Hoe kunt u goed slapen als u van thuis uit werkt?

Gepubliceerd:

Beseffen hoe belangrijk het is om goed uit te rusten wanneer u op afstand werkt, is essentieel voor het behoud van uw algemene welzijn en efficiëntie. De verandering naar werken op afstand heeft de dagelijkse routines van velen aanzienlijk beïnvloed, waardoor het vaak moeilijk is om onderscheid te maken tussen werken en thuis zijn. In deze blogpost gaan we dieper in op de impact die langere werktijden en geïmproviseerde thuiskantoren op uw slaapschema's kunnen hebben.

We zullen ook een aantal schadelijke gewoontes onderzoeken, zoals overmatig cafeïnegebruik en blootstelling aan blauw licht, die uw vermogen om 's nachts in slaap te vallen kunnen belemmeren. Bovendien bespreken we manieren om gezonde slaapgewoonten te behouden, zelfs als u op afstand werkt.

Het belang van een consistente routine voor een betere slaaphygiëne kan niet genoeg benadrukt worden. Wij geven praktische tips zoals het instellen van wekkers voor regelmatige wektijden en het maken van onderscheid tussen professionele taken en persoonlijke ontspanningstijd.

Daarnaast spelen blootstelling aan de buitenlucht en lichaamsbeweging een belangrijke rol bij het bereiken van een goede nachtrust wanneer u thuis werkt. Tot slot zullen we ingaan op aanpassingen in uw levensstijl die gezondere bedtijdrituelen in uw eigen ruimte kunnen bevorderen.

hoe-slaap-je-goed-wanneer-je-van-huis-uit-werkt

De invloed van werken op afstand op de slaap

Werken op afstand heeft onze slaappatronen verstoord, waardoor het moeilijker is geworden om een goede slaaphygiëne te handhaven. De overgang van kantoor naar thuiswerk en de langere werktijden hebben ons circadiane ritme in de war gebracht en de slaapkwaliteit negatief beïnvloed.

Lange werktijden en slechte slaapgewoonten

Lange werktijden zijn een veelvoorkomend kenmerk van werken op afstand dat kan leiden tot slechte slaapgewoonten. Zonder duidelijke grenzen tussen werk en privétijd is het gemakkelijk om tot laat in de nacht door te werken. Zonder voldoende REM-slaap kan de consolidatie van ons geheugen en onze stemmingsregulatie in gevaar komen door de lange werktijden die vaak het natuurlijke circadiane ritme verstoren.

Makeshift thuiskantoren en verhoogde stressniveaus

In geïmproviseerde thuiskantoren ontbreken ergonomische meubels die ontworpen zijn voor lange perioden aan een bureau of computerscherm, wat leidt tot lichamelijke ongemakken die stressniveaus kunnen verhogen. Als u uw werkruimte in uw woonkamer heeft, kan de grens tussen werk en privé vervagen, wat extra onrust veroorzaakt die zowel de productiviteit overdag als een rustige nachtrust beïnvloedt. Om dit probleem tegen te gaan, kunt u overwegen om een exclusieve hoek in te richten die alleen bestemd is voor professionele activiteiten, zodat er geen overlapping is met de ontspanningsruimtes in uw huis.

Een ander belangrijk punt van zorg is hoe langdurige blootstelling aan digitale schermen ons vermogen om 's nachts gemakkelijk in slaap te vallen aantast door de uitstoot van blauw licht, dat de melatonineproductie verstoort - een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de nachtelijke rustcycli. Bron hier.

Om deze problemen te bestrijden, is het belangrijk om gezondere routines in te stellen die bijdragen aan een beter algeheel welzijn, waaronder verbeterde rituelen voor het slapengaan, wat uiteindelijk leidt tot een betere geestelijke gezondheid, verhoogde energieniveaus en een betere taakconcentratie. Laten we in de volgende secties dieper ingaan op enkele effectieve strategieën om dergelijke veranderingen in uw levensstijl te bevorderen.

Schadelijke gewoontes die de slaapkwaliteit beïnvloeden

De overstap naar werken op afstand heeft zijn eigen problemen met zich meegebracht, waaronder het effect op de slaapkwaliteit. Veel mensen hebben gewoontes ontwikkeld die hun vermogen om 's nachts gemakkelijk in slaap te vallen in de weg staan.

