7 dingen die uw haar u kan vertellen over uw algehele gezondheid

Gepubliceerd:

Uw haar kan u veel vertellen over uw algehele gezondheid. De conditie van uw haar en hoofdhuid kan een indicator zijn van interne problemen. Door op veranderingen in uw haar te letten, kunt u onderliggende gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen. Hier zijn 7 dingen die uw haar u kan vertellen over uw gezondheid.

7 dingen die uw haar u kan vertellen over uw algehele gezondheid

Wat betekent haaruitval?

Haaruitval komt vaak voor en treft tot 50% van de mensen op 50-jarige leeftijd. Als uw haar echter dunner lijkt te worden of meer uitvalt dan normaal, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem.

Enkele veel voorkomende oorzaken van meer haaruitval zijn:

 • Telogeen effluvium - Deze aandoening zorgt ervoor dat het haar voortijdig de rustfase ingaat, wat leidt tot overmatige dagelijkse haaruitval. Het kan veroorzaakt worden door fysieke of emotionele stress, zware operaties, aanzienlijk gewichtsverlies, schildklieraandoeningen en nog veel meer. De haaruitval is meestal tijdelijk als de oorzaak wordt aangepakt.
 • Voedingstekort - Als u niet genoeg proteïne, ijzer, zink, biotine of andere vitaminen binnenkrijgt, kan dit de haargroei belemmeren en leiden tot dunner wordend haar. Het eten van een uitgebalanceerd dieet kan helpen.
 • Hormonale veranderingen - Hormoonschommelingen als gevolg van zwangerschap, bevalling, stoppen met anticonceptiepillen, menopauze en schildklierproblemen kunnen haaruitval veroorzaken. Het probleem verdwijnt meestal zodra de hormonen stabiliseren.
 • Alopecia areata - Een auto-immuunziekte die vlekkerig haarverlies op de hoofdhuid, het gezicht en het lichaam veroorzaakt. Het verdwijnt vaak zonder behandeling, maar kan terugkeren.

Ga naar uw dermatoloog als de haaruitval overmatig wordt of langer dan 6 maanden aanhoudt. Hij/zij kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en behandelingen aanbevelen zoals voorgeschreven medicijnen, lichttherapie of een haartransplantatieoperatie voor permanent haarverlies.

Wat betekent dunner wordend haar?

Geleidelijk dunner wordend haar, vooral op uw slapen en kruin, kan wijzen op een onderliggende medische aandoening. Twee veel voorkomende oorzaken van progressief dunner wordend haar zijn:

 • Alopecia androgenetica - Wordt ook wel mannelijke of vrouwelijke kaalheid genoemd. Het wordt geassocieerd met veroudering en genetica. Haarzakjes krimpen en het haar wordt korter en fijner. Medicijnen en chirurgie kunnen de hergroei bevorderen.
 • Schildklieraandoening - Zowel een overactieve als een onderactieve schildklier kan leiden tot dunner wordend haar. Andere symptomen zijn vermoeidheid, gewichtsveranderingen, droge huid, stemmingswisselingen of onregelmatige menstruatie. Bloedonderzoek controleert de schildklierhormoonspiegels.

In sommige gevallen is dunner wordend haar eerder het gevolg van tijdelijk telogeen effluvium (zie hierboven) dan van permanent verlies. Ga naar uw arts om de oorzaak vast te stellen. Het behandelen van schildklierafwijkingen, voedingsstoffentekorten of hoofdhuidaandoeningen kan in veel gevallen helpen om dunner wordend haar te verhelpen.

Wat betekent hoofdhuidjeuk?

