Welke oefening gebruikt de meeste spieren?

Gepubliceerd:

Als u op zoek bent naar een training voor het hele lichaam en meerdere spiergroepen tegelijk wilt gebruiken, vraagt u zich misschien af: welke oefening gebruikt de meeste spieren? Met zoveel verschillende workout-opties en modaliteiten die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar u moet beginnen. Het goede nieuws is dat er bepaalde oefeningen zijn die meer spieren tegelijk aanspreken dan andere. Als u weet welke oefeningen de meeste spieren aanspreken, kunt u uw tijd in de sportschool maximaliseren en een fitness voor het hele lichaam bereiken.

exerciese

In deze post zullen we de oefeningen uitsplitsen die de meeste spieren gebruiken, zodat u ze in uw trainingsschema kunt opnemen. We bespreken ook de voordelen van oefeningen voor het hele lichaam en geven trainingstips om meerdere spiergroepen efficiënt aan te pakken. Aan het eind weet u welke oefening de meeste spieren gebruikt, zodat u deze aan uw fitnessroutine kunt toevoegen en functionele kracht kunt opbouwen. Laten we beginnen!

Waarom lichaamsoefeningen effectief zijn

Voordat u in de topoefeningen duikt, helpt het om te begrijpen waarom bewegingen die meerdere spieren trainen gunstig zijn:

 • Maximaliseer calorieverbranding: Oefeningen waarbij meer spiervezels worden aangesproken, verhogen uw stofwisseling en verbranden meer calorieën per sessie. U verbrandt sneller vet met training van het hele lichaam.
 • Spieruithoudingsvermogen opbouwen: Door meerdere grote spiergroepen tegelijk te gebruiken, vergroot u het uithoudingsvermogen van uw spieren, zodat u langer harder kunt trainen.
 • Verbeter functionele fitheid: Lichaamsoefeningen zoals squats en lunges verbeteren het evenwicht, de mobiliteit en de coördinatie - vaardigheden die in het dagelijks leven van pas komen.
 • Bespaar tijd: U kunt calorieën verbranden, spieren modelleren en uw conditie verbeteren door meerdere spiergroepen tegelijk te trainen in plaats van elke spiergroep afzonderlijk.
 • Geef uw routine meer pit: Bewegen met meerdere gewrichten voegt variatie en uitdaging toe aan uw workouts zodat u plateaus vermijdt.

Nu u de voordelen van training van het hele lichaam kent, laten we eens kijken naar de beste oefeningen die de meeste spieren activeren.

De oefening die de meeste spieren gebruikt

Als u de oefening wilt die in één beweging de meeste spieren aanspreekt, zoek dan niet verder dan de squat. Bij deze functionele oefening voor het onderlichaam wordt bijna elke grote spiergroep tegelijk aangesproken. Wanneer squats correct worden uitgevoerd, zijn ze ongeëvenaard voor een strakker lichaam.

Spieren die werken tijdens squats

Dit zijn de belangrijkste spieren die geactiveerd worden wanneer u squats doet:

 • Quadriceps: Squats richten zich voornamelijk op de quadricepsspieren aan de voorkant van de dijen. Ze trainen de rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis en vastus intermedius.
 • Bilspieren: Uw bilspieren worden ook geactiveerd wanneer u in een squat zakt. De max. en med. bilspieren stabiliseren uw heupen.
 • Hamstrings: De hamstrings aan de achterkant van de dijen worden aangespannen om uw heupen te strekken terwijl u elke rep opstaat.
 • Adductoren: De binnenste dijspieren, adductoren genaamd, trekken samen om de benen tijdens de beweging te stabiliseren.
 • Kuiten: De gastrocnemius en soleus kuitspieren plantarflexeren de enkels terwijl u door uw voeten duwt.
 • Core: Bij squats moet de romp worden aangespannen om de wervelkolom neutraal te houden. De rectus abdominis, obliques en transversus abdominis worden geactiveerd.
 • Rug: Paraspinale spieren zoals de erector spinae trekken samen om de houding te handhaven, net als de lats, rhomboids en rear delts.

