Kan een verstoord hormonaal evenwicht haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

Gepubliceerd:

Haaruitval kan voor veel vrouwen een vervelende kwestie zijn. Hoewel genetica een rol speelt, is hormonale onbalans een belangrijke factor die kan leiden tot dunner wordend haar of overmatig verharen bij vrouwen. Laten we eens kijken naar het verband tussen hormonen en haargroei om te begrijpen waarom hormonale onevenwichtigheden haaruitval kunnen veroorzaken.

Kan een verstoord hormonaal evenwicht haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

Hoe hormonen haargroei beïnvloeden

Haargroei is een complex proces dat door vele factoren gereguleerd wordt, waaronder genetica, voeding, stressniveaus en hormonen.

Hormonen - namelijk testosteron, oestrogeen, schildklierhormonen en insuline - hebben een bijzonder belangrijk effect op de haargroeicyclus. Zij bepalen mede de snelheid van de haargroei en de duur van de groei- en rustfase.

Onevenwichtigheden in deze belangrijke hormonen kunnen de haargroeicyclus verstoren en overmatig verharen, dunner wordend haar of zelfs volledige haaruitval veroorzaken.

Begrijpen hoe hormonen de haargroei beïnvloeden is de eerste stap om de hormonale oorzaken van haaruitval bij vrouwen aan te pakken.

De haargroeicyclus

Laten we even samenvatten hoe haar groeit om precies te zien hoe hormonen een rol spelen.

Haargroei verloopt in 3 fasen:

Anagene fase - De actieve groeifase waarin haarzakjes nieuw haar produceren. Deze fase kan 2-7 jaar duren.

Catagene fase - Een korte overgangsfase die het einde van de groei markeert. Deze duurt ongeveer 2-3 weken.

Telogene fase - De rustfase waarin het haar loslaat en uitvalt. Deze duurt 2-3 maanden.

Op elk moment bevindt 90% van het haar zich in de anagene (groei-) fase. De overige 10% bevindt zich in de telogene (rust)fase.

Haaruitval treedt op wanneer de anagene fase korter wordt en meer haarfollikels vroeger dan normaal de telogene fase ingaan. Dit leidt tot overmatig uitvallen en duidelijk dunner wordend haar.

Laten we eens kijken hoe hormonale onbalans deze haargroeicyclus kan verstoren.

Hormonale oorzaken van haaruitval bij vrouwen

1. Hoge Androgenen (Overtollig Testosteron)

Testosteron is het belangrijkste androgeen (mannelijk hormoon) bij vrouwen. Hoewel het in kleine hoeveelheden aanwezig is, kan een hoger niveau haaruitval veroorzaken.

Bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) veroorzaakt een verhoogde testosteronproductie mannelijke kaalheid (dunner worden van de bovenkant van het hoofd).

Andere aandoeningen zoals bijnieraandoeningen of tumoren kunnen testosteron ook te hoog opdrijven en de haaruitval versnellen.

2. Schildklierproblemen

De vlindervormige schildklier regelt de stofwisseling. Zowel verhoogde als verlaagde schildklierhormoonspiegels kunnen leiden tot haaruitval.

Hypothyreoïdie (onderactieve schildklier) vertraagt de stofwisseling, waardoor de telogene fase langer duurt. Hierdoor vallen haren eerder uit.

Hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) heeft het tegenovergestelde effect: het verkort de anagene fase zelf. Hierdoor worden meer follikels in rust vroegtijdig in de vervellingsfase geduwd.

3. Oestrogeendisbalans

Oestrogeen is het primaire vrouwelijke voortplantingshormoon. Het werkt samen met testosteron om de haargroei te regelen.

Lage oestrogeenspiegels na een bevalling, menopauze of mislukte eierstokken kunnen leiden tot aanzienlijke haaruitdunning.

Een hoger oestrogeengehalte dan normaal kan ook de ideale verhouding met testosteron verstoren, waardoor het haar minder vol wordt.

4. Hoge prolactineniveaus

Prolactine is het hormoon dat betrokken is bij de productie van moedermelk. Een te hoog niveau gaat vaak gepaard met schildklierproblemen en een ovulatoire cyclus.

Door oestrogeen te verlagen en testosteron te verhogen, belemmert verhoogde prolactine de folliculaire groei en veroorzaakt haaruitval.

5. 5. Insulineresistentie

Insuline helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Wanneer het lichaam resistent wordt tegen insuline, leidt dit tot een hogere productie van testosteron. Dit androgene onevenwicht leidt tot dunner wordend haar.