Een jeukende hoofdhuid of schilfering zijn tekenen die u kunt hebben:

 • Roos - De celvernieuwing in de huid versnelt, waardoor dode cellen als witte schilfers uitvallen. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een droge huid, gevoeligheid voor haarproducten en een gistachtige schimmel genaamd malassezia. Antiroosshampoos bevatten schimmelwerende en vochtinbrengende ingrediënten om het te behandelen.
 • Seborroïsch eczeem - Een veel voorkomende ontstekingsaandoening van de hoofdhuid die jeukende uitslag en schilfering veroorzaakt. Het komt voort uit een reactie op malassezia. Schimmelwerende crèmes op recept, medicinale shampoos en zachte haarverzorgingsroutines kunnen helpen om uitbraken onder controle te houden.
 • Contactdermatitis - Een allergische reactie op ingrediënten in haarverzorgingsproducten, vooral haarverf. Overstappen op een ander product lost de irritatie vaak op. Patch tests kunnen problematische ingrediënten identificeren.
 • Psoriasis - Een auto-immuunziekte die verhoogde, schilferige, jeukende plekken op de hoofdhuid veroorzaakt. Topische medicijnen, lichttherapie en orale medicijnen helpen bij de behandeling van uitbraken.

Ga naar een dermatoloog als u last hebt van ernstige, aanhoudende jeuk, roodheid en schilfering van de hoofdhuid voor diagnose en behandeling. Door deze aandoeningen onder controle te houden, voorkomt u verdere irritatie en haarbeschadiging.

Wat betekent breekbaar haar?

Broos haar dat droog of stug aanvoelt en vatbaar is voor breuk kan het gevolg zijn van:

 • Harde haarverzorging - Overmatig wassen, oververhitting met hete instrumenten, agressief borstelen van nat haar en het gebruik van uitdrogende haarproducten kunnen schade veroorzaken. Schakel over op zachtere haarverzorgingspraktijken.
 • Blootstelling aan de zon - UV-stralen breken haarproteïnen af en onttrekken vocht, waardoor droog, verzwakt haar ontstaat dat vatbaar is voor breuk. Gebruik haarproducten met UV-filters en draag beschermende stijlen.
 • Chemische behandelingen - Bleken, verven, permanenten of steilen kan het haar na verloop van tijd beschadigen en uitdrogen. Neem pauzes tussen de behandelingen. Gebruik herstellende haarmaskers.
 • Voedingstekort - Onvoldoende proteïne, biotine, ijzer of zink kan de normale haargroei verstoren. Eet een evenwichtig dieet en neem supplementen indien uw arts dat voorschrijft.
 • Veroudering - Haar kan met de jaren brozer worden omdat de groei vertraagt en de proteïnestructuur van het haar afneemt. Gebruik vochtinbrengende producten die geschikt zijn voor ouder wordend haar.

Broos, breekbaar haar is niet noodzakelijk ongezond, maar kan er beter uitzien en aanvoelen met de juiste haarverzorging. Als het plotseling of overmatig verergert, ga dan naar uw arts om onderliggende oorzaken zoals een schildklieraandoening op te sporen.

Wat betekent grijzend haar?

Voortijdig grijs worden voor uw 30e kan een signaal zijn:

 • Vitamine B12-tekort - Dit kan melanine verminderen en sneller grijs worden. Supplementen kunnen een tekort verhelpen.
 • Schildklieraandoeningen - Zowel een overactieve als een onderactieve schildklier heeft invloed op de haarkleur.
 • Vitiligo - Een auto-immuunziekte die huidpigmentverlies en wit worden van haar, huid en netvlies veroorzaakt.
 • Alopecia areata - Kan ervoor zorgen dat het haar op bepaalde plekken weer wit wordt.

Grijs worden is echter grotendeels genetisch bepaald. Op 50-jarige leeftijd heeft ongeveer 50% van de bevolking minstens 50% grijs haar. Naarmate u ouder wordt, produceren de haarzakjes minder melanine, wat grijs worden veroorzaakt. Goed eten, omgaan met stress en hoofdhuidmassages kunnen helpen om grijs worden uit te stellen. Maar uiteindelijk is grijs haar een normaal onderdeel van het ouder worden.

Wat betekent droog haar?

