Neusbloedingen 's nachts

Gepubliceerd:

Nachtelijke neusbloedingen kunnen een schokkende en ongemakkelijke gebeurtenis zijn, waardoor mensen zich vaak zorgen maken over hun algehele gezondheid. Nachtelijke neusbloedingen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder omgevingsfactoren, medische problemen en leefgewoonten. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van nachtelijke epistaxis en bespreken we effectieve manieren om ze te voorkomen.

Als u verder leest, krijgt u inzicht in de verschillende soorten neusbloedingen - voorste en achterste - en hoe bepaalde medicijnen het stollingsvermogen van uw lichaam kunnen beïnvloeden. Daarnaast geven we praktisch advies voor het behandelen van nachtelijke neusbloedingen in het comfort van uw eigen huis.

Tot slot is preventie het belangrijkste bij het omgaan met nachtelijke neusbloedingen. We gaan in op de voordelen van het gebruik van luchtbevochtigers en neussprays met een zoutoplossing en geven aan wanneer het nodig is om bij aanhoudende of ernstige gevallen contact op te nemen met professionals in de gezondheidszorg. Door deze cruciale aspecten van nachtelijke epistaxis te begrijpen, kunt u proactieve stappen ondernemen om uw neus gezond te houden.

neusbloedingen-bij-nacht

Oorzaken van nachtelijke bloedneuzen

Droge binnenlucht, allergenen en sinusinfecties zijn veel voorkomende boosdoeners van nachtelijke neusbloedingen.

Droge binnenlucht irriteert de neusholtes, waardoor ze vatbaarder worden voor bloedingen.

Bestrijd dit probleem door een luchtbevochtiger te gebruiken of een bakje water bij uw bed te zetten om het vochtgehalte op peil te houden.

Allergenen veroorzaken ontstekingen in de neusholte, wat leidt tot frequente neusbloedingen.

Identificeer en verwijder mogelijke allergeenbronnen in uw leefomgeving om het aantal gevallen van nachtelijke epistaxis te verminderen.

Sinusinfecties veroorzaken zwellingen die druk uitoefenen op kwetsbare bloedvaten in de neusholte, wat kan leiden tot scheuren en neusbloedingen.

Behandel de onderliggende sinusinfectie met de juiste medicijnen of huismiddeltjes om dit probleem te verlichten.

Andere factoren die een rol spelen zijn neuspeuteren, droge neusvleugels, verkoudheid en infecties van de luchtwegen, en bloedverdunners.

 • Neuspeuteren: Beschadigt kwetsbare bloedvaten in de neusholte en veroorzaakt bloedingen.
 • Droge neusvleugels: Het aanbrengen van een zoutoplossing neusspray voor het slapengaan kan helpen om uw neusholtes vochtig te houden en neusbloedingen te voorkomen.
 • Verkoudheid en infecties van de luchtwegen: Krachtig snuiten van de neus kan bloedvaten doen scheuren, wat 's nachts epistaxis tot gevolg kan hebben.
 • Bloedverdunners: Medicijnen zoals aspirine, warfarine of andere anticoagulantia kunnen het risico op nachtelijke bloedneuzen verhogen vanwege hun invloed op de stolling.

Soorten neusbloedingen

Bloedneuzen, of epistaxis, kunnen in twee soorten worden ingedeeld - anterieur en posterieur, elk met hun eigen oorzaken en symptomen.

Voorste neusbloedingen

Voorste neusbloedingen komen vaker voor en ontstaan in het voorste deel van de neusholte, vaak door droge lucht, neuspeuteren of krachtig neus snuiten.

 • Droge lucht kan droogheid in uw neuswegen veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie en bloedingen.
 • Vaak of agressief neuspeuteren kan de bloedvaten in uw neusgaten beschadigen, waardoor bloedingen kunnen ontstaan.
 • Als u uw neus hard snuit, kunnen kwetsbare bloedvaten scheuren, wat kan leiden tot een bloeding.

Achterste neusbloedingen

Neusbloedingen aan de achterkant van de neusholte bij de keel komen minder vaak voor, maar zijn meestal ernstiger en vereisen vaak een medische ingreep.

 • Hoge bloeddruk kan de structuur van neusvaten verzwakken, waardoor ze sneller barsten en gaan bloeden.
 • Ongevallen met verwondingen aan het gezicht kunnen het achterste deel van uw neusholte beschadigen, wat neusbloedingen tot gevolg kan hebben.

De behandeling van neusbloedingen varieert afhankelijk van de ernst ervan. Voorste bloedingen zijn over het algemeen gemakkelijker thuis te behandelen met eenvoudige eerstehulptechnieken, zoals uw neusgaten een paar minuten dichtknijpen terwijl u licht voorover leunt. Voor epistaxis posterior is vaak medische hulp nodig vanwege de mogelijke complicaties en de moeilijkheid om de bloeding zelf te stelpen.

