Slaap verbeteren: De relatie tussen beweging en slaap

Gepubliceerd:

Lichaamsbeweging en slaap zijn twee fundamentele onderdelen van een gezonde levensstijl, die elkaar vaak op opmerkelijke manieren beïnvloeden. Dit uitgebreide blogartikel gaat in op de complexe relatie tussen lichaamsbeweging en een goede nachtrust en biedt waardevolle inzichten voor mensen die hun algehele welzijn willen verbeteren.

Inhoud:

  1. De relatie tussen lichaamsbeweging en slaapkwaliteit
    1. Slaapgerelateerde problemen verlichten door lichaamsbeweging
    2. De algehele slaapkwaliteit verbeteren met regelmatige lichaamsbeweging
    3. Trainingen overdag verbeteren voor optimale nachtrust
  2. Lichaamsbeweging als natuurlijke remedie tegen slapeloosheid
    1. Minder klachten door slechte slaapgewoonten
    2. Slapeloosheidsklachten verminderen door regelmatige lichaamsbeweging
    3. Tips om lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine te integreren
  3. Spierversterkende oefeningen voor een betere slaapkwaliteit
    1. Voordelen van spierversterkende oefeningen voor de slaapkwaliteit
    2. Trainingen met een hoge intensiteit voor het slapen gaan vermijden
  4. Consistentie in uw bewegings- en slaapschema's handhaven
    1. Het belang van consistentie in trainingsroutines
    2. Fitnesstrackers gebruiken voor een betere slaaphygiëne
    3. Ochtendmensen vs. avondgymnasten: De juiste balans vinden voor een optimale slaapkwaliteit
  5. Lichaamsbeweging en slaapkwaliteit: Een overzicht
    1. Lichamelijke oefeningen voor een betere slaap
    2. Lichaams-geestoefeningen voor een betere slaap
    3. Persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk
  6. Ondersteuning op afstand voor oefenprogramma's aan huis
    1. De voordelen van ondersteuningssystemen op afstand via apps
    2. Traditionele methoden vergelijken met moderne technologische oplossingen
    3. De toekomst van oefenprogramma's thuis omarmen
  7. Veelgestelde vragen over lichaamsbeweging en slaap
    1. Hoe beïnvloedt lichaamsbeweging de slaapkwaliteit?
    2. Wat zijn de voordelen van sporten voor het slapengaan?
    3. Welke oefeningen kunnen helpen om beter te slapen?
    4. Zijn er risico's verbonden aan sporten te dicht bij bedtijd?
  8. Conclusie

We zullen onderzoeken hoe lichaamsbeweging verschillende slaapgerelateerde problemen kan verlichten, de training overdag kan verbeteren voor een optimale nachtrust en kan dienen als een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid. Verder bespreken we de voordelen van spierversterkende oefeningen voor de slaapkwaliteit, terwijl we waarschuwen tegen trainingen met een hoge intensiteit voor het slapengaan.

Naast deze onderwerpen benadrukken we het belang van consistentie in zowel trainingsroutines als slaapschema's. We kijken ook naar moderne technologische oplossingen zoals fitnesstrackers die helpen om een betere "slaaphygiëne" te bereiken. Tot slot onderzoeken we systemen voor ondersteuning op afstand van oefenprogramma's thuis en vergelijken we traditionele methoden met hedendaagse app-gebaseerde alternatieven.

bewegen-en-slapen

De relatie tussen lichaamsbeweging en slaapkwaliteit

Studies tonen aan dat lichaamsbeweging en slaapkwaliteit beste vrienden zijn. Lichaamsbeweging kan u helpen om beter te slapen, u beter te voelen en beter te presteren. Het is een soort driedubbele bedreiging, maar dan op een goede manier. Als u overdag sport, slaapt u 's nachts als een roos. Bovendien bent u minder angstig, wat altijd goed is.

Slaapgerelateerde problemen verlichten door lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan u helpen om sneller in slaap te vallen en langer te blijven slapen. Het is net een toverdrank, maar dan zonder de rare ingrediënten. Regelmatige lichaamsbeweging kan veelvoorkomende slaapproblemen, zoals te vroeg wakker worden of de hele nacht woelen en draaien, verminderen. Dit komt doordat lichaamsbeweging endorfine vrijmaakt, waardoor u zich ontspannen en gelukkig voelt. Bovendien verbetert het de bloedsomloop en vermindert het stresshormonen zoals cortisol.

