Douchen we op de juiste manier om beter te slapen?

Gepubliceerd:

Douchen we op de juiste manier voor een betere slaap? Inzicht krijgen in hoe onze avondrituelen van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van onze rust, is van groot belang nu de slaaphygiëne steeds verder onderzocht wordt. In deze blogpost gaan we dieper in op verschillende aspecten van douchegewoonten en hun mogelijke effecten op het bereiken van een rustgevende nachtrust.

We onderzoeken de verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de voorkeur voor een nachtelijke douche en hoe de warmte van het water ontspanning en een betere slaapkwaliteit kan bevorderen. Daarnaast bespreken we onderzoeksresultaten over de optimale timing voor badrituelen voor het slapengaan en geven we aanbevelingen voor de duur om de voordelen te maximaliseren.

Ochtenddouches vs. nachtdouches is een ander onderwerp dat aandacht verdient; daarom zullen we de voordelen van beide belichten en de nadruk leggen op de productiviteitsstijging die gepaard gaat met vroeg op de dag douchen. Verder leert u meer over de temperatuur van warm en koud water en hun respectieve voordelen als het gaat om het verbeteren van uw douche-ervaring.

Tot slot is het vinden van de juiste balans voor uw doucheroutine cruciaal; daarom benadrukken we het belang van een goede timing voor uw nachtelijke douche en een afkoelperiode na het baden. Om deze praktijken verder aan te vullen, bieden we ook extra ontspanningstechnieken aan, zoals yogahoudingen of geschikte lectuur voor het slapengaan - allemaal bedoeld om u te helpen beter te slapen door middel van: douchen op de juiste manier voor betere slaapstrategieën.

Douchen we op de juiste manier om beter te slapen?

Voorkeuren voor douchen 's nachts en slaapkwaliteit

Een aanzienlijk aantal volwassenen in de VS geeft de voorkeur aan een warme douche of bad voor het slapen gaan om de slaapkwaliteit te verbeteren. 58,7% van hen doet er echter 20 minuten of langer over om in slaap te vallen na hun avondlijke douche/bad-sessie.

Verschillen tussen mannen en vrouwen in de voorkeur om 's nachts te douchen

Vrouwen geven meer de voorkeur aan nachtdouches dan mannen, omdat het hen helpt om te ontspannen van de dagelijkse stress en om een betere slaapkwaliteit te bereiken. Aan de andere kant kunnen mannen kiezen voor ochtenddouches vanwege hun persoonlijke voorkeur of werkschema.

Warm water voor een betere slaap

De warmte van het water speelt een cruciale rol bij het bevorderen van ontspanning voor het slapengaan. Een warme douche kan vermoeide spieren kalmeren en de geest tot rust brengen, waardoor u sneller in slaap valt. Onderzoek suggereert dat uzelf tien minuten lang onderdompelen in warm water (ongeveer 104°F) de vermoeidheidsniveaus aanzienlijk kan verminderen, terwijl ook de algehele slaapefficiëntie toeneemt.

  • Val sneller in slaap: Warme douches verminderen de latentie waarmee de slaap begint, wat betekent dat u waarschijnlijk sneller in slaap valt nadat u in bed bent gestapt.
  • Ontspanning van de spieren: De warmte van het water kan spierspanning en spierpijn verlichten, waardoor uw lichaam volledig kan ontspannen voor het slapengaan.
  • Slaap opwekken: Een warme douche of bad kan ook de slaap opwekken door uw lichaamstemperatuur te verhogen. Als u daarna afkoelt, geeft dit uw hersenen het signaal dat het tijd is om te rusten.

Een nachtelijke douche in uw routine opnemen kan goed zijn voor ontspanning en een betere slaapkwaliteit, maar de juiste balans tussen de warmte en de timing is essentieel om natuurlijke slaappatronen te behouden. Het vinden van de juiste balans tussen de warmte van het water en de timing van uw douchebeurt is echter cruciaal om natuurlijke slaappatronen niet te verstoren. Experimenteren met verschillende temperaturen en tijdsduur kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn door een goede slaap. Slaaphygiëne is essentieel voor een betere slaapkwaliteit.

