Snakkend naar adem wakker worden

Gepubliceerd:

Naar adem snakkend wakker worden kan een pijnlijke ervaring zijn, en het is cruciaal om de mogelijke onderliggende oorzaken van deze nachtelijke storing te begrijpen. In deze blogpost gaan we dieper in op verschillende factoren die kunnen bijdragen aan plotselinge ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap, variërend van obstructieve slaapapneu tot nachtelijke paniekaanvallen.

We zullen kijken naar de symptomen en tests die met deze aandoeningen te maken hebben, maar ook naar manieren om uw leven te veranderen en behandelingsalternatieven die kunnen helpen om dergelijke scènes te verminderen of te voorkomen. Verder zullen we onderzoeken hoe hartfalen en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) uw vermogen om 's nachts comfortabel te ademen kunnen beïnvloeden.

Naast deze veelvoorkomende oorzaken van naar adem snakkend wakker worden, zullen we ook minder bekende fenomenen zoals hypnische schokken en slaapverlamming onderzoeken, die de normale ademhalingspatronen tijdens de slaap kunnen verstoren. Tot slot benadrukken we hoe belangrijk het is om professionele hulp te zoeken voor een tijdige evaluatie door een arts en persoonlijke behandelingsaanbevelingen op basis van individuele behoeften.

wakker-worden-zuchten-om-adem

Obstructieve slaapapneu en naar adem happen

OSA kan leiden tot naar adem happen tijdens de slaap door obstructie van de luchtweg door weefsels in de mond, wat tot 50% verminderd kan worden met gewichtsverlies en CPAP-therapie.

Afvallen en CPAP-therapie kunnen het aantal episodes met wel 50% verminderen.

Symptomen en diagnose van OSA

Tot de primaire symptomen behoren snurken, hijgen, hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Raadpleeg een arts voor een lichamelijk onderzoek en slaaponderzoek.

Veranderingen in uw levensstijl om OSA-symptomen te verlichten

 • Zorg voor een gezond gewicht: Overtollig lichaamsvet rond de nek kan druk uitoefenen op uw luchtwegen, waardoor deze tijdens de slaap inzakken.
 • Vermijd alcohol voor het slapengaan: Alcohol ontspant de keelspieren waardoor het risico op luchtwegobstructie toeneemt.
 • Slaap op uw zij: Voorkom dat weefsel in de luchtweg klapt door speciaal ontworpen kussens of apparaten te gebruiken.
 • Stop met roken: Roken irriteert en ontstoken de luchtwegen, waardoor de OSA-symptomen verergeren.
 • Gebruik een luchtbevochtiger: Vocht aan de lucht toevoegen kan verstopping verminderen en de ademhaling verbeteren.

Veranderingen in uw levensstijl en medische behandelingen, zoals CPAP, kunnen helpen om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Nachtelijke paniekaanvallen en ademhalingsmoeilijkheden

Deze aanvallen leiden vaak tot 's nachts hijgen, naast hoesten na het neusdruppelen of het uitspugen van dik slijm.

Om deze symptomen te verlichten, is het essentieel om de triggers te identificeren en eventuele angstgerelateerde slaapstoornissen te beheersen.

Nachtelijke paniekaanvallen herkennen

Om beter te begrijpen wat uw nachtelijke paniekaanvallen veroorzaakt, kunt u overwegen om een slaapdagboek bij te houden.

Noteer factoren zoals de routine voor het slapengaan, het voedsel dat u voor het slapengaan heeft genuttigd, het stressniveau gedurende de dag en eventuele medicijnen die u heeft ingenomen.

Door patronen in uw gedrag of omgeving te identificeren die kunnen bijdragen aan nachtelijk hijgen of snel ademen, kunt u stappen ondernemen om het optreden ervan te minimaliseren.

Omgaan met angstgerelateerde slaapstoornissen

 • Meditatie: Het beoefenen van mindfulness meditatie voor het slapengaan kan helpen om overhaaste gedachten te kalmeren en ontspanning te bevorderen voor een meer rustgevende nachtrust. (bron)
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een effectieve behandeling voor angststoornissen zoals nachtelijke paniekaanvallen. Het richt zich op het veranderen van negatieve gedachtepatronen en het ontwikkelen van copingstrategieën om effectief met stressoren om te gaan.(bron)
 • Veranderingen in uw levensstijl: Het aannemen van gezonde gewoonten zoals regelmatig bewegen, het vermijden van alcohol en cafeïne dicht bij bedtijd, en het aanhouden van een consistent slaapschema kan de algehele kwaliteit verbeteren. (bron)
 • Medicatie: In sommige gevallen kan uw arts medicijnen voorschrijven om angst- en paniekaanvallen onder controle te houden. Het is essentieel om de instructies op te volgen en eventuele bijwerkingen of zorgen met hem of haar te bespreken.(bron)

Als u ondanks deze strategieën moeite blijft houden met ademhalen tijdens het slapen, is het van cruciaal belang om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor verdere evaluatie en behandelingsopties die op uw specifieke behoeften zijn afgestemd.