De algehele slaapkwaliteit verbeteren met regelmatige lichaamsbeweging

Als u regelmatig beweegt, slaapt u over het algemeen beter. Het is als een superkracht, maar dan zonder cape. Fysieke activiteiten zoals wandelen, hardlopen of andere intensieve oefeningen kunnen leiden tot een betere slaapkwaliteit. U komt in diepere slaapfases, wat betekent dat u frisser wakker wordt.

Trainingen overdag verbeteren voor optimale nachtrust

  • Ochtendtraining: s Ochtends sporten kan u helpen wakker te worden en u alerter te voelen. Bovendien helpt blootstelling aan natuurlijk zonlicht de interne klok van uw lichaam te reguleren, waardoor u 's avonds gemakkelijker in slaap valt. Bron
  • Middagtraining: s Middags sporten kan u een energieboost geven en het stressniveau verlagen. Dit kan later tot een betere slaapkwaliteit leiden. Bron
  • Avondtraining vermijden: Sporten met een hoge intensiteit te dicht bij bedtijd kan het inslapen bemoeilijken door een verhoogd adrenalineniveau. Probeer in plaats daarvan activiteiten met weinig impact, zoals yoga of stretchen voordat u naar bed gaat. Bron

Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot een betere slaap en algehele gezondheid. Door het juiste trainingsschema voor u te vinden, bent u op weg naar meer rustgevende nachten en productieve dagen. Het is een geweldige situatie voor iedereen die erbij betrokken is; welk mens zou daar niet van genieten?

Lichaamsbeweging als natuurlijke remedie tegen slapeloosheid

Recent onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging u kan helpen beter te slapen en de symptomen van slapeloosheid kan verminderen. Dus als u moe bent van het schaapjes tellen, probeer dan dagelijkse workouts in uw routine op te nemen om te genieten van rustiger nachten en meer energie overdag.

Minder klachten door slechte slaapgewoonten

Een zittende levensstijl kan aanzienlijk bijdragen aan slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Studies hebben aangetoond dat gematigde aerobe activiteiten, zoals joggen, fietsen of dansen gedurende minstens 30 minuten per sessie, kunnen helpen om de frequentie van slaapstoornissen te verminderen in vergelijking met mensen met een minder actieve levensstijl. Kom dus in beweging en probeer deze oefeningen:

  • Matige aerobe oefeningen: Joggen, fietsen of dansen gedurende minstens 30 minuten per sessie.
  • Krachtige aerobe oefeningen: Trainingen met een hoge intensiteit, zoals hardlopen of sporten, kunnen ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren als ze regelmatig worden uitgevoerd.
  • Flexibiliteits- en evenwichtsoefeningen: Yoga of tai chi kunnen ontspanning bevorderen en stress verminderen voor het slapengaan.

Slapeloosheidsklachten verminderen door regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert niet alleen de algehele gezondheid, maar helpt u ook om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift SLEEP bleek dat deelnemers die leden aan chronische slapeloosheid aanzienlijke verbeteringen ondervonden nadat ze gedurende meerdere weken regelmatig aan aerobe lichaamsbeweging hadden gedaan. Kom dus in beweging en geniet van een betere slaapkwaliteit met deze oefeningen:

  • Matige aerobe oefeningen: Joggen, fietsen of dansen gedurende minstens 30 minuten per sessie.
  • Krachtige aerobe oefeningen: Trainingen met een hoge intensiteit, zoals hardlopen of sporten, kunnen ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren als ze regelmatig worden uitgevoerd.

Hoewel de exacte mechanismen achter de positieve effecten van lichaamsbeweging op slapeloosheid onduidelijk blijven, wordt aangenomen dat lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van verschillende hormonen en neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van ontspanning en het opwekken van slaap. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat lichaamsbeweging het serotonineniveau in de hersenen verhoogt, wat een cruciale rol speelt bij het reguleren van de stemming en het behouden van een gezond slaappatroon.

Tips om lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine te integreren

  1. Kies activiteiten die u leuk vindt: De kans is groter dat u een trainingsroutine volhoudt als deze activiteiten omvat die u echt leuk vindt.
  2. Plan uw trainingen: Zet elke dag of week specifieke tijden opzij die alleen aan lichaamsbeweging gewijd zijn. Dit helpt om consistentie in uw routine te brengen.
  3. Train niet te dicht voor het slapengaan: Als u binnen drie uur voor het slapengaan aan intensieve training doet, kan het inslapen bemoeilijkt worden door een verhoogd adrenalineniveau. Probeer in plaats daarvan 's ochtends of 's avonds vroeg te trainen.
  4. Wissel uw oefeningen af: Door de soorten oefeningen die u doet te variëren, houdt u de zaken interessant en richt u zich op verschillende spiergroepen en verbetert u uw algehele conditie.

