8 tekenen van beschadigd haar: hoe weet u of uw haar beschadigd is?

Gepubliceerd:

Ziet uw haar er dof, droog en futloos uit? Merkt u dat er meer lokken uitvallen wanneer u uw haar borstelt of wast? Hebt u onlangs meer gespleten haarpunten of breuk opgemerkt? Als u één van deze vragen met ja hebt beantwoord, is uw haar misschien beschadigd en ongezond. Lees verder om de 8 meest voorkomende tekenen van beschadigd haar te leren kennen en wat u kunt doen om de gezondheid van uw haar te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van beschadigd haar?

Wat zijn de oorzaken van beschadigd haar?

Voordat we ons gaan verdiepen in de tekenen van beschadigd haar, is het handig om te begrijpen wat in de eerste plaats haarbeschadiging kan veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van haarbeschadiging zijn:

 • Hittestyling - Te vaak gebruik maken van hete hulpmiddelen zoals föhns, steiltangen en krultangen kan de haarschubben uitdrogen en na verloop van tijd schade veroorzaken.
 • Chemische bewerking - Bleken, kleuren, permanenten of steilen van het haar met agressieve chemicaliën verzwakt de haarschacht en leidt tot breuk.
 • Onjuiste haarverzorging - Als u niet de juiste shampoos en conditioners voor uw haartype gebruikt of uw haar te vaak wast, kan uw haar ongezond worden.
 • Omgevingsfactoren - Blootstelling aan zon, zout water, chloor en vervuiling kan de gezondheid van uw haar aantasten.
 • Fysieke stress - Constante wrijving door strakke kapsels zet de haarzakjes onder druk en veroorzaakt trauma aan de haarschacht.
 • Voedingstekorten - Als u niet genoeg eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt in uw dieet, kan dit uiteindelijk de gezondheid van uw haar beïnvloeden.

Als u zich bewust bent van deze veelvoorkomende oorzaken van beschadiging, kunt u gedrag vermijden dat in de toekomst tot ongezond haar leidt. Laten we nu eens kijken hoe u de tekenen van bestaande schade kunt herkennen.

Hoe u kunt zien of uw haar beschadigd is - 8 tekenen om op te letten

1. Meer gespleten haarpunten en breuk

Een van de duidelijkste tekenen van beschadigd haar zijn gespleten punten. Dit gebeurt wanneer de beschermende buitenste laag van de haarschubben openbreekt, waardoor de haarschacht splijt en rafelt. Naarmate de schade zich verder in de haarschacht verspreidt, leidt dit tot breuk en meer gespleten punten.

Haal uw vingers door uw haar en onderzoek de punten nauwkeurig. Ziet u veel splitten en gebroken haren? Zo ja, dan is uw haar beschadigd en heeft het wat TLC nodig. Laat uw haar trimmen om gespleten punten weg te knippen en gebruik herstellende haarmaskers om de haarschubben te herstellen.

2. Meer vervellen en dunner worden

Gemiddeld verliezen we 50-100 plukjes haar per dag als onderdeel van de normale haargroeicyclus. Als u echter merkt dat de hoeveelheid haar die zich ophoopt in uw borstel of die eruit komt tijdens het wassen dramatisch toeneemt, kan dit erop wijzen dat uw haar beschadigd is.

Overmatig haaruitval is een teken dat uw haarzakjes verzwakt zijn door schade waardoor het haar uitvalt voor het einde van de groeifase bereikt is. Het haar ziet er ook dunner uit met breuken in de lengte van de haarstrengen.

3. Kroeshaar, droog haar

Gezond haar heeft een beschermende buitenste laag die de cuticula heet en die plat en glad rond de haarschacht ligt. Wanneer het haar beschadigd is, komt de cuticula omhoog en wordt ruw, wat een pluizige textuur veroorzaakt. Omgevingsfactoren zoals zon, warmtestyling en droge lucht zorgen ervoor dat de haarschubben sneller afbreken.

Als uw gladde, glanzende lokken pluizig en onhandelbaar zijn geworden, is dat een teken dat uw haarschubben beschadigd zijn. Het haar kan ook droog, stug en stroachtig aanvoelen. Regelmatige diepe conditionering en maskers kunnen helpen om de haarschubben te herstellen en te hydrateren.

