Allergieën en slapen

Gepubliceerd:

Als het gaat om allergieën en slaap, realiseren veel mensen zich niet dat allergische rhinitis een grote invloed kan hebben op hun algehele slaapkwaliteit. Allergieën kunnen niet alleen overdag symptomen veroorzaken zoals niezen, tranende ogen en neusverstopping, maar ook leiden tot verschillende slaapstoornissen die iemands vermogen om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven beïnvloeden.

In deze blogpost gaan we dieper in op de prevalentie van allergische rhinitis en het effect ervan op het dagelijks functioneren, en onderzoeken we de correlatie tussen de ernst van allergiesymptomen en slaapproblemen. Verder bespreken we veranderingen in de levensstijl voor een beter beheer van allergieën tijdens het slapen gaan, waaronder het voorkomen dat allergenen uw huis binnenkomen en het handhaven van een schone slaapkameromgeving.

We zullen ook medicatieaanpassingen voor een betere slaap tijdens het allergieseizoen onderzoeken door verschillende behandelingsopties te onderzoeken en aanpassingen in de timing voor het innemen van allergiemedicijnen te bespreken. Daarnaast zullen we studies bekijken die zich richten op de impact van ademhalingsallergieën op slaapstoornissen en onderzoeken hoe sublinguale allergeenimmunotherapie de slaapkwaliteit kan verbeteren bij mensen die lijden aan ernstige aanhoudende allergische rhinitis.

Tot slot gaan we in op de rol van neusverstopping bij mondademhaling en snurken, en bieden we behandelingsopties om deze veelvoorkomende nachtelijke ergernissen veroorzaakt door allergieën te verminderen. Door de complexe relatie tussen allergieën en slaap beter te begrijpen,

allergie-en-slaap

Allergische rhinitis en slaapkwaliteit

Allergische rhinitis treft tot 50% van de bevolking en kan uw sociale leven en slaapkwaliteit ernstig verstoren, waarbij ernstigere allergiesymptomen tot een slechtere slaapkwaliteit leiden.

Prevalentie en impact van allergische rhinitis op het dagelijks functioneren

Symptomen van allergische rhinitis zoals niezen, jeuk en verstopping kunnen het moeilijk maken om u overdag te concentreren, en studies tonen aan dat dit de productiviteit op het werk kan verlagen.

Correlatie tussen de ernst van allergiesymptomen en slaapproblemen

Hoe uitgesprokener uw allergiesymptomen en -verschijnselen zijn, hoe slechter uw slaapkwaliteit meestal is, waarbij een verstopte neus vaak moeilijkheden veroorzaakt bij het inslapen, slaperigheid overdag en snurken.

 • Belangrijkste informatie: Allergiesymptomen en slaapkwaliteit houden rechtstreeks verband met elkaar.
 • Praktijktip: Raadpleeg uw arts voor behandelingsopties om uw slaapkwaliteit te verbeteren als u last hebt van allergieën.

In het algemeen is het belangrijk om de impact van allergische rhinitis op het dagelijks functioneren en de slaapkwaliteit te erkennen en stappen te ondernemen om de blootstelling aan allergenen te verminderen en de juiste medische zorg te zoeken.

Veranderingen in uw levensstijl voor beter slapen met allergieën

Laat allergieën uw slaap niet verpesten - probeer deze eenvoudige veranderingen in levensstijl om hun impact te minimaliseren en fris wakker te worden.

Voorkomen dat allergenen uw huis binnendringen

 • Sluit de ramen overdag: Houd pollen en andere allergenen van buiten uit uw leefruimte.
 • Vermijd wasgoed buiten op te hangen: Pollen kunnen zich aan kleding hechten, dus droog ze binnen met een droger of droogrek.
 • Gebruik een luchtreiniger: Een HEPA-filter luchtreiniger van hoge kwaliteit kan helpen om allergenen zoals pollen en huidschilfers van huisdieren uit de lucht in uw huis te verwijderen. Bekijk deze lijst met best beoordeelde luchtreinigers.

Een schone slaapkameromgeving behouden

 • Regelmatig schoonmaken: Stofzuig vloeren en meubels minstens één keer per week om huisstofmijt te verwijderen. Was beddengoed wekelijks in heet water om achtergebleven huisstofmijten te doden.
 • Vermijd zware gordijnen of gestoffeerde meubels: Kies voor jaloezieën of lichte gordijnen in plaats van zware gordijnen die allergenen gemakkelijker opsluiten. Kies meubels met gladde oppervlakken die gemakkelijker schoon te maken zijn.
 • Gebruik allergeendichte hoezen: Hul uw matras en kussens in stofmijtdichte hoezen om te voorkomen dat deze veelvoorkomende allergenen uw slaap beïnvloeden. Er zijn verschillende opties te vinden op websites zoals Allergy Buyers Club.