Wetenschappelijk onderzoek naar badtijden en slaapverbetering

Onderzoek ondersteunt het idee dat goed getimede baden en douches de slaapkwaliteit kunnen verbeteren door diepe, rustgevende slaap te bevorderen als ze op de juiste manier worden genomen. Een onderzoek aan de Universiteit van Texas ontdekte dat een warm bad of douche van 10-15 minuten voor het slapengaan kan helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen tijdens de nacht.

Voordelen van de juiste badtijd voor een betere slaap

  • Sneller inslapen: Het is aangetoond dat het nemen van een warme douche of bad in dit tijdsbestek de inslaapvertraging vermindert, wat de tijd is die nodig is om in slaap te vallen nadat u in bed bent gestapt.
  • Betere slaapefficiëntie: Deze gewoonte verbetert ook de algehele slaapefficiëntie, wat betekent dat u meer tijd besteedt aan slapen terwijl u in bed ligt, in plaats van te woelen en te draaien.
  • Toename van de diepe slaap: De warmte van een nachtelijke douche kan bijdragen aan een toename van de langzame of diepe slaap, die essentieel is voor lichamelijk herstel en geheugenconsolidatie.

Aanbevelingen uit onderzoek

Om deze voordelen te maximaliseren, kunt u overwegen om deze richtlijnen op basis van wetenschappelijk onderzoek te volgen:

  1. Kies de optimale watertemperatuur: Ongeveer 40-43°C (104-109°F) wordt beschouwd als de beste temperatuur voor een warme douche of bad om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  2. Neem de juiste tijd voor uw douche/bad: Probeer uw warme douche of bad één tot twee uur voor het slapengaan te nemen. Dit geeft uw lichaamstemperatuur genoeg tijd om op natuurlijke wijze te dalen na het baden, wat de slaap kan bevorderen.
  3. Zorg voor consistentie: Maak deze routine een vast onderdeel van uw nachtschema voor consistente verbeteringen in de slaapkwaliteit en de algehele slaaphygiëne.

Door deze praktijken in uw dagelijks leven toe te passen, kunt u de vruchten plukken van een betere slaapkwaliteit en een betere algehele gezondheid. Dus de volgende keer dat u moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, kunt u overwegen om de timing van uw douche of bad 's avonds aan te passen op basis van deze aanbevelingen die door onderzoek zijn gestaafd. En vergeet niet dat iedereen andere behoeften heeft; experimenteer met wat voor u persoonlijk het beste werkt om een optimale balans te vinden tussen ontspanning en herstellende slaap.

Ochtenddouches voor productiviteitsverbeteringen

Hoewel 's nachts douchen zijn voordelen heeft, bieden ochtenddouches ook talloze voordelen die u kunnen helpen om uw dag goed te beginnen. Ze ontdoen uw lichaam niet alleen van zweet dat zich 's nachts heeft opgehoopt, maar ze verminderen ook het gevoel van sufheid bij het wakker worden (slaaproes). Een indrukwekkende 83% van de mensen die 's ochtends douchten, zegt dat ze zich daarna zeer productief voelen op het werk.

Voordelen van een ochtenddouche

  • Frisheid en reinheid: Een ochtenddouche helpt om vuil of oliën van uw huid te verwijderen die zich 's nachts hebben opgehoopt. Hierdoor voelt u zich verfrist en bent u klaar voor de dag die voor u ligt.
  • Verhoogde alertheid: De sensatie van water op uw huid stimuleert de doorbloeding en verhoogt de hartslag, waardoor u zich de hele dag wakkerder en energieker kunt voelen.
  • Stemmingsverbetering: Het is aangetoond dat het nemen van een warme douche 's ochtends de stemming verbetert door het vrijkomen van endorfine - chemische stoffen die ervoor zorgen dat we ons gelukkig en ontspannen voelen.
  • Betere slaapkwaliteit 's nachts: Door 's ochtends eerst voor persoonlijke hygiëne te zorgen, lopen mensen minder kans om later bacteriën mee naar bed te nemen; dit kan na verloop van tijd leiden tot een betere slaapkwaliteit en algemene gezondheidsvoordelen.