4. Futloos, dof haar

Na verloop van tijd ontdoet beschadiging het haar van zijn natuurlijke oliën, waardoor het er dof en glansloos uitziet. Pigmentverlies treedt op wanneer de haarschubben barsten door beschadiging, waardoor het haar er uitgedroogd en dof uitziet.

Als uw levendige, glanzende haar dof en futloos is geworden en geen glans meer heeft, dan heeft het wat TLC nodig. Het gebruik van vochtinbrengende en herstellende haarproducten kan helpen om beschadigd haar weer glans en kracht te geven.

5. Verandering in de elasticiteit van het haar

Gezond haar is elastisch, wat betekent dat het kan uitrekken en terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm zonder te breken. Wanneer haar beschadigd is, verzwakken de disulfidebindingen in de haarschacht waardoor de elasticiteit verloren gaat.

Controleer de elasticiteit van uw haar door een lok tussen uw vingers te nemen en zachtjes uit te rekken. Gezond haar zou tot 50% van zijn lengte moeten uitrekken en terugveren zonder te breken. Als uw haar knapt en breekt bij minimaal uitrekken, of uitrekt maar niet terugveert, is de elasticiteit aangetast wat wijst op beschadiging.

6. Verhoogde porositeit

De poreusheid van het haar verwijst naar het vermogen van de haarschubben om vocht op te vangen en vast te houden. Gezond haar heeft een lage poreusheid omdat de beschermende barrière van de cuticula het vocht in de haarschacht opgesloten houdt.

Wanneer de cuticula beschadigd is, leidt dit tot een hoge poreusheid - gaten en openingen laten vocht door, wat leidt tot droog, broos haar. Tekenen van hoge poreusheid in uw haar zijn onder andere: lange droogtijd, gebrek aan kruldefinitie, droog gevoel zelfs als het nat is en pluizig haar.

7. Onbeheerbaarheid

Beschadigd, poreus haar wordt steeds moeilijker te stylen en te controleren. Gebroken disulfidebindingen maken het haar weerbarstig en onmogelijk te kammen of te stylen. Warmtestyling en borstelen veroorzaken meer breuk omdat het haar te zwak is om spanning en wrijving te weerstaan.

Lijkt het onmogelijk om uw haar te ontwarren of te stylen zonder veel product toe te voegen? Vallen krullen plat zonder definitie? Beschadiging kan de boosdoener zijn achter onhandelbare haartextuur en moeilijkheden om uw haar te stylen.

8. Veranderingen in haarkleur, textuur en groeipatronen

Grote beschadigingen kunnen het uiterlijk en de groeipatronen van uw haar veranderen. U kunt vreemde veranderingen opmerken zoals:

 • Plotseling begin van grijze haren door verlies van melanine
 • Nieuwe textuur zoals steil haar dat golvend wordt
 • Uitgroei van fijne babyhaartjes langs de haarlijn en de scheiding

Deze veranderingen geven aan dat de haarfollikel ernstig beschadigd is. U kunt het beste naar een dermatoloog gaan om de onderliggende oorzaken te identificeren en aan te pakken, zoals auto-immuunziekten, stress of voedingstekorten.

Verzorging voor beschadigd haar - Tips om de gezondheid van uw haar te herstellen

Als u verschillende tekenen ziet dat uw haar beschadigd is, raak dan niet in paniek. Haar is opmerkelijk veerkrachtig en met de juiste verzorging kunt u uw lokken weer gezond maken. Hier zijn enkele tips:

Gebruik schadebestrijdende shampoos en conditioners

Kies formules met proteïnen zoals keratine en tarweproteïnen om het haar te versterken. Zoek naar hydraterende oliën zoals argan, kokosnoot en avocado om vocht aan te vullen. Producten met dimethicone kunnen ook helpen om gaten in de haarschubben te dichten om vochtverlies te voorkomen.

Hittestyling beperken

Leg de föhn neer en geef het haar een pauze van hete hulpmiddelen om verdere schade te voorkomen. Laat het haar indien mogelijk aan de lucht drogen of gebruik koelere instellingen.

Regelmatig trimmen

Laat om de 6-8 weken een kleine knipbeurt uitvoeren om gespleten punten weg te knippen voordat ze verder de haarschacht in gaan. Dit helpt breuk te voorkomen en zorgt voor gezonde haarpunten.