Aandoeningen zoals PCOS die gepaard gaan met insulineresistentie leiden vaak tot haaruitvalproblemen bij vrouwen.

Kan stress haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

U hebt waarschijnlijk gehoord dat stress uw haar kan doen uitvallen. Maar gebeurt dat ook echt?

Stress zelf veroorzaakt niet direct haaruitval. Chronische stress kan echter wel leiden tot hormonale veranderingen die kunnen leiden tot overmatig verharen en dunner wordend haar.

Dit is hoe het gebeurt:

Het stresshormoon cortisol verlaagt de testosteronbinding, waardoor de hoeveelheid vrij circulerend testosteron toeneemt. Dit drijft meer haarzakjes in de uitvalfase.

Stress verhoogt ook de adrenalinespiegel, waardoor de haarzakjes in een langdurige winterslaap gaan. Deze overlappende stressreactie verstoort het haargroeiproces.

Bij haar dat al dunner wordt, kan meer vervelling door stress bijzonder merkbaar zijn. Maar ontspanningstechnieken helpen stress en de daarmee gepaard gaande hormonale veranderingen tegen te gaan.

Kunnen veranderingen in dieet en levensstijl hormonale haaruitval behandelen?

Het aanpakken van voedingstekorten, ontstekingen en levensstijlfactoren kan helpen om de hormoonbalans te optimaliseren en de haargroei te verbeteren.

De belangrijkste voedingstips zijn onder andere:

 • De eiwitinname verhogen om te zorgen voor voldoende aminozuren voor keratine in het haar.
 • Neem vitaminesupplementen zoals ijzer, biotine en vitamine D als de waarden laag zijn.
 • Eet meer antioxidanten uit fruit en groenten om ontstekingen en oxidatieve stress te minimaliseren.
 • Vermijden van diëten met veel suiker/koolhydraten om insulineresistentie te helpen beheersen.

Gunstige leefstijlbenaderingen zijn onder andere:

 • Regelmatige lichaamsbeweging om hormonen in balans te brengen en stress te verlagen.
 • Voldoende slaap, want slaapgebrek verstoort de hormoonproductie.
 • Hoofdhuidmassage om de bloedsomloop te verhogen en de haarzakjes te stimuleren.
 • Vermijd zeer strakke kapsels die overmatige trekkracht en haarverlies veroorzaken.
 • Gebruik zachte haarverzorgingstechnieken om breuk en haaruitval tot een minimum te beperken.

Hoewel dieet- en levensstijlmaatregelen de haargroei van binnenuit versterken, zijn er vaak specifieke behandelingen nodig om hormonale haaruitval te beperken. Laten we eens kijken naar de medische behandelingsopties.

Medische behandelingen voor hormonale haaruitval

1. Hormonale modulatie met anticonceptiepillen

Anticonceptiepillen bevatten oestrogeen en progestine. Deze helpen de androgeenspiegel te verlagen en verminderen het verharen.

Bij hormonale haaruitval wordt de voorkeur gegeven aan pillen met progestatines met een lage androgeenindex, zoals drospirenon en norgestimaat. Bespreek de geschiktheid altijd met uw gynaecoloog.

2. Spironolacton om androgenen te blokkeren

Deze vochtafdrijvende medicatie blokkeert direct androgeenreceptoren. Door de effecten van testosteron te verminderen, vermindert het haaruitval door hormonale onbalans.

Orale spironolacton is vooral nuttig bij haaruitval bij vrouwen met PCOS. Mogelijke bijwerkingen zijn een lage bloeddruk en een verhoogde kaliumspiegel.

3. Topische Minoxidil om follikels te stimuleren

Het direct op de hoofdhuid aanbrengen van 2-5% minoxidil lotion kan rustende follikels stimuleren en de anagene groeifase verlengen.

Dit helpt tegen het dunner worden van het haar, maar minoxidil pakt de hormonale onbalans zelf niet aan.

4. Laserlichttherapie op laag niveau

Koude laserapparaten zenden licht uit dat de hoofdhuid binnendringt en de haargroei op cellulair niveau bevordert.

Hoewel het niet volledig bewezen is, raden sommige dermatologen dergelijke laserhaarkammen aan om het haar te versterken en het uitvallen te verminderen.

5. PRP-haarbehandeling voor hergroei van het haar

PRP of platelet-rich plasmatherapie houdt in dat uw geconcentreerde plasma met groeifactoren in de hoofdhuid wordt geïnjecteerd om de follikels te stimuleren.

