7 tekenen van veranderingen in de haartextuur die op een tekort kunnen wijzen

Gepubliceerd:

Veranderingen in haartextuur en haaruitval kunnen wijzen op vitaminetekorten, schildklierproblemen en andere gezondheidsproblemen. Dit is wat u moet weten.

We hebben allemaal wel eens een slechte haardag, maar hebt u de laatste tijd meer consistente veranderingen in uw haarstructuur opgemerkt? Ziet uw haar er dunner of brozer uit? Vindt u meer lokken dan normaal in uw haarborstel of doucheputje?

7 tekenen van veranderingen in de haartextuur die op een tekort kunnen wijzen

Veranderingen in uw haartextuur of onverklaarbare haaruitval kunnen een teken zijn dat er iets mis is met uw gezondheid. Hoewel een zekere mate van haaruitval normaal is, kan een plotselinge toename van uitvallend haar of veranderingen in de textuur zoals nieuwe pluizigheid of slapheid wijzen op een onderliggend probleem.

In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste redenen waarom de textuur en dikte van uw haar kunnen veranderen, zoals vitaminetekorten, schildklieraandoeningen, stress, hormonale onevenwichtigheden en auto-immuunziekten. We geven ook tips om uw haar weer gezond te maken. Lees verder om te leren wat uw haar u probeert te vertellen over uw algehele welzijn.

Wat veroorzaakt veranderingen in haartextuur en dunner wordend haar?

De textuur en dikte van het haar wordt grotendeels bepaald door genetica, maar andere factoren zoals voeding, hormonale veranderingen, ontstekingen en ziekten kunnen merkbare veranderingen in het haar veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van veranderingen in de haartextuur:

Vitamine- of mineralentekorten

Als u niet genoeg belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kan dit leiden tot veranderingen in de haartextuur en meer haaruitval. Enkele van de belangrijkste tekorten aan voedingsstoffen die met haarproblemen in verband worden gebracht zijn:

 • IJzertekort of bloedarmoede - IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen die zuurstof naar de haarzakjes en de huid brengen. Een laag ijzergehalte leidt tot een verminderde zuurstoftoevoer, waardoor het haar dunner wordt en gemakkelijker uitvalt.
 • Vitamine D-tekort - Deze vitamine is cruciaal voor de cyclus- en groeifasen van de haarzakjes. Een tekort wordt in verband gebracht met alopecia of haaruitval. Voldoende vitamine D binnenkrijgen via blootstelling aan de zon, voedsel of supplementen ondersteunt gezond haar.
 • Biotinetekort - Biotine is een B-vitamine die essentieel is voor gezond haar. Onvoldoende biotine-inname kan leiden tot breekbaar, dunner wordend haar.
 • Vitamine B12-tekort - Een tekort aan deze voedingsstof, die essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen, kan leiden tot haaruitval en textuurveranderingen. Veganisten en vegetariërs lopen het risico op een tekort.
 • Zinktekort - Zink is nodig voor de eiwitsynthese en celdeling. Lage gehaltes zijn in verband gebracht met haaruitval en dunner wordend haar.

Schildklieraandoeningen

De schildklierhormonen triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4) zijn essentieel voor een goede stofwisseling en celgroei. Hypothyreoïdie, ook bekend als een onderactieve schildklier, is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval en een droge, broze haartextuur. Hyperthyreoïdie kan ook haarveranderingen veroorzaken. Het behandelen van de schildklieraandoening helpt de normale haargroei te herstellen.

Hoge stressniveaus

Voortdurende stress veroorzaakt een verhoogd cortisol en ontstekingen, die de stamcellen van de haarfollikel kunnen uitputten en de regeneratie kunnen belemmeren. Deze stressgerelateerde haaruitval staat bekend als telogeen effluvium. Het beheersen van stress en cortisolniveaus helpt om het haar terug in de normale groeifase te brengen.

Hormonale verschuivingen

Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron zorgen voor gezond haar. Veranderingen gerelateerd aan bevalling, menopauze of andropauze kunnen soms leiden tot extra vervelling, dunner wordend haar of veranderingen in de textuur. Normaal herstelt het haar zich enkele maanden na de bevalling of wanneer de hormonen weer in evenwicht komen.

Auto-immuunziekten

Ziekten zoals lupus, alopecia areata en schildklieraandoeningen zorgen ervoor dat het immuunsysteem ten onrechte haarzakjes aanvalt, wat leidt tot haaruitval en beschadiging. Het beheren van de onderliggende auto-immuunziekte helpt haaruitval tot een minimum te beperken.