Wekelijkse diepe verzorging

Behandel uw haar wekelijks met een diep verzorgend masker om intense hydratatie en voedende ingrediënten zoals oliën, boters en proteïnen te injecteren.

Bescherm uw haar tegen omgevingselementen

Draag hoeden in de zon, bedek het haar met zout water of chloor en gebruik een antivervuilingsspray in stedelijke omgevingen. Dit beschermt het haar tegen factoren die de haarschubbenlaag aantasten.

Zachtjes ontwarren

Gebruik een kam met brede tanden en werk in secties van beneden naar boven om breuk van breekbare strengen te minimaliseren. Ontwar het haar alleen als het nat en verzorgd is om scheuren en trekken te voorkomen.

Regelmatig trimmen

Ga om de 8-12 weken naar uw kapper, niet alleen voor een trimbeurt, maar ook om de gezondheid van uw haar te laten beoordelen. Een expert kan behandelingen of wijzigingen in uw haarverzorgingsroutine aanbevelen om de conditie van uw haar te verbeteren.

Samengevat: Hoe weet u of uw haar beschadigd is?

Hier zijn de 8 verklikkerlichten die aangeven dat uw haar beschadigd is:

 • Meer gespleten haarpunten en breuk
 • Overmatig haarverlies en verharen
 • Droog, pluizig haar
 • Saai, glansloos uiterlijk
 • Gebrek aan elasticiteit
 • Hoge porositeit
 • Onhandelbaarheid en stylingproblemen
 • Plotselinge veranderingen in haarkleur, textuur of groeipatronen

Hoewel beschadigd haar iedereen kan overkomen, zijn de onderliggende oorzaken meestal warmtestyling, chemische behandelingen, onjuiste haarverzorging of omgevingsfactoren. Met een doelgericht haarverzorgingsschema, het verminderen van schade en het voorzichtig behandelen van het haar, kunt u de kracht, glans en handelbaarheid van uw lokken herstellen. Let op tekenen van beschadiging en onderneem onmiddellijk stappen om de gezondheid van uw haar te verbeteren.

Wat zijn de tekenen van beschadigd haar?

De tekenen van beschadigd haar zijn onder andere haarbreuk, gespleten haarpunten, haaruitval, dof haar en dunner wordend haar.

Hoe kan ik zien of mijn haar beschadigd is?

U kunt zien of uw haar beschadigd is door te kijken naar tekenen zoals pluizigheid, droogheid, broosheid en een gebrek aan glans.

Wat veroorzaakt haarbeschadiging?

Haarbeschadiging kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder overmatige styling, overmatige blootstelling aan de zon, chemische behandelingen en slechte haarverzorgingspraktijken.

Hoe kan ik haarbeschadiging voorkomen?

Om haarbeschadiging te voorkomen, is het belangrijk om uw haar niet overmatig te verwarmen, het tegen de zon te beschermen, zachte haarverzorgingsproducten te gebruiken en agressieve chemische behandelingen te vermijden.

Kan het kleuren van mijn haar schade veroorzaken?

Ja, kleurbehandelingen kunnen het haar beschadigen als ze niet correct worden uitgevoerd of als het haar daarna niet goed wordt verzorgd.

Wat is het verschil tussen gezond en beschadigd haar?

Gezond haar is meestal glanzend, glad en voelt zacht aan, terwijl beschadigd haar er dof, droog en breekbaar uit kan zien.

Hoe kan ik mijn haar gezond houden?

U kunt uw haar gezond houden door een goede haarverzorgingsroutine te volgen, waaronder regelmatig wassen en conditioneren, warmtestyling en chemische behandelingen tot een minimum beperken en uw haar beschermen tegen schade door de omgeving.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van dunner wordend haar?

Haaruitdunning kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder genetica, hormonale onevenwichtigheden, voedingstekorten en bepaalde medische aandoeningen.

Hoe kan ik beschadigd haar herstellen?

U kunt beschadigd haar herstellen door haarherstellende producten en diepe conditionerbehandelingen te gebruiken en verdere schade te vermijden door warmtestyling en chemische behandelingen tot een minimum te beperken.

Wat moet ik vermijden om haarbeschadiging te voorkomen?

Om haarbeschadiging te voorkomen, moet u het gebruik van overmatige hitte, te veel borstelen of kammen van nat haar, het dragen van strakke kapsels en het blootstellen van uw haar aan barre omgevingsomstandigheden vermijden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/