Wat veroorzaakt snurken bij vrouwen?

Gepubliceerd:

Snurken treedt op wanneer de luchtstroom door de mond en neus tijdens de slaap gedeeltelijk wordt geblokkeerd, waardoor trillingen in de omliggende weefsels ontstaan. Hoewel het misschien als een voornamelijk mannelijk probleem wordt gezien, hebben veel vrouwen ook last van chronisch snurken. In deze blogpost gaan we dieper in op verschillende factoren die bijdragen aan snurkklachten bij vrouwen.

We zullen onderzoeken hoe de anatomie van de mond en de sinus de luchtstroom kan beïnvloeden, wat kan leiden tot luid snurken. Daarnaast kunnen allergieën en gewichtstoename deze problemen verergeren door de ademhalingswegen verder te belemmeren. Hormonale schommelingen in het vrouwelijk lichaam tijdens zwangerschap en menopauze kunnen een factor zijn die bijdraagt aan snurken.

Naast het begrijpen wat snurken bij vrouwen veroorzaakt, is het essentieel om het mogelijke verband met ernstigere aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu (OSA) te herkennen. We bespreken de specifieke symptomen van vrouwen met OSA en de gezondheidsrisico's van onbehandelde slaapstoornissen.

wat-veroorzaakt-snurken-bij-meisjes

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Verschillende factoren dragen bij aan snurken bij vrouwen, waaronder mond- en sinusanatomie, allergieën, verkoudheid, gewichtstoename en hormonale onevenwichtigheden tijdens de zwangerschap of menopauze.

Anatomie van mond en neus die de luchtstroom beïnvloedt

De vorm van de mond en neusholtes van een vrouw kan invloed hebben op hoe gemakkelijk lucht erdoorheen stroomt tijdens het slapen, wat leidt tot trillingen die snurkgeluiden veroorzaken.

Allergieën die neusverstopping veroorzaken

Allergische rhinitis veroorzaakt ontstekingen in de neus door een overreactie van het immuunsysteem bij blootstelling aan allergenen zoals pollen of huidschilfers van huisdieren, wat leidt tot verstopping waardoor mensen gedwongen worden om voornamelijk door hun mond te ademen, waardoor de kans op slaapstoornissen in het ademhalingspatroon toeneemt, waaronder chronische snurkklachten.

Gewichtstoename leidt tot toegenomen keelweefsel

 • Overgewicht rond uw nek kan de druk op uw luchtwegen verhogen, waardoor ze tijdens de slaap gemakkelijker dichtklappen, wat bijdraagt aan luid snurken 's nachts.
 • Overtollig lichaamsvet kan ook leiden tot obstructieve slaapapneu, een ernstige aandoening waarbij de ademhaling gedurende de nacht herhaaldelijk stopt en begint door geblokkeerde luchtwegen, wat kan leiden tot ongemakkelijke complicaties zoals vermoeidheid overdag of hartgerelateerde gezondheidsrisico's als het niet behandeld wordt.

Hormonale onevenwichtigheden tijdens de zwangerschap en menopauze

Zwangerschapshormonen zoals progesteron veroorzaken ontspanning van de spieren, waaronder die in de keel, waardoor zwangere vrouwen sneller gaan snurken, terwijl vrouwen in de menopauze vaak opvliegers en slapeloosheid ervaren die hun normale slaappatroon kunnen verstoren, waardoor ze na verloop van tijd chronisch gaan snurken.

Het is essentieel dat vrouwen de factoren herkennen die bijdragen aan dit veelvoorkomende, maar potentieel storende nachtelijke verschijnsel, en preventieve maatregelen nemen tegen het ontwikkelen van chronisch snurken, terwijl ze de algehele levenskwaliteit verbeteren door gezondere slaapgewoonten.

Prevalentie van slaapapneu bij vrouwen

1 op de 10 vrouwen van middelbare leeftijd heeft obstructieve slaapapneu (OSA), een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt door geblokkeerde luchtwegen.

OSA kan leiden tot verstoorde rustpatronen wat resulteert in vermoeidheid overdag, hoofdpijn, keelpijn en hartgerelateerde gezondheidsrisico's die elk volgend levensjaar toenemen, vooral voor diegenen van wie de oorzaak gerelateerd is aan deze aandoening in vergelijking met mannen die soortgelijke problemen ervaren.

Symptomen van OSA bij vrouwen

Vrouwen met OSA kunnen symptomen vertonen die gemakkelijk over het hoofd gezien of verkeerd gediagnosticeerd worden.

 • Hard snurken: Hoewel niet alle mensen die snurken slaapapneu hebben, is luid en chronisch snurken een van de meest opvallende indicatoren.
 • Adempauzes: Bedpartners kunnen momenten opmerken waarop de persoon met OSA stopt met ademen tijdens zijn/haar slaap, gevolgd door hijg- of verslikgeluiden terwijl hij/zij naar lucht zoekt.
 • Ochtendhoofdpijn: Regelmatige hoofdpijn 's ochtends kan een indicatie zijn van een slechte zuurstoftoevoer gedurende de nacht als gevolg van onderbroken ademhalingspatronen.
 • Vermoeidheid en stemmingswisselingen: Overmatige vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag kunnen erop wijzen dat u niet genoeg kwaliteitsrust krijgt, omdat uw lichaam niet in staat is om consequent de diepe slaapfasen te bereiken.