Onderzoek naar de effecten van cafeïneconsumptie op REM-slaapfases

Cafeïne wordt vaak gebruikt als stimulerend middel om ons wakker en alert te houden tijdens onze werkdag. Overmatig gebruik gedurende de dag kan echter leiden tot verstoringen in onze REM (Rapid Eye Movement)-slaapfase, een essentieel onderdeel van onze rustcyclus waar dromen plaatsvinden en geheugenconsolidatie plaatsvindt.

 • Verhoogde waakzaamheid: Cafeïne blokkeert adenosinereceptoren in uw hersenen die aangeven wanneer u moe bent. Dit leidt tot een verhoogde waakzaamheid, maar kan er ook toe leiden dat u 's nachts moeilijk in slaap valt.
 • Slaapvertraging: Een hoge cafeïne-inname vlak voor het slapengaan verhoogt de slaaplatentie - de tijd die u nodig hebt om in slaap te vallen nadat u in bed bent gestapt.
 • Nachtelijk ontwaken: Zelfs als het u lukt om in slaap te vallen na het gebruik van cafeïne, is de kans groot dat u 's nachts wakker wordt of onderbroken wordt tijdens uw sluimerperiode.

Blootstelling aan blauw licht en de rol ervan bij het verstoren van de slaap

Daarnaast worden veel externe werknemers gedurende langere perioden blootgesteld aan blauw licht van digitale apparaten zoals laptops of smartphones. Onderzoeken tonen aan dat dit type licht de melatonineproductie beïnvloedt, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van ons circadiane ritme, en daardoor de natuurlijke slaappatronen verstoort. Het effect van blauw licht op het circadiane ritme

 • Onderdrukking van melatonine: Het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgezonden onderdrukt de afscheiding van melatonine meer dan elk ander type, wat niet alleen leidt tot een vertraagd begin, maar ook tot een slechte kwaliteit van rust als we uiteindelijk toch indutten.
 • Verstoring van het circadiane ritme: Deze verstoring kan na verloop van tijd aanzienlijke verschuivingen in onze biologische klokken veroorzaken, wat kan leiden tot onregelmatigheden zoals slapeloosheid of vermoeidheid overdag, wat de algehele productiviteit en prestaties beïnvloedt.

Om deze nadelige gevolgen voor uw nachtelijke ademhalingservaring te verzachten terwijl u WFH-regelingen handhaaft, kunt u overwegen om bepaalde aanpassingen in uw levensstijl door te voeren die gezondere rituelen voor het slapengaan bevorderen, wat leidt tot een beter geestelijk welzijn, een hoger energieniveau en betere taakconcentratie. In wezen wordt het van het grootste belang om een goede "slaaphygiëne" te ontwikkelen, zodat u verzekerd bent van blijvend professioneel en persoonlijk succes te midden van de veranderende werkdynamiek in het huidige tijdperk. Blijf luisteren naar het volgende deel om dieper in te gaan op hoe u dit doel effectief kunt bereiken.

Een consistente routine instellen voor een betere slaaphygiëne

Als u op afstand werkt, is het vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan om een gezond slaapschema aan te houden. De grenzen tussen thuis en werk kunnen gemakkelijk vervagen, wat leidt tot onregelmatige slaappatronen die nadelige gevolgen kunnen hebben voor ons dagelijks leven. Als u echter consistente routines instelt en specifieke strategieën toepast, is het mogelijk om gezonde slaapgewoonten te behouden, zelfs als u op afstand werkt.

Het belang van het instellen van wekkers voor regelmatige wektijden

Een eenvoudige maar effectieve strategie voor een goede nachtrust is om elke ochtend op hetzelfde tijdstip een wekker te zetten. Het aanhouden van een regelmatig wekschema kan helpen om de interne klok van het lichaam in stand te houden, die bepaalt wanneer we indutten en wakker worden elke dag. Onderzoek heeft aangetoond dat het aanhouden van regelmatige wektijden de kwaliteit van de rust bevordert en het gemakkelijker maakt om 's nachts in slaap te vallen.

Om deze praktijk effectiever te maken:

 • Vermijd om op snooze te drukken: Snoozen kan de interne klok van uw lichaam in de war brengen, waardoor u zich de hele dag suf voelt.
 • Overweeg het gebruik van een app: Er zijn talloze apps beschikbaar die speciaal ontworpen zijn om gezondere waakgewoonten aan te leren.
 • Blijf consequent tijdens het weekend: Het kan verleidelijk zijn om laat op te blijven of uit te slapen tijdens vrije dagen, maar dit kan uw vaste routine verstoren.

