Hoe ziet beschadigd haar eruit? - Tekenen dat uw haar ongezond kan zijn

Gepubliceerd:

Gezond haar ziet er glad, glanzend en sterk uit. Maar door verkeerde verzorging, warmtestyling en chemische behandelingen kan uw haar na verloop van tijd tekenen van beschadiging gaan vertonen. Weten hoe ongezond haar eruit ziet is de sleutel tot het omkeren van de effecten en het herstellen van uw lokken naar hun gezondste, glanzendste staat.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende tekenen die aangeven dat uw haar beschadigd is en wat extra TLC nodig heeft. Lees verder om te leren hoe beschadigd haar eruit ziet, waarom het gebeurt en hoe u uw lokken weer optimaal gezond kunt maken.

Wat zijn enkele veelvoorkomende tekenen van beschadigd haar?

Wat zijn de meest voorkomende tekenen dat uw haar beschadigd is?

Hier zijn 10 van de meest veelzeggende tekenen dat uw haar ongezond en beschadigd is:

1. Gespleten haarpunten

Gespleten haarpunten zijn een van de duidelijkste indicatoren van beschadigd haar. Dit gebeurt wanneer de beschermende buitenste cuticula laag van de haarschacht beschadigd raakt, waardoor de binnenste vezels zich scheiden en uit elkaar vallen.

2. Verhoogd afbreken en vervellen

Als u merkt dat er meer haar dan normaal uitvalt wanneer u uw haar borstelt of wast, is dit overmatig verharen een rode vlag. Gezond haar verliest slechts ongeveer 50-100 plukjes per dag. Meer wijst op haarbreuk.

3. Frizz en springerig haar

Als de haarschubben verhoogd en ruw zijn, kunnen de haarstrengen moeilijker plat liggen en hebben ze de neiging om omhoog te steken. Het resultaat is meer pluizig en opvliegend haar.

4. Futloos, dof haar

Gezond haar heeft een natuurlijke glans. Maar beschadigd, droog haar heeft geen glans en ziet er dof uit.

5. Droog, poreus haar

Droog, poreus haar voelt ruw en stroachtig aan. Gezond haar is glad en elke streng voelt relatief rond aan.

6. Toegenomen klitten en knopen

Beschadigd haar is gevoelig voor klitten en knopen door de ongelijke, gebroken cuticula laag. Met uw vingers door gezond haar gaan voelt glad aan.

7. Slap, zwak haar

Ongezond haar mist elasticiteit en kracht. In plaats van terug te veren, hebben beschadigde lokken de neiging om slap te worden.

8. Verlies van krulpatroon

Krullend haar is afhankelijk van de integriteit van de haarstreng om zijn veerkrachtige krulpatroon te behouden. Bij beschadiging worden krullen uitgerekt of zelfs steil.

9. Verhoogde olieproductie

Om de droogte te overcompenseren, kan de hoofdhuid de olieproductie opvoeren. Vettige wortels en slappe lokken bij de hoofdhuid wijzen op een verstoord evenwicht.

10. Haaruitval

Overmatige haaruitval en dunner wordend haar kunnen duiden op schade aan de haarzakjes. Andere aandoeningen kunnen echter ook haaruitval veroorzaken, dus ga naar een dermatoloog als u zich zorgen maakt.

Wat veroorzaakt haarbeschadiging?

Er zijn een paar belangrijke boosdoeners die na verloop van tijd kunnen bijdragen aan haarbeschadiging:

 • Hittestyling - Veelvuldig gebruik van hete hulpmiddelen zoals föhns, stijltangen en krultangen droogt het haar uit en breekt de bindingen af.
 • Chemische bewerking - Bleken, verven, permanenten en relaxen van het haar kan de natuurlijke oliën verwijderen en de strengen verzwakken.
 • Onjuist borstelen - Agressief borstelen en strakke kapsels belasten het haar. Gebruik een kam met brede tanden op nat haar.
 • Omgevingsfactoren - Zon, wind en vervuiling beschadigen de haarschubben waardoor het droog en broos wordt.
 • Slechte voeding - Diëten met een tekort aan proteïne, vitaminen en mineralen belemmeren een gezonde haargroei.
 • Hormonale veranderingen - hormoonveranderingen na de zwangerschap en in de menopauze kunnen leiden tot dunner worden en vervellen.
 • Gezondheidsproblemen - Schildklieraandoeningen, bloedarmoede en auto-immuunziekten kunnen bijdragen tot haaruitval.

Hoe beschadigd haar herstellen

Als uw haar er beschadigd uitziet, wanhoop dan niet. Richt u op vocht, kracht en bescherming om uw lokken weer gezond te maken:

 • Gebruik wekelijks diep conditionerende haarmaskers om vocht in te brengen.
 • Knip gespleten haarpunten regelmatig bij om verdere breuk te voorkomen.
 • Vermijd waar mogelijk warmtestyling en overmatig wassen van het haar.
 • Wees voorzichtig! Beperk het borstelen en schakel over op kammen met brede tanden en zachte scrunchies.
 • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan omega-vetzuren, proteïne, ijzer, zink en vitaminen.
 • Probeer haarversterkende en herstellende producten met keratine, olijfolie en siliconen.
 • Bescherm het haar tegen blootstelling aan de zon met hoeden of sprays.

