Waarom u niet altijd met het licht aan moet slapen

Gepubliceerd:

Veel mensen denken dat altijd slapen met het licht aan een onschuldige gewoonte is, maar recent onderzoek heeft het tegendeel aangetoond. De impact van kunstlicht tijdens de slaap kan aanzienlijke gevolgen hebben voor onze algehele gezondheid en ons welzijn. In deze blogpost worden de schadelijke effecten van licht tijdens de slaap onderzocht, waarbij de nadruk ligt op de effecten op de werking van het autonome zenuwstelsel en het circadiane ritme, en op de manier waarop het de slaapkwaliteit van kinderen kan beïnvloeden.

Inhoud:

 1. Waarom slapen met het licht aan slecht is voor uw gezondheid
  1. Invloed op het autonome zenuwstelsel
  2. Verstoring van het circadiane ritme
 2. Waarom kinderen duisternis nodig hebben voor een herstellende slaap
  1. Het belang van duisternis voor herstellende slaapcycli
  2. Een comfortabele slaapomgeving creëren
 3. Problemen met slaapkwaliteit voor kinderen
  1. Het belang van duisternis voor herstellende slaapcycli
  2. Een comfortabele slaapomgeving creëren
 4. Verband tussen blootstelling aan nachtverlichting en risicofactoren voor obesitas
  1. De gevolgen van een verstoord circadiaan ritme
  2. Slechte slaapgewoonten en risico's op chronische ziekten
 5. Onbalans in de melatonineproductie door nachtelijke verlichting
  1. De rol van melatonine bij het reguleren van de bloeddruk
  2. De invloed op REM-fasen tijdens de slaap
 6. Alternatieven voor felle verlichting voor het slapen gaan
  1. Rood uitstralende nachtlampjes
  2. Verduisterende rolgordijnen en verduisterende gordijnen
 7. Blauwlicht blokkerende strategieën voor een betere slaap
  1. Voordelen van een blauwlicht-blocking bril
  2. Schermtijd voor het slapengaan tot een minimum beperken
 8. Blootstelling aan zonlicht in de ochtend voor het resetten van het circadiane ritme
  1. Waarom blootstelling aan zonlicht in de ochtend belangrijk is
  2. Melatonineniveaus regelen door blootstelling aan licht
 9. De invloed van gedimd licht op de bloedsuikerspiegel en de hartslag
  1. Gezondheidsrisico's van gedimd licht tijdens het slapen
  2. Preventieve maatregelen
 10. Veelgestelde vragen over Altijd slapen met het licht aan
  1. Is het gezond om met het licht aan te slapen?
  2. Hoe zit het met mensen die met een lampje aan slapen?
  3. Is het slecht voor een kind om met het licht aan te slapen?
  4. Wordt u moe van slapen met het licht aan?
 11. Conclusie

We bespreken de negatieve effecten van constante blootstelling aan nachtverlichting op de werking van het autonome zenuwstelsel en het circadiane ritme. Verder zullen we onderzoeken hoe de slaapkwaliteit van kinderen in het gedrang kan komen door te veel omgevingslicht in hun slaapkamer.

Daarnaast zullen we risicofactoren voor obesitas onderzoeken die verband houden met verstoorde circadiane ritmestoornissen als gevolg van nachtelijke blootstelling aan verlichting en het mogelijke verband met chronische ziekten. Aangezien een onevenwichtige melatonineproductie een veel voorkomend probleem is bij mensen die altijd met het licht aan slapen, zullen we ook de rol van melatonine bij het reguleren van de bloeddruk en REM-fasen tijdens de slaap onderzoeken.