Het is cruciaal om eventuele onderliggende oorzaken, zoals allergieën of een droge huid, aan te pakken en preventieve maatregelen te nemen, zoals binnenshuis een goede luchtvochtigheid handhaven(idealiter rond de 30%) en regelmatig neussprays met een zoutoplossing gebruiken. Daarnaast kan het vermijden van triggers zoals neus snuiten of neuspeuteren uw risico op neusbloedingen aanzienlijk verminderen.

Medicijnen die nachtelijke bloedneuzen kunnen veroorzaken

Medicijnen zoals aspirine, warfarine en bepaalde homeopathische middelen of voedingssupplementen kunnen een verminderd stollingsvermogen veroorzaken, waardoor het risico op nachtelijke bloedneuzen toeneemt.

Bloedverdunners en bloedneuzen

Medicijnen die het vermogen van bloed om te stollen verminderen, kunnen leiden tot langere bloedingstijden en een verhoogde incidentie van bloedneuzen tijdens de slaap.

Homeopathische middelen en bloedingstijd

Van sommige homeopathische middelen, zoals Ginkgo biloba, vitamine E en moederkruid, is bekend dat ze de bloedingstijd beïnvloeden en mogelijk bijdragen aan nachtelijke bloedneuzen.

Medicatiegerelateerde bloedneuzen beheren

Om medicijngerelateerde neusbloedingen onder controle te houden, moet u met uw zorgverlener praten over het aanpassen van uw dosering of het wisselen van medicatie, bijhouden wanneer uw neusbloedingen optreden in relatie tot het innemen van medicatie, en een goede neushygiëne onderhouden met zoutwatersprays of luchtbevochtigers.

Het is essentieel om nauw samen te werken met uw zorgverlener om effectieve oplossingen te vinden en het ongemak tijdens deze episodes tot een minimum te beperken.

Nachtelijke bloedneuzen thuis behandelen

Stop de bloedstroom en voorkom ongemak met deze eenvoudige stappen om anterieure nachtelijke epistaxis effectief te behandelen.

 1. Verhoog uw hoofd: Ga rechtop zitten en leun iets naar voren om te voorkomen dat het bloed achter in uw keel stroomt.
 2. Knijp uw neusgaten samen: Oefen gedurende ongeveer 10 minuten druk uit op beide zijden van het zachte deel van uw neus, net onder de knokige brug, om de stolling te laten plaatsvinden.
 3. Adem door uw mond: Terwijl u uw neusgaten dichtknijpt, ademt u door uw mond om voldoende zuurstof in uw lichaam te houden.
 4. Koude kompressen: Breng een koud kompres, gewikkeld in een doek of handdoek, aan op de brug van de neus om de bloedvaten te vernauwen en het bloeden te verminderen.

Wanneer professionele hulp zoeken

Raadpleeg een arts als u na een bloedneus regelmatig bloedverlies krijgt of tekenen van bloedarmoede.

 • Frequente voorvallen: Als u binnen een korte periode meerdere keren 's nachts last hebt van bloedneuzen, kan een arts mogelijke onderliggende oorzaken vaststellen en een geschikte behandeling aanbevelen.
 • Tekenen van bloedarmoede: Zoek medische hulp als u symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid of bleekheid opmerkt na een bloedneus-episode om bloedarmoede als gevolg van bloedverlies uit te sluiten.

Gezondheidsdeskundigen kunnen OTC-oplossingen voorstellen zoals neussprays met zoutoplossing of decongestiva om de verstopping te verlichten en de kans op nachtelijke neusbloedingen te verkleinen.

Vergeet niet dat nachtelijke bloedneuzen thuis vaak behandeld kunnen worden met de juiste zorg en kennis.

Nachtelijke bloedneuzen voorkomen

Houd uw neusgaten vochtig om nachtelijke bloedneuzen te voorkomen - streef naar een luchtvochtigheid van 30% in uw leefruimte.

Een luchtbevochtiger 's nachts in de slaapkamer gebruiken

Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht, waardoor droogheid en irritatie die bloedingen kunnen veroorzaken, worden voorkomen.

 • Kies verstandig: Houd bij het kiezen van een luchtbevochtiger rekening met de grootte van de kamer, het geluidsniveau en het schoonmaakgemak.
 • Houd het schoon: Volg de instructies van de fabrikant om schimmelgroei en verminderde effectiviteit te voorkomen.

Regelmatig gebruik van zoutoplossingneussprays voor optimale neusvochtigheid

Zoutoplossing neussprays bootsen de natuurlijke lichaamsvloeistoffen na en bieden verlichting zonder bijwerkingen.

 • Dagelijks aanbrengen: Minstens eenmaal daags gebruiken, bij voorkeur voor het slapen gaan.
 • Juiste techniek: Steek het mondstuk in één neusgat, kantel uw hoofd naar voren en druk op de pomp terwijl u door uw neus inademt.
 • Vermijd overmatig gebruik: Houd u aan de aanbevolen doseringen om irritatie of infectie te voorkomen.

Door een optimale luchtvochtigheid te handhaven en preventieve maatregelen te nemen, zoals luchtbevochtigers en neussprays met zoutoplossing, kunt u het aantal nachtelijke bloedneuzen aanzienlijk verminderen.

