Wat veroorzaakt snurken bij kinderen?

Gepubliceerd:

Ouders vragen zich vaak af wat het snurken van hun kinderen veroorzaakt en willen er zeker van zijn dat hun kleintjes de rustgevende en ongestoorde slaap krijgen die ze nodig hebben. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen aan snurken bij kinderen, waarbij we onderscheid maken tussen occasioneel en gewoontegedrag.

We onderzoeken obstructieve slaapapneu (OSA) als de primaire oorzaak van gewoon snurken bij kinderen, waarbij we onderzoeken hoe vergrote amandelen en adenoïden of een afwijkend neustussenschot tot luchtwegobstructie kunnen leiden. Verder bespreken we de mogelijke gedragsproblemen overdag als gevolg van een slechte slaapkwaliteit door nachtelijke verstoringen.

Om bezorgde ouders te helpen actie te ondernemen, bevat onze bespreking diagnostische methoden om OSA bij kinderen vast te stellen door middel van lichamelijk onderzoek en polysomnografietests. We schetsen ook effectieve behandelingsopties zoals adenotonsillectomie en CPAP-apparaten (continuous positive airway pressure). Tot slot geven we praktische preventieve maatregelen die snurken bij kinderen kunnen verminderen door een gezonde gewichtsbeheersing te bevorderen en de slaaphouding aan te passen voor een betere luchtstroom.

wat-veroorzaakt-snurken bij kinderen

De schokkende waarheid over snurken bij kinderen

Wist u dat 10% van de kinderen snurkt en dat dit een teken kan zijn van een ernstige slaapstoornis?

Af en toe snurken vs. gewoon snurken

Snurken door een verkoudheid of allergie komt af en toe voor, maar als uw kind meer dan drie nachten per week snurkt, kan het een gewoonte zijn en een teken van slaapapneu.

De risico's van regelmatig snurken

 • Ontwikkeling van de hersenen: Regelmatig snurken kan het geheugen en de probleemoplossende vaardigheden van een kind beïnvloeden.
 • Schoolprestaties: Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot lagere cijfers en concentratieproblemen in de klas.
 • Stemming en gedrag: Snurken kan stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en zelfs ADHD-achtige symptomen veroorzaken.

Negeer het snurken van uw kind niet - praat met de dokter of ga naar een kinderziekenhuis dat gespecialiseerd is in slaapstoornissen voor hulp.

Veelvoorkomende risicofactoren voor snurken bij kinderen

Snurken bij kinderen kan aan verschillende factoren worden toegeschreven, waarvan sommige de kans vergroten dat een kind last krijgt van slaapstoornissen.

Obesitas als bijdragende factor

Overgewicht kan leiden tot vetafzettingen rond de nek en keel, waardoor de luchtwegen tijdens de slaap geblokkeerd raken.

Door uw kind aan te moedigen om een gezond gewicht te behouden door regelmatig lichaamsbeweging te nemen en evenwichtige voeding te gebruiken, kunt u het risico op slaapapneu of andere gerelateerde problemen verkleinen.

Alcoholgebruik beïnvloedt de slaapkwaliteit van kinderen

Alcohol ontspant de spieren in het hele lichaam - waaronder de spieren die verantwoordelijk zijn voor het openhouden van de luchtwegen tijdens de slaap - waardoor de kans op een verstoord ademhalingspatroon 's nachts toeneemt.

Door uw kind op de juiste leeftijd voor te lichten over verantwoorde drinkgewoonten, kunt u toekomstige complicaties als gevolg van overmatig alcoholgebruik voorkomen.

Tonsillen en adenoïden die de luchtwegen blokkeren

Als uw kind vaak snurkt, kan een mogelijke oorzaak zijn dat vergrote amandelen of adenoïden de luchtstroom belemmeren terwijl het slaapt.

Raadpleging van een arts kan helpen om vast te stellen of het snurken te wijten is aan vergrote amandelen of adenoïden die de luchtstroom tijdens de slaap belemmeren, en passende behandelingen bieden.

Tonsillectomie en adenoidectomie zijn veel voorkomende ingrepen om snurken als gevolg van vergrote amandelen of adenoïden te verminderen.

Afwijkend neustussenschot dat bijdraagt aan snurken

Een afwijkend neustussenschot kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap, wat resulteert in meer snurken.

Als u vermoedt dat uw kind een afwijkend septum heeft, is het essentieel om het kinderziekenhuis te raadplegen voor een juiste diagnose en mogelijke corrigerende procedures.

Obstructieve slaapapneu - primaire oorzaak van habitueel snurken

Obstructieve slaapapneu (OSA) is de belangrijkste boosdoener achter het frequente snurken van uw kind, veroorzaakt door vergrote amandelen en adenoïden die de luchtweg blokkeren tijdens de slaap, wat leidt tot verstoorde ademhalingspatronen en gedragsproblemen overdag.

Symptomen die verband houden met obstructieve slaapapneu:

 • Hard en aanhoudend snurken.
 • Ademhalingsonderbrekingen of naar lucht happen tijdens de slaap.
 • Onrustig woelen en draaien gedurende de nacht.
 • Mondademhaling of overmatig kwijlen tijdens de slaap.
 • Nachtelijk zweten of bedplassen.
 • (bron)

Gedragsproblemen overdag in verband met OSA:

 1. Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en agressie.
 2. (bron)

Raadpleeg de arts van uw kind en regel een slaaponderzoek in een kinderziekenhuis om vast te stellen of er sprake is van snurken of andere slaapstoornissen.