Om deze risico's van felle verlichting voor het slapengaan te beperken, bieden we alternatieve oplossingen aan, zoals nachtlampjes met rode straling of verduisterende rolgordijnen. Tot slot zijn praktische strategieën zoals een bril die blauw licht blokkeert of het minimaliseren van de schermtijd voor het slapengaan essentieel voor een betere slaaphygiëne, die verder in dit artikel besproken zal worden.

altijd-slapen-met-het-licht-aan

Waarom slapen met het licht aan slecht is voor uw gezondheid

Onderzoek suggereert dat zelfs één nacht slapen met kunstlicht negatieve gevolgen kan hebben voor de cardiovasculaire en metabolische gezondheid. Deelnemers aan een onderzoek die in een overwegend donkere kamer sliepen, ondervonden een verhoogde insulineresistentie en verhoogde hartslag, omdat de aanwezigheid van licht hun sympathische zenuwstelsel activeerde.

Invloed op het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt onwillekeurige lichaamsfuncties zoals hartslag, bloeddruk en spijsvertering. Kunstlicht tijdens de slaap verstoort dit vitale systeem, wat kan leiden tot mogelijke gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Verstoring van het circadiane ritme

Circadiane ritmes reguleren fysiologische processen over cycli van 24 uur, waaronder onze slaap-waakcyclus en hormoonproductieniveaus. Blootstelling aan nachtverlichting verstoort deze natuurlijke cycli, wat kan leiden tot chronische slapeloosheid of andere ernstige gezondheidsproblemen.

Waarom kinderen duisternis nodig hebben voor een herstellende slaap

Als kinderen tijdens het slapen gaan het licht aan laten, kan dat leiden tot een slechte slaapkwaliteit met humeurigheid en prikkelbaarheid tot gevolg. Het is essentieel om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor ontspanning door blootstelling aan kunstlicht 's nachts tot een minimum te beperken.

Het belang van duisternis voor herstellende slaapcycli

 • Een donkere slaapomgeving bevordert diepe, herstellende fases van de niet-REM slaap die cruciaal zijn voor lichamelijk herstel en groei.
 • Natuurlijke duisternis bevordert ook de REM-fasen, wanneer de meeste dromen plaatsvinden; deze slaapfase is essentieel voor de cognitieve ontwikkeling en het emotionele welzijn.

Een comfortabele slaapomgeving creëren

Om ervoor te zorgen dat uw kind de best mogelijke nachtrust krijgt, kunt u overwegen om de volgende strategieën toe te passen:

 1. Gebruik verduisterende gordijnen of rolgordijnen om externe lichtbronnen te blokkeren.
 2. Verwijder elektronische apparaten uit hun slaapkamer, omdat deze blauw licht uitstralen dat de melatonineproductie en het circadiane ritme kan verstoren.
 3. Gebruik rustgevende routines voor het slapengaan, zoals een boek lezen, een warm bad nemen of ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen voordat u naar bed gaat.

Het minimaliseren van nachtelijke blootstelling aan verlichting zal de slaapkwaliteit verbeteren en bijdragen aan betere algemene gezondheidsresultaten door risico's op cardiovasculaire problemen en metabolische onevenwichtigheden te verminderen.

Problemen met slaapkwaliteit voor kinderen

Het is essentieel om een ontspannende omgeving te creëren door de blootstelling aan kunstlicht 's nachts te minimaliseren. In dit gedeelte bespreken we het belang van duisternis voor herstellende slaapcycli en hoe u een comfortabele slaapomgeving kunt creëren.

Het belang van duisternis voor herstellende slaapcycli

De lichamelijke en geestelijke groei van kinderen hangt af van een goede nachtrust. Onderzoek toont aan dat duisternis een diepe, herstellende slaap bevordert door de interne klok of het circadiane ritme van ons lichaam te reguleren. Blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke uren vermindert de melatonineproductie, wat leidt tot verstoorde patronen en mogelijk invloed heeft op de algehele gezondheid.

 • Stemming: Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot verhoogde prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs depressies.
 • Cognitieve functie: Voldoende rust is nodig voor een optimale hersenfunctie; een gebrek aan goede slaap kan het vasthouden van geheugen en leervermogen beïnvloeden.
 • Groei: Groeihormonen worden voornamelijk afgegeven tijdens diepe fasen van de niet-REM (NREM) slaap; daarom kunnen ontoereikende of onderbroken NREM-fasen normale groeiprocessen belemmeren.

