Voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken: Een lijst van 11 voedingsmiddelen die u moet vermijden

Gepubliceerd:

Hebt u last van overmatige haaruitval? Uw voeding kan de schuldige zijn. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen haaruitval verergeren en de gezondheid van het haar schaden. Dit artikel bespreekt voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken en somt 11 voedingsmiddelen op die u moet vermijden voor gezond haar.

Voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken

Haaruitval is een veel voorkomend probleem. Overmatige haaruitval kan echter zorgwekkend zijn en een negatieve invloed hebben op iemands zelfvertrouwen. Hoewel factoren zoals genetica, stress, hormonale veranderingen en schade door haarbehandelingen een rol spelen, heeft voeding ook invloed op de gezondheid van het haar en haaruitval. Voedingsrijk voedsel eten is de sleutel tot glanzend haar, terwijl sommige voedingsmiddelen haaruitval kunnen verergeren. Lees verder om te leren welke voedingsmiddelen u moet beperken of vermijden als u met haaruitval kampt.

Schets

 • Wat veroorzaakt haaruitval?
 • Welke invloed heeft voeding op de gezondheid van het haar?
 • Lijst van 11 voedingsmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken
  • Suikerrijke voedingsmiddelen
  • Natriumrijk voedsel
  • Gefrituurd en bewerkt voedsel
  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Transvetten
  • Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index
  • Zuivelproducten
  • Rood vlees
  • Voedsel met veel kwik
  • Gluten
 • Tips om haaruitval door voeding te voorkomen
 • Belangrijkste opmerkingen

Wat veroorzaakt haaruitval?

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben:

 • Genetica en erfelijke factoren
 • Hormonale veranderingen en onbalans - als gevolg van menopauze, bevalling, schildklierproblemen, enz.
 • Hoge stressniveaus
 • Onvoldoende inname van voedingsstoffen
 • Gebruik van verkeerde haarverzorgingsproducten en behandelingen
 • Bepaalde medicijnen en medische aandoeningen

Dihydrotestosteron (DHT), een bijproduct van het mannelijke hormoon testosteron, leidt ook tot krimpende haarzakjes en haaruitval.

Hoewel genetica en hormonen een grote rol spelen, kan een slecht dieet en slechte voeding haaruitval in sommige gevallen verergeren.

Welke invloed heeft een dieet op de gezondheid van het haar?

Het voedsel dat u eet heeft invloed op de gezondheid en groei van uw haar. Hier leest u hoe:

 • Bepaalde voedingsstoffen zoals proteïnen, vitamine A, C, D, E en mineralen zoals ijzer, zink en selenium bevorderen de haargroei. Als u hiervan niet genoeg binnenkrijgt via uw voeding, kan dit leiden tot meer haaruitval.
 • Hoog-glycemisch voedsel kan ontstekingen en olieafscheiding in haarzakjes verhogen, wat leidt tot haarbeschadiging.
 • Voedingsmiddelen met veel transvetten, natrium en suiker veroorzaken ontstekingen die de bloedtoevoer naar de hoofdhuid beperken en de haargroei belemmeren.
 • Zuivel en zeevruchten met veel kwik kunnen de hormoonspiegels beïnvloeden, wat in sommige gevallen bijdraagt aan haaruitval.
 • Sommige voedingsmiddelen zoals gluten kunnen auto-immuunreacties uitlokken die overmatig verharen veroorzaken.

In het algemeen is een goede voeding met haargezonde voedingsmiddelen de sleutel tot het verminderen van haaruitval, terwijl het beperken of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen triggers voor overmatige haaruitval kan voorkomen.

Lijst van 11 voedingsmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken

Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen die de gezondheid van het haar kunnen schaden en mogelijk leiden tot meer haaruitval als ze overmatig worden geconsumeerd:

1. Suikerrijke voedingsmiddelen

Suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep, frisdrank, toetjes en bewerkte snacks kunnen de bloedsuikerspiegel en ontstekingen verhogen, waardoor de haarfollikelgroei wordt beperkt. De ontsteking kan de follikels en klieren beschadigen, wat tot haaruitval leidt. Voedsel met een hoog glycemgehalte verhoogt ook de productie van dihydrotestosteron (DHT), waardoor haarzakjes krimpen. Beperk suiker en ga voor complexe koolhydraten voor gezond haar.

2. Natriumrijk voedsel

Een te hoge natriuminname kan leiden tot uitdroging en een slechte bloedcirculatie naar de haarzakjes. Het verhoogt ook ontstekingen. Vermijd bewerkte en ingeblikte voedingsmiddelen, chips, augurken enz. om haaruitval door zoutrijk voedsel te verminderen.