Hartfalen: De boosdoener achter uw nachtelijke ademnood

Wordt u regelmatig wakker terwijl u naar adem snakt? Kortademigheid kan worden veroorzaakt door ontsteking in de luchtwegen of beschadiging van het longweefsel, beide symptomen van hartfalen. Let op verklikkerlichten zoals snurken, hoge bloeddruk, emotionele verschuivingen, hoesten en slijm met bellen die wijzen op congestief hartfalen waarvoor dringende medische zorg nodig is.

Tekenen van congestief hartfalen herkennen

 • Zich moe en zwak voelen
 • Zwelling in benen, enkels of voeten
 • Snelle gewichtstoename door vochtretentie
 • Aanhoudende hoest met wit of roze slijm
 • Moeite met ademhalen terwijl u plat ligt

Als u hartfalen vermoedt, is het cruciaal om deze symptomen in een vroeg stadium te herkennen.

Raadpleeg een arts voor de juiste diagnose en behandelmogelijkheden. Negeer de tekenen niet.

Gastro-oesofageale refluxziekte die de ademhaling tijdens het slapen beïnvloedt

Wordt u wakker terwijl u naar lucht snakt? GERD kan de boosdoener zijn, waardoor maagzuur terugstroomt in de slokdarm en uw ademhalingswegen irriteert.

GERD symptomen en triggers identificeren

Brandend maagzuur, oprispingen en een zure smaak in uw mond zijn veel voorkomende symptomen van GERD, maar hoesten, piepen en kortademigheid kunnen ook voorkomen. Houd uw dieet, stressniveau en andere levensstijlfactoren bij om triggers te identificeren.

Veranderingen in uw levensstijl om GERD-episoden te voorkomen

 • Zorg voor een gezond gewicht: Overgewicht zet druk op de buik en verhoogt het risico op zure reflux.
 • Vermijd triggervoeding: Pittig, vet en cafeïnehoudend voedsel en alcohol kunnen allemaal GERD-symptomen verergeren.
 • Eet vaker kleinere maaltijden: Te veel eten kan GERD-symptomen verergeren, dus probeer vijf kleine maaltijden per dag te nemen in plaats van drie grote.
 • Verhoog uw hoofd tijdens het slapen: Het hoofd van uw bed omhoog houden kan helpen voorkomen dat maagzuur terugstroomt in de slokdarm.
 • Stop met roken: Roken verzwakt de onderste slokdarmsfincter, die maagzuur op zijn plaats houdt. Stoppen kan de GERD-symptomen aanzienlijk verbeteren.

Zonder recept verkrijgbare maagzuurremmers en voorgeschreven medicijnen kunnen ook helpen om de GERD-symptomen te beheersen, en in ernstige gevallen kan een operatie overwogen worden. Angstgerelateerde problemen aanpakken en gezondere gewoontes aannemen kan ook de impact van GERD op uw slaapkwaliteit minimaliseren.

Hypnische schokken en slaapverlamming die de ademhaling beïnvloeden

Wordt u door hypnische schokken snakkend naar lucht wakker? Dit is wat u moet weten:

Hypnische schokken en hun effect op de slaapkwaliteit begrijpen

Hypnische schokken zijn onwillekeurige spiertrekkingen die uw slaap kunnen verstoren, maar u kunt ze verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen en uw leefgewoonten aan te passen.

 • Zorg voor een consistent slaapschema.
 • Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan.
 • Creëer een comfortabele slaapomgeving met minimale afleiding.
 • Neem kalmerende activiteiten op in uw nachtelijke routine.

Omgaan met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van slaapverlamming

Slaapverlamming kan druk op de borst en kortademigheid veroorzaken, maar u kunt met deze ademhalingsmoeilijkheden omgaan door kalm te blijven, u te concentreren op langzame, diepe ademhalingen en geleidelijk te proberen kleine spiergroepen te bewegen.

