Wat veroorzaakt zwak haar? En haaruitval?

Gepubliceerd:

Hebt u gemerkt dat er zich meer haren dan normaal ophopen in uw haarborstel of doucheputje? Ziet uw paardenstaart er wat dunner uit? Als uw lokken hun glans en volheid lijken te verliezen, is uw haar misschien aan het verzwakken. Lees verder om meer te leren over de oorzaken, tekenen en oplossingen voor zwak, dunner wordend haar.

Zwak haar dat snel uitvalt en breekt, kan alarmerend zijn. In de meeste gevallen kan het probleem echter verholpen worden met de juiste haarverzorgingsroutine en -behandeling. Met enkele eenvoudige veranderingen in uw levensstijl en gerichte oplossingen kunt u uw haarzakjes voeden, de groei stimuleren en uw haar weer sterk en dik maken.

Wat veroorzaakt zwak haar? En haaruitval?

Wat veroorzaakt zwak haar dat gemakkelijk breekt?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat haar dun, broos en zwak wordt. Als u begrijpt wat tot verzwakte lokken leidt, kunt u oplossingen vinden die op uw unieke situatie zijn afgestemd. Enkele veelvoorkomende boosdoeners zijn:

Hormonale veranderingen

Schommelingen in androgenen en oestrogenen die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze kunnen ervoor zorgen dat haarzakjes krimpen, wat resulteert in dunner wordende haarstrengen die sneller breken.

Voedingstekorten

Een gebrek aan proteïne, ijzer, zink, vitamine B12 en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een sterke haargroei, kunnen ervoor zorgen dat strengen broos worden en breken.

Medische aandoeningen

Problemen zoals schildklieraandoeningen, auto-immuunziekten en diabetes kunnen de haargroeicyclus verstoren en overmatig verharen en broosheid veroorzaken.

Medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen op recept die worden gebruikt om aandoeningen zoals depressie, hartaandoeningen, artritis en kanker te behandelen, kunnen haaruitval of -verdunning als bijwerking vermelden.

Stress

Hoge stressniveaus verstoren hormonen en voedingsstoffen die sterk haar ondersteunen. Hierdoor kunnen meer haren dan normaal voortijdig de "rustfase" van de groeicyclus ingaan voordat ze hun volledige lengte en dikte bereiken.

Hitte Styling

Veelvuldig gebruik van hete hulpmiddelen zoals föhns, stijltangen en krultangen kunnen haarproteïnen beschadigen, wat leidt tot droge, zwakke lokken die gemakkelijk breken.

Harde chemicaliën

Overmatig haar bewerken met bleekmiddelen, relaxers, permanenten en kleurstoffen kan de natuurlijke oliën wegnemen en de integriteit van de haarschacht na verloop van tijd verzwakken.

Omgevingsfactoren

Vervuiling, hard water, mineralen, chloor en blootstelling aan de zon kunnen leiden tot droogheid, beschadiging en verwering waardoor het haar minder sterk wordt.

Tekenen dat uw haar zwak of dunner wordt

Enkele veelvoorkomende rode vlaggen die erop wijzen dat uw haar kracht en dichtheid verliest, zijn:

 • Meer haarophoping in uw borstel en doucheputje
 • Zichtbaar dunnere paardenstaartomtrek
 • Bredere deellijn en meer hoofdhuid die zichtbaar wordt
 • Haar dat broos aanvoelt en knapt bij het borstelen
 • Lokken die hun glans en glans lijken te verliezen
 • Vaker gespleten haarpunten

Als u meerdere tekenen van verzwakking van uw haar opmerkt, is het een goed idee om uw haarverzorgingsroutine te evalueren en aanpassingen te doen om uw haar weer gezond te maken. Hoe sneller u de oorzaak van het dunner worden van uw haar identificeert en aanpakt, hoe meer succes u zult hebben bij het herstellen van de dikte en vitaliteit.

Hoe kan ik zwak, dunner wordend haar verzorgen?

De verzorging van breekbaar, dunner wordend haar vereist een zachte aanpak in combinatie met gerichte behandelingen. Hier volgen enkele tips om zwakke lokken weer gezond te maken:

Rustig aan met stylen

Beperk het gebruik van hete hulpmiddelen en haarverf terwijl uw haar weer aangesterkt is. Laat het haar indien mogelijk aan de lucht drogen en breng altijd een hittebeschermer aan als u hete hulpmiddelen gebruikt.

Liberaal conditioneren

Hydrateer uitgedroogde lokken met een vochtinbrengende conditioner na elke shampoo. Breng de conditioner van de wortels tot de punten aan, wacht 5 minuten voordat u het afspoelt voor maximale penetratie.

Voorzichtig behandelen

Gebruik een kam met brede tanden en ontwar het haar vanaf de onderkant, werk omhoog om te voorkomen dat er breekbare strengen afbreken. Dep het haar droog met een zachte handdoek of microvezeldoek.

