Slapen met nat haar: risico's en tips

Gepubliceerd:

Veel mensen vragen zich vaak af of slapen met nat haar een onschuldige gewoonte is, of iets dat schadelijk kan zijn voor hun haar. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de risico's van slapen met vochtige lokken en bespreken we verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen voor gezond haar.

Wij bespreken de mogelijke schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid, alsook de schade aan de haarstrengen die kan ontstaan door langdurige blootstelling van nat haar aan kussens. Daarnaast ontkrachten we veelvoorkomende mythes over nat haar en hoofdpijn door advies van deskundigen en wetenschappelijk bewijs te onderzoeken.

Verder leert u praktische tips om de risico's te minimaliseren wanneer slapen met nat haar onvermijdelijk is - zoals het eerst drogen van de haarwortels, het aanbrengen van kokosolie en het gebruik van zijden of satijnen kussenslopen. Tot slot geven wij u advies over het aanpassen van uw doucheschema en het invoeren van de juiste haarverzorgingsroutines voor een optimale gezondheid.

Slapen met nat haar

Risico's van slapen met nat haar

Naar bed gaan met vochtig haar kan leiden tot verschillende problemen voor zowel uw hoofdhuid als de gezondheid van uw haar. Een groot probleem is het verhoogde risico op schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid. Dit ontstaat wanneer dode huidcellen, make-up en natuurlijke oliën zich vermengen met nat haar, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor de groei van schimmels. Hoofdkussens zijn ook bekende broeinesten voor schimmels, die ernstige infecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en de symptomen van astma kunnen verergeren.

Schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid

 • Vochtigheid: Een vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels.
 • Slechte hygiëne: Het niet regelmatig wassen van uw kussenslopen verhoogt de kans op infectie.
 • Verzwakt immuunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaarder voor deze infecties.

Verhoogd risico op roos

Slapen met nat haar kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van roos, omdat het een gunstige omgeving creëert voor Malassezia, een schimmelsoort die roos veroorzaakt. Het overtollige vocht van natte lokken in combinatie met de warmte van uw hoofd biedt de perfecte omstandigheden voor deze schimmel om te gedijen en zich snel te vermenigvuldigen. Om dit probleem te voorkomen, moet u uw haar goed drogen voordat u naar bed gaat of eventueel antiroosshampoos gebruiken die ketoconazol of zinkpyrithion bevatten.

Mogelijke aanwezigheid van Ringworm

Slapen op vochtige kussens verhoogt niet alleen het risico op roos, maar stelt u ook bloot aan een andere schimmelinfectie, die ringworm van de hoofdhuid wordt genoemd. Deze schimmel, dermatofyten genaamd, die gedijt in vochtige en warme omstandigheden, kan een besmettelijke infectie veroorzaken die hoofdhuidringworm wordt genoemd. Symptomen van hoofdhuidringworm zijn rode, jeukende plekken op de hoofdhuid, haaruitval en broos haar. Om deze infectie te voorkomen, moet u een goede hygiëne in acht nemen, zoals het regelmatig wassen van uw beddengoed en het schoonhouden van uw haar.

Te overwegen preventieve maatregelen

 1. Droog uw haar grondig voordat u naar bed gaat.
 2. Was kussenslopen regelmatig met warm water.
 3. Vermijd het delen van kammen of borstels met anderen.
 4. Eet een voedzaam schema om het afweersysteem van uw lichaam te versterken.

Schadelijke effecten op het haar

Slapen met nat haar kan de strengen beschadigen door breuk, gespleten punten en klitten te veroorzaken. Wanneer nat haar tijdens het slapen wordt blootgesteld aan koele temperaturen (omdat het hoofd meer warmte verliest), rekt het tot 30% uit zonder schade op te lopen; dit kan echter leiden tot breuk. Bovendien veroorzaakt wrijving tussen vochtige lokken en kussenslopen nog meer schade.

Breuk door overmatig uitrekken

Als het haar nat is, is het zwakker en is de kans op breuk groter. De haarschacht zwelt op, waardoor hij elastischer wordt maar ook minder bestand tegen spanning. Als u tijdens uw slaap woelt en draait, kan uw kwetsbare vochtige haar gemakkelijk breken of uitrafelen.