Raadpleeg een arts voor frequente nachtelijke bloedneuzen

Laat frequente neusbloedingen u 's nachts niet wakker houden - raadpleeg een professional in de gezondheidszorg voor de juiste behandelingsopties en om eventuele onderliggende aandoeningen die kunnen bijdragen te identificeren.

Wanneer medische hulp zoeken

 • Als neusbloedingen meer dan 20 minuten aanhouden ondanks het uitoefenen van druk en het volgen van de aanbevolen stappen.
 • Als de bloeding hevig is, waardoor u moeite hebt met ademhalen of het inslikken van bloedstolsels.
 • Als er regelmatig neusbloedingen optreden zonder duidelijke oorzaak, vooral overdag en 's nachts.
 • Als het vermoeden bestaat dat er een vreemd voorwerp in de neusholte zit dat een bloeding veroorzaakt.
 • Als de persoon die de bloedneus heeft een bekende bloedingsstoornis heeft of regelmatig bloedverdunners gebruikt.

Mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen

Een professional in de gezondheidszorg zal uw algehele gezondheidstoestand beoordelen om te bepalen of er onderliggende aandoeningen zijn die kunnen bijdragen aan uw frequente nachtelijke bloedneuzen. Mogelijke oorzaken zijn allergieën, bloedingsstoornissen, infecties of neusafwijkingen.

 1. Allergieën: Allergische reacties kunnen leiden tot ontstekingen van de neusholtes en een verhoogde gevoeligheid van de kwetsbare bloedvaten erin.(bron)
 2. Bloedingsstoornissen: Aandoeningen zoals hemofilie of de ziekte van von Willebrand kunnen abnormale bloedingen veroorzaken, waaronder frequente bloedneuzen. Een professional in de gezondheidszorg zal uw medische geschiedenis evalueren en kan tests uitvoeren om dergelijke aandoeningen te diagnosticeren.
 3. Infecties: Sinusinfecties, verkoudheid en andere infecties van de luchtwegen kunnen leiden tot ontstoken neusholtes die vatbaarder zijn voor bloedingen. Een goede behandeling van deze infecties kan toekomstige episodes van nachtelijke neusbloedingen helpen voorkomen.
 4. Neusafwijkingen: Structurele problemen in de neus, zoals een afwijkend tussenschot of neuspoliepen, kunnen bijdragen aan terugkerende nachtelijke bloedneuzen. In bepaalde scenario's kunnen medische ingrepen nodig zijn.

Naast het vaststellen van mogelijke oorzaken, kan een zorgverlener veranderingen in uw leefstijl en behandelingen aanbevelen om toekomstige bloedneuzen te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld regelmatig neussprays met een zoutoplossing gebruiken of allergieveroorzakers uit uw omgeving verwijderen.

Als u zich zorgen maakt over uw symptomen of als u om onbekende redenen 's nachts vaak last hebt van ernstige bloedneuzen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional in de gezondheidszorg, die u persoonlijk advies kan geven over hoe u deze aandoening het beste kunt behandelen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die kunnen bijdragen aan het optreden ervan, kunt aanpakken.

Veelgestelde vragen over bloedneuzen 's nachts

Waarom bloedt uw neus 's nachts?

Nachtelijke neusbloedingen kunnen worden veroorzaakt door droge binnenlucht, allergenen, sinusinfecties of medicijnen die het stollingsvermogen beïnvloeden.

Hoe neusbloedingen 's nachts voorkomen?

Gebruik een luchtbevochtiger, gebruik neussprays met zoutoplossing, vermijd neuspeuteren en oefen zachte blaastechnieken. Zoek zo nodig medische hulp.

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van bloedneuzen?

 1. Droge binnenlucht
 2. Allergenen
 3. Sinusinfecties

Kunnen leveraandoeningen neusbloedingen veroorzaken?

Gevorderde stadia van leverziekte(cirrose) kunnen neusbloedingen veroorzaken door een verminderde productie van stollingsfactoren, wat resulteert in een verhoogd risico op bloedingen bij kleine verwondingen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose.

Conclusie

Word niet langer wakker met een bebloed kussen met deze tips om nachtelijke bloedneuzen te voorkomen die veroorzaakt worden door droge binnenlucht, allergenen, sinusinfecties en medicijnen.

 • Gebruik een luchtbevochtiger in uw slaapkamer om vocht aan de lucht toe te voegen.
 • Gebruik regelmatig neussprays met zoutoplossing om uw neusholtes vochtig te houden.
 • Identificeer eventuele onderliggende gezondheidsproblemen door overleg te plegen met professionals in de gezondheidszorg.

Laat nachtelijke epistaxis uw slaap niet verpesten - onderneem actie om er thuis effectief mee om te gaan of zoek indien nodig professionele hulp.

Voor meer informatie over het voorkomen en behandelen van bloedneuzen kunt u deze betrouwbare bronnen raadplegen:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/