ostpartum slapeloosheid

Gepubliceerd:

Slapeloosheid na de bevalling is een veelvoorkomend probleem dat vaak onopgemerkt blijft bij veel nieuwe moeders tijdens de postnatale periode. Hormonale verschuivingen, postnatale depressie of zelfs psychose kunnen allemaal bijdragen aan de slaapverstoring die veel nieuwe moeders ervaren na de bevalling. Inzicht in deze factoren en hun invloed op uw welzijn is cruciaal bij het vinden van effectieve oplossingen.

Inhoud:

 1. Oorzaken van slapeloosheid na de bevalling
  1. Hormonale veranderingen die de slaapkwaliteit beïnvloeden
  2. De rol van postnatale depressie bij slapeloosheid
  3. Psychose die bijdraagt aan een verstoord slaappatroon
 2. Slapeloosheid na de bevalling op korte termijn vs. lange termijn
  1. Impact op het dagelijks leven en het algehele welzijn
  2. Gedragsmatige gevolgen van langdurige perinatale slaapstoornissen
 3. Postpartum schildklierontsteking identificeren als oorzaak van slaapstoornissen
  1. Symptomen van postpartumschildklierontsteking:
  2. Gezonde gewoonten voor een betere slaap:
 4. Natuurlijke remedies voor slapeloosheid na de bevalling
  1. Controleer uw slaaphygiëne
  2. Zweet breken
  3. Ontspan voor het slapengaan
 5. Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor de behandeling van postpartum slapeloosheid
  1. CGT-componenten voor postpartum slapeloosheid
 6. Medisch advies voor slapeloosheid: Als schaapjes tellen niet genoeg is
  1. Slaapmedicijnen op recept
  2. Supplementen zonder recept
 7. Verantwoordelijkheden voor babyverzorging delen met een partner
  1. Tips voor het effectief delen van zorgtaken voor baby's:
 8. Alcohol vermijden voor een betere slaapkwaliteit
  1. Het verband tussen alcohol en slecht slapen
  2. Alternatieven voor alcohol om te ontspannen en te slapen
 9. Complicaties van het Restless Leg Syndrome tijdens de zwangerschap & postpartum periode
  1. Het verband begrijpen tussen rusteloze benen en slapeloosheid na de bevalling
  2. Symptomen van het Restless Leg Syndrome beheren voor een betere slaapkwaliteit
 10. Veelgestelde vragen over slapeloosheid na de bevalling
  1. Slapeloosheid na de bevalling: Wat u moet weten
 11. Conclusie

In deze blogpost onderzoeken we de verschillen tussen kortdurende en langdurige slapeloosheid na de bevalling, identificeren we mogelijke onderliggende aandoeningen zoals schildklierontsteking die eraan kunnen bijdragen, bieden we natuurlijke remedies om de symptomen in eerste instantie zonder medicatie te beheersen, bespreken we wanneer medisch advies moet worden ingewonnen voor aanhoudende symptomen en onderzoeken we cognitieve gedragstherapie (CGT) als behandelingsoptie. We bieden ook natuurlijke remedies om de symptomen in eerste instantie zonder medicatie te behandelen, zoals een gezonde slaaphygiëne en rustgevende activiteiten voor het slapengaan.

Bovendien bekijken we CGT als een haalbare therapie voor slapeloosheid na de bevalling en beoordelen we wanneer het belangrijk is om medische hulp te zoeken voor aanhoudende symptomen. Tot slot gaan we in op het delen van de zorg voor de baby met de partner, het vermijden van alcoholgebruik om de slaapkwaliteit te verbeteren en het begrijpen van de complicaties van het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap en de periode na de bevalling.

ostpartum-insomnia

Oorzaken van slapeloosheid na de bevalling

Een nieuwe moeder zijn is zwaar, en slapeloosheid na de bevalling maakt het alleen maar zwaarder. Postnatale depressie, hormonale schommelingen en psychose kunnen allemaal een rol spelen bij het veroorzaken van postnatale slapeloosheid.