Verhoogde productiviteit na een vroege spoeling

Een stevige douche voor het begin van de dag kan niet alleen iemands uiterlijk verbeteren, maar ook de mentale scherpte aanscherpen. Onderzoek wijst uit dat mensen die 's ochtends regelmatig douchen, meer geconcentreerd zijn tijdens hun werkuren dan mensen die dat niet doen. Door er een gewoonte van te maken om 's ochtends te douchen, kunt u uw productiviteit en mentale scherpte verhogen, zodat u elke veeleisende baan gemakkelijker aankunt.

Een andere manier om de productiviteit te verhogen is door koude douches in uw ochtendroutine op te nemen. Blootstelling aan koud water wordt in verband gebracht met andere gezonde gewoonten, zoals verhoogde alertheid tijdens activiteiten overdag. Daarnaast kan het ook helpen om ontstekingen te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren(bron). Als u echter nog nooit koud gedoucht hebt, begin dan geleidelijk met het verlagen van de temperatuur naar het einde van uw douchesessie toe, voordat u zich volledig op een ijzige spoeling stort.

Kortom, of u 's ochtends de voorkeur geeft aan een warme of koude douche hangt af van uw persoonlijke voorkeur; beide opties bieden echter unieke voordelen die positief bijdragen aan het algehele welzijnsniveau. Om deze voordelen optimaal te benutten en ook 's nachts de slaapkwaliteit te maximaliseren, kunt u overwegen om naast een goed getimed badritueel ook een goede slaaphygiëne toe te passen voor optimale resultaten.

Voordelen van warm vs koud water

Zowel warme als koude watertemperaturen bieden unieke voordelen voor onze algemene gezondheid en welzijn. Terwijl een warme douche kan zorgen voor ontspanning van de spieren, verlichting van ademhalingssymptomen en vermindering van puistjes op de huid, wordt blootstelling aan koud water in verband gebracht met andere gezonde gewoonten, zoals verhoogde alertheid tijdens activiteiten overdag. Laten we de voordelen van elke temperatuur in meer detail bekijken.

Prospectieve gezondheidswinst door verschillende temperatuurkeuzes

  • Warme douches: Een warme douche helpt de bloedvaten te openen, waardoor een betere doorbloeding van het hele lichaam wordt bevorderd. Dit kan leiden tot minder spierspanning, meer flexibiliteit en zelfs minder gewrichtspijn. Bovendien kan stoom die door warm water wordt geproduceerd, verstopping door allergieën of verkoudheid verlichten en tijdelijke verlichting bieden voor astmapatiënten.
  • Koude douches: Aan de andere kant kan het nemen van koude douches, vooral 's ochtends of na een intensieve trainingssessie, helpen om de mentale alertheid te verbeteren dankzij het verkwikkende effect op ons zenuwstelsel. Bovendien zou het de stofwisseling kunnen stimuleren door bruine vetcellen te activeren die verantwoordelijk zijn voor het genereren van warmte in ons lichaam wanneer we aan een koudere omgeving worden blootgesteld.

Vergelijkingen tussen de effecten van warme/koude opties op het welzijnsniveau

Wat betreft de verbetering van de slaapkwaliteit die specifiek gerelateerd is aan de voorkeuren voor 's nachts douchen die eerder in dit bericht zijn genoemd(warme baden/douches worden in verband gebracht met betere slaapefficiëntiescores onder de onderzochte deelnemers), hebben beide opties hun respectieve verdiensten, afhankelijk van de individuele behoeften/voorkeuren op verschillende momenten in de dagelijkse routines; echter,

  • Warme douches: Als u sneller in slaap wilt vallen en de slaapkwaliteit wilt verbeteren, is een warme douche misschien een betere keuze. De warmte van de douche kan helpen om stijve spieren te ontspannen, waardoor u rustiger kunt slapen. Bovendien kan de stoom van warm water helpen om de luchtwegen te openen, waardoor u tijdens uw slaap gemakkelijker kunt ademen.
  • Koude douches: Omgekeerd, als u op zoek bent naar een energieboost of hulp nodig hebt om 's ochtends wakker te worden na een nacht van slechte kwaliteit(bijv. als gevolg van slapeloosheidssymptomen), kan het nemen van koude douches mogelijk dienen als effectieve remedie die tijdelijke verlichting biedt totdat de onderliggende problemen worden aangepakt met andere middelen, zoals aanpassingen in uw levensstijl/medische ingrepen waar nodig.