Gespleten haarpunten door wrijving tegen kussens

De combinatie van ruwe kussenslopen en de bewegingen van uw hoofd gedurende de nacht kan leiden tot meer wrijving op uw toch al kwetsbare natte lokken. Dit constante wrijven kan ertoe leiden dat de schubbenlaag langs het oppervlak van elke streng - die verantwoordelijk is voor de bescherming van de binnenste delen zoals de cortexcellen - na verloop van tijd geleidelijk wordt losgemaakt, totdat ze uiteindelijk helemaal loslaten aan de uiteinden, waardoor wat wij gewoonlijk "gespleten haarpunten" noemen. Om dit probleem te voorkomen, kunt u overwegen een zijden of satijnen kussensloop te gebruiken dat de wrijving op uw delicate lokken vermindert.

Verwarde rotzooi door woelen tijdens de slaap

 • Haartype: Mensen met krullend haar zijn extra gevoelig, omdat hun natuurlijke krulpatronen snel knopen vormen als ze niet goed verzorgd worden voor het slapen gaan.
 • Preventie: Om te voorkomen dat u wakker wordt met een warboel, kamt u uw vochtige haar voorzichtig door met een kam met brede tanden of een ontwarringsborstel voordat u naar bed gaat. Een leave-in conditioner kan ook helpen om het haar glad en klitvrij te houden.

Naast deze schadelijke effecten op uw haar, kan slapen met nat haar ook negatieve gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid. Naar bed gaan met vochtige lokken kan bijvoorbeeld leiden tot schimmelinfecties of astmasymptomen verergeren, deels omdat het een ideale omgeving creëert voor de groei van schimmels in de kussens zelf.

Mythes ontkrachten over slapen met nat haar

Er bestaan verschillende mythen over slapen met nat haar, waarvan sommige door deskundigen zijn ontkracht. In dit deel onderzoeken we deze valse overtuigingen en bieden we op feiten gebaseerde richtlijnen om u te helpen bij het kiezen van de juiste haarverzorgingsroutine voor het slapen gaan.

Valpreventie door Ayurvedische behandelingen

Een veel voorkomende mythe is dat slapen met nat haar kan leiden tot aanzienlijke haaruitval. Hoewel het waar is dat vochtige lokken vatbaarder zijn voor breuk, zijn er Ayurvedische behandelingen, zoals het gebruik van specifieke oliën of reinigingsmiddelen, die effectief overmatig verharen kunnen voorkomen ondanks natte lokken 's nachts. Deze behandelingen voeden de hoofdhuid en versterken de wortels, waardoor eventuele schade door blootstelling aan vocht tijdens de slaap wordt geminimaliseerd.

Geen direct verband tussen slapen met nat haar en hoofdpijn of verkoudheid

Een andere wijdverbreide mythe is dat naar bed gaan met nat haar hoofdpijn of verkoudheid kan veroorzaken. Hoewel er geen concreet bewijs is dat blootstelling aan vocht tijdens de slaap specifiek deze problemen veroorzaakt, raden deskundigen toch af om voor het slapen gaan een routine te volgen waarbij de tijd om de man te drogen beperkt blijft door persoonlijke voorkeur of roosterbeperkingen. De reden voor dit advies is niet noodzakelijkerwijs een direct verband tussen vochtige haren en ziekten, maar eerder andere factoren, zoals een verhoogd risico op schimmelinfecties op de hoofdhuid(bron) en het algemene ongemak dat gepaard gaat met een vochtig kussen gedurende de nacht.

 • Schimmelinfecties: Zoals eerder in dit artikel vermeld, kan een vochtige omgeving door nat haar het risico op schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid verhogen. Deze aandoeningen kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook leiden tot andere complicaties als ze niet worden behandeld.
 • Ongemak: Slapen met nat haar kan oncomfortabel zijn, omdat het uw kussen vochtig kan maken en een onaangename slaapomgeving kan creëren. Een slechte slaapkwaliteit kan een negatieve invloed hebben op iemands gezondheid en welzijn, dus het is belangrijk om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat nat haar een goede nachtrust niet in de weg staat.