Een comfortabele slaapomgeving creëren

Om ervoor te zorgen dat uw kind de best mogelijke nachtrust krijgt en tegelijkertijd de mogelijke negatieve effecten van blootstelling aan kunstlicht voor het slapen gaan tot een minimum te beperken, kunt u de volgende strategieën overwegen:

 1. Donkere kameratmosfeer: Creëer een verduisterde sfeer met verduisterende gordijnen of rolgordijnen, die gemakkelijk kunnen worden aangepast om de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt te regelen.
 2. Rood uitstralende nachtlampjes: Kies voor nachtlampjes met rode straling in plaats van felle verlichting boven uw hoofd, omdat deze een golflengte uitstralen die de slaapcyclus minder verstoort. Deze lampen bieden voldoende verlichting voor nachtelijke taken zonder de melatonineproductie te verstoren. Bekijk deze aanbevolen opties.
 3. Routines voor het slapengaan instellen: Consequente bedtijdrituelen helpen het lichaam van uw kind te laten weten dat het tijd is om af te koelen en zich voor te bereiden op de slaap. Neem in uw routine dingen op zoals een verhaaltje voorlezen, een bad met warm water nemen of kalmerende technieken zoals diep ademhalen.
 4. Beperk schermtijd voor het slapengaan: Moedig uw kind aan om elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan te vermijden, omdat blauw licht van schermen het natuurlijke slaappatroon kan verstoren. Doe in plaats daarvan kalmerende activiteiten zoals kleuren of puzzels.

Als u deze technieken in het normale avondschema van uw kind integreert, zal dat niet alleen de kwaliteit van hun rust verbeteren, maar ook bijdragen aan hun algemene welvaart en groei.

Verband tussen blootstelling aan nachtverlichting en risicofactoren voor obesitas

Wist u dat het aan hebben van licht tijdens het slapen uw kans op overgewicht kan vergroten? Uit een recent onderzoek bleek dat vrouwen die sliepen met een televisie of licht aan, een grotere kans hadden om zwaarlijvig te worden als gevolg van een verstoord slaappatroon. Deze verstoring kan het risico op chronische ziekten verhogen, waardoor het essentieel is om 's nachts de juiste omstandigheden te handhaven voor optimale gezondheidsresultaten.

De gevolgen van een verstoord circadiaan ritme

Het circadiane ritme van het lichaam, dat essentieel is voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn, regelt de slaap-waakcyclus. Blootstelling aan kunstlicht 's nachts kan dit ritme verstoren, wat leidt tot een slechte slaapkwaliteit en verschillende negatieve gevolgen voor de gezondheid. Deze omvatten gewichtstoename, depressie, angst en zelfs een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.

Slechte slaapgewoonten en risico's op chronische ziekten

Slechte slaapgewoonten kunnen leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen zoals depressie of angst. Het creëren van een donkere omgeving die bevorderlijk is voor het slapen zonder afleiding van elektronische apparaten of fel licht tijdens het slapengaan, kan helpen bij het verbeteren van de algehele herstellende rustcycli die essentieel zijn voor het behouden van een goed fysiek en emotioneel welzijn gedurende de hele levensfase.

De risico's van blootstelling aan nachtverlichting verminderen:

 • Creëer een donkere slaapomgeving door verduisterende gordijnen of rolgordijnen te gebruiken.
 • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voordat u naar bed gaat, omdat deze blauw licht uitstralen dat de melatonineproductie verstoort.
 • Als u 's nachts enige vorm van verlichting nodig hebt, overweeg dan om een gedimd nachtlampje of een rood licht te gebruiken dat minder invloed heeft op uw circadiane ritme.
 • Zorg voor een consequent slaapschema en een goede slaaphygiëne om betere herstellende rustcycli te bevorderen.