Hormonale veranderingen die de slaapkwaliteit beïnvloeden

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn de hormonen op hol geslagen. Het progesteronniveau kan na de bevalling drastisch dalen, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen of te blijven slapen. Bron

De rol van postnatale depressie bij slapeloosheid

PPD kan zich bij nieuwe moeders uiten als verdriet, angst, geïrriteerdheid en uitputting - allemaal symptomen die het slaappatroon kunnen verstoren en daardoor hun algehele welzijn kunnen beïnvloeden. Deze symptomen dragen vaak bij aan verstoorde slaappatronen die de effecten van PPD op het algehele welzijn verergeren. Bron

Psychose die bijdraagt aan een verstoord slaappatroon

In zeldzame gevallen kan een postnatale psychose leiden tot extreme verstoringen van de slaapgewoonten. Deze ernstige psychische aandoening wordt gekenmerkt door hallucinaties of wanen en vereist onmiddellijke medische hulp vanwege de mogelijke risico's voor zowel moeder als baby. Bron

 • Belangrijkste opmerkingen:
 • Zwangerschap en postnatale periodes kunnen schommelingen in de hormoonspiegels met zich meebrengen, wat kan leiden tot een verstoorde slaap.
 • Postnatale depressie draagt vaak bij aan verstoorde slaappatronen, wat het algehele welzijn verder beïnvloedt.
 • In zeldzame gevallen kan een postnatale psychose leiden tot extreme verstoringen van de slaapgewoonten en is onmiddellijke medische hulp vereist.

Om deze oorzaken van slapeloosheid na de bevalling aan te pakken, moeten nieuwe moeders prioriteit geven aan hun geestelijke gezondheid en indien nodig professionele hulp zoeken. Door de factoren te begrijpen die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit na de bevalling, kunnen vrouwen stappen ondernemen om hun rust en algehele welzijn tijdens deze moeilijke periode te verbeteren.

Slapeloosheid na de bevalling op korte termijn vs. lange termijn

Een nieuwe moeder zijn kan overweldigend zijn, en slapeloosheid na de bevalling kan de stress verergeren. Kortdurende postnatale slapeloosheid kan vluchtig zijn, maar langdurige slapeloosheid kan ernstige gevolgen hebben voor uw leven en gezondheid. Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van de gevolgen van slapeloosheid na de bevalling voor uw leven en welzijn.

Impact op het dagelijks leven en het algehele welzijn

Sluimerverlamming kan leiden tot uitputting, humeurigheid en concentratieproblemen. Het slaaptekort van de moeder kan een nadelige invloed hebben op zowel haar eigen levenskwaliteit als haar vermogen om de baby goed te verzorgen. Naast lichamelijke uitputting is slecht slapen in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van depressie of angststoornissen.

Gedragsmatige gevolgen van langdurige perinatale slaapstoornissen

 • Stemmingswisselingen: Moeders met slaaptekort hebben meer kans op stemmingswisselingen die de relatie met hun partner en andere gezinsleden onder druk kunnen zetten.
 • Ineffectieve copingmechanismen: Sommige vrouwen kunnen hun toevlucht nemen tot ongezonde gewoonten zoals overeten of drugsmisbruik als een manier om om te gaan met chronische vermoeidheid veroorzaakt door aanhoudende postnatale slapeloosheid.
 • Verwaarlozing van zelfzorg: Moeders die worstelen met langdurige slaapproblemen verwaarlozen vaak hun eigen behoeften aan goede voeding, beweging en sociale interactie, waardoor hun symptomen nog erger worden.

Als u last hebt van kortdurende of langdurige slapeloosheid na de bevalling, zoek dan hulp bij een professional in de gezondheidszorg die gespecialiseerd is in gezondheidsproblemen van vrouwen. Zij kunnen u helpen om de oorzaak van uw slaapproblemen te achterhalen en u de juiste behandelingsopties aanbevelen om uw levenskwaliteit te verbeteren.

Onthoud dat de ervaring van elke moeder met postnatale slapeloosheid uniek is, dus wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Blijf openstaan voor verschillende behandelingen en wees niet bang om vragen te stellen of steun te zoeken bij vrienden, familieleden of online gemeenschappen zoals Postpartum Support International.

Postpartum schildklierontsteking identificeren als oorzaak van slaapstoornissen

Postpartum thyroiditis is een mooie manier om te zeggen dat uw schildklier ontstoken is na de bevalling. Ongeveer 5-10% van de pas bevallen moeders heeft er last van en het kan slaapstoornissen zoals postnatale slapeloosheid veroorzaken. Als u slaapproblemen hebt en denkt dat Postpartum Schildklierontsteking de oorzaak kan zijn, raadpleeg dan een specialist in vrouwelijke gezondheid.

Symptomen van postpartumschildklierontsteking:

 • Zich altijd moe voelen
 • Moeite hebben met slapen of slapeloosheid
 • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of depressie
 • Gewichtstoename of moeite met afvallen na de zwangerschap
 • Droge huid en haaruitval

Het is essentieel om met uw zorgverlener te praten voor een nauwkeurige diagnose en mogelijke behandelingsopties als u deze symptomen en slaapstoornissen hebt.