Huisdiergerelateerde allergenen beheren

 • Slaap in een aparte kamer zonder huisdieren: Houd huisdieren uit de slaapkamer of op zijn minst uit het bed om allergische reacties tot een minimum te beperken.
 • Borstel huisdieren regelmatig: Door uw huisdier buitenshuis te borstelen, verwijdert u losse vacht en verhaart u minder in huis. Was ze om de paar weken met een allergieverlagende shampoo.
 • Maak de bodembedekking regelmatig schoon: Was de bodembedekking van uw huisdier wekelijks in heet water om de ophoping van huidschilfers tot een minimum te beperken.

Door proactief om te gaan met allergieën, zowel binnen als buiten, bent u beter uitgerust voor een goede nachtrust, zelfs tijdens het hoogseizoen voor allergieën.

Beter slapen tijdens het allergieseizoen met medicatie-aanpassingen

Worstelt u met allergieën en slaap? Praat met uw zorgverlener over het aanpassen van de timing van medicatie voor betere rust.

Timing is alles

Neem 's nachts allergiemedicijnen om de symptomen te verminderen en te profiteren van de kalmerende effecten, maar vermijd medicijnen die niet slaperig maken voor het slapengaan.

Behandelingsopties

 • OTC-medicijnen: Antihistaminica, decongestiva en neussprays kunnen verlichting bieden zonder noemenswaardige bijwerkingen.
 • Geneesmiddelen op recept: Bij ernstige symptomen kan uw arts sterkere medicijnen met een hoger risico op bijwerkingen aanbevelen.
 • Allergieprikken: Immunotherapie kan leiden tot langdurige verbeteringen in allergiesymptomen en slaapkwaliteit.
 • Natuurlijke Remedies: Zoutspoelingen, kruidensupplementen en essentiële oliën kunnen voordelen bieden, maar raadpleeg eerst uw arts.

Het aanpassen van de timing van medicatie en het onderzoeken van behandelingsopties kan de slaapkwaliteit tijdens het allergieseizoen aanzienlijk verbeteren.

Ademhalingsallergieën en slaapstoornissen: Wat u moet weten

Ademhalingsallergieën kunnen de kwaliteit van uw slaap ernstig beïnvloeden en leiden tot slechte slaap, slapeloosheid, vermoeidheid en snurken.

Een onderzoek bij kinderen met ernstige allergische rhinitis door huisstofmijt toonde een verhoogde kans op slaapstoornissen aan.

Het is belangrijk om allergiesymptomen in een vroeg stadium aan te pakken om een optimale herstellende slaap te krijgen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

Verstopping van de neus door allergieën kan mondademhaling forceren, wat leidt tot snurken, maar antihistaminica en andere behandelingen zoals allergiespuiten, chirurgie en neusspray met steroïden kunnen helpen.

Praat met uw arts om de meest geschikte strategie voor uw individuele allergie-indicaties en rustzorgen te ontdekken.

Sublinguale allergeenimmunotherapie en slaapkwaliteit

Als u last heeft van ademhalingsallergieën gerelateerd aan huisstofmijt, kan sublinguale allergeenimmunotherapie (SLIT) het overwegen waard zijn om uw levenskwaliteit te verbeteren.

Uit een onderzoek van MORPHEE bleek dat SLIT-behandeling de slaapkwaliteit kan verbeteren bij personen met ernstige persisterende allergische rhinitis veroorzaakt door huisstofmijt.

Invloed van SLIT op slaapstoornissen

 • Moeite met in slaap vallen: Patiënten meldden aanzienlijke verbeteringen in hun vermogen om gemakkelijker in slaap te vallen na zes maanden SLIT-behandeling.
 • Nachtelijk ontwaken: Na zes maanden SLIT-therapie nam het aantal nachtelijke ontwaakmomenten aanzienlijk af.
 • Slaapefficiëntie: De algehele slaapefficiëntie verbeterde bij patiënten die SLIT therapie ondergingen.

Behandelde en onbehandelde personen vergelijken

De SLIT-behandeling had een positieve invloed op de slaapkwaliteit en verminderde neusverstoppingen, jeuk, niezen en algeheel ongemak tijdens de nacht.

Tips om beter te slapen tijdens een SLIT behandeling

 1. Houd een consistente routine aan voor het slapengaan: Elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan kan helpen om de interne klok van uw lichaam te reguleren.
 2. Creëer een comfortabele slaapomgeving: Zorg ervoor dat uw slaapkamer koel, donker en rustig is.
 3. Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan: Beperk de inname van cafeïne in de uren voor het slapengaan.
 4. Gebruik ontspanningstechnieken: Het beoefenen van diepe ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning kan uw geest helpen kalmeren.