Voor een betere slaap is het essentieel om de juiste gewoonten aan te houden voor het slapengaan. Of u nu de voorkeur geeft aan warme baden of koude douches, het vinden van een routine die voor u werkt kan helpen om de slaap op gang te brengen en de slaapefficiëntie te verbeteren. Dus neem die nachtelijke douche en geniet van de voordelen van een betere slaapkwaliteit.

Juiste slaaphygiëne en het belang ervan

Een goede slaaphygiëne is cruciaal voor een optimaal welzijn. Hoewel slapen met nat haar voor- of nadelen kan hebben, is het belangrijk om een balans te vinden die voor u werkt.

Belangrijkste onderdelen van slaaphygiënepraktijken

  • Houd een consistent slaapschema aan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt om de interne klok van uw lichaam te reguleren, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit.
  • Zorg voor een ontspannen bedtijdroutine: Doe kalmerende activiteiten zoals lezen, een warm bad nemen of mediteren om uw hersenen te laten weten dat het tijd is om te rusten.
  • Geef prioriteit aan comfort: Zorg voor een comfortabele matras, kussens en beddengoed voor een goede slaapkwaliteit.
  • Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan: Cafeïne of nicotine consumeren vlak voor het slapengaan kan het inslapen verstoren. Het is het beste om deze stoffen enkele uren voor het slapengaan te vermijden.
  • Minimaliseer de blootstelling aan elektronische apparaten: Blauw licht van elektronische apparaten kan het natuurlijke circadiane ritme verstoren. Het wordt aanbevolen om ze een uur voor het slapen te vermijden.

Nachtrituelen in evenwicht brengen op basis van persoonlijke behoeften

Vind de juiste balans tussen nachtelijke doucheroutines en andere factoren die de slaaphygiëne beïnvloeden op basis van uw behoeften:

  1. Sommige mensen vinden dat slapen met nat haar hen helpt om de hele nacht koel en comfortabel te blijven, vooral tijdens warmere maanden. Anderen ervaren misschien ongemak of een verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid door vocht in hun beddengoed.
  2. Voor degenen die graag warme baden nemen voordat ze naar bed gaan, is de timing cruciaal. U kunt het beste 1-2 uur voor het slapengaan een bad nemen voor optimale slaapvoordelen.
  3. Vermijd alcoholgebruik vlak voor het slapengaan, omdat het slaappatronen kan verstoren en tot een slechtere kwaliteit van rust kan leiden.

Het opnemen van de essentiële goede slaapgewoonten in uw nachtelijke gewoonten kan u helpen om gezond te blijven en sneller in slaap te vallen, en om van een meer rustgevende slaap te genieten. Vergeet niet dat iedereen andere behoeften heeft, dus het is van essentieel belang dat u uitzoekt wat voor u het beste werkt om een effectief nachtregime te creëren.

Opmerking: Als u ondanks goede slaaphygiënische gewoonten moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, kunt u overwegen een arts of specialist in slaapgeneeskunde te raadplegen. Zij kunnen u helpen bij het identificeren van onderliggende problemen die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit en geschikte behandelingsopties aanbevelen die specifiek op u zijn afgestemd.

De timing van nachtelijke douchebeurten voor optimale slaapvoordelen

Volgens deskundigen kan een warme douche 's avonds helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, maar alleen als de timing goed is. De lichaamstemperatuur daalt van nature aan het eind van de middag, wat aangeeft dat het tijd is om te rusten. Eerder op de avond douchen en genoeg tijd nemen om daarna af te koelen, kan helpen om effectiever in slaap te vallen.