Regelmatige lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine heeft talloze positieve gevolgen voor de gezondheid, en kan een effectieve remedie zijn voor mensen die slaapproblemen hebben. Kom dus in beweging en slaap vanavond beter.

Spierversterkende oefeningen voor een betere slaapkwaliteit

Het opnemen van spierversterkende oefeningen in uw dagelijkse routine kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren. Vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan, omdat het dan moeilijker kan zijn om in slaap te vallen.

Voordelen van spierversterkende oefeningen voor de slaapkwaliteit

Regelmatige spierversterkende oefeningen, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, kunnen de slaapefficiëntie en de totale slaaptijd verbeteren. Deze activiteiten bevorderen een diepe slaap, wat essentieel is voor het herstelproces van het lichaam. Het combineren van aerobe en krachttraining kan de effecten van slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu helpen verminderen.

  • Aërobe activiteit: Stevig wandelen, zwemmen of fietsen gedurende ten minste 150 minuten per week van matige intensiteit of 75 minuten per week van krachtige lichaamsbeweging.
  • Spierversterking: Twee keer per week weerstandstraining met gewichten, banden of lichaamsgewichtoefeningen gericht op alle belangrijke spiergroepen.
  • Balansoefeningen: Meerdere keren per week yogahoudingen of tai chi-reeksen om de stabiliteit en flexibiliteit te verbeteren.

De combinatie van deze verschillende soorten lichaamsbeweging helpt ervoor te zorgen dat uw lichaam sterk en gezond blijft en bevordert elke nacht een goede nachtrust.

Trainingen met een hoge intensiteit voor het slapen gaan vermijden

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging essentieel is voor een goede slaap, is het cruciaal om uw trainingen op het juiste tijdstip te plannen. Oefeningen met een hoge intensiteit, zoals sprinten of zwaar gewichtheffen, verhogen de adrenalinespiegel en de lichaamstemperatuur, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en de slaap te beginnen na een intensieve avondsessie in de sportschool.

Volg deze richtlijnen om mogelijke slaapproblemen te voorkomen die gepaard gaan met nachtelijke krachtige activiteit:

  • Beëindig trainingen met een hoge intensiteit minstens twee uur voor het slapengaan.
  • Kies 's avonds voor activiteiten met een gemiddelde intensiteit, zoals yoga of lichte aerobe oefeningen.
  • Ochtendtrainingen 's ochtends vroeg kunnen mensen helpen om zich de hele dag energiek te voelen, terwijl ze 's nachts beter uitrusten.

Het opnemen van spierversterkende oefeningen in uw dagelijkse routine heeft talloze voordelen voor de algehele gezondheid en het welzijn, waaronder een betere slaapkwaliteit. Door uw trainingen goed te timen en de juiste soorten lichaamsbeweging te kiezen op basis van individuele voorkeuren en het circadiane ritme, komt u elke nacht een stap dichter bij een goede nachtrust.

Consistentie in uw bewegings- en slaapschema's handhaven

Consistentie is de sleutel als het gaat om bewegings- en slaapschema's. Voor een goede nachtrust is het essentieel om een consistente routine op te stellen en aan te houden. Als u fitnesstrackers gebruikt om uw trainings- en slaappatronen te volgen, kunt u een consistente routine aanhouden en zo de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

Het belang van consistentie in trainingsroutines

Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren door het circadiane ritme van uw lichaam te reguleren. Mensen die een vaste trainingsroutine aanhouden, ervaren een betere slaapefficiëntie, een langere totale slaaptijd en minder vaak wakker worden tijdens de nacht. Aërobe activiteiten zoals stevig wandelen of zwemmen kunnen de subjectieve slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Trainingen met een hoge intensiteit zoals hardlopen of gewichtheffen moeten eerder op de dag gedaan worden, terwijl activiteiten zoals yoga of tai chi perfect zijn om na een lange dag tot rust te komen.

Fitnesstrackers gebruiken voor een betere slaaphygiëne

Fitnesstrackers kunnen u helpen om de duur van uw oefeningen en uw algehele vooruitgang bij te houden, terwijl ze ook waardevolle inzichten geven in uw slaappatronen. Apparaten zoals de Fitbit Sense, Garmin Vivosmart 4 en Apple Watch Series 7 zijn uitgerust met functies die verschillende aspecten met betrekking tot het begin van de slaap, de slaapefficiëntie en de tijd in diepe slaap bijhouden. Door deze gegevens te analyseren, kunt u uw trainingsroutine en andere levensstijlfactoren aanpassen om een betere slaapkwaliteit te bevorderen.

