Kunnen stress en angst haaruitval veroorzaken?

Gepubliceerd:

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen. Hoewel erfelijkheid een grote rol speelt, kunnen andere factoren zoals stress en angst ook haaruitval veroorzaken. In deze uitgebreide gids onderzoeken we het verband tussen angst, stress en haaruitval, de soorten haaruitval die door angst veroorzaakt worden en wat u kunt doen om te voorkomen dat angst uw haar aantast.

Haaruitval kan op zich al zorgwekkend en stressvol zijn. Maar maakt stress over haaruitval het probleem eigenlijk alleen maar erger? Kunnen angst en chronische stress leiden tot overmatig haarverlies of dunner wordend haar? Inzicht in het verband tussen angst en haaruitval is de eerste stap in het doorbreken van deze frustrerende cyclus.

Hoe beïnvloeden angst en stress de haargroei?

Hoe beïnvloeden angst en stress de haargroei?

Stress beïnvloedt het hele lichaam, inclusief uw grootste orgaan - uw huid en hoofdhuid. Wanneer u onder druk staat, produceert uw lichaam meer van het stresshormoon cortisol. Hoewel dit u helpt om op korte termijn met bedreigingen om te gaan, kunnen chronische stress en verhoogde cortisolniveaus hun tol eisen.

Cortisol kan het normale haargroeiproces verstoren. Elk haarzakje op uw hoofd volgt een specifieke groeicyclus. Het haar groeit tijdens de anagene (groei-) fase, die 2-6 jaar duurt. Daarna gaat het over naar de catagene (overgangs)fase voor ongeveer 2-3 weken voordat het de telogene of rustfase ingaat, die ongeveer 2-3 maanden duurt. Gewoonlijk bevindt 10-15% van uw haar zich op een bepaald moment in de rustfase voordat nieuw haar het eruit duwt.

Chronische stress kan meer rustend haar voortijdig in de uitval- of telogene fase duwen. Dit kan leiden tot overmatige haaruitval en duidelijk dunner wordend haar. Het goede nieuws is dat dit type tijdelijk haarverlies, bekend als telogeen effluvium, vaak weer overgaat zodra de stresshormoonspiegels weer normaal zijn. Bezorgd raken over haaruitval kan echter een vicieuze cirkel worden - u raakt gestresst over de haaruitval, die vervolgens meer haaruitval veroorzaakt.

Chronische angst en verhoogd cortisol kunnen ook de normale activering van haarfollikelstamcellen die nieuw haar regenereren verstoren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een verminderde gezondheid van de haarzakjes, tragere haargroei en dunner wordend haar.

Wat is het verband tussen angststoornissen en haaruitval?

Voor veel mensen is overmatig haarverlies door stress of angst tijdelijk. Maar onderzoek toont aan dat chronische, langdurige angst blijvende gevolgen kan hebben voor uw haarzakjes en groeicycli.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis hebben vaak aanhoudend hoge cortisolspiegels. Uit een onderzoek van het National Institutes of Health bleek dat het stresshormoon cortisol de regeneratie van haarzakjes kan remmen. Dit beïnvloedt de onderliggende huidpapilcellen die haarzakjes tijdens de groeifase regenereren.

Andere onderzoeken tonen aan dat chronische angst kan leiden tot oxidatieve stress, ontstekingen en problemen met celsignalering - allemaal factoren die de regeneratie van follikels kunnen belemmeren.

Het eindresultaat is dat angst het moeilijker maakt voor haar om opnieuw in de groeifase te komen. Bestaand haar blijft langer in de rustfase voordat het uitvalt. Omdat er minder nieuwe haren groeien, ziet u dunner haar of kalende plekken.

Wat zijn de soorten haaruitval veroorzaakt door angst?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop angst kan leiden tot haaruitval of een dunner wordende hoofdhuid. Als u zich bewust bent van het type haarverlies dat u ervaart, kunt u de juiste behandelingsaanpak kiezen.