10 Veranderingen in haartextuur om op te letten

Let op deze veelvoorkomende veranderingen in haartextuur die kunnen wijzen op een interne onbalans:

 • Meer pluizig of springerig haar
 • Slap, futloos haar
 • Grove of pezige textuur
 • Dunner wordend haar
 • Haar dat gemakkelijker breekt
 • Gebrek aan krulvorming
 • Droog, stroachtig haar
 • Vaak klitten
 • Nieuwe rechte secties
 • Plotseling volumeverlies

Als u één of meer van deze veranderingen in de textuur van uw haar opmerkt, is het een goed idee om naar uw arts te gaan om eventuele onderliggende oorzaken te identificeren. Bloedtests kunnen controleren op bloedarmoede, schildklierproblemen of een verstoorde hormoonbalans. Uw arts kan supplementen of een behandeling aanbevelen om uw haar weer normaal te maken.

Wat moet ik doen als de textuur van mijn haar verandert?

Als de textuur van uw haar plotseling verandert of als u merkt dat uw haar dunner wordt, uitvalt of breekt, zijn hier enkele tips:

 • Ga naar uw arts om eventuele onderliggende problemen op te sporen, zoals voedingstekorten of schildklieraandoeningen
 • Vraag om controle van het ijzergehalte, vitamine D, schildklierfunctie of hormoonspiegels
 • Overweeg om supplementen zoals biotine, vitamine D, ijzer of een multivitamine te nemen.
 • Verminder hittestyling die het toch al kwetsbare haar kan beschadigen
 • Probeer een hydraterend haarmasker om het vochtgehalte te verhogen
 • Zoek shampoos en conditioners die proteïne toevoegen
 • Beheer stressniveaus via yoga, meditatie of counseling
 • Verbeter uw voeding door meer magere proteïne, fruit, groenten en gezonde vetten te eten
 • Controleer op hoofdhuidaandoeningen zoals schimmelinfecties of psoriasis
 • Overweeg om PRP-therapie (platelet rich plasma) te proberen bij dermatologen

Met de tijd en een boost voor uw algehele gezondheid door veranderingen in uw levensstijl, supplementen en behandeling van eventuele onderliggende problemen, zou uw haar weer moeten gaan groeien en zijn normale textuur terugkrijgen. Maar wees geduldig - het kan 6 maanden of langer duren voordat u een significante verbetering ziet.

Veelgestelde vragen over veranderingen in haartextuur

Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over veranderingen in haartextuur en wat ze betekenen:

Waarom is mijn steile haar opeens gekruld?

Hormonale veranderingen in verband met puberteit, zwangerschap of menopauze kunnen de haartextuur veranderen. Sommige haren worden ook van nature krulleriger naarmate u ouder wordt omdat de follikels krimpen. Probeer een gladmakend serum of föhn het haar om pluizen te verminderen.

Wat veroorzaakt pluizig, stug haar?

Schildklieraandoeningen, vitaminetekorten en hormonale verschuivingen in verband met menopauze/andropauze kunnen droog en stug haar veroorzaken. Het stimuleren van vocht en voedingsstoffen helpt de textuur te verbeteren.

Waarom is mijn haar de laatste tijd zo slap en plat?

Hoofdhuidaandoeningen, hormonale veranderingen, stress, hypothyreoïdie of een gebrek aan proteïnen/ijzer kunnen het haar van volume beroven. Behandel alle onderliggende onevenwichtigheden en concentreer u op volumeverhogende producten.

Waardoor wordt haar brozer en breekt het sneller?

Een gebrek aan proteïne, biotine of ijzer kan het haar verzwakken. Schildklierproblemen en tekorten aan voedingsstoffen maken het haar ook breekbaarder. Minimaliseer hittestyling en stimuleer vocht om de elasticiteit te verbeteren.

Kunnen angst of depressie veranderingen in de haartextuur veroorzaken?

Ja, stress door mentale gezondheidsproblemen veroorzaakt een teveel aan cortisol, ontstekingen en haarfollikelveranderingen. Haar herstelt zich normaal gesproken nadat stress is verminderd door zelfzorg, therapie of medicatie.

Hoe lang duurt het om veranderingen in de haartextuur ongedaan te maken?

Het hangt van de oorzaak af, maar met aanpassingen in de voeding, supplementen, minder stylingschade en behandeling van onevenwichtigheden zoals schildklieraandoeningen, begint de textuur vaak binnen 1-2 maanden te verbeteren, met meer merkbare veranderingen na 6-12 maanden.

Samenvatting

Veranderingen in de textuur van uw haar, van grover worden en meer kroes tot futloosheid en dunner worden, kunnen de manier van uw haar zijn om aan te geven dat er iets niet klopt. Veel voorkomende boosdoeners zijn vitamine/mineraaltekorten, schildklieraandoeningen, hormonale verschuivingen, stress en auto-immuunziekten. Ga naar uw arts als de veranderingen in de haartextuur langer dan 6-8 weken duren, zodat eventuele onderliggende problemen gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden.