Een duidelijke lijn trekken tussen professionele taken en persoonlijke ontspanning

Het in evenwicht brengen van professionele taken en persoonlijke ontspanning is een ander belangrijk aspect van het handhaven van goede slaapgewoonten tijdens het thuiswerken. Wanneer ons huis in onze kantoorruimte overgaat, wordt het niet alleen fysiek maar ook mentaal een uitdaging, waardoor we vatbaar worden voor een burn-out, wat een negatieve invloed heeft op ons vermogen om goed uit te rusten.

Om dit scenario te vermijden:

 • Creëer een speciale werkruimte: Zet, indien mogelijk, een specifieke ruimte opzij waar u al uw werkgerelateerde activiteiten uitvoert, gescheiden van ruimtes die bedoeld zijn voor ontspanning, zoals de slaapkamer of de woonkamer.
 • Plan regelmatig pauzes in: Las gedurende de dag korte pauzes in, zodat u wat tijd hebt om weg te zijn van het scherm en u mentaal kunt verjongen.
 • Gebruik natuurlijke hulpmiddelen zoals CBD-olieproducten: Deze staan bekend om hun kalmerende eigenschappen en kunnen helpen bij het creëren van duidelijke grenzen tussen stressveroorzakende taken en ontspannende activiteiten, wat het algehele welzijn bevordert.

Tips voor een gezonde balans tussen werk en privé terwijl u op afstand werkt

 1. Creëer grenzen: Het aanwijzen van "werkzones" in uw huis helpt bij het creëren van een fysieke scheiding tussen werkverantwoordelijkheden en vrijetijdsactiviteiten, waardoor de productiviteit toeneemt en de kans op een burn-out afneemt.
 2. Geef prioriteit aan pauzes: Het nemen van regelmatige kleine pauzes tijdens hectische schema's voorkomt overwerken, waardoor stressniveaus beheersbaar blijven, en zorgt voor voldoende nachtelijke rustperiodes die essentieel zijn voor het opladen van de energiereserves die nodig zijn om de uitdagingen van de volgende dag effectief aan te gaan.

Voordelen van blootstelling aan de buitenlucht en lichaamsbeweging

Thuiswerken kan leiden tot een zittende levensstijl, wat slecht is voor uw lichamelijke gezondheid en slaapkwaliteit. Door tijd buiten door te brengen en lichaamsbeweging in uw dagelijkse activiteiten op te nemen, kunt u het kaliber van uw slaap drastisch verbeteren.

Daglicht voor een betere slaap

De interne klok van uw lichaam, of het circadiane ritme, wordt beïnvloed door lichtsignalen uit de omgeving. Als u het grootste deel van de dag binnen doorbrengt, wordt dit ritme verstoord, waardoor u 's nachts slecht slaapt. Om dit tegen te gaan, moet u elke dag overdag naar buiten gaan. Zelfs 15 minuten blootstelling aan de zon kan uw circadiane ritme helpen reguleren, waardoor zowel de alertheid overdag als de slaapkwaliteit 's nachts verbetert.

Dagelijkse lichaamsbeweging integreren

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om slaappatronen te verbeteren. Het vermindert stressniveaus, een bekende boosdoener achter slapeloosheid, en helpt bij het verdiepen van de REM-fase van de slaap, waarin herinneringen worden geconsolideerd en ontgifting van de hersenen plaatsvindt.

 • Ochtendgymnastiek: Begin uw dag met yoga of rekoefeningen om uzelf energie te geven en u voor te bereiden op een betere ontspanning 's avonds.
 • Activiteiten tijdens de lunchpauze: Maak korte wandelingen in buurtparken tijdens de lunchpauze om aan de zon te worden blootgesteld en gezondere slaappatronen te bevorderen.
 • Aërobe oefeningen na werktijd: Doe na het werk aan aerobe activiteiten zoals fietsen om ervoor te zorgen dat de verbruikte energie wordt aangevuld door een goede nachtrust.

De timing is belangrijk. Als u te dicht bij bedtijd aan lichaamsbeweging doet, kunt u zich door de stimulerende effecten eerder energiek dan ontspannen voelen. Plan uw training eerder op de avond, zodat u voldoende tijd hebt om af te koelen voordat u naar bed gaat.