Hoewel er mythes bestaan over slapen met nat haar die door deskundigen zijn ontkracht, blijft het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als u met vochtige lokken naar bed gaat. Door de juiste nachtelijke haarverzorgingsroutines te volgen en waar nodig Ayurvedische behandelingen toe te passen, kunt u de potentiële risico's van deze gewoonte minimaliseren en een gezonde hoofdhuid en manen behouden.

Tips om negatieve effecten te beperken

Om de risico's voor de gezondheid van haar en hoofdhuid tot een minimum te beperken, is het raadzaam bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het eerder op de avond wassen van uw haar. Door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u schade minimaliseren en soepele, gezonde lokken behouden.

Het haar eerder op de avond wassen

Om uw haar voldoende tijd te geven om op natuurlijke wijze te drogen, kunt u het 's avonds eerder wassen. Zo heeft u voldoende tijd om uw haar te laten drogen voordat u naar bed gaat en loopt u minder risico dat vochtige lokken de hele nacht tegen uw kussensloop schuren.

Op warmte gebaseerd gereedschap gebruiken om sneller te drogen

Als u weinig tijd hebt of liever niet wacht tot uw haar volledig aan de lucht is gedroogd, overweeg dan het gebruik van warmte-instrumenten zoals een föhn. Gebruik een lage warmte-instelling en breng vooraf een hittebeschermende spray aan om overmatige hitteschade te voorkomen en toch voor voldoende verdamping te zorgen.

Beschermende haarproducten aanbrengen

 • Verzegel de haarschubben: Gebruik leave-in conditioners of serums die uw haarschubben na het wassen helpen verzegelen. Verzegelde haarschubben houden het vocht vast en voorkomen pluis door wrijving tussen natte lokken en kussenslopen tijdens het slapen.
 • Breuk voorkomen: Breng eenmaal per week of per twee weken, afhankelijk van uw individuele behoeften, producten aan die speciaal bedoeld zijn om kwetsbare punten te versterken, zoals proteïnebehandelingen of diepe conditioneringsmaskers; deze versterken de zwakke plekken in de lengte van elke streng en verminderen zo de kans op nachtelijke breuken.
 • Gemakkelijk ontwarren: Gebruik een kam met brede tanden of een ontwarringsborstel om knopen en klitten voorzichtig uit uw haar te verwijderen voordat u naar bed gaat. Dit helpt breuk door woelen en draaien tijdens het slapen te voorkomen.

Een kamer met airconditioning onderhouden

Door uw slaapkamer koel te houden met airconditioning kunt u het droogproces van vochtig haar versnellen en een comfortabelere slaapomgeving creëren. Een koelere kamertemperatuur vermindert ook de kans op schimmelgroei op uw hoofdhuid, die eerder optreedt in warme, vochtige omstandigheden.

Door deze tips op te nemen in uw nachtelijke routine kunt u de risico's van slapen met nat haar aanzienlijk beperken. Door uw lokken goed te verzorgen voordat u naar bed gaat, wordt u wakker met gezondere, sterkere lokken die minder vatbaar zijn voor schade en breuk.

De risico's minimaliseren wanneer u met vochtig haar slaapt

Als u het slapen met vochtig haar niet kunt vermijden, zijn er stappen die u kunt nemen om de risico's en mogelijke schade te minimaliseren. Concentreer u op het drogen van de wortels, omdat die vatbaarder zijn voor infecties; gebruik kokosolie of andere vochtinbrengende producten die de strengen helpen beschermen tegen breuk; wissel van kussensloopmateriaal (zijde/satijn) dat wrijving en schimmelgroei vermindert; was extensions enkele uren voor het slapen gaan, indien van toepassing.

Wortels van uw haar eerst drogen

Als u de risico's van nat slapen tot een minimum wilt beperken, moet u eerst de wortels van uw haar drogen. De hoofdhuid is gevoeliger voor infecties door de nabijheid van dode huidcellen en natuurlijke oliën. Probeer de wortels van uw haar te drogen met een handdoek of föhn op een lage stand, zodat het op natuurlijke wijze aan de lucht kan drogen.