De behandeling van postpartum thyreoïditis bestaat meestal uit het nauwlettend volgen van de aandoening tijdens de twee fasen: hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) gevolgd door hypothyreoïdie (onderactieve schildklier). In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen effectief te beheersen. De meeste vrouwen herstellen echter op natuurlijke wijze binnen 12-18 maanden zonder complicaties op de lange termijn.

Gezonde gewoonten voor een betere slaap:

 1. Eet een voedzaam schema met fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen - zoals voedingsmiddelen die jodium bevatten, zoals vis of zuivel.
 2. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om uw stemming en algehele welzijn te verbeteren.
 3. Oefen stressverminderende technieken zoals meditatie of yoga om ontspanning te bevorderen voordat u naar bed gaat.

Onderzoek toont aan dat vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling van postpartum thyroïditis cruciaal zijn om complicaties op lange termijn te voorkomen. Door deze aandoening als mogelijke oorzaak van slaapstoornissen te identificeren, kunnen pas bevallen moeders de nodige stappen ondernemen voor een betere rust en een betere algemene gezondheid tijdens de uitdagende periode na de bevalling.

Natuurlijke remedies voor slapeloosheid na de bevalling

Als nieuwe moeder kan slapeloosheid na de bevalling een echte strijd zijn. Maar voordat u naar medicijnen grijpt, kunt u deze natuurlijke remedies proberen om uw symptomen onder controle te houden:

Controleer uw slaaphygiëne

Het instellen van een regelmatige routine voor het slapengaan, het creëren van een comfortabele slaapomgeving en het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne of elektronica voor het slapengaan kunnen helpen om een rustige slaap te bevorderen. Raadpleeg voor meer advies over het verbeteren van slaappatronen het advies van de Sleep Foundation over goede slaapgewoonten.

Zweet breken

Bij regelmatige lichaamsbeweging komen endorfines vrij die stressniveaus verlagen en ook een betere nachtrust bevorderen. Probeer op de meeste dagen minimaal 30 minuten aan gematigde lichaamsbeweging te doen. Maar raadpleeg uw arts voordat u na de bevalling met een nieuw fitnessprogramma begint.

Ontspan voor het slapengaan

Het opnemen van kalmerende activiteiten in uw avondroutine kan ontspanning bevorderen en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen zodra u op het kussen ligt. Probeer het eens:

 • Meditatie: Het beoefenen van mindfulness meditatie helpt bij het kalmeren van op hol geslagen gedachten die vaak bijdragen aan slapeloosheid.
 • Warme baden nemen: Een warm bad nemen voordat u naar bed gaat, ontspant de spieren en biedt rustgevend comfort.
 • Professionele rugmassages of acupunctuurtherapiesessies: Deze behandelingen bieden extra ontspanning door zich te richten op spanningspunten in het hele lichaam.
 • Kamillethee drinken: Kamillethee, bekend om zijn kalmerende effecten, kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het verminderen van angst en het bevorderen van een rustgevende slaap.

Hoewel deze natuurlijke middelen nuttig kunnen zijn om de symptomen van slapeloosheid na de bevalling onder controle te houden, is het belangrijk om te onthouden dat elk individu anders is. Als u merkt dat uw slaapkwaliteit slecht blijft ondanks het uitproberen van verschillende strategieën, aarzel dan niet om professionele begeleiding te zoeken bij een zorgverlener of therapeut die gespecialiseerd is in perinatale geestelijke gezondheid.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor de behandeling van postpartum slapeloosheid

Hé nieuwe mama's, worstelen jullie met slapeloosheid na de bevalling? Voor pas bevallen mama's die kampen met slapeloosheid na de bevalling, kan CGT een nuttige oplossing zijn om te overwegen. CGT is een vorm van psychotherapie die helpt bij het opsporen en veranderen van schadelijke gedachten die u ervan weerhouden om rustig te slapen. Door deze gedachten te vervangen door gezondere gedachten, kunt u slaapproblemen in verband met de perinatale periode overwinnen.