Als u alle belangrijke spieren bij elkaar optelt, is het duidelijk dat squats de prijs winnen voor het meeste gebruik van spieren. Met slechts één squatherhaling worden uw benen, bilspieren, core en rug tegelijkertijd aangesproken, voor ongelooflijke voordelen voor het hele lichaam.

Hoe de spieractivatie tijdens squats maximaliseren

Niet alle squats zijn gelijk als het gaat om spierbetrokkenheid. Volg deze vormtips om de meeste spieren aan te spreken:

 • Ga laag. Squat totdat uw dijen minstens evenwijdig aan de vloer zijn om de been- en bilspieren over een groot bewegingsbereik te trainen.
 • Houd uw gewicht op uw hielen. Dit legt de nadruk op de spieren van de achterste keten, zoals bilspieren, hamstrings en rug.
 • Start de beweging door eerst uw heupen te strekken en dan uw knieën te buigen. Denk "scharnier naar achteren, dan naar beneden".
 • Knijp uw bilspieren samen en betrek uw core bij de top van de beweging. Ontspan niet op de top.
 • Gebruik een schouderbrede houding met de tenen naar voren of iets naar buiten gericht. Bredere houdingen leggen de nadruk op de binnenkant van de dijen.

Als u de juiste vorm aanneemt, voelt u de quadriceps, hamstrings en bilspieren bij elke oefening branden! Laten we nu eens kijken naar andere fantastische full-body oefeningen.

Meer oefeningen die meerdere spieren gebruiken

Hoewel squats winnen omdat ze de meeste spieren gebruiken, activeren verschillende andere bewegingen ook alle grote spiergroepen tegelijkertijd. Hier zijn nog meer uitstekende oefeningen voor het hele lichaam die u kunt proberen:

Lunges

Net als squats trainen lunges de quads, bilspieren, hamstrings en kuiten in één vloeiende beweging. Ze dagen ook uw core en balans uit. Richt u op diepe kniebuigingen, een rechte romp en een juiste techniek. Probeer voorwaartse, achterwaartse, lopende en zijwaartse lunges om uw spieren vanuit meerdere hoeken te raken.

Opdrukken

Als push-ups correct worden uitgevoerd, worden uw borst-, schouder-, triceps-, buik- en rugspieren aangesproken. Plaats uw handen op schouderbreedte uit elkaar, zet uw ruggengraat schrap en concentreer u op gecontroleerd zakken en optillen om een rechte lijn van uw hielen naar uw hoofd te vormen. Plaats voor extra moeilijkheid uw voeten op een stabiliteitsbal.

Optrekken

Pull-ups en chin-ups activeren allebei de lats, biceps, schouders, core, onderarmen en grip. Pak de stang vast met de handen op schouderbreedte uit elkaar en gebruik een bovenhandse greep voor pull-ups of onderhandse voor chin-ups. Trek uw borst naar de stang door uw schouderbladen samen te knijpen en uw ellebogen naar beneden te trekken.

Deadliften met halters

Deadlifts trainen de achterste keten, waaronder de erector spinae, bilspieren, hamstrings, kuiten, schouders, vallen en onderarmgreep. Met een neutrale ruggengraat scharniert u met de heupen om in een squat te zakken terwijl u halters vasthoudt. Duw door de hielen om op te staan en knijp de bilspieren samen op de top.

Kettlebell zwaaien

Deze explosieve beweging activeert de bilspieren, hamstrings, quads, core, schouders, rug en armen. Scharnier met zachte knieën bij de heupen om een kettlebell tussen uw benen te zwaaien. Stuw uw heupen naar voren en zwaai het gewicht naar borsthoogte terwijl u uw bilspieren samenknijpt. Controleer de afdaling.

Burpees

Volledige burpees zijn een van de meest uitdagende bewegingen voor het hele lichaam. Ze trainen de benen, bilspieren, borst, triceps, schouders, rug en core in één vloeiende beweging. Val in een squat, trap de voeten terug naar plank, voer een push up uit, spring de voeten in en sta op om al uw grote spiergroepen te activeren.