Droog, pluizig haar kan het gevolg zijn van:

 • Ruwe haarproducten - Sulfaathoudende shampoos, zuiverende shampoos en producten met uitdrogende alcoholen ontdoen het haar van vocht.
 • Hard water - Door mineraalafzetting van hard water kan het haar uitgedroogd aanvoelen. Installeer douchefilters. Gebruik chelerende shampoos.
 • Hete stylingapparaten - Hittestyling onttrekt vocht aan het haar. Laat het haar soms aan de lucht drogen. Breng een hittebeschermer aan.
 • Milieuschade - Zon, wind en vervuiling putten de natuurlijke oliën van het haar uit. Bedek het haar buitenshuis.
 • Medische aandoeningen - Schildklieraandoeningen, diabetes en gebreken veroorzaken droog, broos haar dat snel gaat klitten.

Diep verzorgende maskers, leave-in conditioners, oliën en siliconenserums kunnen helpen om de vochtbalans te herstellen. Maar bij ernstig droog, beschadigd haar kan het nodig zijn om het te knippen om een gezonde hergroei mogelijk te maken. Ga naar de dokter als de droogheid extreem is of gepaard gaat met andere symptomen.

Wat betekent overmatig verharen?

50-100 haren per dag verliezen is normaal. Maar meer verliezen, in een alarmerend tempo, kan erop wijzen:

 • Telogeen effluvium - Zoals gezegd veroorzaakt dit voortijdige verschuiving van het haar naar de rustfase en overmatig uitvallen van tot wel 300 haren per dag. Dit wordt vaak veroorzaakt door stress, voedingstekorten en hormonale veranderingen.
 • Hypothyreoïdie - Zowel te veel als te weinig schildklierhormoon kan abnormale haaruitval veroorzaken.
 • Medicijnen - Medicijnen die de haargroeicyclus verstoren veroorzaken telogeen effluvium. Beledigende medicijnen zijn onder andere retinoïden, bètablokkers, antidepressiva en NSAID's.
 • Auto-immuunziekte - Aandoeningen zoals alopecia areata beschadigen de haarzakjes. Lupus en diabetes zorgen ook voor meer haaruitval.

Plotselinge, snelle haaruitval vereist medische hulp voor diagnose en behandeling. Haaruitval door telogene effluvium en auto-immuunziekten kan uiteindelijk verdwijnen. Maar schildklieraandoeningen vereisen langdurige behandeling en controle.

Wat betekent een schilferige hoofdhuid?

Een rode, geïrriteerde hoofdhuid met vettige, gele schilfers of korstjes kan een signaal zijn:

 • Seborroïsch eczeem - Deze ontstoken, schilferige aandoening komt vaak voor op plaatsen waar de huid veel olie bevat, zoals de hoofdhuid, wenkbrauwen en neus. Schimmelwerende behandelingen en shampoos voor de hoofdhuid verhelpen deze aandoening.
 • Psoriasis - Deze auto-immuunziekte veroorzaakt verheven, jeukende plekken en schilfers op de huid en hoofdhuid. Psoriasis kan periodiek opflakkeren. Plaatselijke zalven, lichttherapie en orale medicatie kunnen helpen.
 • Schimmelinfectie - Ringworm is een besmettelijke schimmelinfectie die het haar en de huid binnendringt en schilferende plekken veroorzaakt. Schimmelworm wordt behandeld met antischimmelcrèmes en orale medicatie.

Krab of pulk niet aan een schilferige hoofdhuid omdat dit de ontsteking kan verergeren en mogelijk littekens kan maken in de haarzakjes, wat permanent haarverlies kan veroorzaken. Ga naar uw dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en behandeling. Door deze aandoeningen onder controle te houden, kunt u de schade aan het haar tot een minimum beperken.