De rol van lichaamstemperatuurregulatie bij het opwekken van slaap

Het circadiane ritme, een biologische klok in het lichaam, beïnvloedt wanneer we slapen en wakker worden. Een cruciaal aspect van dit proces zijn schommelingen in de lichaamstemperatuur gedurende de dag en nacht. Als het bijna bedtijd is, begint uw lichaamstemperatuur te dalen als onderdeel van het natuurlijke proces om in te dommelen.

Een warme douche nemen voordat u naar bed gaat, verhoogt de oppervlaktetemperatuur van uw huid en verwijdt de bloedvaten dicht bij het huidoppervlak. Nadat u uit de douche en in de koelere lucht bent gestapt, verdwijnt de warmte uit deze bloedvaten, waardoor de kerntemperatuur van uw lichaam over het geheel genomen daalt. Dit helpt de latentie bij het begin van de slaap te activeren, waardoor u sneller in slaap valt.

Aanbevolen ideale timing voor douches voor het slapengaan

  • 1-2 uur voor het slapengaan: Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Texas suggereert dat het nemen van een warm bad/douche van 10-15 minuten één tot twee uur voor het slapengaan mensen helpt om sneller in slaap te vallen en een diepere slaapkwaliteit te behouden.
  • Vermijd onmiddellijk douchen voor het slapengaan: Koud douchen vlak voor het slapengaan kan nadelige gevolgen hebben voor het inslapen, omdat het de alertheid verhoogt in plaats van ontspanning bevordert. Aan de andere kant kunnen warme douches vlak voor het slapengaan ervoor zorgen dat u het te warm en oncomfortabel vindt om te slapen.
  • Experimenteer met de temperatuur: Het is essentieel om een douchetemperatuur te vinden die het beste bij uw individuele voorkeuren past. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een warmere watertemperatuur om de spieren te helpen ontspannen en spanningen te verlichten, terwijl anderen misschien baat hebben bij een koelere watertemperatuur die de zintuigen kan prikkelen zonder al te alert te worden.

Het opnemen van deze aanbevelingen voor de timing in uw nachtroutine kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren door de lichaamstemperatuur effectiever te helpen reguleren. Overweeg daarnaast om andere ontspanningstechnieken zoals yogahoudingen of lectuur toe te passen naast goede hygiënepraktijken zoals een goed getimed bad/douche ritueel voor optimale gezondheidsvoordelen en een verbeterde slaapefficiëntie.

Het handhaven van een goede slaaphygiëne is cruciaal om elke nacht een herstellende slaap te bereiken. Door te begrijpen hoe de regulatie van de lichaamstemperatuur ons vermogen om snel in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven beïnvloedt, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen over wanneer we voor het slapen gaan moeten douchen of baden - wat uiteindelijk leidt tot een beter algeheel welzijn.

Extra ontspanningstechnieken als aanvulling op nachtelijk douchen

Als douchen of baden alleen niet voldoende lijkt om de slaapkwaliteit te verbeteren, overweeg dan om andere ontspanningstechnieken toe te passen, zoals yogahoudingen, lezen of het bijhouden van een dagboek. Deze methoden kunnen in combinatie met goede hygiënepraktijken en goed getimede badrituelen de algehele gezondheid en het welzijn verbeteren.

Geschikte yogahoudingen voor het slapen gaan

Het uitvoeren van eenvoudige yogahoudingen voordat u zich voor de nacht terugtrekt, kan helpen om de geest te kalmeren en het lichaam tot rust te brengen. Enkele aanbevolen houdingen zijn:

  • Kinderhouding (Balasana): Deze herstellende houding helpt spanning in de rug, schouders en borst los te laten en bevordert een gevoel van veiligheid.
  • Liggende Vlinder Houding (Supta Baddha Konasana): Een liggende versie van de Gebonden Hoek Houding die de binnenkant van de dijen en heupen strekt en tegelijkertijd een diepe ademhaling stimuleert.
  • Liggende draaibeweging (Supta Matsyendrasana): Deze draaibeweging op de rug masseert de wervelkolom en de buikorganen terwijl de spanning in de onderrug wordt weggenomen.
  • Lijkhouding (Savasana): De ultieme ontspanningshouding waarbij u zich op uw ademhaling kunt concentreren terwijl u alle resterende spanning in uw lichaam loslaat.

