Hoeveel spinnen slikt u in uw slaap?

Gepubliceerd:

Hebt u zich ooit afgevraagd hoeveel spinachtigen u per ongeluk opeet tijdens uw slaap? Deze verontrustende vraag is waarschijnlijk wel eens bij u opgekomen, vooral als u de hardnekkige stadslegende hebt gehoord. In deze blogpost zullen we ons verdiepen in de oorsprong van deze mythe en onderzoeken waarom men er zo gemakkelijk in gelooft.

We zullen ook dieper ingaan op het gedrag van spinnen om hun gewone habitat te begrijpen en hoe ze ons, slapende mensen, waarnemen. Het is belangrijk om te onthouden dat onze open monden niet bepaald een uitnodigende ruimte zijn voor een of twee spinnenpoten!

Verder bespreken we de angstfactor tussen mensen en spinnen. Ondanks het feit dat spinnen over het algemeen ongevaarlijke wezens zijn die een nuttige rol spelen in onze ecosystemen, zijn ze het onderwerp van een wijdverspreide angst onder mensen die ze onbewust in hun dromen inslikken - of dat denken ze toch.

Last but not least geven we praktische tips over regelmatige schoonmaakpraktijken tegen spinachtigen binnenshuis en inspectietechnieken om potentiële toegangspunten voor deze achtpotige wezens tot uw huis te identificeren. Door meer te weten te komen over deze onbegrepen wezens, kunnen we vreedzaam samenleven zonder ongerechtvaardigde middernachtelijke snacks.

hoe-mijn-spinnen-moet-je-slikken-in-je-slaap

De mythe ontkrachten van het inslikken van spinnen tijdens de slaap

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, slikken mensen niet elk jaar acht spinnen in terwijl ze slapen. Deze absurde mythe is afkomstig uit een artikel van Lisa Holst uit 1993 over PC Professional, waarin werd benadrukt hoe gemakkelijk mensen valse informatie op het internet geloven.

De oorsprong van de spinnenslikmythe

In haar artikel somt Holst verschillende belachelijke "feiten" op die mensen geneigd zijn te geloven, waaronder het idee dat spinnen in onze mond kruipen terwijl we slapen. Helaas is deze fictieve bewering door de jaren heen in stand gehouden en nu algemeen geaccepteerd als waarheid.

Daarom maakt de afkeer van spinnen voor licht en open ruimtes het hoogst onwaarschijnlijk dat ze in iemands mond komen. Spinnen geven de voorkeur aan donkere, ongestoorde ruimtes en zullen zich waarschijnlijk niet in de open lucht wagen, laat staan in iemands mond.

Waarom mensen deze stadslegende geloven

Onwaarheden kunnen zich snel via moderne digitale netwerken verspreiden en zonder bevestiging als waarheid worden aangenomen. Mensen delen vaak graag intrigerende verhalen zonder de juistheid ervan te controleren, wat leidt tot het in stand houden van mythes zoals het spinnenslikverhaal.

Daarnaast speelt angst een belangrijke rol in waarom mensen deze mythe geloven. Veel mensen hebben een natuurlijke afkeer van spinnen, en het idee dat ze in onze mond kruipen terwijl we slapen is een angstaanjagende gedachte. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze mythe geen wetenschappelijke basis heeft en gewoon een product is van maatschappelijke misvattingen over spinachtigen.

Dus wees gerust, u slikt geen spinnen in uw slaap. Het is gewoon weer een internetmythe die ontkracht is.

Het gedrag van spinnen begrijpen

Ondanks de wijdverspreide arachnofobie zijn spinnen over het algemeen niet geneigd om mensen als prooi of bedreiging te zien; ze beschouwen ons eerder als onbeweeglijke objecten en kiezen voor een teruggetrokken levensstijl. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn spinnen niet geïnteresseerd in mensen als prooi of bedreiging. Ze zien ons als onbeweeglijke objecten en geven er de voorkeur aan om ongestoord op stille, donkere plekken te leven.

Veel voorkomende habitats voor spinnen

Spinnen gedijen goed in een omgeving met beschutting en veel voedselbronnen, zoals insecten. U kunt ze vinden in dichtbegroeide gebieden, verborgen onder stenen of boomstammen, in de holtes van bomen en zelfs in spleten rond uw huis.