Telogeen Effluvium

Zoals gezegd is dit een tijdelijke, maar overmatige vervelling die veroorzaakt wordt door een verschuiving van het haar naar de rustfase. Bij gegeneraliseerde angst of chronische stress gaan meer haren op de hoofdhuid tegelijk in de telogene of uitvallende fase. U kunt merken dat er meer haar uitvalt tijdens het borstelen of onder de douche. Het begint vaak 2-4 maanden na een stressvolle periode.

Het goede nieuws is dat dit type haaruitval zichzelf vaak herstelt zodra de angst onder controle is en de stresshormonen weer normaal worden. De haarzakjes zijn niet permanent beschadigd, ze zijn alleen tijdelijk inactief. Hergroei van nieuw gezond haar is mogelijk.

Alopecia Areata

Deze auto-immuunziekte veroorzaakt fragmentarisch haarverlies, vaak veroorzaakt door ernstige stress. Bij alopecia areata valt het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte de haarzakjes aan alsof ze een bedreiging vormen. Hierdoor kan het haar in klonters of ronde kale plekken uitvallen. Het is onduidelijk waarom stress deze abnormale immuunreactie tegen haarzakjes bij sommige angstpatiënten opwekt.

Angst en stress onder controle krijgen is de sleutel om deze aandoening onder controle te krijgen. Maar medicijnen of steroïde injecties kunnen ook de immuunaanval op haarzakjes onderdrukken om de hergroei te stimuleren.

Trichotillomanie (haartrekken)

Dit type haaruitval wordt rechtstreeks veroorzaakt door angst en stress, maar door een impulscontrolestoornis. Mensen met trichotillomanie hebben een sterke drang om hun hoofdhaar uit te trekken als ze gestrest of angstig zijn. Dit leidt tot stukken verloren haar die gênant en verontrustend kunnen zijn.

Cognitieve gedragstherapie kan mensen met trichotillomanie leren om hun drang en dwang om haren te trekken onder controle te houden. Het verminderen van angstniveaus is ook de sleutel tot herstel.

Voortijdig grijs worden van haar

Hoewel het geen volledige haaruitval is, wordt angst ook in verband gebracht met vroegtijdig grijs haar bij volwassenen op jongere of middelbare leeftijd. Eén grote studie vond een verband tussen chronische stress en vroegtijdig grijs worden. Stress kan oxidatieve schade veroorzaken en een uitputting van de melanocyte stamcellen die haarpigmentatie produceren.

Angstbeheersing en veranderingen in levensstijl om oxidatieve stress te verminderen kunnen helpen om stressgerelateerd grijs worden te vertragen of te voorkomen. Een gezond dieet met antioxidanten kan de stamcellen van de melanocyten ondersteunen.

10 vragen en antwoorden over angst die haaruitval veroorzaakt:

 1. Hoe veroorzaakt angst haaruitval?

  Angst en chronische stress kunnen meer haarzakjes tegelijk in de telogene of rustfase duwen. Angst kan ook verhinderen dat nieuw haar de groeifase ingaat. Dit verstoort de normale haargroeicyclus.

 2. Kunnen angst en stress permanente haaruitval veroorzaken?

  Als de angst tijdelijk is, kan haaruitval omkeerbaar zijn. Maar langdurige gegeneraliseerde angst lijkt de regeneratie van haarzakjes te belemmeren, waardoor het haar blijvend dunner wordt. Een goede behandeling van angst kan helpen om het haar weer gezond te laten groeien.

 3. Veroorzaken angstmedicijnen haaruitval als bijwerking?

  Bepaalde anti-angstmedicijnen zoals Klonopin, Xanax en Valium kunnen tijdelijk haaruitval veroorzaken als u ermee begint. Maar angst onder controle houden met de juiste medicatie is belangrijk voor de gezondheid van het haar.

 4. Kan stressvermindering angstgerelateerde haaruitval omkeren?

  Ja, door het stress- en angstniveau te verlagen kunnen de haarzakjes hun normale cycli weer oppakken. Praktijken zoals meditatie, lichaamsbeweging, therapie en stressmanagement kunnen helpen bij het teruggroeien van het haar.