Hoewel beschadigd haar niet volledig hersteld kan worden, kan het juiste haarverzorgingsregime het uiterlijk en het gevoel van beschadigde lokken enorm verbeteren. Let op tekenen van ongezond haar en wees lief voor uw lokken!

Belangrijkste opmerkingen: Tekenen dat uw haar beschadigd is

 • Gespleten haarpunten, meer vervellen en breken duiden op beschadiging.
 • Dof, pluizig, droog en poreus aanvoelend haar moet hersteld worden.
 • Gebruik zo min mogelijk hete hulpmiddelen, borstel voorzichtig en gebruik herstellende haarproducten.
 • Diep conditioneren, gespleten haarpunten trimmen en de voeding verbeteren voor gezonder haar.
 • Bescherm haar tegen hitte, blootstelling aan de zon en te veel wassen om beschadiging te voorkomen.

Hoe ziet beschadigd haar eruit?

Beschadigd haar kan verschillende tekenen vertonen. Het kan er droog, dof en futloos uitzien. U kunt ook gespleten punten, kroes of breuk zien. Dit zijn allemaal tekenen dat uw haar ongezond is.

Hoe kan ik zien of mijn haar ongezond is?

Er zijn verschillende tekenen van haarbeschadiging waar u op kunt letten. Deze omvatten overmatig haarverlies, broosheid, gebrek aan glans en een ruwe textuur. Als uw haar snel klit en moeite heeft om vocht vast te houden, kan dat ook een teken van beschadigd haar zijn.

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten ontstaan wanneer de beschermende buitenste laag van uw haar, bekend als de cuticula, beschadigd raakt of verwijderd wordt. Dit kan gebeuren door warmtestyling, chemische behandelingen of overmatig borstelen. Gespleten punten zorgen ervoor dat uw haar er gerafeld uitziet en kunnen leiden tot verdere breuk als er niets aan gedaan wordt.

Wat is het verband tussen haaruitval en beschadigd haar?

Haaruitval kan het gevolg zijn van beschadigd haar. Wanneer uw haar ongezond is, wordt het zwakker en breekt het sneller. Dit kan uiteindelijk leiden tot dunner wordend of vlekkerig haar. Het is echter belangrijk om te weten dat haaruitval ook door andere factoren veroorzaakt kan worden, zoals genetica of medische aandoeningen.

Heeft het haartype invloed op de gezondheid van uw haar?

Ja, het haartype kan bijdragen tot de algemene gezondheid van uw haar. Verschillende haartypes hebben verschillende behoeften en kwetsbaarheden. Krullend haar is bijvoorbeeld vatbaarder voor droogheid en breuk. Inzicht in uw haartype kan u helpen om uw haarverzorgingsroutine zo gezond mogelijk te houden.

Hoe kan ik mijn haar gezond houden?

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw haar gezond te houden. Deze omvatten het gebruik van zachte haarverzorgingsproducten, het vermijden van overmatige hittestyling, uw haar beschermen tegen de zon, een evenwichtig dieet eten en het gehydrateerd houden. Regelmatig bijknippen om gespleten haarpunten te verwijderen en het vermijden van agressieve chemische behandelingen kunnen ook helpen om uw haar gezond te houden.

Wat zijn enkele veelvoorkomende tekenen van beschadigd haar?

Enkele veel voorkomende tekenen van beschadigd haar zijn gespleten punten, broosheid, droogheid, pluizen, overmatig haarverlies en gebrek aan glans. Als u deze tekenen opmerkt, is het misschien tijd om uw haar wat extra zorg en aandacht te geven.

Is het normaal dat haar uitvalt?

Ja, het is normaal dat haar tot op zekere hoogte uitvalt. Gemiddeld verliezen mensen ongeveer 50-100 plukjes haar per dag. Als u echter merkt dat u overmatig haar verliest of dat er veel haar uitvalt, kan dit een teken zijn van onderliggende problemen of haarbeschadiging die aangepakt moeten worden.

Hoe kan ik beschadigd haar herstellen?

Beschadigd haar herstellen vereist een combinatie van voedende en vochtinbrengende behandelingen. Het gebruik van haarherstelproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor beschadigd haar kunnen helpen om het haar weer gezond te maken. Daarnaast kan het minimaliseren van warmtestyling, het vermijden van agressieve chemicaliën en het toepassen van zachte haarverzorgingsroutines bijdragen tot het herstelproces.

Wat kan ik doen tegen dof haar?

Dof haar kan een teken zijn van haarbeschadiging of vochttekort. Om het er beter uit te laten zien, kunt u een verhelderende shampoo gebruiken om productophopingen te verwijderen, diep conditionerende behandelingen gebruiken en haaroliën of serums gebruiken om glans toe te voegen. Het vermijden van overmatige hitte en UV-blootstelling kan ook helpen om een gezonde glans te behouden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/