Door deze strategieën in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u een betere slaapkwaliteit bereiken en het risico op obesitas en andere chronische ziekten die verband houden met slechte slaapgewoonten, verminderen. Vergeet niet dat het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor ontspanning essentieel is voor het handhaven van de juiste nachtomstandigheden voor optimale gezondheidsresultaten. Neem uw gezondheid in eigen hand en zorg voor een rustige omgeving voor de best mogelijke slaap.

Onbalans in de melatonineproductie door nachtelijke verlichting

Wanneer uw lichaam 's nachts wordt blootgesteld aan verlichting, kan de circadiane cyclus ontregeld raken. Blootstelling aan nachtverlichting kan leiden tot een verminderde melatonineproductie, wat resulteert in slaapgerelateerde gezondheidsproblemen door onvoldoende hoeveelheden van het hormoon. Zonder voldoende melatonine kunt u verschillende gezondheidsproblemen krijgen die verband houden met onvoldoende slaap.

De rol van melatonine bij het reguleren van de bloeddruk

Melatonine speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloeddruk door de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline te regelen. Als de melatonineproductie uit balans raakt door blootstelling aan kunstlicht 's nachts, kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk. Uit een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Hypertension bleek dat personen met hypertensie die melatoninesupplementen innamen, een aanzienlijke verlaging van hun bloeddrukwaarden ondervonden in vergelijking met personen die geen supplement innamen.

De invloed op REM-fasen tijdens de slaap

Rapid Eye Movement (REM) slaap is een vitale fase waarin onze hersenen herinneringen consolideren, emoties verwerken en energieniveaus herstellen. Een ontoereikende melatonineproductie door blootstelling aan nachtelijke verlichting kan deze belangrijke processen verstoren door de duur of de kwaliteit van de REM-slaapfases te verminderen. Deze verstoring kan bijdragen aan een slechte cognitieve functie, emotionele instabiliteit en een verminderd algeheel welzijn.

 • Actiestap 1: Zorg ervoor dat uw slaapkameromgeving bevorderlijk is voor een optimale slaap door kunstlichtbronnen zoals televisies, smartphones en felle wekkers te elimineren.
 • Actiestap 2: Overweeg om verduisterende gordijnen of rolgordijnen te gebruiken om te voorkomen dat buitenlicht uw slaapkamer binnenkomt tijdens de slaapuren.
 • Actiestap 3: Als u om veiligheids- of comfortredenen enige vorm van verlichting nodig hebt, kies dan voor zwakke, rode nachtlampjes die een minimale invloed hebben op de melatonineproductie.

Naast het creëren van een donkere slaapomgeving, is het essentieel om een consistente routine voor het slapengaan in te stellen die uw lichaam laat weten wanneer het tijd is om af te koelen en zich voor te bereiden op rust. Dit kan activiteiten omvatten zoals het lezen van een boek, het nemen van een warm bad of het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie voor het slapengaan. Door prioriteit te geven aan een goede slaaphygiëne en de blootstelling aan kunstlicht 's nachts tot een minimum te beperken, kunt u een gezond melatonineniveau in uw lichaam behouden en een betere algemene gezondheid bevorderen.

Alternatieven voor felle verlichting voor het slapen gaan

Blootstelling aan fel licht voor het slapengaan kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van uw slaap en uw algehele gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven beschikbaar die kunnen helpen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een goede nachtrust, zonder dat dit ten koste gaat van de zichtbaarheid of het comfort.

Rood uitstralende nachtlampjes

Nachtlampjes met rode straling geven een warme gloed af die uw circadiane ritme minder verstoort dan traditionele witte of blauwe lichtbronnen. Deze lampjes bieden net genoeg verlichting om veilig door uw slaapkamer te kunnen navigeren zonder de melatonineproductie ernstig te verstoren. Door felle lampen aan het plafond te vervangen door nachtlampjes met rode straling, kunt u een optimale slaapomgeving behouden terwijl u toch toegang hebt tot voldoende verlichting wanneer dat nodig is.