Conclusie: Neem haarveranderingen serieus

Het is niet nodig om u zorgen te maken over een paar haren die dagelijks uitvallen, maar significante veranderingen in haargroei, textuur of conditie van de hoofdhuid rechtvaardigen een medische evaluatie. Haar geeft zichtbare aanwijzingen over mogelijke vitaminetekorten, schildklieraandoeningen, auto-immuunziekten, stress, hormonale veranderingen en nog veel meer. Het diagnosticeren en behandelen van de onderliggende oorzaak kan onnodige haaruitval en schade stoppen.

Met de juiste verzorging kunnen dunner wordend haar, overmatig verharen en breken verbeteren. Maar haar weerspiegelt ook de effecten van veroudering en genetica die u omarmt. Uiteindelijk komt gezond haar voort uit een algeheel gezond persoon. Eet voedzaam en volwaardig voedsel, beheers stress, neem voldoende slaap, beweeg matig en werk samen met uw arts om medische aandoeningen aan te pakken die uw haar kunnen beïnvloeden. Uw haar zal u dankbaar zijn!

Wat kan mijn haar mij vertellen over mijn algemene gezondheid?

Uw haar kan veel onthullen over uw algemene gezondheid. Bepaalde veranderingen in de textuur, dikte of zelfs kleur van uw haar kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen of onevenwichtigheden in uw voeding.

Kunnen schildklierproblemen mijn haar beïnvloeden?

Ja, schildklierproblemen kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van uw haar. Hypothyreoïdie, of een onderactieve schildklier, kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval, terwijl hyperthyreoïdie, of een overactieve schildklier, kan leiden tot broos haar dat gemakkelijk breekt.

Is roos een teken van een slechte algemene gezondheid?

Niet noodzakelijkerwijs. Roos wordt meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie of een overgroei van gist op de hoofdhuid. In sommige gevallen kan het echter een symptoom zijn van een onderliggende gezondheidstoestand zoals psoriasis of seborroïsch eczeem.

Wijst het verharen altijd op een gezondheidsprobleem?

Haaruitval is een normaal onderdeel van de haargroeicyclus en het is gebruikelijk om ongeveer 50-100 plukjes haar per dag te verliezen. Als u echter merkt dat u overmatig of plotseling haar verliest, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden aangepakt.

Wat is alopecia?

Alopecia verwijst naar een vorm van haaruitval die overal op het lichaam kan voorkomen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem ten onrechte de haarzakjes aanvalt, wat leidt tot haaruitval op bepaalde plekken of zelfs volledige kaalheid.

Kan haarbreuk een teken zijn van een slechte algemene gezondheid?

Haarbreuk kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals overmatig stylen, schade door hitte of chemische behandelingen. Hoewel het niet altijd op een slechte algemene gezondheid wijst, is het belangrijk om uw haar goed te verzorgen om haarbreuk te voorkomen en het gezond te houden.

Kan bloedarmoede de gezondheid van mijn haar beïnvloeden?

Ja, bloedarmoede, een aandoening die gekenmerkt wordt door een tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine in het bloed, kan een invloed hebben op de gezondheid van uw haar. Bloedarmoede kan leiden tot dunner wordend haar, haaruitval en veranderingen in de haartextuur.

Kan grijs wordend haar een teken zijn van een slechte gezondheid?

Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en is meestal geen reden tot bezorgdheid. In sommige gevallen kan vroegtijdig grijs worden echter een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen of voedingstekorten die aangepakt moeten worden.

Kan toegenomen haargroei een teken zijn van een slechte gezondheid?

Toegenomen haargroei, ook wel hirsutisme genoemd, kan een symptoom zijn van hormonale onbalans, polycysteus ovarium syndroom (PCOS) of bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen. Als u overmatige haargroei opmerkt op gebieden zoals het gezicht, de borst of de rug, is het belangrijk om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen.

Kan dunner wordend haar een teken zijn van schildklierproblemen?

Ja, haaruitdunning kan een symptoom zijn van schildklierproblemen, vooral hypothyreoïdie. Wanneer de schildklier onderactief is, kan dit de haargroeicyclus verstoren en leiden tot dunner wordend haar of haaruitval.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/