 1. Blijf kalm tijdens een episode.
 2. Concentreer u op langzame, diepe ademhalingen.
 3. Probeer geleidelijk kleine spiergroepen te bewegen.

Als hypnische schokken of slaapverlamming uw rust blijven verstoren, raadpleeg dan een professional in de gezondheidszorg voor verdere evaluatie en persoonlijke aanbevelingen.

Naar lucht happen tijdens het slapen? Zoek zo snel mogelijk professionele hulp.

Raadpleeg onmiddellijk een arts als u tijdens de slaap naar lucht hapt, want uitstel van de evaluatie kan nadelige gevolgen hebben voor uw welzijn.

Waarom tijdige evaluatie cruciaal is

Het uitstellen van medische evaluatie kan uw toestand verergeren en uw levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Ademhalingsmoeilijkheden kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen zoals hartfalen, COPD of angststoornissen.

 • Hartfalen: Onbehandeld hartfalen kan vochtophoping in de longen veroorzaken, wat leidt tot kortademigheid tijdens de slaap.
 • COPD: COPD kan 's nachts ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken door vernauwde luchtwegen en een verminderde longfunctie.
 • Angststoornissen: Angstgerelateerde aandoeningen zoals nachtelijke paniekaanvallen kunnen plotselinge episodes van naar adem snakken tijdens het slapen veroorzaken.

Behandelopties gebaseerd op uw behoeften

Uw arts zal behandelingen aanbevelen op basis van zijn bevindingen, die kunnen bestaan uit het beheren van bestaande gezondheidsaandoeningen met medicijnen en veranderingen in levensstijl, het aanpakken van angst door middel van therapie of steungroepen, of het gebruik van tandheelkundige apparaten om de luchtweg tijdens de slaap open te houden. CPAP is meestal de meest gebruikte behandeling voor mensen die met OSA worstelen; hierbij wordt continu positieve luchtstroom gebruikt om de luchtweg tijdens de slaap open te houden.

Door professionele hulp te zoeken en de aanbevelingen van uw arts op te volgen, kunt u uw slaapkwaliteit en algehele welzijn aanzienlijk verbeteren. Wacht niet - onderneem nu actie om gezondheidscomplicaties op de lange termijn te voorkomen die verband houden met naar adem snakken tijdens het slapen.

Veelgestelde vragen over hijgend wakker worden

Waardoor wordt u wakker terwijl u naar adem snakt?

Het is essentieel om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Waarom wordt u snakkend naar lucht wakker als u op uw rug slaapt?

Als u op uw rug slaapt, kunnen de tong en het zachte gehemelte tegen de achterwand van de keel klappen, wat kan leiden tot obstructieve slaapapneu.

Het veranderen van slaaphouding of het gebruik van speciale kussens kan helpen om dit probleem te verlichten.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet meer snakkend naar lucht wakker wordt?

 • Bepaal samen met een arts de onderliggende oorzaak.
 • Behandel gediagnosticeerde medische aandoeningen.
 • Zorg voor een gezonde levensstijl.
 • Vermijd alcohol en kalmerende middelen voor het slapengaan.
 • Verhoog indien nodig uw hoofd tijdens het slapen.

Hoe kan slaapapneu worden behandeld?

 • Veranderingen in uw levensstijl, zoals afvallen of stoppen met roken.
 • CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure).
 • Mandibulaire vorderingsapparaten of tandheelkundige hulpmiddelen.
 • Positietherapie.
 • In ernstige gevallen kan een operatie worden aanbevolen.

Ga voor meer informatie over slaapstoornissen naar Sleep Foundation.

Conclusie

Snakt u midden in de nacht naar adem? Raak niet in paniek, maar zoek professionele hulp om mogelijke oorzaken te identificeren, zoals obstructieve slaapapneu (OSA), nachtelijke paniekaanvallen, hartfalen, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), hypnische schokken of slaapverlamming.

Deze aandoeningen effectief beheren betekent symptomen en triggers identificeren, veranderingen in levensstijl aanbrengen zoals afvallen, lichaamsbeweging en het vermijden van triggervoedsel, en met uw arts praten over evaluatie- en behandelingsopties op maat van uw individuele behoeften.

Laat wakker worden met ademnood geen gewoonte worden - onderneem actie en zoek de hulp die u nodig hebt om de hele nacht rustig te kunnen ademen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/