Waarom lichaamsbeweging zo goed is voor uw gezondheid

Gepubliceerd:

Lichaamsbeweging. We weten allemaal dat we meer zouden moeten doen, maar de motivatie vinden kan moeilijk zijn. Vooral als u werk, gezin en andere verantwoordelijkheden moet combineren.

Maar de waarheid is dat tijd maken voor lichaamsbeweging enorme voordelen biedt voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. Van het verminderen van uw risico op chronische ziekten tot het aanscherpen van uw denkvermogen, lichaamsbeweging kan uw gezondheid op zoveel positieve manieren veranderen.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom lichaamsbeweging zo goed voor u is, en hoe actief zijn uw algehele welzijn aanzienlijk kan verbeteren.

Lichaamsbeweging houdt belangrijke ziekten op afstand

Lichaamsbeweging houdt belangrijke ziekten op afstand

Lichaamsbeweging helpt veel chronische ziekten voorkomen en beheersen. Regelmatige lichaamsbeweging is voor veel aandoeningen zelfs net zo effectief als medicatie.

Welke soorten ziekten kan lichaamsbeweging helpen voorkomen? De lijst is uitgebreid.

Lichaamsbeweging verlaagt uw risico op:

 • Hartziekte
 • Beroerte
 • Diabetes type 2
 • Obesitas
 • Bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, darm- en longkanker

Hoe levert lichaamsbeweging deze voordelen op?

Lichaamsbeweging helpt om de bloeddruk, het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht onder controle te houden. Het verhoogt ook uw "goede" HDL-cholesterol. Deze factoren verlagen allemaal uw risico op chronische ziekten.

Lichaamsbeweging helpt ook de bloedsomloop te verbeteren en stimuleert het vermogen van uw hart om bloed efficiënter door uw lichaam te pompen. Een sterker cardiovasculair systeem zorgt ervoor dat uw hart in rust langzamer klopt.

Bovendien stimuleert actief zijn de afgifte van bepaalde hormonen in uw lichaam die ontstekingsremmende effecten hebben. Chronische ontsteking is gekoppeld aan de meeste ziekten, dus dit kan uw lichaam tegen veel aandoeningen beschermen.

Simpel gezegd is lichaamsbeweging een van de beste preventieve medicijnen die er zijn. Slechts 150 minuten matige activiteit per week kan uw risico op chronische ziekten aanzienlijk verlagen.

Lichaamsbeweging verhoogt uw energieniveau

Hebt u zich wel eens helemaal uitgeput gevoeld aan het einde van een lange werkdag? Misschien kunt u zich op sommige avonden nauwelijks van de bank af slepen. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan zeker een laag energieniveau veroorzaken.

Hier is waarom: wanneer u inactief bent, circuleren er minder bloed en zuurstof in uw weefsels. Hierdoor krijgen uw spieren geen zuurstof en raken uw algehele energievoorraden uitgeput.

Lichaamsbeweging is de beste remedie om uw energie een boost te geven. Lichaamsbeweging levert zuurstof en voedingsstoffen aan uw weefsels en helpt uw cardiovasculaire systeem efficiënter te werken.

Regelmatig actief zijn versterkt ook uw hartspier, zodat deze bij elke slag meer bloed kan rondpompen. Dit verbetert de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer door uw hele lichaam, wat een stimulerend effect heeft.

De meeste mensen zeggen aanzienlijk meer energie te hebben als ze regelmatig bewegen, al is het maar 30 minuten per dag. Lichaamsbeweging kan een remedie tegen vermoeidheid zijn en u een alerter gevoel geven.

Dus als u zich voortdurend moe en futloos voelt, kom dan in beweging. Lichaamsbeweging is een natuurlijke en gezonde energiebooster.

Lichaamsbeweging kan uw stemming verbeteren en angst verminderen

Hebt u een onmiddellijke oppepper of stressverlichter nodig? Ga wandelen, zwemmen, fietsen of naar een fitnessvideo. Actief zijn kan uw stemming een onmiddellijke boost geven.

Waarom heeft lichaamsbeweging dit effect? Lichaamsbeweging stimuleert de afgifte van endorfine, chemische stoffen in uw hersenen die uw stemming verbeteren. Endorfine werkt ook als een natuurlijke pijnstiller.

Daarnaast verlaagt lichaamsbeweging het niveau van het stresshormoon cortisol. Op gezonde niveaus is cortisol niet per se slecht. Maar chronische stress kan ervoor zorgen dat cortisol verhoogd blijft, wat uw gezondheid op verschillende manieren kan schaden.