Bescherm uw lokken

Bescherm het haar tegen zon, wind en omgevingsschade door een hoed of zijden sjaal te dragen als u buiten bent. Bind het haar naar achteren om klitten en breken te voorkomen.

Stimuleer uw hoofdhuid

Masseer de hoofdhuid dagelijks 5-10 minuten met de vingertoppen om de bloedsomloop te verhogen en de follikels te stimuleren voor sterkere nieuwe groei.

Eet een haargezond dieet

Zorg ervoor dat u voldoende proteïne, ijzer, zink, vitamine A, C en B binnenkrijgt om de haarzakjes te voeden en robuuste nieuwe groei te bevorderen.

Supplementen nemen

Biotine, vitamine D, visolie en collageensupplementen ondersteunen een dikkere, snellere haargroei en versterken de haarschacht. Vraag uw arts om aanbevelingen.

Gerichte behandelingen gebruiken

Producten met proteïnen, peptiden, biotine, cafeïne, zaagpalm en arganolie kunnen zwak haar helpen versterken. Roterende behandelingen houden de follikels alert.

Wat veroorzaakt zwakke, dunner wordende haarwortels?

Hoewel veel factoren ervoor kunnen zorgen dat het haar dunner wordt en breekt, zijn zwakke haarwortels vaak de onderliggende oorzaak. Haarzakjes doorlopen groeicycli waarbij ze regenereren, groeien, rusten en uitvallen. Gezonde haarwortels verankeren elke streng stevig in de hoofdhuid. Als de haarwortels verzwakt zijn, is de kans groter dat het haar voortijdig uitvalt of breekt. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere:

 • Hormonale schommelingen
 • Tekorten aan voedingsstoffen
 • Hoge stressniveaus
 • Hoofdhuidaandoeningen zoals roos
 • Medicijnen
 • Veroudering en genetische factoren
 • Schade door chemische verwerking en warmtestyling

Infecties, ontstekingen en oxidatieve schade kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op de cellen in de haarzakjes. Als de schade zich tijdens opeenvolgende groeicycli opstapelt, krimpen de follikels en produceren ze dunnere, piekerigere strengen.

Hoe zwakke, dunner wordende haarwortels behandelen

Behandeling voor zwakke haarwortels moet gericht zijn op het verminderen van schade en het creëren van optimale omstandigheden voor hergroei. Enkele strategieën zijn:

Zachte hoofdhuidmassage

Door met zachte druk over de hoofdhuid te wrijven, wordt de bloedstroom verhoogd om de activiteit in de haarzakjes te stimuleren. Het helpt ook om haarzakjes te verwijderen.

Hoofdhuidreinigers

Gebruik één keer per week een zuiverende shampoo om vuil, olie en productresten op te lossen die de haarzakjes kunnen verstoppen en ontsteken.

Rood Licht Therapie

Het blootstellen van de hoofdhuid aan rode lichtfotonen kan haarfollikelcellen activeren en de actieve groeifase verlengen. Er zijn thuisapparaten verkrijgbaar.

Optimalisatie van voedingsstoffen

Voldoende eiwitten, vitamine A, B, C, D en mineralen zoals ijzer, zink en selenium voeden de haarwortelcellen en de huidpapil voor een optimale groei.

Stressmanagement

Een hoog cortisolgehalte door chronische stress schaadt de follikelgroei. Ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie en massage kunnen de groei bevorderen.

Topische behandelingen

Serums met peptiden, biotine, kokosolie, ginseng, zaagpalm, cafeïne en groene thee die op de hoofdhuid worden aangebracht, kunnen de wortels versterken.

Shampoos met medicinale werking

Shampoos met ketoconazol en salicylzuur helpen schimmels of ontstekingen in de haarzakjes die de groei belemmeren, te elimineren.

Plasma met bloedplaatjes

PRP-therapie injecteert voedselrijk plasma uit uw eigen bloed in de hoofdhuid om follikels te stimuleren. Er zijn meerdere sessies nodig.

Gezond haar en haarwortels behouden met de juiste verzorging

Hoewel sommige vormen van haaruitval en dunner wordend haar genetisch bepaald zijn of met de leeftijd te maken hebben, is een groot deel ervan te voorkomen. Door uw lokken aandachtig te verzorgen, houdt u de wortels stevig en de strengen sterk. Hier volgen enkele tips:

 • Shampoo minder vaak, slechts 2-3 keer per week om uitdroging van de hoofdhuid te voorkomen
 • Wissel koel en warm water af, want hete temperaturen kunnen de wortels beschadigen.
 • Dep het haar droog in plaats van te wrijven om klitten en breken te voorkomen
 • Vermijd strakke kapsels die aan de wortels trekken, wat kan leiden tot trauma en haaruitval
 • Gebruik gladde clips en scrunchies in plaats van elastiekjes die het haar breken
 • Draag het haar los wanneer mogelijk om de follikels te ontspannen en de bloedsomloop te verhogen
 • Gebruik altijd hittebeschermende spray vóór heet gereedschap om kwetsbare wortels te beschermen
 • Regelmatig laten trimmen om gespleten punten weg te snoeien en gezondere nieuwe groei mogelijk te maken
 • Laat het haar 's nachts "rusten" in plaats van in een strakke knot of vlecht te slapen

Met een voedende haarverzorgingskuur en remedies die op uw unieke situatie zijn afgestemd, kunt u dunner wordend haar en zwakke haarwortels weer gezond en sterk maken. Wees geduldig en houd voorzichtig vol om beschadigde follikels de tijd te geven om te regenereren tijdens hun groeicyclus. Met de juiste oplossingen zult u zien dat uw haar zijn vroegere glans en volheid terugkrijgt.

Belangrijke te onthouden punten

 • Zwak, dunner wordend haar wordt vaak veroorzaakt door problemen zoals stress, hormonen, conditie van de hoofdhuid en schade door styling. Het onderliggende probleem behandelen is de sleutel.
 • Wees extra voorzichtig bij het borstelen en hanteren van breekbaar haar. Beperk warmtestyling en chemische behandelingen.
 • Verzorg uw lokken regelmatig en bescherm ze tegen beschadiging door de zon om uitdroging en breuk te voorkomen.
 • Zwakke haarwortels zijn een veel voorkomende oorzaak van zwak, dunner wordend haar. Richt u op de gezondheid van de hoofdhuid om de follikels te voeden.
 • Massage, lichttherapie en topische behandelingen kunnen overbelaste haarzakjes energie geven en versterken.
 • Eet voedingsrijke voeding, neem supplementen en beheers stress om optimale haargroeicycli te ondersteunen.
 • Na verloop van tijd kan een consistente, op uw behoeften afgestemde haarverzorgingsroutine de haarwortels versterken voor hernieuwde dikte en glans.

Wat zijn de tekenen van zwak haar?

Tekenen van zwak haar zijn onder andere haarbreuk, overmatige haaruitval, dunner wordend haar en broos haar.

Wat veroorzaakt zwak haar?

Zwak haar kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder overmatig stylen, het gebruik van agressieve chemische haarverzorgingsproducten, te weinig voedingsstoffen in de voeding en hormonale onevenwichtigheden.

Hoe kan ik zwakke haarwortels versterken?

Om zwakke haarwortels te versterken, is het belangrijk om een goede haarverzorgingsroutine te volgen die bestaat uit het gebruik van de juiste haarverzorgingsproducten, het vermijden van overmatige warmtestyling en het voeden van het haar met de juiste voeding.

Wat is de belangrijkste oorzaak van zwakke haarwortels?

Zwakke haarwortels kunnen veroorzaakt worden door een combinatie van factoren zoals hormonale onevenwichtigheden, voedingstekorten, overmatige chemische behandelingen en genetische factoren.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval?

Haaruitval kan veroorzaakt worden door factoren zoals genetica, hormonale onevenwichtigheden, bepaalde medische aandoeningen, overmatig stylen en voedingstekorten.

Hoe kan ik haaruitval voorkomen?

U kunt haaruitval voorkomen door gezond te eten, overmatige hittestyling en chemische behandelingen te vermijden, uw stressniveau onder controle te houden en haarverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn om de haargroei te bevorderen en het haar te versterken.

Kan haarstyling het haar beschadigen?

Ja, overmatige warmtestyling, strakke kapsels en het gebruik van agressieve chemische haarproducten kunnen het haar beschadigen en de haarstrengen verzwakken, wat leidt tot haaruitval.

Hoe kan ik mijn haar gezond houden?

Om uw haar gezond te houden, is het belangrijk om een goede haarverzorgingsroutine te volgen, waaronder het regelmatig wassen met een milde shampoo, het conditioneren van het haar, het vermijden van overmatige hittestyling, het beschermen van het haar tegen zon en omgevingsschade en het eten van een evenwichtig dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen.

Welk type haarverzorgingsproducten moet ik gebruiken voor zwak haar?

Het wordt aanbevolen om haarverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor zwak of beschadigd haar. Zoek naar producten die voedende ingrediënten bevatten zoals vitaminen, proteïnen en natuurlijke oliën.

Kan zwak haar leiden tot haaruitval?

Ja, zwak haar dat vatbaar is voor haarbreuk en haaruitval kan het gevolg zijn van verschillende onderliggende oorzaken zoals voedingstekorten, hormonale onevenwichtigheden en overmatige hairstyling. Door zwak haar te verzorgen en de onderliggende oorzaken aan te pakken, kunt u verder haarverlies voorkomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/