CGT-componenten voor postpartum slapeloosheid

 • Slaapbeperking: Beperking van de tijd die in bed wordt doorgebracht, kan de slaapefficiëntie verhogen en ervoor zorgen dat u 's nachts minder wakker bent.
 • Prikkelbeheersing: Door een vaste bedtijdroutine in te stellen en een ontspannen slaapomgeving te creëren, kunt u uw lichaam trainen om uw slaapkamer te associëren met een rustige slaap.
 • Cognitieve herstructurering: Het identificeren en uitdagen van irrationele overtuigingen over slaap kan helpen om de angst rond bedtijd te verlichten.
 • Voorlichting over slaaphygiëne: Het aanleren van gezonde gewoonten zoals het vermijden van cafeïne vlak voor het slapengaan of het instellen van regelmatige lichaamsbeweging kan de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Samenwerken met een gediplomeerd therapeut die gespecialiseerd is in CGT is de beste manier om deze aanpak in uw leven te integreren. Veel therapeuten bieden online sessies aan die speciaal zijn afgestemd op nieuwe moeders die te maken hebben met slapeloosheid na de bevalling. U kunt ook zelfhulpbronnen onderzoeken zoals boeken of apps die ontworpen zijn rond cognitieve gedragstechnieken om de slaapkwaliteit te verbeteren. Een populaire app heet "CBT-I Coach", ontwikkeld door experts op het gebied van slaapgeneeskunde.

Onthoud dat CGT geen snelle oplossing is voor slapeloosheid na de bevalling. Het vereist tijd, geduld en consequent oefenen om blijvende resultaten te zien. Studies hebben echter aangetoond dat mensen die aan CGT doen vaak aanzienlijke verbeteringen in hun slaapkwaliteit en algeheel welzijn ervaren in vergelijking met mensen die alleen op medicatie of andere behandelingen vertrouwen.

Als u worstelt met slapeloosheid na de bevalling, probeer dan eens cognitieve gedragstherapie. Het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot betere rust en een verbeterde geestelijke gezondheid tijdens deze uitdagende periode van het moederschap.

Medisch advies voor slapeloosheid: Als schaapjes tellen niet genoeg is

Dus u hebt alle gebruikelijke trucjes geprobeerd om wat slaap te krijgen, maar niets lijkt te werken. Geef de hoop nog niet op. Als veranderingen in uw levensstijl niet helpen, is het misschien tijd om een arts te raadplegen voor voorgeschreven slaapmedicatie. Veranderingen in uw levensstijl kunnen maar zoveel doen, en u verdient een goede nachtrust.

Slaapmedicijnen op recept

Als u ten einde raad bent, kan uw arts u slaapmiddelen op recept aanbevelen. Medische professionals kunnen het gebruik van slaapmiddelen op recept aanraden, maar alleen als kortdurende remedie terwijl de onderliggende problemen achter uw slapeloosheid worden aangepakt. Enkele veel voorkomende opties zijn:

 • Zolpidem (Ambien)
 • Eszopiclone (Lunesta)
 • Ramelteon (Rozerem)
 • Doxepine (Silenor)

Voordat u medicijnen gaat gebruiken, vooral als u borstvoeding geeft, moet u met uw arts overleggen over de mogelijke risico's en voordelen. Uw arts kan u helpen bij het opstellen van een regime dat het beste past bij uw individuele behoeften en situatie.

Supplementen zonder recept

Voor degenen die voor een meer natuurlijke aanpak kiezen, zijn er talloze vrij verkrijgbare supplementen die een betere slaapkwaliteit beloven. Melatonine is een populaire optie die effectief is gebleken bij het reguleren van de slaap-waakcycli. Raadpleeg altijd een arts voordat u een kruidenremedie of supplement gebruikt dat bedoeld is om de slaap te verbeteren.

Een andere optie die u kunt overwegen is CBD-olie, die populair is geworden vanwege de potentiële slaapbevorderende eigenschappen. Sommige onderzoeken suggereren dat CBD-olie gunstig kan zijn voor het verbeteren van de slaap, maar er is verder onderzoek nodig om de effectiviteit te bevestigen. Raadpleeg uw arts voordat u nieuwe supplementen of behandelingen gaat proberen.

Laat slapeloosheid u 's nachts niet wakker houden. Vraag medisch advies en onderzoek uw mogelijkheden voor een betere nachtrust.

Verantwoordelijkheden voor babyverzorging delen met een partner

Om het welzijn na de bevalling te maximaliseren, kunt u overwegen om uw partner te vragen u te helpen met de verzorging van uw baby. Probeer de zorgtaken met uw partner te delen. Onderzoek toont aan dat pas bevallen moeders die steun van hun partner krijgen, vaak minder last hebben van postnatale depressies, die nauw verband kunnen houden met slaapstoornissen zoals postnatale slapeloosheid.