3. Gefrituurd en verwerkt voedsel

Gefrituurd voedsel en verwerkt vlees bevatten veel transvetten en verzadigde vetten die de follikels kunnen verstoppen. Ze bevatten ook vaak bewaarmiddelen zoals sulfiet, waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Deze voedingsmiddelen kunnen ontstekingen en vettigheid op de hoofdhuid verhogen, wat het haar beschadigt en haaruitval bevordert.

4. Alcohol

Alcohol droogt het lichaam uit en kan proteïnen, zink en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor haargroei uitputten. Overmatig alcoholgebruik en dranken met veel congeneren leiden tot ontstekingen en beschadiging van haarproteïnen, waardoor het haar na verloop van tijd dunner wordt. Beperk alcohol en drink veel water om haaruitval te voorkomen.

5. Cafeïne

Overmatig cafeïnegebruik via koffie, energiedrankjes en frisdrank kan het lichaam uitdrogen en de opname van voedingsstoffen zoals ijzer verstoren. Voor sommigen heeft cafeïne ook invloed op de hormoonspiegels, waardoor DHT toeneemt en het haar gaat vervellen. Drink niet meer dan 2-3 kopjes koffie per dag.

6. Transvetten

Transvetten zoals gedeeltelijk gehydrogeneerde olie worden vaak toegevoegd aan gefrituurd en verwerkt voedsel om de houdbaarheid te verlengen. Ze verhogen ontstekingen die de bloed- en zuurstoftoevoer naar de haarzakjes kunnen beperken, waardoor de groei wordt geremd. Vermijd transvetten door de etiketten van voedingsmiddelen te lezen.

7. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Eenvoudige koolhydraten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witte rijst, wit brood en aardappelen, doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Dit kan ontstekingen en de olieproductie verhogen, waardoor de haarzakjes beschadigd raken. Concentreer u op voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals niet-zetmeelrijke groenten, peulvruchten en volle granen.

8. Zuivelproducten

Zuivel kan de hormonale onbalans verergeren en verhoogt de niveaus van insuline groeifactor 1 (IGF-1), wat bijdraagt aan haaruitval bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Sommige onderzoeken leggen ook een verband tussen zuivel en verhoogd DHT. Beperk melk, kaas en andere zuivelproducten als u last hebt van haaruitval.

9. Rood vlees

Er is enig onderzoek dat erop wijst dat rood en bewerkt vlees kan bijdragen aan haaruitval vanwege de verzadigde vetten, hormonen en conserveringsmiddelen die gebruikt worden. Rood vlees verhoogt bij sommigen ook het IGF-1-niveau. Beperk de inname van rundvlees, varkensvlees en ander rood vlees tot minder dan twee keer per week.

10. Voedingsmiddelen met veel kwik

Het kwik in grote roofvissen zoals tonijn, haai en zwaardvis kan bijdragen aan auto-immuunziekten die haaruitval veroorzaken. Vette vis bevat ook een hoog vitamine A-gehalte dat door sommigen in verband wordt gebracht met haaruitval bij te hoge concentraties. Vermijd vis met veel kwik en beperk de inname van vette vis.

11. Gluten

Gluten kunnen ontstekingen, auto-immuunreacties en vitaminetekorten veroorzaken bij gevoelige personen, wat kan leiden tot overmatig verharen. Als u een auto-immuunziekte hebt of glutenintolerant bent, kan een glutenvrij dieet helpen om haaruitval tot een minimum te beperken.

Tips om haaruitval te voorkomen via het dieet

Hier volgen enkele tips om uw haar te voeden en haaruitval door voeding te minimaliseren:

 • Eet meer eiwitrijk voedsel zoals eieren, noten, zaden, bonen en zeevruchten. Eiwit is essentieel voor gezond haar.
 • Zorg voor voldoende ijzer, zink, vitamine A, C, D en B-complexvitaminen via de voeding en supplementen als u een tekort hebt.
 • Verhoog de inname van noten, avocado's, olijfolie en andere voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren om ontstekingen te verminderen.
 • Kies ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma, gember en knoflook om de haargroei te stimuleren.
 • Drink veel water om de hoofdhuid te hydrateren en te voorkomen dat de haarzakjes verstopt raken.
 • Beperk het gebruik van suikerhoudende lekkernijen, zoute snacks, gefrituurd voedsel en alcohol, die kunnen bijdragen aan een slechte gezondheid van uw haar.