Er zijn meerdere sessies nodig, maar PRP kan de dikte en dichtheid van het haar verbeteren bij zowel mannen als vrouwen met patroonhaaruitval.

6. Andere geneesmiddelen zonder gebruiksaanwijzing

Uw dermatoloog kan ook andere geneesmiddelen zoals finasteride off-label voorschrijven om haaruitval veroorzakende androgenen bij vrouwen te blokkeren. Corticosteroïde injecties behandelen haaruitvalplekken van alopecia areata.

Bespreek al deze medische behandelingen grondig met uw arts om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Kunnen schildkliermedicijnen helpen bij haaruitval?

Ja, absoluut. Het herstellen van normale schildklierhormoonspiegels met medicijnen kan haaruitval veroorzaakt door hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie omkeren.

Hypothyreoïdie wordt behandeld met dagelijks orale levothyroxine om het tekort aan schildklierhormoon te vervangen. Naarmate de stofwisseling verbetert, vermindert het haarverlies.

Voorhyperthyreoïdie zijn medicijnen zoals methimazol nodig. Door het teveel aan schildklierhormonen onder controle te houden, normaliseren deze medicijnen de haarcyclus.

Het kan maanden duren voordat het haar weer aangroeit nadat de schildklierwaarden stabiel zijn. Geduld en consistentie met medicijnen is de sleutel.

Meenemen: Let op vroege tekenen van hormonale haaruitval

Van hormonen zoals testosteron, schildklier en insuline tot stresshormonen zoals cortisol - hormonale onevenwichtigheden kunnen een gezonde haargroei bij vrouwen op veel manieren verstoren.

Let op meer verharen, dunner wordend haar of een bredere scheiding. Kijk naar relevante onderzoeken en laat u vroegtijdig evalueren om eventuele hormonale oorzaken op te sporen.

Een tijdige behandeling in combinatie met voedings- en levensstijlmaatregelen kan helpen om de hormoonbalans te herstellen en het haar weer voller te maken. Werk nauw samen met uw arts om de juiste oplossing te vinden voor uw hormonale type haaruitval.

Samenvatting van de belangrijkste punten:

 • Hormonen zoals testosteron, schildklierhormonen, oestrogeen en insuline regelen de haargroeicyclus. Een teveel of tekort kan haaruitval veroorzaken.
 • Hoog testosteron door PCOS of andere aandoeningen veroorzaakt dunner wordend haar bij vrouwen.
 • Zowel een lage als een hoge schildklieractiviteit leidt tot overmatig verharen.
 • Onbalans in oestrogeen en prolactine belemmeren ook de haargroei.
 • Stress verhoogt androgenen en verlengt de rustfase van haarzakjes.
 • Medische behandelingen zoals haarvriendelijke anticonceptiepillen, spironolacton, minoxidil, PRP en schildkliermedicatie helpen bij de behandeling van hormonale haaruitval.
 • Veranderingen in het dieet, lichaamsbeweging, slaap en stressmanagement bieden extra ondersteuning voor hormonaal evenwicht en gezond haar.

Veelgestelde vragen over hormonale haaruitval bij vrouwen

Verliest u meer haar dan normaal? Hormonen kunnen de boosdoener zijn. Hier beantwoorden we veelgestelde vragen over hoe hormonale onevenwichtigheden leiden tot overmatig verharen of dunner wordend haar bij vrouwen.

Welke rol spelen hormonen bij haaruitval bij vrouwen?

Hormonen zoals testosteron, oestrogeen, schildklierhormoon, insuline en prolactine hebben een grote invloed op de haargroeicyclus bij zowel mannen als vrouwen. Onevenwichtigheden in deze hormonen kunnen een gezonde haarvorming verstoren en plotselinge of progressieve haaruitval veroorzaken.

Hoe veroorzaakt een hoog testosterongehalte haaruitval bij vrouwen?

Testosteron is het dominante mannelijke hormoon en is in lagere concentraties aanwezig bij vrouwen. Een teveel aan testosteron als gevolg van aandoeningen zoals PCOS veroorzaakt een patroon van haaruitdunning bij vrouwen dat lijkt op kaalheid volgens het mannelijk patroon. Verhoogd testosteron verkort de actieve groeifase van haarfollikels, wat leidt tot vroegtijdig uitvallen en geleidelijk dunner worden van het hoofd.

Kunnen schildklierproblemen leiden tot haaruitval bij vrouwen?