Diagnose van slaapstoornissen bij snurkers

Als uw kind vaak snurkt, kan dit wijzen op een mogelijke slaapstoornis zoals snurken bij kinderen of OSA, wat ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Lichamelijk onderzoek voor slaapstoornissen

Een lichamelijk onderzoek door de arts van uw kind kan helpen om onderliggende oorzaken zoals vergrote amandelen of adenoïden, obesitas of allergieën op te sporen.

Polysomnografie als diagnostisch hulpmiddel

Polysomnografie, beter bekend als een "slaaponderzoek", is een uitgebreide test die de hersenactiviteit, hartslag en ademhalingsinspanning gedurende de nacht controleert om specifieke patronen te identificeren die wijzen op OSA of andere slaapstoornissen.

 • Slaaponderzoek thuis: Sommige kinderen kunnen hun polysomnogram invullen met draagbare apparatuur in het comfort van hun eigen slaapkamer.
 • Slaaponderzoek in een laboratorium: In sommige gevallen moeten kinderen hun slaaponderzoek in een gespecialiseerd slaaplaboratorium of kinderziekenhuis laten doen.

Na het slaaponderzoek van uw kind werken u en de kinderarts samen aan een behandelplan dat is afgestemd op de resultaten om het snurken tot een minimum te beperken en het slapen te verbeteren.

Behandelopties voor OSA en snurken bij kinderen

Als uw kind vaak snurkt, kan dit een teken zijn van een verstoorde ademhaling of obstructieve slaapapneu (OSA), die behandeld kan worden met een adenotonsillectomie.

Bij een adenotonsillectomie worden in één keer zowel de amandelen als de adenoïden van het kind verwijderd, wat de luchtstroomobstructie aantoonbaar verbetert en snurken vermindert.

Positieve resultaten van de operatie zijn onder andere een betere slaapkwaliteit, gedrag overdag, cognitieve functies en schoolprestaties, maar er zijn mogelijke complicaties zoals infecties of bloedingen, en sommige kinderen kunnen last blijven houden van slaapapneu of snurken, zelfs na een succesvolle verwijdering van hun amandelen en adenoïden.

Ouders moeten regelmatig op controle gaan bij de arts van hun kind om de vooruitgang te volgen en eventuele problemen aan te pakken die na de operatie kunnen ontstaan.

Het is belangrijk om met de arts van uw kind te overleggen om een persoonlijk zorgplan op te stellen en het best mogelijke resultaat te garanderen.

Ga voor meer informatie naar childrenshospital.org.

Alternatieve benaderingen om snurken bij kinderen te verminderen

Strategieën voor gewichtsbeheersing

Zwaarlijvigheid bij kinderen is een belangrijke risicofactor voor slaapstoornissen, waaronder obstructieve slaapapneu. Motiveer uw kind om een gezond gewicht te behouden door gebruikelijke lichaamsbeweging en een aangepast voedingsschema.

Slaaphouding aanpassen

Vermijd plat op de rug slapen en moedig uw kind aan om op de zij te slapen door kussens achter het kind te leggen of anti-snurk kussens te gebruiken.

CPAP-therapie

 • Artsen kunnen CPAP-apparaten voorschrijven die een continue luchtstroom leveren via een masker dat tijdens de slaap gedragen wordt om het snurken te verminderen.
 • Lopende onderzoeken gaan na of het behandelen van snurken of milde ademhalingsproblemen tijdens de slaap aanverwante gezondheidsaandoeningen zoals astma en allergieën kan verbeteren.

Als het snurken van uw kind aanhoudt, neem dan contact op met een kinderslaapspecialist in een kinderziekenhuis om verdere diagnostische tests en mogelijke behandelingen te bespreken.

Veelgestelde vragen over de oorzaken van snurken bij kinderen

Wat veroorzaakt snurken bij kinderen?

Snurken bij kinderen kan veroorzaakt worden door vergrote amandelen en adenoïden, obesitas, een afwijkend neustussenschot of allergieën.

Bron

Wat betekent snurken voor kinderen?

Af en toe snurken is onschuldig, maar vaak of luid snurken kan wijzen op een onderliggend probleem zoals obstructieve slaapapneu, wat kan leiden tot gedragsproblemen overdag en academische problemen door onvoldoende rust.

Bron

Wanneer is snurken een probleem bij kinderen?

Snurken wordt een probleem als het vaak voorkomt of de kwaliteit van de slaap van het kind verstoort, wat kan leiden tot naar lucht happen tijdens de slaap, onrustig woelen 's nachts, moeite met wakker worden 's ochtends en slaperigheid overdag.

Bron

Is snurken normaal voor kinderen van 7 jaar?

Af en toe licht snurken is normaal voor 7-jarigen, maar aanhoudend luid snurken in combinatie met andere symptomen zoals mondademhaling en onderbroken ademhalingspatronen kan duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem dat medische aandacht vereist.

Bron

Conclusie

Ouders en verzorgers moeten begrijpen wat snurken bij kinderen veroorzaakt om ervoor te zorgen dat ze een goede nachtrust krijgen.

Af en toe snurken is niet erg, maar regelmatig snurken kan duiden op obstructieve slaapapneu (OSA), wat kan leiden tot gedragsproblemen overdag.

De primaire oorzaak van OSA bij kinderen zijn vergrote amandelen en adenoïden of een afwijkend neustussenschot.

De diagnose bestaat uit lichamelijk onderzoek en polysomnografietests, terwijl behandeling mogelijk is met adenotonsillectomie of CPAP-apparaten voor ernstige gevallen van OSA.

Preventieve maatregelen zoals het aanmoedigen van een gezonde gewichtsbeheersing en het aanpassen van de slaaphouding kunnen ook helpen om snurken bij kinderen te verminderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/