Vochtinbrengende producten zoals kokosolie gebruiken

 • Leave-in conditioner: Het aanbrengen van leave-in conditioner helpt de nagelriemen te verzegelen en biedt extra bescherming tegen breuk.
 • Kokosolie: Kokosolie staat bekend om zijn voedende eigenschappen en kan na het wassen van uw haar direct op de vochtige lokken worden aangebracht. Dit houdt ze niet alleen soepel, maar voorkomt ook gespleten punten en klitten.
 • Haarmaskers: Eén keer per week een diepe conditioner gebruiken kan uw lokken een extra beschermingslaag geven terwijl u slaapt.

Veranderen van kussensloopmateriaal (zijde/satijn)

Om wrijving en het risico van schimmelgroei te verminderen, kunt u overwegen over te schakelen op een zijden of satijnen kussensloop. Deze materialen zijn zachter voor de haarschubben en helpen de gladheid te behouden. Bovendien voorkomen ze klitten door het woelen tijdens de slaap.

Extensies enkele uren voor het slapen gaan wassen

Als u hairextensions heeft, is het essentieel om deze enkele uren voor het slapen gaan te wassen. Dit geeft uw natuurlijke lokken en extensions ruim de tijd om volledig te drogen. Zorg ervoor dat u niet met natte lokken naar bed gaat, want dit kan leiden tot haaruitval, breuk of zelfs hoofdhuidworm in extreme gevallen.

Door deze tips in uw nachtelijke routine op te nemen, minimaliseert u de risico's van slapen op vochtig haar en wordt u elke ochtend wakker met gezonde, mooie lokken.

Veelgestelde vragen over slapen met nat haar

Is het een probleem om met nat haar te slapen?

Het kan ook leiden tot schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid en de ontwikkeling van roos door overtollig vocht. Er is echter geen direct verband tussen slapen met nat haar en hoofdpijn of verkoudheid.

Waarom doet mijn hoofd pijn na het slapen met nat haar?

Hoofdpijn na het slapen met nat haar kan worden veroorzaakt door spanning in de nekspieren als gevolg van een ongemakkelijke houding terwijl u probeert uw vochtige lokken niet te verstoren. Bovendien kunnen snelle temperatuursveranderingen bijdragen tot het ongemak. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat een direct verband legt tussen hoofdpijn en slapen met nat haar.

Kun je gek worden van slapen met nat haar?

Nee, "gek" worden van slapen met nat haar is een mythe zonder wetenschappelijke basis. Hoewel het enkele nadelige gevolgen kan hebben, zoals hoofdhuidinfecties of beschadigde lokken als het vaak gebeurt, staan deze problemen los van geestelijke gezondheidsproblemen.

Is het slecht om te slapen met nat haar in een vlecht?

Slapen in vlechten als uw haar nog vochtig is, kan pluis minimaliseren, maar kan andere problemen zoals breuk verergeren, omdat vlechten het vocht langer vasthouden dan losse stijlen (bron). Om schade helemaal te voorkomen, kunt u proberen uw wortels grondig te drogen voordat u naar bed gaat in plaats van alleen te vertrouwen op beschermende kapsels.

Conclusie

Kortom, slapen met nat haar kan het risico op schimmel- of gistinfecties op de hoofdhuid en schade aan de haarstrengen vergroten. Hoewel er geen concreet bewijs is dat nat haar in verband brengt met hoofdpijn, raden deskundigen aan het haar niet te drogen. Om deze risico's te voorkomen, is het raadzaam om het haar eerder op de avond te wassen en hulpmiddelen met warmte te gebruiken.

Als het onvermijdelijk is om met vochtig haar te slapen, is het raadzaam de wortels eerst te drogen, kokosolie aan te brengen en een zijden of satijnen kussensloop te gebruiken om mogelijke schade te beperken. Het aanpassen van doucheschema's voor een goede haarverzorgingsroutine is ook essentieel voor de algehele gezondheid van het haar.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/