Strijdtouwen

Het zwaaien met slagtouwen stimuleert de schouders, rug, borst, armen, core, bilspieren, quads en kuiten. Met een atletische houding genereert u momentum vanuit uw heupen en schouders terwijl u de touwen snel op en neer zwiept gedurende 30-60 seconden. Dit is een intense finisher voor het hele lichaam!

Zoals u kunt zien, bestaan er naast squats verschillende functionele oefeningen om al uw belangrijke spieren tegelijk aan te pakken. Wissel deze bewegingen voor het hele lichaam af om overbelastingsblessures te voorkomen en tegelijkertijd zoveel mogelijk calorieën te verbranden.

Trainingstips voor training van het hele lichaam

Nu u weet welke oefeningen de meeste spieren trainen, laten we eens kijken naar enkele tips om een effectieve training voor het hele lichaam te structureren:

 • Combineer bewegingen voor het onder- en bovenlichaam - zorg ervoor dat u zowel duw- als trekbewegingen voor het bovenlichaam gebruikt, samen met squats, lunges en deadlifts voor het onderlichaam.
 • Gebruik oefeningen met meerdere gewrichten en oefeningen met één gewricht - samengestelde bewegingen zoals squats en isolatieoefeningen zoals bicep curls richten zich op spieren vanuit meerdere hoeken.
 • Doe ook aan kerntraining - vergeet het directe buikspierwerk niet, zoals planken en crunches om een sterkere kern op te bouwen.
 • Gebruik vrije gewichten - gebruik halters, kettlebells, barbells en uw eigen lichaamsgewicht voor extra uitdaging.
 • Zorg voor de juiste vorm - door oefeningen correct uit te voeren, traint u de beoogde spiergroepen. Offer uw vorm niet op voor meer gewicht.
 • Varieer uw routine - wissel oefeningen regelmatig af zodat uw spieren zich niet aanpassen. Geef uw lichaam schokken om een blijvende toename te stimuleren.
 • Zorg voor herstel - voorkom dat u dezelfde spiergroepen 2 dagen achter elkaar traint. Plan rustdagen in voor herstel en groei.

Als u deze op bewijs gebaseerde tips opvolgt, haalt u het meeste uit training van het hele lichaam en de oefeningen waarbij de meeste spieren worden gebruikt. Laten we eens op een rijtje zetten wat we geleerd hebben.

Belangrijkste opmerkingen: De oefening die de meeste spieren gebruikt is de squat

 • Bij oefeningen voor het hele lichaam, zoals squats, worden meer spiergroepen per beweging gebruikt dan bij geïsoleerde oefeningen. Ze stimuleren de calorieverbranding, het uithoudingsvermogen en de functionele fitheid.
 • Squats betrekken de quads, bilspieren, hamstrings, kuiten, kernspieren en rugspieren voor ongelooflijke voordelen voor het hele lichaam. Wanneer ze correct worden uitgevoerd, zijn squats de beste oefening voor spierrekrutering voor het hele lichaam.
 • Handhaaf de juiste squatvorm door laag te gaan, uw gewicht naar achteren te houden, eerst te scharnieren en uw bilspieren samen te knijpen op de top. Dit maximaliseert de spieractivatie.
 • Andere effectieve bewegingen voor het hele lichaam zijn lunges, push-ups, pull-ups, deadlifts, kettlebell swings, burpees en battle ropes. Mix deze oefeningen voor een goed afgeronde routine.
 • Neem oefeningen voor het boven- en onderlichaam, bewegingen met meerdere gewrichten en isolatiebewegingen, kerntraining, vrije gewichten en gevarieerde routines op in uw programma. Zorg voor rustdagen om fitheid van het hele lichaam te ondersteunen.

Dus dat is het - de squat is de oefening waarbij de meeste spieren worden gebruikt. Neem veel squats samen met andere functionele bewegingen op in uw training om kracht voor het hele lichaam, spierontwikkeling en vetverbranding te bereiken. Welke oefeningen voor het hele lichaam voegt u toe aan uw volgende training? Laat het me weten in de reacties!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/