Als u vermoedt dat u of iemand in uw omgeving aan OSA lijdt, is het essentieel om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsopties zoals CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure) of andere alternatieven.

Gezondheidsrisico's van onbehandelde slaapapneu

Als slaapapneu niet wordt aangepakt, kan dit leiden tot allerlei ongemakkelijke complicaties en gezondheidsproblemen op de lange termijn.

 • Cardiovasculaire problemen: Slaapstoornissen worden in verband gebracht met hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, kransslagaderaandoeningen en zelfs een verhoogd risico op een beroerte.
 • Diabetes type 2: OSA komt veel voor bij mensen met diabetes type 2; de twee aandoeningen hebben gemeenschappelijke risicofactoren zoals obesitas en insulineresistentie.
 • Problemen met de geestelijke gezondheid: Chronische vermoeidheid als gevolg van een slechte slaapkwaliteit kan bijdragen aan depressie, angst of stemmingswisselingen die invloed hebben op de dagelijkse activiteiten en relaties.
 • Slechte werkprestaties en ongelukken: Het gebrek aan herstellende rust door onderbroken slaappatronen kan leiden tot verminderde concentratie op het werk, wat leidt tot verminderde productiviteit of zelfs gevaarlijke situaties zoals auto-ongelukken door slaperig rijden.

Door stappen te ondernemen om uw snurkproblemen aan te pakken, kunt u niet alleen uw algehele welzijn verbeteren, maar ook mogelijk ernstige gezondheidscomplicaties voorkomen.

Aarzel niet om medisch advies in te winnen als u vermoedt dat u obstructieve slaapapneu hebt - vroeg ingrijpen kan het verschil maken bij het omgaan met deze veel voorkomende maar vaak over het hoofd geziene aandoening bij vrouwen.

Levensstijlkeuzes die bijdragen aan snurken

Snurken is een veelvoorkomend slaapprobleem dat zowel mannen als vrouwen treft, maar bepaalde keuzes in levensstijl kunnen aanzienlijk bijdragen aan chronisch snurken bij vrouwen.

Alcoholgebruik rond bedtijd beïnvloedt spierontspanning

Alcohol werkt als een spierverslapper, waardoor de spieren in uw keel en luchtwegen tijdens de slaap meer ontspannen zijn dan normaal, wat leidt tot luide snurkgeluiden.

Vermijd alcoholische dranken binnen drie uur voor het slapengaan om de kans op ongemakkelijke complicaties zoals slaapstoornissen te verkleinen.

Roken verergert ademhalingsproblemen

Roken kan de weefsels die uw neus en keel bekleden irriteren en ontsteken, wat leidt tot een verhoogde slijmproductie en zwelling die de luchtstroom kunnen belemmeren, waardoor het risico op snurken verder toeneemt.

Stop met roken om uw algehele gezondheid te verbeteren en uw kans op het ontwikkelen van chronische snurkklachten te verkleinen. Overweeg hulp te zoeken bij een professional in de gezondheidszorg of deel te nemen aan een programma om te stoppen met roken.

Een gezond gewicht en een gezonde slaaphouding behouden

Gewichtstoename, vooral rond de nek, kan bijdragen aan meer keelweefsel en slaapstoornissen zoals OSA veroorzaken.

 • Lichaamsbeweging: Streef naar minstens 150 minuten per week aerobe activiteit van gemiddelde intensiteit of 75 minuten per week aerobe activiteit van hoge intensiteit.
 • Voeding: Neem een evenwichtige voeding die rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten en vermijd tegelijkertijd overmatige hoeveelheden toegevoegde suikers en verzadigde vetten.

Als u op uw rug slaapt, trekt de zwaartekracht zachte weefsels gemakkelijker naar beneden in uw keel dan wanneer u op uw zij of buik slaapt, waardoor er meer kans is op trillingen als de lucht eroverheen gaat tijdens de in- en uitademingscycli tijdens de rustperiode die u plat tegen een oppervlak onder uw hoofd doorbrengt.

Probeer speciaal ontworpen kussens te gebruiken die zijslapen aanmoedigen om dit probleem te verminderen.

Onderschatting en verkeerde diagnose bij vrouwen

Studies tonen aan dat vrouwen hun snurkgewoonten vaak onderschatten, wat leidt tot een verkeerde diagnose en een vertraagde behandeling voor slaapapneu.

Vrouwen onderrapporteren snurkgedrag

Veel vrouwen bagatelliseren hun snurkgewoonten vanwege maatschappelijke verwachtingen of schaamte, maar een nauwkeurige zelfbeoordeling is cruciaal voor een juiste diagnose en behandeling.

Het belang van nauwkeurige zelfbeoordeling

Het gebruik van smartphone-apps of het inschakelen van de hulp van een partner om de snurkgewoonten in de gaten te houden, kan waardevolle informatie opleveren voor professionals in de gezondheidszorg.