Verduisterende rolgordijnen en verduisterende gordijnen

Naast het veranderen van de verlichting in uw slaapkamer, is het voor een goede nachtrust ook belangrijk om de hoeveelheid licht van buitenaf te regelen. Verduisterende rolgordijnen en verduisterende gordijnen blokkeren effectief straatlantaarns, koplampen van auto's en andere buitenlichtbronnen die uw slaappatroon kunnen verstoren. Door in deze raambekleding te investeren, kunt u niet alleen de blootstelling aan kunstlicht verminderen, maar ook een donkerdere ruimte creëren die bevorderlijk is voor een betere kwaliteit van herstellende slaapervaringen.

Andere strategieën om te overwegen:

 • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones of tablets minstens één uur voor het slapengaan, omdat deze blauw licht uitstralen waarvan bekend is dat het de slaap verstoort.
 • Kies voor gloeilampen met een laag wattage of warme LED-lampen in plaats van koelwitte of blauwe lampen, omdat deze een minder stimulerend effect op de hersenen hebben.
 • Creëer een routine voor het slapengaan met ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of lezen om uw lichaam en geest te helpen tot rust te komen voordat u gaat slapen.

Door deze veranderingen in uw nachtelijke routine op te nemen, kunt u de algehele slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de potentiële gezondheidsrisico's van langdurige blootstelling aan kunstlicht 's nachts minimaliseren. Keuzes met betrekking tot het soort en de intensiteit van de verlichting in uw slaapgebied zijn cruciaal voor het behoud van uw lichamelijke en psychische gezondheid terwijl u 's nachts rust.

Blauwlicht blokkerende strategieën voor een betere slaap

Naarmate het gebruik van technologie toeneemt, is het essentieel om de nachtelijke blootstelling aan synthetisch licht, dat onze slaapcycli kan verstoren, te beperken. Een handige tactiek is het aantrekken van blauwlicht-blokkerende brillen, die ontworpen zijn om de schadelijke golflengtes van telefoons, tablets en tv's te filteren.

Voordelen van een blauwlicht-blocking bril

 • Betere slaapkwaliteit: Het dragen van een blauwlicht blokkerende bril voor het slapengaan kan de algehele slaapkwaliteit verbeteren door de blootstelling aan stimulerend blauw licht van schermen te verminderen.
 • Stemmingsverbetering: Verminderde blootstelling aan blauw licht is in verband gebracht met een verbeterde stemming en minder symptomen van depressie.
 • Vermoeide ogen: Deze bril kan ook helpen om digitale vermoeide ogen te verlichten die worden veroorzaakt door veel beeldschermwerk overdag of 's avonds.

Naast het dragen van deze speciale bril zijn er nog andere strategieën die u kunt implementeren voor een betere slaaphygiëne en het minimaliseren van schermtijd 's nachts.

Schermtijd voor het slapengaan tot een minimum beperken

 1. Creëer een routine voor het slapengaan: Als u 's nachts een vaste routine zonder elektronica aanhoudt, geeft u uw lichaam een signaal dat het tijd is om te rusten. Overweeg activiteiten zoals het lezen van een fysiek boek of het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
 2. Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan: Het consumeren van cafeïne en alcohol te dicht bij bedtijd kan uw vermogen om snel in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven verstoren. Probeer uw inname enkele uren voor het slapengaan te beperken om zo min mogelijk verstoring te veroorzaken.
 3. Stel een avondklok in voor schermtijd: Bepaal elke avond een specifiek tijdstip om uw elektronische apparaten uit te schakelen, idealiter minstens een uur voor het slapengaan. Dit helpt de blootstelling aan blauw licht te verminderen en zorgt ervoor dat de natuurlijke slaapprocessen van uw lichaam het over kunnen nemen.

Een dagelijks schema met deze strategieën kan leiden tot een betere slaap en gunstige gezondheidseffecten. Door een blauw-licht blokkerende bril te dragen en de schermtijd voor het slapengaan te minimaliseren, neemt u belangrijke stappen in het creëren van een comfortabele omgeving die bevorderlijk is voor ontspanning, terwijl u de negatieve effecten van kunstlicht op uw slaappatronen vermindert.

