Wat zijn 7 factoren die de haargroei beïnvloeden

Gepubliceerd:

Haargroei en gezondheid worden door veel factoren beïnvloed. Als u begrijpt wat haar beïnvloedt, kunt u uw lokken beter verzorgen en mogelijk uw haargroei verbeteren. In dit artikel worden de belangrijkste factoren besproken die van invloed zijn op de haargroeisnelheid, haaruitval en de algemene gezondheid van uw haar. Lees verder om te leren wat u kunt doen om uw haargroei te optimaliseren en de dikte en glans te maximaliseren.

Wat zijn 7 factoren die de haargroei beïnvloeden

Basisprincipes haargroeicyclus

Alvorens in te gaan op factoren die het haar beïnvloeden, is het nuttig om de natuurlijke haargroeicyclus te begrijpen. Elk haarzakje op uw hoofdhuid doorloopt drie hoofdfasen:

 • Groeifase (anagene fase) - duurt 2-7 jaar, wanneer het haar actief groeit met een snelheid van ongeveer 1 cm per maand. Deze fase is goed voor 85-90% van de haargroeicyclus.
 • Rustfase (catagene fase) - duurt 2-3 weken en geeft het einde van de actieve groeifase aan.
 • Uitvallende (telogene) fase - duurt 2-3 maanden, oud haar laat los en valt uit om plaats te maken voor nieuwe haargroei.

Op elk moment bevindt ongeveer 85% van uw haar zich in de groeifase, 10% in de rustfase en 5% in de uitvalfase. Factoren die deze cyclus verstoren kunnen de haargroei remmen en overmatig verharen of haaruitval veroorzaken.

Snelheid en groei van het haar

De snelheid waarmee uw haar groeit, wordt bepaald door factoren zoals leeftijd, genetica en hormonen. Hier volgt een kort overzicht:

 • Gemiddeld groeit haar ongeveer 0,5 centimeter per maand of 6 centimeter per jaar.
 • De haargroeisnelheid bereikt een piek aan het einde van de tienerjaren en begint te vertragen in de jaren '30 en '40.
 • Etnische verschillen kunnen ook de groeisnelheid beïnvloeden. Aziatisch haar groeit bijvoorbeeld het snelst terwijl Afrikaans haar het langzaamst groeit.
 • Hormonen zoals testosteron versnellen de haargroei, terwijl een laag schildklierhormoon dit vertraagt.
 • Een tekort aan voedingsstoffen, stress, roken, medicijnen en gezondheidsproblemen kunnen de haargroei vertragen.

Hoewel u intrinsieke factoren zoals leeftijd of genetica niet kunt veranderen, kunt u de haargroei misschien wel verbeteren door aanpasbare factoren zoals voeding, stress, hormonen en de gezondheid van uw hoofdhuid te optimaliseren.

Sleutelfactoren die haargroei en gezondheid beïnvloeden

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de haargroeicyclus, haaruitval en de algehele gezondheid van het haar:

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende proteïnen, vitaminen, mineralen en gezonde vetten is essentieel voor een optimale gezondheid van het haar. Tekorten aan ijzer, zink, biotine, vitamine D en proteïne kunnen de haargroeicyclus beïnvloeden. Zorg ervoor dat u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt.

Hormonale veranderingen

Hormonen zoals androgenen, oestrogeen, progesteron en schildklierhormoon hebben allemaal invloed op de haargroei. Hormonale onbalans als gevolg van de menopauze, zwangerschap, schildklieraandoeningen of andere endocriene aandoeningen kunnen de haargroeicyclus en haartextuur verstoren.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en anticonceptiepillen kunnen bij sommige mensen haaruitval veroorzaken. Praat met uw arts als u merkt dat u meer haar verliest.

Leeftijd en genetica

Veroudering veroorzaakt op natuurlijke wijze een verminderde haarproductie van de follikels. Genetische aanleg heeft ook invloed op de leeftijd waarop erfelijke haaruitval optreedt en de ernst van de aandoening, zoals kaalheid volgens het patroon van man en vrouw.

Stress

Fysieke en emotionele stress duwt meer haarzakjes in de uitvalfase. Acute stressfactoren of chronische stress kunnen leiden tot merkbaar haarverlies en dunner wordend haar. Het beheersen van stress is de sleutel tot gezond haar.

Hoofdhuidaandoeningen

Problemen zoals roos, psoriasis, schimmelinfecties en bacteriën kunnen de hoofdhuid ontsteken en de haargroei belemmeren. Het is belangrijk om de hoofdhuid gezond te houden.

Hairstyling en producten

Bepaalde haarproducten en agressieve styling/bewerkingen zoals bleken, relaxen, strakke vlechten en warmte-instrumenten kunnen de haarschubben beschadigen en breuk veroorzaken. Hierdoor lijkt het alsof het haar dunner wordt.

Roken en vervuiling

Roken kan de haarzakjes beschadigen waardoor het haar brozer wordt en voortijdig uitvalt. Milieuverontreinigende stoffen kunnen ook gifstoffen op het haar en de hoofdhuid afzetten die de groei remmen.

Gewichtsverlies en eiwitarm

Sommige mensen merken meer haaruitval bij aanzienlijk of snel gewichtsverlies. Een lage eiwitinname kan ook bijdragen aan haaruitval. Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten en calorieën binnenkrijgt.

Auto-immuunziekten

Aandoeningen zoals alopecia areata veroorzaken fragmentarisch haarverlies wanneer het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Andere auto-immuunziekten kunnen ook een invloed hebben op de gezondheid en groei van het haar.