 • Tuinspinnen: Vaak te vinden in tuinen met een overvloed aan planten die een gezonde insectenpopulatie ondersteunen.
 • Jagerspinnen: Meestal gespot onder losse schors van bomen, onder rotsen of in spleten van muren.
 • Springspinnen: Hebben een voorkeur voor zonnige plaatsen buiten, maar kunnen af en toe binnen ronddwalen op jacht naar prooi.
 • Daddy Long Legs (kelderspin): Wordt vaak ondersteboven hangend gezien in rommelige webben op donkere, vochtige plekken zoals kelders en kelderruimten.

Hoe spinnen mensen waarnemen

Spinnen zien mensen niet als potentiële maaltijden of bedreigingen. Ze beschouwen ons gewoon als een deel van hun omgeving. Als u echter per ongeluk hun habitat verstoort of tijdens het paarseizoen in hun territorium dwaalt, kan er een spin op u kruipen. Raak niet in paniek. Waarschijnlijk is hij banger dan u en zoekt hij gewoon een manier om te ontsnappen.

Fear Factor - Mensen vs Spinnen

Mensen en spinnen hebben een interessante dynamiek. Ondanks dat ze groter en sterker zijn, zijn velen van ons bang voor deze achtpotige wezens. Ondanks dat ze potentieel gevaarlijk zijn, is slechts een minuscuul deel van de spinnensoorten daadwerkelijk schadelijk voor mensen. Waarom zijn we er dan bang voor?

Menselijke angst voor spinnen

Arachnofobie, de angst voor spinnen, zou geworteld kunnen zijn in onze oerdrift om giftige beestjes uit vroegere tijden te ontwijken. Maar het is ook versterkt door horrorfilms en stadslegendes zoals de mythe van het inslikken van spinnen in de slaap. Sommige onderzoeken suggereren dat het zelfs aangeleerd gedrag zou kunnen zijn dat van generatie op generatie wordt doorgegeven of door traumatische ervaringen in de kindertijd.

Nuttige rol van spinnen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de meeste spinnen nuttige roofdieren. Ze voeden zich met andere insecten zoals vliegen en kevers, die ziektes kunnen overbrengen of eigendommen kunnen beschadigen. Hier zijn enkele manieren waarop spinnen bijdragen:

 • Ongediertebestrijding: Door te azen op veelvoorkomend huishoudelijk ongedierte helpen ze het evenwicht in lokale ecosystemen te bewaren en verminderen ze de potentiële risico's die deze beestjes met zich meebrengen in huizen en kantoren.
 • Biodiversiteit: Met meer dan 45.000 verschillende soorten wereldwijd, wijst hun aanwezigheid op een gezonde biodiversiteit die nodig is voor duurzame omgevingen.
 • Bestuiving: Sommige soorten dragen zelfs bij aan de bestuiving en helpen bij de voortplanting van planten, wat essentieel is voor het leven op aarde.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE suggereert dat spinnen wereldwijd tussen de 400 miljoen en 800 miljoen ton prooi per jaar verorberen, waardoor ze een cruciale rol spelen bij het onder controle houden van plaagdierpopulaties over de hele wereld, terwijl ze ook aanzienlijk bijdragen aan het behoud van het ecologisch evenwicht. Dus in plaats van ze onnodig te vrezen, moeten we hun bijdragen misschien meer gaan waarderen?

Preventieve maatregelen tegen spinnen binnenshuis

De angst voor het inslikken van spinnen in uw slaap is misschien gebaseerd op een mythe, maar de aanwezigheid van deze achtpotige wezens in onze huizen is een realiteit. Als u zich zorgen maakt over mogelijke ontmoetingen met spinnen in uw woning of over het inslikken van een spin tijdens uw slaap, zijn er een paar preventieve maatregelen die u kunt nemen om ze uit de buurt te houden.

Regelmatig schoonmaken tegen spinachtigen binnenshuis

Een schoon huis is minder uitnodigend voor elk soort ongedierte, ook voor spinnen. Regelmatig stofzuigen rond hoeken en onder meubels kan helpen om spinnenwebben en eieren te verwijderen voordat ze uitkomen. Regelmatig afstoffen zal spinnen ook ontmoedigen om zich te vestigen op hoge plaatsen zoals hoeken aan het plafond, waar ze vaak onopgemerkt blijven.

 • Stofzuig regelmatig: Dit verwijdert niet alleen bestaande spinnenwebben, maar ook andere insecten die als voedsel voor spinnen kunnen dienen.
 • Stof regelmatig af: Een stofvrije omgeving ontmoedigt zowel de aanwezigheid van spinnen als de ophoping van ander ongedierte, waardoor er meer spinachtigen in uw huis kunnen komen.
 • Schoon houden: Als u ruimtes zoals kelders, garages en zolders vrij van rommel houdt, zijn er minder potentiële schuilplaatsen voor deze beestjes, waardoor ze zich moeilijker in uw woning kunnen vestigen.