Ochtendmensen vs. avondgymnasten: De juiste balans vinden voor een optimale slaapkwaliteit

Het beste moment van de dag voor lichaamsbeweging is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en dagindelingen. Voor sommige "ochtendmensen" kan een training in de vroege ochtend goed werken, terwijl anderen liever matig intensieve oefeningen doen aan het eind van de middag of het begin van de avond, wanneer hun energieniveau het hoogst is. Het belangrijkste hier is consistentie - het instellen van een regelmatige trainingsroutine die is afgestemd op uw unieke behoeften zal zowel uw algehele gezondheid als uw vermogen om elke avond sneller in slaap te vallen helpen verbeteren.

Vergeet niet om goede hygiënische slaapgewoonten aan te houden, zoals een consequent schema aanhouden voor het slapengaan en wakker worden, een ontspannende omgeving creëren voor het slapengaan zonder elektronische apparaten, en het vermijden van cafeïne of alcohol vlak voor het slapengaan. Door wat moeite en toewijding te doen, kunt u een betere slaapkwaliteit krijgen en elke dag met een verkwikt gevoel beginnen.

Lichaamsbeweging en slaapkwaliteit: Een overzicht

Een systematisch overzicht van onderzoeken heeft aangetoond dat verschillende soorten oefeningen de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Laten we de invloed van fysieke en geest-lichaamsoefeningen op de slaap onderzoeken en de beperkingen van de bevindingen van dit onderzoek behandelen.

Lichamelijke oefeningen voor een betere slaap

Onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging de algehele slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Matige aerobe activiteiten zoals wandelen of zwemmen kunnen leiden tot een langere duur van diepe, herstellende slaap elke nacht. Deelnemers meldden ook minder vaak 's nachts wakker te worden of moeite te hebben om in slaap te vallen.

  • Aërobe activiteiten: Stevig wandelen, fietsen of zwemmen kan de slaapkwaliteit verbeteren.
  • Krachtige activiteiten: Hardlopen of intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) kunnen ook positief bijdragen aan nachtrust, maar moeten eerder op de dag worden uitgevoerd.
  • Mindful bewegen: Yoga en tai chi combineren lichamelijke activiteit met mindfulnesstechnieken om stress te verlichten en ontspanning te bevorderen voor een betere slaap.

Lichaams-geestoefeningen voor een betere slaap

Veel mensen kiezen voor een holistische benadering om hun nachtrust te verbeteren. Door geest-lichaamspraktijken zoals yoga en meditatie te beoefenen, kunnen mensen stress en angst verminderen en tegelijkertijd ontspanning bevorderen, ademhalingspatronen verbeteren en een beter geestelijk welzijn stimuleren om een betere slaapkwaliteit te bereiken.

  • Yoga: Regelmatige yogabeoefening kan de flexibiliteit, kracht en balans verbeteren en tegelijkertijd een betere slaapkwaliteit bevorderen.
  • Meditatie: Mindfulness meditatietechnieken zijn in verband gebracht met verbeteringen in zowel de duur als de kwaliteit van de slaap. Diepe ademhalingsoefeningen of begeleide beeldoefeningen voor het slapengaan kunnen mensen helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

Hoewel de systematische review waardevolle inzichten verschafte in hoe lichaamsbeweging de slaapkwaliteit beïnvloedt, werden er geen significante verbeteringen binnen fysiologische parameters van de slaap waargenomen. Deze beperking benadrukt de noodzaak van verder onderzoek op dit gebied, zodat professionals in de gezondheidszorg gerichte interventies kunnen blijven ontwikkelen die gericht zijn op het optimaliseren van de nachtrust van een individu door middel van aanbevelingen voor lichaamsbeweging die specifiek op hun unieke behoeften zijn afgestemd.

Persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk

Om de voordelen van lichaamsbeweging voor een betere slaapkwaliteit te maximaliseren, moeten mensen activiteiten kiezen die ze echt leuk vinden. Op die manier is de kans veel groter dat ze zich langdurig blijven inzetten, wat leidt tot betere algemene gezondheidsresultaten, waaronder een betere nachtrust.

Ondersteuning op afstand voor oefenprogramma's aan huis

Het kan moeilijk zijn om aan een regelmatige trainingsroutine vast te houden, maar technologie heeft het gemakkelijker dan ooit gemaakt om u aan fitnessdoelen te houden en de slaapkwaliteit te verbeteren. Apps met ondersteuning op afstand voor oefenprogramma's thuis zijn een game-changer.