Tips voor het verbeteren van de haargroei

Hoewel u intrinsieke factoren zoals uw genen, leeftijd of natuurlijke haartype niet volledig kunt veranderen, kunnen de volgende tips helpen om de aanpasbare factoren te optimaliseren om de haargroei en het volume te verbeteren:

 • Eet meer eiwitten, vitamine A, C en B-complex, zink, ijzer en gezonde vetten
 • Corrigeer tekorten aan voedingsstoffen
 • Beheer stress door middel van yoga, meditatie, therapie, lichaamsbeweging of andere ontspanningstechnieken
 • Behandel hoofdhuidaandoeningen zoals roos zo snel mogelijk
 • Vermijd agressieve haarstyling die breuk kan veroorzaken
 • Gebruik zachte, voedende haarproducten en bescherm het haar tegen warmtestyling
 • Stop met roken en beperk de blootstelling aan vervuilende stoffen tot een minimum
 • Overweeg haargroeisupplementen zoals biotine, zaagpalm, collageen en Viviscal
 • Vraag uw arts naar voorgeschreven medicijnen zoals spironolacton of finasteride voor erfelijke haaruitval
 • Regelmatig trimmen om gespleten haarpunten te voorkomen en gezond haar te behouden

Hoewel genetica een belangrijke rol speelt, kan een optimale voeding, gezondheid, haarverzorging en hoofdhuidomgeving helpen om de gezondheid en het groeipotentieel van het haar te maximaliseren. Wees geduldig, want merkbare verbeteringen in de haargroei treden geleidelijk in de loop van maanden op. Als de haaruitval aanhoudt, ga dan naar uw dermatoloog om eventuele onderliggende problemen op te sporen. Met tijd en consistentie kunnen de meeste mensen hun haarvolume, groeisnelheid en glans verbeteren.

De belangrijkste informatie over haargroeifactoren

 • Veel intrinsieke en extrinsieke factoren zoals leeftijd, genetica, hormonen, dieet, medicatie en ziekte beïnvloeden de complexe haargroeicyclus.
 • Haaruitval en geremde groei kunnen optreden als haarzakjes voortijdig van de groeifase naar de rust- en uitvalfase worden geduwd.
 • Hoewel intrinsieke genetische factoren niet veranderd kunnen worden, kan men het groeipotentieel maximaliseren door zich te richten op voeding, een gezonde hoofdhuid, het verminderen van stress, het vermijden van schade en het optimaliseren van de haarverzorging.
 • Heb geduld wanneer u uw haargroei wilt verbeteren. Merkbare veranderingen treden geleidelijk op na maanden van consistentie. Raadpleeg een arts als de haaruitval aanhoudt.
 • Regelmatig trimmen, schade tot een minimum beperken en de hoofdhuid en haarvezels van wortel tot punt voeden kan de gezondheid en het volume van het haar verbeteren.

Gezond, groeiend haar is afhankelijk van veel variabelen. Als u de unieke behoeften en groeipatronen van uw haar begrijpt, kunt u een persoonlijk haarverzorgingsregime op maat maken om een optimale hydratatie, sterkte, glans en groei te bevorderen. Met de nodige tijd en consistentie zal uw manen er op hun best uitzien en zich op hun best voelen.

Wat zijn de factoren die de haargroei beïnvloeden?

Er zijn verschillende factoren die de haargroei kunnen beïnvloeden. Enkele veel voorkomende factoren die de haargroei beïnvloeden zijn de gezondheid van uw haar, de snelheid van de haargroei en de fase van de haarcyclus.

Hoe beïnvloedt de gezondheid van het haar de haargroei?

De gezondheid van uw haar speelt een cruciale rol bij het bepalen van de snelheid en de kwaliteit van de haargroei. Als uw haar gezond is, zal het waarschijnlijk sneller en sterker groeien.

Welke factoren beïnvloeden de gezondheid van het haar?

Verschillende factoren kunnen de gezondheid van het haar beïnvloeden, waaronder genetica, voeding, stressniveaus, hormonale onevenwichtigheden en bepaalde medische aandoeningen.

Kan haaruitval de haargroei beïnvloeden?

Ja, haaruitval kan de haargroei beïnvloeden. Wanneer haarzakjes beschadigd zijn en er haaruitval optreedt, kan dit een tol eisen op de snelheid en kwaliteit van de haargroei.

Wat zijn enkele behandelingen voor haargroei?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om haargroei te bevorderen, zoals topische medicijnen, lasertherapie, haartransplantatie en veranderingen in levensstijl.

Hebben factoren die de gezondheid van het haar beïnvloeden ook invloed op de snelheid van de haargroei?

Ja, factoren die de gezondheid van het haar beïnvloeden, kunnen ook de snelheid van de haargroei beïnvloeden. Als uw haar niet gezond is, kan het langzamer groeien.

Hoe kan ik haargroei stimuleren?

Er zijn verschillende manieren om haargroei te stimuleren, waaronder een evenwichtig dieet, het vermijden van overmatige hitte en chemische behandelingen, het masseren van uw hoofdhuid en het gebruik van haargroeiproducten.

Kunnen haarproblemen zoals dunner wordend haar en haarbreuk worden voorkomen?

Ja, haarproblemen zoals dunner wordend haar en haarbreuk kunnen voorkomen worden door uw haar goed te verzorgen, ruwe behandelingen te vermijden en producten te gebruiken die speciaal ontworpen zijn om de gezondheid van uw haar te bevorderen.

Kan haaruitval worden teruggedraaid?

In sommige gevallen kan haaruitval met de juiste behandeling ongedaan worden gemaakt. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak van haaruitval en de beste behandeling te bepalen.

Komt haaruitval vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?

Haaruitval kan zowel mannen als vrouwen treffen, maar het patroon en de oorzaken van haaruitval kunnen verschillen. Vrouwen hebben vaker last van dunner wordend haar en algemene haaruitval dan mannen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/