Dunner wordend haar teruggroeien: Oorzaken, symptomen en behandeling voor haaruitval en hergroei

Gepubliceerd:

Haaruitval kan pijnlijk zijn, maar het goede nieuws is dat het in veel gevallen mogelijk is om dunner wordend haar terug te laten groeien. Dit artikel gaat in op de oorzaken van dunner wordend haar, behandelingen en technieken om het haar terug te laten groeien en tips om een gezonde haargroei te behouden. Lees verder om de factoren te begrijpen die haaruitval en -groei beïnvloeden.

Wat veroorzaakt dunner wordend haar en haaruitval?

Wat veroorzaakt dunner wordend haar en haaruitval?

Dunner wordend haar treedt op wanneer het haar in de telogene (rust)fase komt en uitvalt voordat er nieuw haar opkomt. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Erfelijkheid en genetica - Dit omvat kaalheid met een mannelijk of vrouwelijk patroon dat voorspelbare patronen van geleidelijke haaruitval veroorzaakt. Genetica kan u voorbestemmen tot haaruitval.
 • Hormonale veranderingen - Hormonen beïnvloeden de haargroeicyclus. Veranderingen zoals zwangerschap, bevalling, menopauze of schildklieraandoeningen kunnen leiden tot tijdelijke haaruitval, telogene effluvium genaamd.
 • Medicijnen en supplementen - Bepaalde medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van kanker, artritis, depressie, hartproblemen en hoge bloeddruk kunnen als bijwerking haaruitval veroorzaken.
 • Ziekte of operatie - Ernstige ziekten zoals kanker en auto-immuunziekten kunnen extreme haaruitval veroorzaken. Haaruitval na een operatie of bijwerkingen van anesthesie zijn ook mogelijk.
 • Stress - Emotionele of fysieke stress duwt meer haarzakjes dan normaal in de uitvalfase. Acute stressfactoren zoals een bevalling of rouw veroorzaken vaak merkbaar maar tijdelijk haarverlies.
 • Voedingstekorten - Een laag ijzer-, zink-, proteïne-, vitamine D- of B12-gehalte belemmert de haargroei en maakt de haarstrengen gevoelig voor uitvallen. Een dieet of eetstoornis put voedingsstoffen uit die nodig zijn voor gezond haar.
 • Beschadigende haarverzorging - Overmatige warmtestyling, strakke kapsels, ruwe chemische bewerking en ruwe behandeling beschadigen de haarzakjes en veroorzaken na verloop van tijd haaruitval.
 • Hoofdhuidaandoeningen - Huidaandoeningen zoals seborroïsch eczeem, psoriasis, eczeem, schimmelinfecties en roos veroorzaken jeuk, ontstekingen en haaruitval als ze niet behandeld worden.

Kan Dunner wordend Haar Teruggroeien? De haargroeicyclus begrijpen

Menselijk haar volgt een groeicyclus met drie hoofdfasen:

 • Anagene fase - Actieve haargroeifase die 2-8 jaar duurt. Ongeveer 85-90% van het haar bevindt zich op een bepaald moment in deze fase.
 • Catageen - Overgangsfase die het einde van actieve groei markeert. Deze duurt ongeveer 2-3 weken.
 • Telogeen - Rustfase waarin het haar stopt met groeien en uiteindelijk uitvalt. Deze duurt 2-4 maanden.

Haaruitval treedt op wanneer een groter dan normaal aantal follikels voortijdig de telogene fase ingaat en uitvalt. In de meeste gevallen blijft de follikel echter in leven en kan hij opnieuw de anagene fase ingaan om nieuw haar te laten groeien. Dus ja, het is mogelijk dat dunner wordend haar teruggroeit, tenzij de follikels ernstig beschadigd of inactief zijn.

