbelastingsproblemen.

Burnout

Elke dag meer dan twee uur doelgericht wandelen vergt een grote toewijding. Tenzij u echt zoveel plezier beleeft aan wandelen, kunt u uiteindelijk een burn-out krijgen.

Om 20.000 stappen vol te houden, concentreert u zich op plezier, niet op druk. Loop in een ontspannen tempo in omgevingen die u rustgevend en energiegevend vindt.

Meer calorieën eten

De extra 400 verbrande calorieën van 10.000 tot 20.000 stappen moeten ergens vandaan komen. Honger en voedselinname nemen natuurlijk toe om het aanzienlijk grotere calorieverbruik te compenseren.

Als u niet oplet, kunt u de verbranding van calorieën tenietdoen door meer te eten. Houd uw hongersignalen en calorie-inname in de gaten om te voorkomen dat u meer binnenkrijgt dan u verbrandt.

Afnemende opbrengsten

Onderzoek toont aan dat de gezondheids- en fitnesswinst begint af te nemen rond de 10-15.000 stappen. Hoewel 20.000 nog steeds gunstig is, krijgt u meer waar voor uw geld tot 10-15.000 stappen in plaats van daarboven.

Als uw primaire doel gewichtsverlies is, is het beperken van de calorie-inname meestal belangrijker dan de extra calorieverbranding door extra stappen van meer dan 15.000 stappen.

Wie doet het beter met 20.000 stappen per dag?

Hoewel 20.000 stappen per dag risico's met zich meebrengt, hebben bepaalde individuen meer baat bij dit hogere doel:

Sedentaire mensen

Voor zeer sedentaire mensen biedt een sprong naar 20.000 stappen enorme voordelen. Het biedt structuur om het dagelijkse activiteitenniveau aanzienlijk te verhogen.

Denk aan het blessurerisico. Voer het lopen geleidelijk op als u vanaf een zeer laag beginniveau begint. Bouw eerst een basis met 10.000 stappen voordat u veilig verder gaat.

Actieve pendelaars

Sommige mensen verzamelen gemakkelijk extra stappen door actief woon-werkverkeer. Stedelingen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zetten vaak al 20.000 stappen door dagelijks te lopen.

In dit scenario houdt 20.000 stappen gewoon het natuurlijke activiteitsniveau in stand in plaats van actief te proberen het te verhogen. Het voelt moeiteloos versus geforceerd.

Atleten in training

Atleten die trainen voor bepaalde sporten zoals hardlopen, basketbal, voetbal, tennis, hockey, fietsen, enz. kunnen gemakkelijker 20.000 stappen zetten tijdens gestructureerde trainingsroutines.

De extra stappen fungeren als actief herstel met een lage intensiteit, terwijl de trainingen een trainingsstimulans met een hoge intensiteit bieden.

Zorg ervoor dat extra stappen de rust en regeneratie niet in de weg staan. Neem af en toe dagen met minder stappen om overtraining te voorkomen.

De zeer actieve

Sommige hypergemotiveerde mensen houden ervan om actief te zijn en kiezen voor een levensstijl waarbij ze veel stappen zetten.

Personal trainers, postbezorgers en kelners leggen bijvoorbeeld vaak dagelijks een serieus gebied af en vinden 20.000 stappen realistisch.

Het belangrijkste is dat de hoge activiteit overeenkomt met uw waarden en energie geeft in plaats van saaiheid. Blijf luisteren naar de signalen van uw lichaam.

Tips om 20.000 dagelijkse stappen te bereiken

Hier volgen enkele praktische tips om de 20.000 stappen te halen zonder te overdrijven:

 • Bouw langzaam op: Begin bij uw huidige basis en verhoog de dagelijkse stappen geleidelijk met 500 tot 1000 per week. Zo kan uw lichaam zich aanpassen zonder overmatige vermoeidheid of pijn.
 • Verdeel het: Verdeel 20.000 stappen over korte wandelingen verspreid over de dag in plaats van alles in één keer te doen. Neem regelmatig korte activiteitspauzes.
 • Zorg voor afwisseling: Wandelen, wandelen, fietsen, zwemmen, sporten, krachttraining. Gevarieerde activiteiten verminderen de repetitieve stress van alleen maar wandelen.
 • Maak het leuk: Wandel met vrienden, familie of huisdieren. Luister naar muziek, luisterboeken of podcasts. Verken nieuwe routes. Alle kleine beetjes helpen.
 • Rust strategisch: Neem minstens 1-2 dagen per week vrij van doelgericht wandelen om de spieren de tijd te geven om te herstellen en sterker te worden.
 • Tank en hydrateer goed: Eet een uitgebalanceerd dieet en blijf gehydrateerd om hogere activiteitsniveaus goed te voeden. Zorg voor een goede timing van maaltijden en tussendoortjes, zodat u energie hebt voor wandelingen.
 • Gebruik apparaten verstandig: Activiteitentrackers kunnen motiverend werken, maar raak niet geobsedeerd door het aantal stappen. Richt u meer op hoe u zich voelt dan op wat apparaten zeggen.
 • Stem u op uzelf af: Blijf alert op de signalen van uw lichaam. Wijzig plannen als u oververmoeid bent. Elke dag 20.000 stappen is niet voor iedereen realistisch of nodig.