Door de nachtvoedingen, het verschonen van de luiers en de sussende taken tussen beide ouders te verdelen, kunt u een omgeving creëren waarin iedereen de kans krijgt om wat broodnodige rust te nemen. Door samen de uitdagingen van het ouderschap van een pasgeborene aan te gaan, kunt u de spanning en vermoeidheid die daarmee gepaard gaan verminderen.

Tips voor het effectief delen van zorgtaken voor baby's:

 • Maak een schema: Plan uw nachten van tevoren, zodat elke ouder weet wanneer hij of zij verantwoordelijk is voor babygerelateerde taken. Dit voorkomt verwarring of miscommunicatie over wie wat moet doen tijdens die late nachten wakker worden.
 • Zorg voor open communicatie: Praat openlijk over hoe u zich lichamelijk en emotioneel voelt terwijl u zich samen aanpast aan het ouderschap. Als u uw behoeften en zorgen bespreekt, zullen beide partners begrijpen hoe ze elkaar in deze periode het beste kunnen steunen.
 • Geef prioriteit aan zelfzorg: Zorg ervoor dat beide partijen dagelijks tijd vrijmaken - al is het maar kort - om iets leuks te doen, zoals een ochtendwandeling of ontspanningstechnieken zoals meditatie. Dit kan helpen om beter in slaap te komen en te blijven, en kan ook uw relatie versterken tijdens deze overgangstijd in uw leven.

Als het delen van de zorg voor de baby niet mogelijk is vanwege werkroosters of andere factoren, overweeg dan om de hulp in te roepen van familieleden of vrienden die af en toe kunnen invallen om beide ouders een pauze te geven. Als alternatief kan het inhuren van professionele ondersteuning zoals postnatale doula's of nachtverpleegsters een optie zijn die de moeite waard is om te onderzoeken als het binnen uw budget valt.

Het is essentieel om prioriteit te geven aan zelfzorg en de zorg voor uw baby te delen om uw geestelijke gezondheid op peil te houden, postnatale stemmingsstoornissen te voorkomen en perinatale slapeloosheid en 's nachts wakker worden tegen te gaan. Door prioriteit te geven aan zelfzorg en de zorgtaken voor de baby met uw partner te delen, kunt u postnatale stemmingsstoornissen en slaapproblemen zoals perinatale slapeloosheid en 's nachts wakker worden voorkomen.

Alcohol vermijden voor een betere slaapkwaliteit

Het drinken van alcohol vermindert de slaapkwaliteit, dus het vermijden ervan kan mensen helpen die met slapeloosheid of andere slaapstoornissen worstelen. Hoewel een drankje uitnodigend kan lijken na een vermoeiende dag zorgen voor uw baby, is het essentieel om te weten hoe alcohol uw vermogen om rustig te slapen nadelig kan beïnvloeden.

Het verband tussen alcohol en slecht slapen

Alcohol verstoort de slaap, waardoor de nachtrust van slechte kwaliteit is. Alcohol verstoort het natuurlijke verloop van de REM-slaapcycli (Rapid Eye Movement) en zorgt ervoor dat u 's nachts vaker wakker wordt. Een verstoorde REM-slaap kan leiden tot meer vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag.

 • Toegenomen snurken: Alcohol ontspant de keelspieren, wat snurken of zelfs obstructieve slaapapneu veroorzaakt.
 • Nachtelijk zweten: Alcohol verhoogt de lichaamstemperatuur, wat leidt tot ongemakkelijk nachtzweten.
 • Frequente toiletbezoeken: Alcohol drinken werkt vochtafdrijvend, waardoor u 's nachts vaker moet plassen.

Alternatieven voor alcohol om te ontspannen en te slapen

Als u wilt ontspannen voor het slapengaan zonder alcohol te gebruiken, probeer dan deze natuurlijke slaapmiddelen:

 1. Drink warme kamillethee, die kalmerende eigenschappen heeft die ontspanning bevorderen.
 2. Creëer een rustgevende routine voor het slapengaan door te lezen, te mediteren of rustige rekoefeningen te doen.
 3. Gebruik essentiële oliën zoals lavendel of bergamot via aromatherapieverspreiders of voeg een paar druppels toe aan uw badwater.

Het vermijden van alcoholgebruik na de bevalling is essentieel voor een betere slaapkwaliteit. Door de negatieve effecten van alcohol op de slaap te begrijpen en alternatieve ontspanningsmethoden te onderzoeken, kunnen nieuwe moeders hun slapeloosheidssymptomen beter beheersen en genieten van rustigere nachten met hun pasgeboren baby.