Belangrijkste opmerkingen

 • Haaruitval kan verergerd worden door voedingstekorten, ontstekingen, hormonale schommelingen en andere factoren die door voeding beïnvloed worden.
 • Suikerrijk voedsel, natriumrijk voedsel, gefrituurd voedsel, cafeïne, alcohol, transvetten en voedsel met een hoge glycemische index kunnen de haarzakjes beschadigen.
 • Zuivel, gluten, rood vlees en kwikhoudende vis kunnen ook bijdragen aan haaruitval bij gevoelige mensen door hun hormonen te beïnvloeden.
 • Eet meer magere proteïnen, omega-3, ijzer, zink en vitamine A, C, B-complex en D via voeding en supplementen om het haar te voeden.
 • Beperk via uw dieet ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne, alcohol en verzadigde vetten die de haargroei beïnvloeden en het uitvallen bevorderen.

Een evenwichtig, haargezond dieet met fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten kan haaruitval verminderen, terwijl het ook belangrijk is om voedingstriggers van overmatige haaruitval te vermijden. Praat met een arts of diëtist als het haarverlies ernstig is. Met het juiste dieet en een verminderde consumptie van voedingsmiddelen die het haar beschadigen, kan uw haaruitval geminimaliseerd worden voor een betere gezondheid van uw haar.

Wat zijn voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken?

Voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken zijn voedingsmiddelen die kunnen bijdragen tot haaruitval, haaruitval kunnen verergeren of tot haaruitval kunnen leiden. Deze voedingsmiddelen kunnen suikerrijk voedsel, bewerkte voedingsmiddelen, fastfood en voedsel met veel verzadigde vetten zijn.

Kan er een verband zijn tussen voeding en haaruitval?

Ja, er is een verband tussen voeding en haaruitval. Een slecht dieet met een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat uw haar zwak en broos wordt en sneller uitvalt. Aan de andere kant kan een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en proteïnen een gezonde haargroei bevorderen.

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die u moet vermijden voor gezond haar?

Ja, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die u moet vermijden als u gezond haar wilt behouden. Deze voedingsmiddelen zijn onder andere suikerhoudende snacks, bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurde voedingsmiddelen, overmatig alcoholgebruik en voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten.

Wat is de invloed van ongezond voedsel op de gezondheid van het haar?

Ongezonde voeding kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van uw haar. Ze kunnen uw hoofdhuid en haarzakjes van de nodige voeding beroven, wat leidt tot haaruitvalproblemen en in sommige gevallen zelfs haaruitval.

Kunnen specifieke voedingsmiddelen haaruitval veroorzaken?

Ja, bepaalde voedingsmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen met veel suiker, overmatige cafeïne, geraffineerde granen en vetrijke zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan hormonale onbalans en ontstekingen, die haaruitval kunnen veroorzaken.

Zijn er voedingsmiddelen die slecht zijn voor uw haar?

Ja, er zijn voedingsmiddelen die een nadelig effect op uw haar kunnen hebben. Enkele voorbeelden zijn suikerhoudende dranken, bewerkte snacks, fastfood, overmatig zout en voedingsmiddelen met veel transvetten. Deze voedingsmiddelen missen essentiële voedingsstoffen en kunnen uw haar verzwakken.

Kan een slecht dieet leiden tot dunner wordend haar?

Ja, een slecht dieet met een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan bijdragen tot dunner wordend haar. Een tekort aan proteïnen kan bijvoorbeeld de haarstrengen verzwakken en ze gevoeliger maken voor breuk, wat leidt tot dunner wordend haar.

Kan de voeding van vrouwen met haaruitval worden verbeterd door middel van voeding?

Ja, het verbeteren van de voeding kan een positieve invloed hebben op vrouwen met haaruitval. Een uitgebalanceerd dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en proteïnen kan de haargroei ondersteunen en de hoofdhuid en haarzakjes versterken.

Heeft iedereen hetzelfde effect op voedingsmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken?

A: De impact van voedingsmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken, kan van persoon tot persoon verschillen. Terwijl sommige mensen haaruitval of dunner worden door bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervaren, hebben anderen daar minder last van. Factoren zoals genetica, algemene gezondheid en levensstijl spelen een rol in hoe verschillende mensen op deze voedingsmiddelen reageren.

Wat zijn enkele voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid van het haar?

Enkele voedingsmiddelen die goed zijn voor gezond haar zijn fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine A, C en E, magere proteïnen zoals vis en gevogelte, noten en zaden die omega-3 vetzuren bevatten, en volle granen die essentiële voedingsstoffen voor haargroei leveren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/