Blootstelling aan zonlicht in de ochtend voor het resetten van het circadiane ritme

Maak u klaar om op te staan en te schitteren. Uzelf 's ochtends blootstellen aan natuurlijk zonlicht is cruciaal voor het resetten van uw interne klok en het reguleren van de melatonineproductie. Door het juiste circadiane ritme gedurende de dag te handhaven, kunt u uw algehele slaapkwaliteit verbeteren en fris wakker worden. Dit is waarom:

Waarom blootstelling aan zonlicht in de ochtend belangrijk is

Uw lichaam heeft een interne klok die het circadiane ritme wordt genoemd en die verschillende fysiologische processen regelt, waaronder slaap-waakcycli en hormoonafgifte. Blootstelling aan ochtendzon helpt om uw interne klok te synchroniseren met externe signalen uit de natuur, wat kan:

 • Geef uw energie een boost: Helder daglicht in de ochtend kan uw alertheid verhogen en een natuurlijke energieboost geven zonder dat u cafeïne of andere stimulerende middelen nodig hebt.
 • Uw stemming verbeteren: Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het "feel-good" hormoon, dat kan helpen de stemming te verbeteren en symptomen van depressie of angst te verminderen.
 • Reguleer uw slaap: Door uzelf vroeg op de dag bloot te stellen aan natuurlijk licht, kunt u de interne klok van uw lichaam instellen voor een optimale nachtrust later.

Melatonineniveaus regelen door blootstelling aan licht

Melatonine is een hormoon dat slaappatronen helpt regelen. De afscheiding ervan neemt 's nachts toe als het buiten donker is, om ons lichaam te laten weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Overdag onderdrukt licht de melatonineproductie, waardoor we ons wakkerder en alerter voelen. Blootstelling aan zonlicht in de ochtend is vooral belangrijk voor het reguleren van het melatonineniveau, omdat het uw circadiane ritme helpt resetten na een nacht slapen.

Hier volgen enkele tips om de voordelen van blootstelling aan zonlicht in de ochtend te maximaliseren:

 1. Stap naar buiten: Breng binnen een uur of twee na het ontwaken minstens 20-30 minuten buiten door in natuurlijk daglicht. Doe in die tijd, indien mogelijk, aan lichte lichamelijke activiteit zoals wandelen of stretchen.
 2. Vermijd zonnebrillen: Hoewel het beschermen van uw ogen tegen schadelijke UV-stralen essentieel is, kan het dragen van een zonnebril gunstige golflengtes blokkeren die nodig zijn voor een goede circadiane regulatie. Overweeg om uw zonnebril even af te zetten als u 's ochtends vroeg van de zonnestralen geniet.
 3. Laat het licht binnen: Open gordijnen en jaloezieën zodra u wakker wordt om natuurlijk licht binnen te laten in uw leefruimte. Dit stimuleert de onderdrukking van melatonine en bevordert een betere alertheid overdag.

Probeer wakker te worden met de zon door gewoonten in uw dagelijkse routine in te voeren die een betere slaap en gezondheid bevorderen. Dus, ga uw gang en geniet van dat ochtendzonlicht.

De invloed van gedimd licht op de bloedsuikerspiegel en de hartslag

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat slapen in een verduisterde atmosfeer schadelijk kan zijn voor iemands welzijn. Uit een onderzoek met 20 gezonde personen bleek dat blootstelling aan schemerlicht tijdens de slaap kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, een verhoogde hartslag en een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Laten we eens kijken naar deze bevindingen en enkele manieren om deze risico's te voorkomen.

Gezondheidsrisico's van gedimd licht tijdens het slapen

Het onderzoek ontdekte dat slapen in een schemerige kamer de insulineresistentie kan verhogen, wat een vroeg waarschuwingssignaal is voor diabetes type 2. Bovendien wordt de SNS gestimuleerd, waardoor de hartslag toeneemt. Bovendien wordt de SNS gestimuleerd, waardoor de hartslag toeneemt. Dit suggereert dat zelfs een geringe blootstelling aan kunstlicht 's nachts nadelige effecten kan hebben op de cardiovasculaire en metabolische gezondheid.