Raadpleeg een arts om te bepalen of sublinguale allergeenimmunotherapie een geschikte oplossing kan zijn voor uw slaapbelemmerende allergieën.

Verstopte neus, mondademhaling en snurken

Wanneer allergieën toeslaan, dwingt neusverstopping mensen om door hun mond te ademen, wat leidt tot snurken en slaapstoornissen.

Hoe een verstopte neus de ademhaling tijdens het slapen beïnvloedt

Allergische rhinitis, die neusverstopping veroorzaakt en het moeilijk maakt om door de neus te ademen, is een belangrijke factor bij mondademhaling en snurken.

Mondademhaling zorgt ervoor dat zachte structuren achter in de mond gaan trillen, wat leidt tot snurken en een onrustige slaap.

Behandelopties voor het verminderen van snurken veroorzaakt door allergieën

 1. Antihistaminica: Verlicht allergiesymptomen voor het slapengaan met cetirizine of loratadine om verstopte neus te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
 2. Nasale steroïden: Verminderen ontstekingen in de neusholtes, waardoor u gemakkelijker door de neus kunt ademen, wat leidt tot minder mondademhaling en snurken.
 3. Allergieprikken (immunotherapie): Geleidelijk aan uw immuunsysteem ongevoelig maken voor allergenen, wat resulteert in minder symptomen, waaronder minder neusverstopping 's nachts.
 4. Chirurgie: Structurele problemen zoals poliepen of een afwijkend tussenschot operatief corrigeren om de luchtstroom door de neusgaten te verbeteren en het snurken tijdens de slaap te verminderen.

Praat met een zorgverlener die deskundig is op het gebied van allergiemanagement en slaapproblemen om te bepalen welke behandelingen voor u het meest geschikt zijn.

Vergeet niet dat een goede nachtrust cruciaal is voor het behouden van een optimale gezondheid, dus geef prioriteit aan het aanpakken van onderliggende oorzaken van een slechte slaapkwaliteit naast het beheren van allergiesymptomen overdag.

Veelgestelde vragen over allergieën en slapen

Allergieën en slaapkwaliteit

Allergieën kunnen de slaapkwaliteit verstoren en neusverstopping, snurken en een onrustige slaap veroorzaken.

Ernstige allergiesymptomen kunnen leiden tot slaperigheid overdag en een slechte algehele slaapkwaliteit.

Studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de ernst van allergieën en een verstoorde slaap.

Een juiste behandeling kan de slaapkwaliteit voor mensen met een allergie helpen verbeteren.

Allergieën en slaapgebrek

Allergiesymptomen zoals neusverstopping, niezen en jeuk kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven.

Een goede behandeling van deze symptomen kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren.

Overmatige slaperigheid overdag kan duiden op een slechte slaapkwaliteit 's nachts, wat aangepakt moet worden met de juiste behandelingen en veranderingen in levensstijl.

Allergieën en slaapgewoonten

Meer slapen dan normaal tijdens een allergische reactie is niet ongewoon, omdat het lichaam probeert te herstellen van ontstekingen die veroorzaakt worden door allergenen.

Overmatige slaperigheid overdag kan echter wijzen op een slechte slaapkwaliteit 's nachts, die moet worden aangepakt met de juiste behandelingen en veranderingen in levensstijl.

Huisstofmijt is een veelvoorkomend allergeen dat slaapstoornissen kan veroorzaken, dus het is belangrijk om uw slaapruimte schoon en stofvrij te houden.

De Epworth Sleepiness Scale kan helpen om te bepalen of u een slaapstoornis zoals slaapapneu of rustelozebenensyndroom hebt.

Conclusie

Allergieën en slaap zijn nauw met elkaar verbonden, en allergieën kunnen de kwaliteit van uw slaap ernstig verstoren - maar wees niet bang, er zijn manieren om dit tegen te gaan!

 • Voorkom dat allergenen uw huis binnendringen om beter te kunnen slapen met allergieën.
 • Zorg voor een schone slaapkameromgeving om allergenen te verminderen.
 • Beheer huisdiergerelateerde allergenen om u te helpen beter te slapen.

Medicatieaanpassingen tijdens het allergieseizoen kunnen ook nodig zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren, en sublinguale allergeenimmunotherapie blijkt de symptomen bij behandelde personen te verminderen in vergelijking met onbehandelde personen.

Ademhalingsallergieën kunnen tot verschillende slaapstoornissen leiden, maar er zijn behandelingsmogelijkheden om snurken als gevolg van allergieën te verminderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/