Inspectietips voor het identificeren van mogelijke ingangen voor spinnen

Naast het regelmatig schoonmaken tegen spinachtigen binnenshuis, kan het inspecteren van mogelijke toegangspunten voorkomen dat ongewenste gasten ongemerkt uw huis binnensluipen. Het afdichten van scheuren langs muren of funderingen met kit voorkomt dat niet alleen spinnen, maar allerlei soorten ongedierte toegang krijgen tot huizen via kleine openingen die meestal rond ramen en deuren te vinden zijn.

 • Kit scheuren en spleten: Gebruik kit op siliconenbasis om kieren of gaten op muren/funderingen af te dichten die als toegangswegen kunnen dienen voor kruipende wezens zoals spinnen.
 • Let op de deuren/ramen: Zorg ervoor dat de kozijnen van deuren en ramen goed aansluiten, zonder dat er genoeg ruimte overblijft voor zelfs de kleinste insecten om er doorheen te glippen. Het installeren van weerstrips, indien nodig, helpt om dit doel effectief te bereiken, naast het verminderen van het energieverbruik tijdens de wintermaanden doordat koudere lucht naar binnen sijpelt via dezelfde paden die anders gebruikt worden door ongewenste bezoekers zoals spinnen.
 • Controleer meegebrachte spullen: Voordat u brandhout, planten, dozen, enz. mee naar binnen neemt, moet u altijd goed controleren of er geen verborgen verstekelingen aan boord zijn die staan te wachten om een ritje te maken naar uw knusse verblijfplaats en zo een aangename verrassing om te zetten in een onaangename schok. Onthoud dat de vuistregel "Better safe than sorry" ook in deze context heel goed van toepassing is, vooral als u bedenkt hoe gemakkelijk mensen de neiging hebben om eenvoudige maar cruciale stappen over het hoofd te zien om hun huishouden in het algemeen insectenvrij te houden.

Hoewel de kans uiterst klein is dat u ooit een spin inslikt terwijl u slaapt (laat staan acht per jaar), betekent dit niet dat u de mogelijkheid moet negeren dat u uw ruimte af en toe moet delen met een enge kruiper. Door de hierboven beschreven preventieve maatregelen te nemen, kunt u de kans aanzienlijk verkleinen dat u midden in de nacht een onverwachte gast in uw slaapkamer aantreft - of het nu een spinnenpoot is die tegen uw wang strijkt of een open mond. U kunt dus gerust zijn in de wetenschap dat u uw steentje hebt bijgedragen om ongenode gasten buiten te houden en een veiligere, gezondere omgeving voor uzelf en uw dierbaren te creëren.

Veelgestelde vragen over Hoeveel spinnen slik je in je slaap?

Slikken mensen echt spinnen in hun slaap?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het idee dat mensen spinnen inslikken in hun slaap slechts een mythe.

Is het gevaarlijk om een spin in te slikken terwijl u slaapt?

Nee, het inslikken van een spin levert geen groot gezondheidsrisico op, omdat het maagzuur de spin snel zou oplossen.

Welke soorten spinnen worden vaak ingeslikt tijdens het slapen?

Het komt eigenlijk maar zelden voor dat iemand een spin inslikt tijdens zijn slaap, dus er zijn geen algemene soorten.

Hoe kunt u voorkomen dat u spinnen inslikt terwijl u slaapt?

Door uw huis schoon te houden en potentiële toegangspunten af te dichten, kunt u spinachtigen binnenshuis op afstand houden.

Kan een spin u van binnenuit bijten als u hem inslikt terwijl u slaapt?

Nee, zelfs als u per ongeluk een spin hebt ingeslikt (wat hoogst onwaarschijnlijk is), kunnen ze niet in uw lichaam bijten vanwege het gebrek aan ruimte en de vijandige omgeving.

Conclusie

Mythe ontkracht:

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het inslikken van spinnen in uw slaap slechts een mythe - spinnen voelen zich niet aangetrokken tot mensen en zouden niet graag in hun mond kruipen. Als u het gedrag en de leefomgeving van spinnen begrijpt, kunt u eventuele angsten of zorgen over het binnenshuis aantreffen van spinnen wegnemen. Regelmatig schoonmaken en potentiële toegangspunten voor spinnen inspecteren, kan ook voorkomen dat ze uw huis binnenkomen.

Dus wees gerust, u zult geen achtpotige wezens verorberen terwijl u een dutje doet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/