Complicaties van het Restless Leg Syndrome tijdens de zwangerschap & postpartum periode

Het Restless Leg Syndrome (RLS) zou de boosdoener kunnen zijn. RLS is een neurologische aandoening die een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen veroorzaakt, die vaak gepaard gaat met een ongemakkelijk gevoel. Voor nieuwe moeders kan het moeilijk zijn om de rust te krijgen die ze nodig hebben, omdat dit probleem de kwaliteit van hun slaap nadelig kan beïnvloeden.

Het verband begrijpen tussen rusteloze benen en slapeloosheid na de bevalling

Zwangerschap kan RLS uitlokken of verergeren door hormonale veranderingen, ijzertekort of verhoogde druk op de zenuwen door gewichtstoename [bron]. De prevalentie van RLS tijdens de zwangerschap varieert van 10% tot 34%, waarbij de symptomen meestal verergeren in het derde trimester [bron]. Als nieuwe moeders na de zwangerschap herstellen terwijl ze voor hun pasgeboren baby's zorgen, kan een verstoorde slaap als gevolg van RLS leiden tot aanhoudende slapeloosheid.

Symptomen van het Restless Leg Syndrome beheren voor een betere slaapkwaliteit

Als u vermoedt dat uw slapeloosheid na de bevalling met RLS te maken kan hebben, probeer dan deze strategieën:

 • Zorg voor een goed ijzergehalte: IJzertekort is een veel voorkomende oorzaak van RLS tijdens de zwangerschap en daarna. Raadpleeg indien nodig uw arts over de juiste supplementatie.
 • Cafeïne vermijden: Cafeïneconsumptie is in verband gebracht met het verergeren van RLS-symptomen; daarom kunt u cafeïne het beste vermijden voor het slapen gaan [bron].
 • Oefen ontspanningstechnieken: Doe kalmerende activiteiten zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of rustig stretchen voor u naar bed gaat om de RLS-symptomen te verlichten en beter te slapen.
 • Houd een consequent slaapschema aan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt om de interne klok van uw lichaam te reguleren, wat de RLS-symptomen tijdens de nachtelijke uren kan verminderen [bron].

Door de RLS-symptomen effectief te beheersen, kunnen nieuwe moeders hun algehele slaapkwaliteit verbeteren tijdens deze uitdagende periode van het moederschap. Laat RLS u 's nachts niet wakker houden.

Veelgestelde vragen over slapeloosheid na de bevalling

Slapeloosheid na de bevalling: Wat u moet weten

Ja, slapeloosheid na de bevalling komt vaak voor door hormonale veranderingen, stress en het wennen aan een nieuwe baby, maar als het aanhoudt, raadpleeg dan een professional in de gezondheidszorg.

De duur varieert, maar een goede slaaphygiëne, ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en het delen van de zorgtaken voor de baby kunnen helpen om het onder controle te houden.

Slapeloosheid kan een symptoom zijn van een postnatale depressie, dus raadpleeg een arts als u last hebt van stemmingswisselingen of verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

Verbeter de slaap door 's ochtends een wandeling te maken, ontspanningstechnieken te gebruiken en een slaapbevorderende omgeving te creëren.

Voorkom een postnatale depressie door voldoende te slapen, gezond te eten en steun te zoeken bij uw dierbaren.

Perinatale depressie kan ook slaapstoornissen veroorzaken, dus het is belangrijk om hulp te zoeken als u moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven.

Het rusteloze-beensyndroom en 's nachts wakker worden door nachtelijke voedingen kunnen de slaap ook verstoren, dus probeer een consistente slaaproutine op te bouwen en slaap wanneer de baby slaapt.

Conclusie

Slapeloosheid na de bevalling is een veel voorkomend probleem voor pas bevallen moeders, en het kan uw dagelijks leven en welzijn ernstig verstoren.

Hormonale veranderingen, postnatale depressie en psychose kunnen deze slaapstoornis allemaal veroorzaken, maar er zijn natuurlijke remedies die kunnen helpen.

Probeer slaaphygiënepraktijken, bewegingsroutines en kalmerende activiteiten voor het slapengaan om de slaapkwaliteit te verbeteren.

CGT kan in bepaalde gevallen nuttig zijn om postnatale slapeloosheid aan te pakken.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de symptomen aanhouden of als er complicaties optreden bij het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/