Met de tijd, aandacht voor uw algemene gezondheid en hoofdhuidverzorging kunnen uw haarzakjes terug opspringen en hun normale textuur terugkrijgen. Let op de conditie van uw haar als een aanwijzing voor uw algehele welzijn. Met een proactieve behandeling van eventuele problemen kunt u uw lokken weer glad, glanzend en gezond maken.

Samengevat:

 • Veranderingen in de haartextuur en dunner wordend haar kunnen wijzen op voedingstekorten, schildklieraandoeningen, hormonale verschuivingen of een hoog stressniveau.
 • Ga naar uw arts voor bloedonderzoek als de haarveranderingen langer dan 6-8 weken duren
 • Veel voorkomende oorzaken zijn een tekort aan ijzer, vitamine D, zink of biotine.
 • Eiwit- en vetzuurvoeding zijn ook essentieel voor gezond haar
 • Schildkliermedicatie kan helpen als haarveranderingen het gevolg zijn van hypothyreoïdie
 • Stressbeheer en zelfzorg helpen textuurverschuivingen te minimaliseren
 • Na behandeling van de onderliggende factoren is het 6-12 maanden wachten op een verbeterde textuur
 • Ga gemakkelijk om met hittestyling en stimuleer vocht om haarherstel te ondersteunen

Uw haar geeft zichtbaar inzicht in uw gezondheid. Door op veranderingen in de textuur te letten en samen met uw arts naar de hoofdoorzaak te gaan, kunt u ervoor zorgen dat uw haar er weer op zijn best uitziet.

Wat zijn de 7 tekenen van veranderingen in de haartextuur die op een tekort kunnen wijzen?

De 7 tekenen van veranderingen in de haartextuur die kunnen wijzen op een tekort zijn broos haar, grijs haar, haaruitval, veranderingen in uw haartextuur, dunner wordend haar, haaruitval en beschadigd haar.

Waardoor kan uw haar veranderen?

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat uw haar verandert, zoals tekorten aan vitaminen en mineralen, schildklieraandoeningen, bloedarmoede en veranderingen in uw algehele gezondheid.

Wat betekent het als mijn haar er broos uitziet?

Broos haar is een teken dat uw haar vocht en essentiële voedingsstoffen mist. Het kan veroorzaakt worden door vitaminetekorten, overmatige hittestyling, chemische behandelingen en schade door agressieve haarproducten.

Kan een vitaminetekort leiden tot haaruitval?

Ja, tekorten aan bepaalde vitamines kunnen bijdragen tot haaruitval. Tekorten aan vitamines, zoals vitamine D, vitamine E en vitamine B12, kunnen ervoor zorgen dat uw haar zwak wordt en sneller gaat verharen.

Welke invloed heeft de gezondheid van mijn hoofdhuid op mijn haar?

De gezondheid van uw hoofdhuid speelt een cruciale rol in de gezondheid en het uiterlijk van uw haar. Een gezonde hoofdhuid biedt een voedende omgeving voor haargroei, terwijl een ongezonde hoofdhuid kan leiden tot problemen zoals roos, jeuk en haaruitval.

Wat kan ik doen om mijn haar gezond te houden?

Om uw haar gezond te houden, is het essentieel om een goede haarverzorgingsroutine te volgen. Dit omvat regelmatig wassen en verzorgen, overmatige hittestyling vermijden, uw haar beschermen tegen schadelijke UV-stralen, een evenwichtig dieet eten dat rijk is aan vitaminen en mineralen, en gehydrateerd blijven.

Kan een tekort aan schildklierhormoon leiden tot dunner wordend haar?

Ja, schildklieraandoeningen, in het bijzonder een onderactieve schildklier (hypothyreoïdie), kunnen leiden tot dunner wordend haar. Schildklierhormonen spelen een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van haarfollikels, en een verstoring van het evenwicht kan de haargroeicyclus verstoren.

Wat moet ik doen als ik veranderingen in mijn haarstructuur opmerk?

Als u veranderingen in uw haartextuur opmerkt, is het aan te raden om een kapper of dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen de gezondheid van uw haar en hoofdhuid evalueren, onderliggende tekortkomingen of aandoeningen identificeren en de juiste behandeling of aanbevelingen geven.

Kan een vitaminetekort ervoor zorgen dat mijn haar vroegtijdig grijs wordt?

Hoewel grijs haar voornamelijk bepaald wordt door genetica, kunnen bepaalde vitaminetekorten bijdragen tot vroegtijdig grijs worden. Een tekort aan vitamine B12 kan bijvoorbeeld de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de haarkleur, beïnvloeden.

Wat betekent het als ik veel haar in de afvoer zie?

Overmatig haarverlies kan een teken zijn van verschillende onderliggende problemen, waaronder voedingstekorten, hormonale onevenwichtigheden of een vorm van haaruitval die Telogen Effluvium wordt genoemd. Als u zich zorgen maakt over haaruitval, kunt u het beste professioneel advies inwinnen voor een nauwkeurige diagnose en een passende behandeling.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/