De voordelen van ondersteuningssystemen op afstand via apps

Op apps gebaseerde systemen voor ondersteuning op afstand bieden talloze voordelen ten opzichte van traditionele methoden. Deze digitale platforms bieden eenvoudige toegang tot gepersonaliseerde trainingsplannen die zijn afgestemd op individuele behoeften en voorkeuren. Maatwerk zorgt voor een langdurige betrokkenheid.

Het bijhouden van vooruitgang is ook een belangrijk voordeel van het gebruik van een app, waardoor gebruikers hun ontwikkeling in de loop van de tijd kunnen observeren. Veel fitness-apps bieden gebruikers de mogelijkheid om dagelijkse trainingsniveaus te observeren, bepaalde doelen te stellen en onmiddellijk input en ondersteuning te krijgen.

Tot slot stellen coachingdiensten op afstand gebruikers in staat om in contact te komen met gekwalificeerde trainers en experts die vragen kunnen beantwoorden en problemen kunnen oplossen die zich kunnen voordoen tijdens de reis naar een betere slaap door middel van consistente lichaamsbeweging.

Traditionele methoden vergelijken met moderne technologische oplossingen

Een recent onderzoek toonde aan hoe effectief deze moderne technologische oplossingen kunnen zijn als het gaat om het volhouden van regelmatige trainingsroutines en uiteindelijk leiden tot een betere slaapkwaliteit en algeheel welzijn.

De resultaten waren duidelijk: mensen die de app-gebaseerde aanpak gebruikten, vertoonden een significant hogere therapietrouw in vergelijking met mensen die vertrouwden op de traditionele papieren hand-outs. Deze bevinding suggereert dat technologie een cruciale rol kan spelen om mensen te helpen zich aan hun fitnessdoelen te houden.

De toekomst van oefenprogramma's thuis omarmen

  • Kies een app: Let bij het kiezen van een fitness-app op functies zoals aanpasbare trainingsplannen, mogelijkheden om de voortgang bij te houden en coaching op afstand.
  • Creëer een routine: Zorg voor consistentie door elke dag of week specifieke tijden te reserveren voor lichamelijke activiteit en ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op om ervoor te zorgen dat het lichaam na verloop van tijd gewend raakt aan deze patronen.
  • Blijf verantwoordelijk: Gebruik de ingebouwde functies voor het stellen van doelen in het gekozen platform om uzelf verantwoordelijk te houden voor het behalen van de gewenste resultaten en deel successen met vrienden, familieleden en sociale media om de motivatie en toewijding verder te stimuleren.

De integratie van technologie in ons dagelijks leven is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Door app-gebaseerde ondersteuningssystemen op afstand voor thuisoefenprogramma's te omarmen, kunnen we meer controle krijgen over ons eigen welzijn en uiteindelijk elke avond de vruchten plukken van een verjongende slaap van hoge kwaliteit.

Veelgestelde vragen over lichaamsbeweging en slaap

Hoe beïnvloedt lichaamsbeweging de slaapkwaliteit?

Lichaamsbeweging vermindert stress, verhoogt het serotonineniveau en reguleert de interne klok van het lichaam, wat leidt tot een diepere, meer herstellende slaap en een kortere nachtrust.

Wat zijn de voordelen van sporten voor het slapengaan?

Activiteiten met een lage intensiteit, zoals stretchen of yoga, kunnen ontspanning bevorderen en sommige mensen helpen om sneller in slaap te vallen.

Welke oefeningen kunnen helpen om beter te slapen?

Aerobe oefeningen, spierversterkende activiteiten en lichaamspraktijken zoals yoga en tai chi blijken de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.

Kijk op de CDC voor richtlijnen over aanbevolen soorten en hoeveelheden lichaamsbeweging voor volwassenen.

Zijn er risico's verbonden aan sporten te dicht bij bedtijd?

Krachtige training vlak voor het slapengaan kan het adrenalineniveau en de lichaamstemperatuur doen stijgen, waardoor het voor sommige mensen moeilijk wordt om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven. Het is raadzaam om intensieve trainingen minstens 1-2 uur voor het slapengaan af te ronden.

Conclusie

Lichaamsbeweging en slaap gaan hand in hand, want lichaamsbeweging is een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid en kan de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Krachttraining kan ook goed zijn voor uw slaap, maar vermijd intensieve trainingen voor het slapengaan.

Consistentie in oefenroutines en het gebruik van fitnesstrackers voor een betere "slaaphygiëne" is cruciaal.

Probeer voor een alternatieve aanpak geest-lichaamsoefeningen zoals yoga of meditatie om uw slaapgewoonten te verbeteren.

Met app-gebaseerde ondersteuningssystemen op afstand kunt u hulp krijgen bij het maken van oefenprogramma's voor thuisgebruik die op uw specifieke behoeften zijn afgestemd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/