Lichaamsbeweging is een bewezen behandeling voor angst. Studies tonen aan dat lichaamsbeweging net zo effectief kan zijn als medicatie om de symptomen te verminderen.

Hier zijn enkele manieren waarop regelmatige lichaamsbeweging angst kan verlichten:

 • Het dient als afleiding van zorgelijke gedachten.
 • Het vergroot uw zelfvertrouwen naarmate uw conditie verbetert.
 • Het vermindert de spierspanning die vaak gepaard gaat met angst.
 • Het verbetert de slaap en het gevoel van eigenwaarde.

Dus als u zich down voelt of zich te veel zorgen maakt, kom dan in beweging. Een snelle workout kan een onmiddellijke mentale oppepper geven.

Lichaamsbeweging houdt uw hersenen scherp

Wilt u uw denkvermogen en geheugen verbeteren? Maak van lichaamsbeweging een gewoonte. Lichaamsbeweging heeft een diepgaand, gunstig effect op uw hersenfunctie.

Hier zijn enkele manieren waarop regelmatige lichaamsbeweging uw mentale scherpte verbetert:

 • Het verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen worden aangevoerd. Dit stimuleert de groei van nieuwe hersencellen.
 • Het stimuleert het vrijkomen van chemische groeifactoren die de groei van hersencellen bevorderen.
 • Het verhoogt het niveau van chemische stoffen in de hersenen die betrokken zijn bij leren en geheugen.
 • Het verkleint het risico op leeftijdgerelateerd verlies van hersenweefsel.

Studies tonen aan dat aerobe lichaamsbeweging de focus, planning, redenering en het geheugen aanzienlijk kan verbeteren - en zelfs leeftijdsgerelateerde achteruitgang in cognitieve functie kan omkeren.

Lichaamsbeweging verbetert de verbindingen tussen hersencellen, synapsen genaamd. Sterkere synapsen zorgen voor snellere en efficiëntere zenuwsignalering.

Lichaamsbeweging activeert ook genen die betrokken zijn bij de productie van dopamine, serotonine en andere neurotransmitters die de stemming en het denkproces reguleren.

Dus als u uw mentale vaardigheden een boost wilt geven, maak dan tijd vrij voor lichaamsbeweging. Zelfs korte, intensieve trainingen kunnen uw denkvermogen aanscherpen.

Lichaamsbeweging helpt u beter te slapen

Hebt u regelmatig moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven? U bent niet de enige. Ongeveer 50-70 miljoen Amerikaanse volwassenen lijden aan slaapstoornissen.

Gebrek aan beweging is één factor die de kwaliteit van de slaap kan verstoren. Sedentaire gewoonten leiden op verschillende manieren tot een slechte slaap:

 • Ze produceren hogere niveaus van het stresshormoon cortisol, dat de slaap verstoort.
 • Ze veroorzaken inflexibiliteit, spierspanning en een beperkte ademhaling, en verstoren ook de slaap.
 • Ze leiden tot een lagere lichaamstemperatuur, wat slaperigheid bevordert.

Omgekeerd helpt regelmatige lichaamsbeweging uw slaappatroon te normaliseren. Zo werkt het:

 • Het verhoogt de lichaamstemperatuur lichtjes, wat enkele uren later slaperigheid veroorzaakt.
 • Het vermindert angst en verlaagt het cortisolniveau dat de slaap verstoort.
 • Het bevordert een diepe, herstellende REM-slaap.
 • Het verbetert de ademhalingspatronen, waardoor u beter slaapt.

Streef naar 20-30 minuten matige activiteit per dag voor optimale slaapvoordelen. Maar zelfs een korte training is beter dan geen training.

Lichaamsbeweging is een gezond medicijn tegen slapeloosheid!

Lichaamsbeweging ondersteunt uw immuunsysteem

Is het u wel eens opgevallen dat u minder vaak verkouden wordt als u regelmatig beweegt? Dat komt omdat lichaamsbeweging uw immuunsysteem een boost geeft.

Inactief zijn is gekoppeld aan een verhoogd risico op infecties. Gebrek aan lichaamsbeweging kan de immuunfunctie op verschillende manieren aantasten:

 • Het resulteert in minder natural killer cellen die virussen vernietigen.
 • Het vermindert antilichamen en lymfocyten (witte bloedcellen).
 • Het veroorzaakt ontstekingen, die de immuniteit kunnen onderdrukken.