Hoe kan ik dunner wordend haar laten groeien? Tips en Behandelopties

Als u zich zorgen maakt over dunner wordend haar, zijn hier enkele tips en behandelingen die u kunt overwegen om de hergroei te stimuleren:

Bijdragende factoren identificeren en aanpakken

 • Laat u controleren op onderliggende medische aandoeningen die bijdragen aan overmatig verharen, zoals voedingstekorten of schildklieraandoeningen.
 • Gebruik zachte haarproducten en beperk hitte en chemische behandelingen tot een minimum. Behandel nat haar voorzichtig.
 • Verminder stress en angst door yoga, meditatie of therapie. Beheer ook andere stressfactoren zoals slapeloosheid, rouw of grote levensveranderingen.
 • Verbeter het dieet met eiwitrijk voedsel en ijzer, zink, vitamine B, C, D en mineralen zoals selenium en silica.

Door de FDA goedgekeurde medicijnen

Medicijnen zoals Minoxidil en Finasteride helpen de anagene fase te verlengen en haar te laten groeien door DHT te blokkeren dat anders de haarzakjes doet krimpen. Deze zijn klinisch bewezen en veilig als ze op de juiste manier onder medisch toezicht worden gebruikt.

Haartransplantaties

Bij deze chirurgische procedure worden folliculaire eenheden uit de achter- en zijkanten van de hoofdhuid gehaald en waar nodig geïmplanteerd. Het heeft een hoog succespercentage voor permanent haarherstel bij kaalheid, maar is duur.

PRP-therapie

Platelet-rich plasma-injecties bevatten groeifactoren uit uw eigen bloed die de follikels stimuleren om de dikte en groei te verbeteren. Er kunnen meerdere sessies nodig zijn voor zichtbare verbetering.

Microneedling

Het gebruik van kleine naaldjes om kleine wondjes op de hoofdhuid te creëren, stimuleert weefselregeneratie. Wanneer het gecombineerd wordt met behandelingen zoals PRP of medicijnen tegen haaruitval, verhoogt het de absorptie ervan.

Laserlichttherapie op laag niveau

Koud laserlicht wordt gepulseerd om de haarzakjes te voeden. Hoewel laserapparaten geen genezing zijn, helpen ze om geminiaturiseerde follikels dikker te maken en de anagene fase te verlengen om de groei te stimuleren.

Nutraceuticals en vitaminen

Haarversterkende supplementen zoals biotine, zaagpalm, collageen en voedingsrijke formules kunnen de hoeveelheid en de kwaliteit van het haar verbeteren als het tekort wordt aangevuld. Maar raadpleeg eerst een arts.

Tips voor voeding en levensstijl voor gezonde haargroei

Naast de behandeling kunt u uw kansen op het teruggroeien van dikker haar optimaliseren door gezonde haargewoonten aan te nemen:

 • Eet eiwitrijk voedsel zoals eieren, noten, bonen, vis en mager vlees.
 • Neem vitamines zoals zink, ijzer, biotine en vitamine D als u er een tekort aan heeft.
 • Eet omega vetzuren uit zalm, avocado's, walnoten en olijfolie om ontstekingen te verminderen.
 • Blijf gehydrateerd en gebruik zo min mogelijk alcoholische, suikerhoudende en cafeïnehoudende dranken die het haar uitdrogen.
 • Breng wekelijks oliemaskers met uiensap, amla, rozemarijn of kokosolie aan om de hoofdhuid te verzorgen.
 • Gebruik een zachte, sulfaatvrije shampoo en conditioner. Spoel na het wassen met koel water.
 • Vermijd strakke kapsels die aan het haar trekken, zoals strakke paardenstaarten. Laat het haar aan de lucht drogen in plaats van het te warm te föhnen.
 • Masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedsomloop te verhogen en de haarzakjes te stimuleren.
 • Verminder stress door ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie en regelmatige pauzes. Slaap voldoende.
 • Stop met roken omdat dit de bloedtoevoer naar de hoofdhuid beperkt en de haarzakjes kan beschadigen.