Ja, zowel verhoogde als verlaagde schildklieractiviteit beïnvloedt de haargroei. Laag schildklierhormoon (hypothyreoïdie) verlengt de rustfase, waardoor haren eerder uitvallen. Een hoog schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) verkort de actieve fase, waardoor meer haarzakjes snel in de uitvalfase terechtkomen. Herstel van de schildklierspiegels keert dergelijke hormonale haaruitval om.

Veroorzaakt een laag oestrogeengehalte haaruitval na de zwangerschap?

Ja, het komt vaak voor dat het haar een paar maanden na de bevalling plotseling uitvalt of dunner wordt, voornamelijk door de daling van het oestrogeengehalte. De anagene groeifase verkort door het lage oestrogeengehalte, waardoor meer haar in de rust- en uitvalfase terechtkomt. De oestrogeenspiegel herstelt zich echter geleidelijk vanzelf na de bevalling.

Kan een hoog prolactineniveau haaruitval veroorzaken?

Verhoogde prolactine in het bloed gaat vaak gepaard met aandoeningen zoals schildklieraandoeningen, PCOS en non-ovulatoire cycli. Door oestrogeen te verlagen en testosteron te verhogen, belemmert hoge prolactine de folliculaire groei en versnelt het haarverlies. Het testen van de prolactinespiegel kan dus gerechtvaardigd zijn in gevallen van onverklaarbare haaruitval.

Veroorzaakt insulineresistentie haaruitval bij vrouwen?

Ja, aandoeningen zoals PCOS die het lichaam insulineresistent maken, kunnen een verhoogde testosteronproductie veroorzaken. Het resulterende androgeenoverschot stimuleert haarzakjes om voortijdig de telogene rustfase in te gaan. Dit verstoort het haargroeiproces. Het verbeteren van de insulinegevoeligheid helpt de onbalans te corrigeren.

Kan de menopauze of een laag oestrogeengehalte leiden tot dunner wordend haar?

Ja, oestrogeendaling tijdens de menopauze of na de bevalling kan leiden tot aanzienlijke haaruitval bij vrouwen. Oestrogeen werkt samen met testosteron om de haargroeicyclus te regelen. Een laag oestrogeengehalte verkort de anagene fase en versnelt het uitvallen, waardoor het haar bij genetisch gevoelige vrouwen tijdelijk of zelfs langdurig dunner wordt.

Hoe veroorzaakt stress haaruitval?

Stress zelf beschadigt de haarzakjes niet direct. Maar chronische stress veroorzaakt hormonale veranderingen zoals een verhoogd cortisol- en adrenalineniveau, waardoor testosteron stijgt en meer rustende follikels in winterslaap gaan. Deze overlappende stressrespons verstoort de hergroei van het haar, wat leidt tot overmatig uitvallen van reeds dunner wordend haar.

Welke medische behandelingen kunnen helpen bij hormonale haaruitval?

Medicijnen zoals anti-androgenen (spironolacton), orale anticonceptiva en lokale minoxidil kunnen hormonale haaruitval helpen verminderen. Het herstellen van de schildklierbalans en medicijnen zoals finasteride behandelen ook relevante hormonale oorzaken. Nieuwere therapieën zoals PRP en laserlicht op laag niveau kunnen de haargroei verder bevorderen, maar hier is meer onderzoek naar nodig.

Kunt u haar dat verloren is gegaan door hormonale onbalans terug laten groeien?

Ja, het behandelen van de onderliggende hormonale onbalans kan helpen om verloren haar terug te krijgen. Het controleren van hoge androgenen, het reguleren van de schildklierhormoonspiegels, het verbeteren van de insulinegevoeligheid of het tegengaan van een laag oestrogeengehalte - samen met het gebruik van bewezen medicijnen tegen haaruitval - kunnen slapende follikels reactiveren. Het is echter mogelijk dat ernstig geminiaturiseerde follikels niet tot hun normale grootte terugkeren.

Zijn er natuurlijke remedies tegen hormonale haaruitval?

Hoewel het niet bewezen is, kunnen sommige natuurlijke benaderingen zoals inositol, zaagpalm, ginseng, zwarte bessenolie en vitamines helpen om de hormonen in balans te brengen en de haargroei te ondersteunen. Het verminderen van ontstekingen en stress door middel van voeding, lichaamsbeweging, slaap en mind-body praktijken kan het hormonale evenwicht verder bevorderen. Maar voor een significante haargroei is nog steeds een medische behandeling nodig.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/