De conclusie over 20.000 stappen per dag

Hoewel onderzoek potentiële voordelen laat zien, is 20.000 stappen per dag een hoge lat die voor de meeste mensen op de lange termijn niet essentieel of realistisch is. Ongeveer 10.000 dagelijkse stappen voldoet aan de algemene gezondheidsbehoeften voor de gemiddelde persoon.

Als u 20.000 stappen nastreeft, verhoog dan geleidelijk, neem rustdagen, zorg voor voldoende brandstof, geef prioriteit aan plezier boven bijhouden en blijf luisteren naar de feedback van uw lichaam. Vermijd een burn-out, overbelasting of ongezonde obsessie.

Uiteindelijk verschilt het magische fitnessgetal per persoon. Vind het goede punt waar u zich energiek en gezond voelt, of dat nu 5.000, 10.000, 15.000 of idealiter niet meer dan 20.000 stappen per dag zijn.

Is elke dag 20K stappen lopen goed voor u?

Ja, 20.000 stappen per dag lopen kan heel gunstig zijn voor uw gezondheid. Het wordt beschouwd als een vorm van matige tot zware lichamelijke activiteit en kan u helpen om aan de aanbevolen richtlijnen voor dagelijkse lichaamsbeweging te voldoen.

Wat zijn de voordelen van 20.000 stappen lopen?

20.000 stappen per dag lopen kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, gewichtsverlies bevorderen, het energieniveau verhogen, spieren en botten versterken, het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk verlagen, het mentale welzijn verbeteren en de algehele conditie verbeteren.

Hoeveel calorieën kan ik verbranden door 20K stappen te lopen?

Het aantal calorieën dat u verbrandt tijdens het 20.000 stappen lopen, hangt af van verschillende factoren zoals lichaamsgewicht, intensiteit en terrein. Gemiddeld kunt u ongeveer 1000-1200 calorieën verbranden door 20.000 stappen te lopen.

Hoe lang duurt het om 20.000 stappen te lopen?

De tijd die nodig is om 20.000 stappen te lopen, kan variëren afhankelijk van uw loopsnelheid en paslengte. Gemiddeld duurt het ongeveer 2,5 tot 4 uur om 20.000 stappen te lopen.

Wat zijn enkele tips om 20.000 stappen per dag te lopen?

Om 20.000 stappen per dag te lopen, kunt u proberen wandelen in uw dagelijkse routine op te nemen door gedurende de dag kortere wandelingen te maken, een stappenteller of fitnesstracker te gebruiken om uw stappen bij te houden, comfortabele wandelschoenen te dragen, lange periodes van zitten te onderbreken met een snelle wandeling, en uw dagelijkse aantal stappen na verloop van tijd geleidelijk op te voeren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen?

Wandelen heeft tal van voordelen voor de gezondheid, waaronder een betere cardiovasculaire conditie, meer bot- en spierkracht, gewichtsbeheersing, een betere geestelijke gezondheid, een lager risico op chronische ziekten, een verbeterde immuunfunctie en een beter algeheel welzijn.

Naar hoeveel stappen moet ik elke dag streven?

Het wordt aanbevolen om te streven naar minstens 10.000 stappen per dag voor algemene gezondheidsvoordelen. Als u echter op zoek bent naar meer significante verbeteringen voor uw gezondheid, kan het helpen om uw aantal stappen geleidelijk te verhogen tot 20.000 stappen per dag.

Wat gebeurt er als u twee weken lang 20.000 stappen per dag loopt?

Twee weken lang 20.000 stappen per dag lopen kan leiden tot merkbare verbeteringen in uw conditie, gewichtsbeheersing, cardiovasculaire gezondheid, spierspanning, uithoudingsvermogen en algeheel welzijn. Consistentie is de sleutel om deze voordelen te bereiken.

Hoe kan ik mijn paslengte tijdens het lopen vergroten?

Om uw paslengte tijdens het lopen te vergroten, kunt u zich richten op het behouden van een goede houding, het activeren van uw kernspieren, het zwaaien met uw armen, het nemen van langere stappen en het lopen in een iets sneller tempo. Regelmatig wandelen en het oefenen van deze technieken kan u helpen om uw paslengte op natuurlijke wijze te vergroten.

Hoe kan ik actiever worden naast 20.000 stappen per dag lopen?

20.000 stappen per dag lopen is een uitstekende manier om actief te blijven, maar u kunt ook proberen andere fysieke activiteiten in uw routine op te nemen. U kunt hierbij denken aan krachttraining, fietsen, zwemmen, yoga, dansen of deelnemen aan sport- of fitnesslessen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/