Aanpassingen in uw levensstijl voor beter slapen tijdens thuiswerken

Thuiswerken kan uw slaapschema in de war sturen. Maar maakt u zich geen zorgen, een paar eenvoudige aanpassingen in uw levensstijl kunnen u helpen om beter te slapen en u uitgeruster te voelen. Hier zijn enkele tips:

Creëer een slaapbevorderende omgeving

Uw omgeving heeft een grote invloed op uw vermogen om in slaap te vallen en te blijven. Dit is wat u kunt doen:

 • Scheid uw werkruimte: Houd uw werkruimte gescheiden van uw slaapgedeelte om een duidelijke grens te houden tussen werk en ontspanning.
 • Vermijd blauw licht: Beperk de blootstelling aan apparaten die blauw licht uitzenden, zoals smartphones of laptops, voordat u naar bed gaat. De Sleep Foundation stelt voor om het gebruik van deze apparaten twee uur voor het slapengaan te stoppen voor een betere slaapkwaliteit.
 • Creëer een ontspannen sfeer: Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker, stil, koel en comfortabel is wanneer u klaar bent om naar bed te gaan. Gebruik indien nodig oordopjes of oogmaskers.

Naast het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor een goede slaaphygiëne, kan het opnemen van natuurlijke supplementen zoals CBD-olie in uw routine ook helpen om het algehele welzijn te verbeteren terwijl u op afstand werkt.

Voedings- en vochtgewoonten beïnvloeden de slaapkwaliteit

Het voedsel dat we eten heeft een grote invloed op de interne klok van ons lichaam (het circadiane ritme) en beïnvloedt onze slaap-waakcyclus rechtstreeks. Hier zijn enkele voedingsgewoonten die het overwegen waard zijn:

 • Matig cafeïne: Vermijd het gebruik van cafeïne laat op de dag; kies in plaats daarvan voor kalmerende kruidenthee zoals kamille of lavendel voor het slapengaan.
 • Eet regelmatig uitgebalanceerde maaltijden: Sla zware maaltijden vlak voor het slapengaan over, maar zorg voor regelmatige inname van uitgebalanceerde maaltijden gedurende de dag, zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en u niet midden in de nacht wakker wordt van de honger.
 • Zorg voor voldoende vocht: Slechte hydratatie leidt vaak tot verstoorde slaappatronen; vermijd echter overmatig vochtgebruik vlak voordat u met pensioen gaat, zodat u ononderbroken kunt slapen.

Vergeet niet dat deze voedingsgewoonten moeten worden aangevuld met consistente lichaamsbeweging en regelmatige blootstelling aan de buitenlucht, zodat het circadiane ritme beter wordt gereguleerd.

Met deze eenvoudige aanpassingen in uw levensstijl kunt u een optimale nachtelijke adempauze ervaren, waardoor de algehele productiviteit in WFH-scenario's toeneemt. Vergeet niet dat consistentie de sleutel is tot het instellen van effectieve routines die na verloop van tijd de gewenste resultaten opleveren.

Veelgestelde vragen over hoe u goed kunt slapen als u van thuis uit werkt

Hoe u beter kunt slapen als u thuiswerkt

Zorg voor een consistente slaaproutine, beperk het gebruik van cafeïne en neem lichaamsbeweging op in uw dag om de slaapkwaliteit te verbeteren. Bron

Hoe thuiswerken de slaap beïnvloedt

Langere werktijden, geïmproviseerde kantoren, meer beeldschermtijd en te weinig blootstelling aan de buitenlucht kunnen normale slaappatronen verstoren. Bron

De 10-3-2-1-0 regel voor beter slapen

Volg de 10-3-2-1-0 regel: 10 uur voor het slapengaan geen cafeïne, drie uur voor het slapengaan geen eten of alcohol, twee uur voor het slapengaan niet werken, één uur voor het slapengaan geen beeldschermen en 's ochtends geen sluimeralarmen. Bron

Waarom buitenshuis slapen een uitdaging is

Geluidsniveaus, temperatuurschommelingen en comfortverschillen ten opzichte van uw gebruikelijke omgeving kunnen het moeilijk maken om op onbekende plaatsen in slaap te vallen. Bron

Conclusie

Wilt u beter slapen terwijl u thuis werkt? Het kost moeite, maar het is te doen.

Werken op afstand kan uw slaap verstoren, maar het kan helpen om een consistente routine te creëren die werk en ontspanning van elkaar scheidt.

Beperk het gebruik van cafeïne, beperk de blootstelling aan blauw licht en zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging om uw slaaphygiëne te verbeteren.

Het creëren van een aangename omgeving voor bedtijdrituelen kan u ook helpen om beter te slapen.

Door deze strategieën te volgen, kunt u goed slapen terwijl u thuiswerkt en een gezond evenwicht bewaren tussen productiviteit en zelfzorg.

Bekijk onze wiki voor meer artikelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/