Preventieve maatregelen en behandelingsopties

Veranderingen in uw levensstijl, zoals afvallen, geen alcohol drinken voor het slapengaan en op uw zij slapen, kunnen het snurken verminderen.

Veranderingen in uw levensstijl om snurken te voorkomen

 • Zorg voor een gezond gewicht: Overtollig lichaamsvet rond uw nek kan druk uitoefenen op uw luchtweg, waardoor deze zich tijdens de slaap vernauwt en u gaat snurken.
 • Vermijd alcohol voor het slapengaan: Alcohol ontspant de keelspieren, waardoor ze sneller zullen dichtklappen en snurken ontstaat.
 • De slaaphouding is belangrijk: Als u op uw rug slaapt, gaan mensen vaak harder snurken omdat de zwaartekracht de tong naar achteren trekt, waardoor de luchtstroom geblokkeerd wordt.
 • Neushygiëne is belangrijk: Houd de neusholtes schoon en bevochtig ze met zoutoplossingsprays of luchtbevochtigers om verstopping en snurken tegen te gaan.

Diagnostische tests en medische interventies

Als veranderingen in levensstijl geen effect hebben, kunnen zorgverleners diagnostische tests of medische ingrepen aanbevelen, zoals een polysomnogram of chirurgische ingrepen.

Preventieve maatregelen en behandelingsopties

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat door beide geslachten wordt ervaren, maar er zijn manieren om regelmatig snurken bij vrouwen te verminderen of te stoppen.

Veranderingen in uw levensstijl om snurken te voorkomen

 • Afvallen: Het verliezen van extra kilo's kan het keelweefsel dat snurken veroorzaakt verminderen.
 • Eet gezond: Juiste voeding helpt bij gewichtsbeheersing en optimale lichaamsfuncties, waaronder slaap.
 • Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging versterkt de ademhalingsspieren en vermindert de kans op slaapstoornissen.
 • Vermijd alcohol voor het slapengaan: Alcohol ontspant de keelspieren, wat leidt tot een belemmerde luchtstroom en een verhoogde kans op chronisch snurken.
 • Slaap op uw zij: Op uw zij slapen kan helpen om de luchtwegen open te houden en te voorkomen dat zachte weefsels in de mondholte door de zwaartekracht inzakken.

Diagnostische tests zoals polysomnogram

Als veranderingen in levensstijl geen verlichting geven bij chronisch snurken, kan een polysomnogram (slaaponderzoek) helpen bij het identificeren van onderliggende aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu of een afwijkend neustussenschot die kunnen bijdragen aan snurkklachten.

Medische ingrepen inclusief chirurgie

In sommige gevallen kunnen zorgverleners verdere behandelingsopties aanbevelen, variërend van laser-geassisteerde uvulopalatoplastiek (LAUP) tot ablatie of tonsillectomie om het aantal gevallen van chronisch snurken onder getroffen patiënten te verminderen.

Het onderhouden van een open communicatie met uw zorgverlener over snurken en het zoeken naar de juiste interventie wanneer dat nodig is, kan helpen om zowel de slaapkwaliteit als de algehele gezondheid op de lange termijn te verbeteren.

Veelgestelde vragen over wat snurken bij vrouwen veroorzaakt

Wat veroorzaakt snurken bij vrouwen?

Is snurken normaal voor vrouwen?

Af en toe snurken is normaal voor vrouwen, maar chronisch snurken kan duiden op een onderliggende gezondheidstoestand zoals slaapapneu.

Hoe kan ik mijn vrouw helpen om te stoppen met snurken?

Moedig veranderingen in uw levensstijl aan, zoals het behouden van een gezond gewicht, het vermijden van alcohol voor het slapen gaan, op haar zij slapen, gehydrateerd blijven en stoppen met roken indien van toepassing.

Wat is een veel voorkomende oorzaak van chronisch snurken bij vrouwen?

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een veel voorkomende oorzaak van chronisch snurken bij vrouwen en kan leiden tot een verstoorde slaap en aanzienlijke gezondheidsrisico's als het niet behandeld wordt.

Conclusie

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen treft als gevolg van factoren zoals mond- en sinusanatomie, allergieën, gewichtstoename en hormonale onbalans tijdens de zwangerschap en menopauze.

De anatomie van de mond en de sinus kan de luchtstroom beïnvloeden, allergieën kunnen neusverstopping veroorzaken, gewichtstoename kan leiden tot meer keelweefsel en hormonale onevenwichtigheden kunnen bijdragen aan snurken bij vrouwen.

Levensstijlkeuzes zoals alcoholgebruik voor het slapen gaan en roken kunnen ademhalingsproblemen ook verergeren en de ontspanning van de spieren beïnvloeden, wat leidt tot snurken.

Als u of iemand die u kent last heeft van chronisch snurken of slaapapneusymptomen, is het essentieel om medische hulp in te roepen en diagnostische tests zoals een polysomnogram te overwegen om de onderliggende oorzaak van uw aandoening te achterhalen.

Behandelingsopties variëren van veranderingen in levensstijl tot medische ingrepen zoals een operatie, afhankelijk van de ernst van uw geval.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/