 5. Heeft angst invloed op de gezondheid van het haar, zelfs als er geen zichtbare uitdunning optreedt?

  Chronische angst lijkt de follikelcellen op microscopisch niveau te beïnvloeden. Dus zelfs zonder vervelling kan angst een optimale haargroeicyclus en regeneratie van de follikels verstoren.

 6. Kan angst haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

  Ja, angst en stress kunnen haaruitval veroorzaken bij zowel vrouwen als mannen. Vrouwen kunnen eerder last hebben van een diffuse dunner wordende hoofdhuid dan van een terugwijkende haarlijn.

 7. Kan angst ervoor zorgen dat er klontjes of plukjes haar uitvallen?

  Ja, angst kan tijdelijke haaruitval met telogene effluvium veroorzaken. Meer permanent haarverlies wordt gezien bij de auto-immuunziekte alopecia areata, vaak veroorzaakt door ernstige stress.

 8. Kan angst haaruitval veroorzaken na COVID-19?

  Veel mensen melden dat ze maanden na een COVID-19 infectie meer haar verliezen als gevolg van de stressreactie van het lichaam. Het beheersen van angst na een COVID-infectie kan een normale hergroei bevorderen.

 9. Kan haarverlies door angst teruggroeien?

  Ja, wanneer angst behandeld wordt en de stresshormonen naar een normaal niveau terugkeren, kan er nieuw haar teruggroeien. Het beoefenen van haargroeimethoden kan de bloedsomloop en groei stimuleren.

 10. Zal haaruitval stoppen als ik me laat behandelen voor angst?

  Het onder controle houden van chronische angst en het verminderen van stress door middel van therapie, meditatie, medicatie of andere methodes kan ervoor zorgen dat nieuw haar weer op de juiste manier de groeifase ingaat. Dit helpt om gezond haar te herstellen.

Wat kunt u doen tegen haaruitval door angst?

Als angst of stress de oorzaak is van merkbaar dunner wordend of uitvallend haar, dan moet behandeling uw prioriteit zijn. Haargroei heeft de beste kans van slagen als angst op de juiste manier wordt aangepakt:

 • Therapie en begeleiding - CGT en gesprekstherapie geven u hulpmiddelen om stress en angst onder controle te houden. Ze kunnen de triggers van angst bij de wortel aanpakken.
 • Medicatie - Anti-angstmedicijnen, antidepressiva, bètablokkers kunnen angstsymptomen op afstand houden. Ze kunnen ervoor zorgen dat de haarfollikels hun normale cycli hervatten.
 • Meditatie en mindfulness - Diep ademhalen, geleide meditatie, yoga en mindfulness helpen om het dagelijkse angstniveau te verlagen. Dit vermindert cortisol en stresshormonen.
 • Lichaamsbeweging en fitness - Actieve stressvermindering door middel van aerobe lichaamsbeweging en krachttraining helpt lichaam en geest in balans te brengen. Een gezond lichaam ondersteunt gezond haar.
 • Verbeterde slaaphygiëne - Als u voldoende kwaliteitsslaap krijgt, kan het lichaam cellen goed regenereren en schade door angst herstellen. Slechte slaap verlengt stress.
 • Massage en acupressuur - Therapeutische massage verhoogt de doorbloeding van de hoofdhuid. Acupressuur richt zich op drukpunten die spanning en angstsymptomen verlichten. Dit voedt de follikelcellen.

Naast angstbehandeling kan het gebruik van bewezen haargroeimethodes extra ondersteuning bieden:

 • Hoofdhuidmassages voor een betere doorbloeding
 • Haargroeisupplementen zoals biotine, zink, vitamine D
 • Haarmaskers om de follikels te voeden
 • Apparaten voor lasertherapie op laag niveau om follikels te stimuleren
 • PRP-therapie (Platelet Rich Plasma) om hergroei te stimuleren
 • Topische minoxidil om de groeifase te verlengen