Een verstoord circadiaan ritme door nachtverlichting kan een van de factoren zijn die bijdragen aan deze toename van gezondheidsrisico's.

Preventieve maatregelen

Om uzelf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van schemerige verlichting tijdens het slapen, kunt u overwegen om enkele eenvoudige maar effectieve strategieën toe te passen:

 • Sluit jaloezieën: Zorg ervoor dat de ramen van uw slaapkamer bedekt zijn met gordijnen of jaloezieën die alle externe bronnen van lichtvervuiling, zoals straatlantaarns of koplampen van auto's, blokkeren.
 • Slaapmaskers: Investeer in een comfortabel slaapmasker dat speciaal ontworpen is om omgevingslicht te blokkeren terwijl u rust. Deze maskers creëren een omgeving die bevorderlijk is voor ontspanning en kunnen u helpen om een meer herstellende slaap te krijgen.
 • Elimineer interne lichtbronnen: Zet elektronische apparaten die licht uitstralen, zoals televisies of computers, uit. Overweeg daarnaast om een rood nachtlampje te gebruiken in plaats van felle verlichting boven uw hoofd als u 's nachts verlichting nodig hebt.

Het creëren van een aangename slaapomgeving is essentieel voor het ondersteunen van uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door deze stappen te nemen om de blootstelling aan gedimd licht 's nachts te minimaliseren, kunt u uw risico op het ontwikkelen van chronische ziekten die geassocieerd worden met slechte slaapgewoonten en een verstoord circadiaans ritme verminderen. Vergeet niet dat een goede slaap van vitaal belang is voor het behoud van een goede stofwisseling, cardiovasculaire functie en reactie van het immuunsysteem - dus zorg ervoor dat u er alles aan doet om de beste omstandigheden voor een rustgevende slaap te creëren.

Veelgestelde vragen over Altijd slapen met het licht aan

Is het gezond om met het licht aan te slapen?

Slapen met het licht aan is ongezond, verstoort uw circadiane ritme en melatonineproductie en verhoogt het risico op obesitas en chronische ziekten. Uit een onderzoek bleek dat schemerige verlichting tijdens de slaap de bloedsuikerspiegel en de hartslag verhoogt.

Hoe zit het met mensen die met een lampje aan slapen?

Mensen die slapen met het licht aan kunnen last hebben van herstellende slaapcycli van slechte kwaliteit, wat na verloop van tijd kan leiden tot gezondheidsrisico's zoals obesitas, diabetes en cardiovasculaire problemen.

Is het slecht voor een kind om met het licht aan te slapen?

Ja, het is ook slecht voor kinderen, omdat het een verstoord circadiaan ritme veroorzaakt dat cruciaal is voor groei en ontwikkeling, en volgens dit onderzoek het risico op obesitas bij kinderen verhoogt.

Wordt u moe van slapen met het licht aan?

Slapen met het licht aan kan ervoor zorgen dat u zich vermoeider voelt, wat de REM-fasen tijdens de slaap verstoort, die essentieel zijn om u uitgerust te voelen als u wakker wordt. Om de algehele rust te verbeteren, kunt u overwegen om verduisterende rolgordijnen te gebruiken of strategieën om blauw licht te blokkeren, zoals het dragen van een bril.

Conclusie

Laat u niet misleiden door de verleiding om met het licht aan te slapen - het kan het natuurlijke ritme van uw lichaam ernstig verstoren en zelfs leiden tot slaapkwaliteitsproblemen bij kinderen.

Maar vrees niet, er zijn oplossingen! Rood uitstralende nachtlampjes en strategieën om blauw licht te blokkeren kunnen helpen om een betere slaapomgeving te creëren en negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals obesitas en een verstoorde melatonineproductie, te voorkomen.

En vergeet de kracht van ochtendzon niet - het is cruciaal voor het resetten van ons circadiane ritme en om ons gezond te houden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/