Leesmateriaal dat bijdraagt aan ontspanning

Het kiezen van kalmerend leesmateriaal kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Kies voor boeken of artikelen over onderwerpen die niets met werk of dagelijkse stress te maken hebben; zo komt uw geest beter tot rust. Denk aan genres als fictie, poëzie, spirituele teksten of zelfs zelfhulpboeken die zich richten op ontspanningstechnieken. Vermijd lezen op elektronische apparaten, omdat het blauwe licht dat wordt uitgestraald de natuurlijke slaapcyclus van uw lichaam kan verstoren. Kies in plaats daarvan voor fysieke boeken of e-readers met een warme lichtinstelling.

Dagboekactiviteiten om uw gedachten leeg te maken

Dagboeken voordat u naar bed gaat, kan u helpen om uw geest leeg te maken en alle slepende gedachten of emoties van de dag los te laten. Enkele dagboekactiviteiten die u kunt proberen zijn:

  • Dankbaarheidsdagboek: Schrijf elke avond drie dingen op waar u dankbaar voor bent; dit helpt om uw aandacht te verleggen naar positiviteit en tevredenheid.
  • Mind Dump: Schrijf zonder oordeel alle gedachten, zorgen of ideeën op die in u opkomen; met deze oefening kunt u mentale rommel loslaten voordat u gaat slapen.
  • Droomdagboek: Noteer uw dromen als u 's ochtends wakker wordt; het analyseren van droompatronen kan inzicht geven in onderbewuste gevoelens en verlangens.

Het toepassen van deze extra ontspanningstechnieken naast een goed getimede doucheroutine 's nachts kan leiden tot een betere slaapkwaliteit en algeheel welzijn. Probeer verschillende benaderingen uit om te ontdekken wat voor u het beste is.

Veelgestelde vragen over Douchen op de juiste manier om beter te slapen

Kan douchen voor het slapen gaan uw slaapkwaliteit verbeteren?

Ja, een warme douche of bad nemen voordat u naar bed gaat, kan de slaapkwaliteit verbeteren door de lichaamstemperatuur te regelen en ontspanning te bevorderen.

Onderzoek ondersteunt de voordelen van badrituelen voor het slapengaan voor een betere slaap.

Is het beter om te douchen voor of na het slapen?

Douchen voor het slapengaan wordt over het algemeen aangeraden omdat het lichaam en geest helpt ontspannen, waardoor u gemakkelijker in slaap valt.

Persoonlijke voorkeuren kunnen echter verschillen, dus kies een routine die het beste werkt voor uw individuele behoeften en levensstijl.

Hoe beïnvloedt douchen voor het slapen gaan uw slaap?

Ongeveer 1-2 uur voor het slapengaan een warme douche of bad nemen, verhoogt tijdelijk de kerntemperatuur van het lichaam; wanneer deze temperatuur daarna daalt, geeft dit een signaal aan de hersenen dat het tijd is om zich voor te bereiden op de slaap.

Dit proces helpt om de spieren te ontspannen en het stressniveau te verlagen, wat bijdraagt aan een betere algehele slaapkwaliteit.

Wat zijn de voordelen van elke nacht douchen?

  • Verbetert de reinheid en hygiëne
  • Bevordert ontspanning en verlichting van stress
  • Helpt bij het behouden van een gezonde huid
  • Reguleert de lichaamstemperatuur voor een betere slaap
  • Helpt bij het instellen van een consistente routine voor het slapengaan

Conclusie

Saboteert uw doucheroutine uw slaap?

Douchen voor het slapen gaan kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar de timing en temperatuur zijn belangrijk.

Warm water kan ontspanning bevorderen, maar te dicht voor het slapengaan douchen kan de alertheid verhogen.

Experimenteer met ochtend- en nachtdouches om uit te vinden wat voor uw lichaam het beste werkt.

Overweeg om ontspanningstechnieken zoals yoga of lezen aan uw routine voor het slapengaan toe te voegen.

Voor meer informatie over de voordelen van douchen voordat u naar bed gaat, kunt u dit artikel van de Sleep Foundation lezen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/