Hoewel dunner wordend haar zorgwekkend kan zijn, is een holistische aanpak met een combinatie van medicijnen, groeimiddelen en een gezonde levensstijl de beste manier om de hergroei te bevorderen. Wees geduldig en consequent, want het kan maanden duren voordat u zichtbare verbetering ziet in de hoeveelheid en volheid van uw haar. Overweeg om een tricholoog of dermatoloog te raadplegen voor professionele begeleiding op maat van uw specifieke haarbehoeften.

Samengevat:

 • Dunner wordend haar is het gevolg van een verstoring van de normale haargroeicyclus, waardoor meer follikels in de uitvalfase terechtkomen.
 • In de meeste gevallen kan het haar weer aangroeien, tenzij de follikels permanent beschadigd zijn, omdat follikels meestal blijven leven, zelfs na het uitvallen.
 • Door factoren zoals stress, dieet, medicatie of ziekten die bijdragen aan overmatig haarverlies te identificeren en aan te pakken, kan de normale groeicyclus hervat worden.
 • Medicijnen, supplementen, PRP-therapie, laserbehandeling en haartransplantaties zijn klinisch bewezen benaderingen om hergroei te stimuleren.
 • Het verbeteren van voeding, hoofdhuidverzorging, haarpraktijken en levensstijlgewoonten is een aanvulling op medische behandelingen om de gezondheid en dikte van het haar te optimaliseren.
 • Met een meervoudige aanpak kan dunner wordend haar na verloop van tijd aanzienlijk verbeteren door hergroei. Wees geduldig en consequent.

Wat is haaruitdunnen?

Haaruitdunning is de geleidelijke vermindering van de dichtheid en diameter van de haarstrengen op uw hoofd.

Wat zijn de oorzaken van dunner wordend haar?

De oorzaken van haaruitdunning kunnen variëren en kunnen factoren zijn zoals genetica, hormonale veranderingen, bepaalde medische aandoeningen, irritatie van de hoofdhuid en een slecht dieet.

Hoe kan ik de oorzaak van mijn dunner wordend haar vaststellen?

Het is aan te raden om een gezondheidsdeskundige of een dermatoloog die gespecialiseerd is in haaruitval te raadplegen om de exacte oorzaak van uw haaruitval te bepalen.

Is het mogelijk om dunner wordend haar terug te laten groeien?

Hoewel het misschien niet mogelijk is om alle soorten haarverlies te laten hergroeien, zijn er wel behandelingsopties beschikbaar die de haargroei kunnen bevorderen en verdere uitdunning kunnen voorkomen.

Wat zijn de gebruikelijke symptomen van dunner wordend haar?

Veel voorkomende symptomen van haaruitdunning zijn een merkbare afname van de haardichtheid, het verschijnen van plekken of kale plekken en een toename van het aantal haarstrengen dat per dag uitvalt.

Wat zijn de verschillende soorten haaruitval?

Er zijn verschillende soorten haaruitval, waaronder kaalheid volgens het mannelijk patroon, haaruitval volgens het vrouwelijk patroon, alopecia areata en telogene effluvium.

Wat zijn de beschikbare behandelingen voor dunner wordend haar?

Behandelingen voor haaruitdunning variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Ze kunnen bestaan uit topische medicatie, orale medicatie, lasertherapie en haartransplantatiechirurgie.

Hoe lang duurt het voordat het haar weer aangroeit?

De hergroei van haar kan variëren afhankelijk van het individu en het type haarverlies. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat er merkbare verbetering optreedt.

Kan stress of dieet leiden tot dunner wordend haar?

Ja, stress en een slecht dieet kunnen bijdragen tot dunner wordend haar. Het is belangrijk om het stressniveau onder controle te houden en te zorgen voor een evenwichtig dieet om gezond haar te behouden.

Hoe kan ik haargroei bevorderen en haaruitdunning voorkomen?

Om de haargroei te bevorderen en haaruitdunning te voorkomen, wordt aanbevolen om er een gezonde levensstijl op na te houden, agressieve haarbehandelingen te vermijden, milde shampoos en conditioners te gebruiken en het haar te voeden met essentiële vitaminen en voedingsstoffen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/