Omgekeerd ondersteunt regelmatige matige lichaamsbeweging de gezondheid van het immuunsysteem. Hier zijn enkele van de voordelen:

 • Het verhoogt de bloedsomloop, waardoor immuuncellen zich beter door uw lichaam kunnen verplaatsen.
 • Het vermindert chronische ontstekingen.
 • Het spoelt bacteriën uit de luchtwegen en longen.
 • Het veroorzaakt positieve veranderingen in antilichamen en witte bloedcellen.

Een sterker immuunsysteem betekent dat u minder verkoudheden, virussen en andere beestjes krijgt. Dus als u seizoensziekten wilt voorkomen, blijf dan bewegen.

Overdrijf het alleen niet. Zeer lange of intensieve oefeningen kunnen de immuniteit tijdelijk onderdrukken. Matiging is de sleutel.

Lichaamsbeweging helpt u uw gewicht te beheersen

Wilt u wat kilo's kwijt? Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van uw afslankstrategie. Lichaamsbeweging is een krachtige manier om extra calorieën te verbranden en overtollig lichaamsvet te verwijderen.

Om af te vallen, moet u meer calorieën verbranden dan u verbruikt. Regelmatige lichaamsbeweging maakt het gemakkelijker om een calorietekort te behouden.

Hier zijn enkele manieren waarop lichaamsbeweging helpt om het gewicht onder controle te houden:

 • U verbrandt er calorieën mee, wat na verloop van tijd tot gewichtsverlies leidt. Dertig minuten stevig wandelen verbrandt 200-300 calorieën.
 • Het vermindert de signalen van eetlust in de hersenen, waardoor overeten wordt tegengegaan.
 • Het bouwt metabolisme-opwekkende spiermassa op. Spieren verbranden meer calorieën dan vet.
 • Het verlaagt het lichaamsvet door de vetafbraak te stimuleren.
 • Het vermindert chronische ontstekingen die verband houden met obesitas.

Voor de beste resultaten combineert u lichaamsbeweging met gezond eten. Concentreer u op hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen en beperk suiker en geraffineerde koolhydraten.

Naast gewichtsverlies biedt lichaamsbeweging nog veel meer voordelen die met obesitas te maken hebben. Lichaamsbeweging verlaagt de bloeddruk, insulineresistentie, triglyceriden en andere risicofactoren voor hartaandoeningen die door overgewicht worden verergerd.

Lichaamsbeweging versterkt uw botten en spieren

Het is inmiddels duidelijk dat lichaamsbeweging voordelen biedt voor de gezondheid van het hele lichaam. Het is ook een van de meest effectieve manieren om uw bewegingsapparaat te versterken.

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het opbouwen en behouden van sterke spieren en botten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Het stimuleert de groei van nieuw botweefsel, waardoor de botten sterker worden.
 • Het vergroot de spiermassa en behoudt kracht naarmate u ouder wordt.
 • Het vermindert leeftijdsgerelateerd spierverlies, sarcopenie genaamd.
 • Het voorkomt osteoporose door de botdichtheid te verbeteren.
 • Het verbetert het evenwicht, de mobiliteit en de beweeglijkheid, waardoor het risico op blessures afneemt.

Om de gezondheid van uw botten te verbeteren, zijn gewichtdragende oefeningen en weerstandsoefeningen het meest effectief. Probeer activiteiten zoals wandelen, joggen, tennis of krachttraining.

Streef dagelijks naar minstens 30 minuten matige activiteit. Of verdeel het in een paar sessies van 10 minuten als dat gemakkelijker in uw dag past.

Als bonus maken sterkere spieren en botten alledaagse activiteiten zoals opstaan uit een stoel of boodschappen tillen veel gemakkelijker.

De afhaalmaaltijden

Regelmatige lichaamsbeweging biedt verbazingwekkende voordelen voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het vermindert uw risico op chronische ziekten, geeft uw energie en humeur een boost, scherpt uw denkvermogen aan, helpt u beter te slapen, ondersteunt uw immuniteit, helpt bij gewichtsbeheersing en versterkt botten en spieren.

Streef naar 150 minuten per week matige activiteit zoals stevig wandelen. Of 75 minuten per week aan krachtige lichaamsbeweging zoals joggen.

Zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging zijn goed als u voornamelijk zittend werk doet. Werk geleidelijk omhoog en richt u op activiteiten die u leuk vindt.

De gezondheidsverbeteringen zijn het meer dan waard om van lichaamsbeweging een levenslange gewoonte te maken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/