Samenvattend: Belangrijkste informatie over angst die haaruitval veroorzaakt

 • Chronische stress produceert hormonen zoals cortisol die normale haargroeicycli kunnen verstoren.
 • Het haar verschuift voortijdig naar de rustfase voordat het overmatig uitvalt in telogeen effluvium.
 • Onderzoeken tonen aan dat angst na verloop van tijd de regeneratie van haarfollikelstamcellen kan remmen.
 • Gegeneraliseerde angst wordt in verband gebracht met blijvend dunner worden als gevolg van een verminderde hergroei van de follikels.
 • Alopecia areata veroorzaakt vlekkerig haarverlies wanneer angst een abnormale auto-immuunreactie uitlokt.
 • Trichotillomanie is een impulsieve stoornis waarbij alleen bij angst aan het haar wordt getrokken en het haar uitvalt.
 • Vroegtijdige vergrijzing is ook in verband gebracht met chronische angst.
 • Door angst onder controle te houden met therapie, medicatie, meditatie en lichaamsbeweging kan het haar weer de normale groeifase ingaan.
 • Het gebruik van bewezen methoden voor hergroei kan het herstelproces bevorderen.

Tot slot zijn er duidelijke verbanden tussen angststoornissen en veranderingen in de haargroeicyclus die tijdelijk of permanent haarverlies kunnen veroorzaken. Besteed aandacht aan de symptomen en de soorten haaruitval die u ervaart om het juiste behandelplan te bepalen. Angst onder controle krijgen is van cruciaal belang om uw haar gezond te houden en schade die mogelijk al is opgetreden ongedaan te maken. Wees geduldig tijdens het proces, want haargroei heeft tijd nodig.

Kunnen stress en angst haaruitval veroorzaken?

Ja, stress en angst kunnen haaruitval veroorzaken. Het is een veel voorkomende vorm van haaruitval en wordt "angsthaaruitval" of "door stress veroorzaakte haaruitval" genoemd.

Welke invloed hebben angst en stress op uw haar?

Wanneer u veel stress en angst ervaart, kan dit de normale haargroeicyclus verstoren. Dit kan leiden tot overmatig verharen of haaruitval.

Is haaruitval door stress omkeerbaar?

In veel gevallen is haaruitval door stress omkeerbaar. Zodra de onderliggende stress of angst wordt aangepakt en beheerd, kan het haar beginnen terug te groeien.

Kan angst ervoor zorgen dat uw haar grijs wordt?

Hoewel stress en angst geen directe oorzaken zijn van grijs worden, kunnen ze het grijswordingsproces wel versnellen bij mensen die aanleg hebben voor vroegtijdig grijs worden.

Wat zijn de oorzaken van angstgerelateerde haaruitval?

Angstgerelateerde haaruitval kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Het kan het gevolg zijn van een verstoorde haargroeicyclus, veranderingen in de hormoonspiegels door stress of de impact van stress op het immuunsysteem, wat leidt tot beschadiging van de haarzakjes.

Kunnen angst en stress ertoe leiden dat het haar in plukjes uitvalt?

Ja, angst en stress kunnen ervoor zorgen dat het haar op bepaalde plekken uitvalt. Deze aandoening staat bekend als "alopecia areata" en wordt gekenmerkt doordat het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, wat resulteert in kale plekken.

Hoe veroorzaakt stress haaruitval?

Stress veroorzaakt haaruitval door een auto-immuunreactie teweeg te brengen waarbij het immuunsysteem ten onrechte de haarzakjes aanvalt. Dit leidt tot een verstoring van de haargroeicyclus en kan resulteren in het uitvallen of dunner worden van het haar.

Wat kan ik doen om angstgerelateerde haaruitval te verminderen?

Het beheersen van uw stress- en angstniveaus is de sleutel tot het verminderen van angstgerelateerde haaruitval. Regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken en hulp zoeken bij een professional op het gebied van geestelijke gezondheid kunnen hierbij helpen.

Kan stress haarfollikelstamcellen activeren?

Nee, stress activeert de haarfollikelstamcellen niet. In feite kan chronische stress de haargroei remmen en tot haaruitval leiden.

Is er een verband tussen angst en grijs haar?

Hoewel er geen direct verband is tussen angst en grijs haar, kunnen overmatige stress en angst bijdragen aan vroegtijdig grijs worden bij mensen die er genetisch voor zijn voorbestemd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/