Helpt visolie bij droog haar?

Gepubliceerd:

Droog, breekbaar haar dat geen glans en handelbaarheid heeft, is een veel voorkomende klacht. Hoewel er veel oorzaken zijn, vragen sommige mensen zich af of het nemen van supplementen zoals visolie kan helpen om het haar te voeden en droogheid te voorkomen.

Dit artikel gaat in op het bewijs dat visolie de hydratatie van het haar verbetert en bekijkt de mogelijke mechanismen. We behandelen:

 • Waarom haar droog en beschadigd raakt
 • De voedingsstoffen die haar nodig heeft om gezond te blijven
 • Hoe omega-3 de gezondheid van het haar kan verbeteren
 • Wat studies aantonen over visolie en haar
 • Hoeveel visolie kan haar helpen
 • Tips om de voordelen voor het haar te maximaliseren
 • Eventuele voorzorgsmaatregelen met visolie
 • Extra manieren om droog haar te verbeteren

Aan het eind weet u of visolie zijn reputatie om de glans en het vochtgehalte van het haar te verbeteren waarmaakt.

Helpt visolie bij droog haar?

Waarom wordt haar droog en beschadigd?

Haar is gemaakt van een proteïne genaamd keratine dat zwavelverbindingen bevat voor structuur en sterkte. Voldoende vocht, oliën en voedingsstoffen zijn nodig om de keratine soepel te houden en te voorkomen dat de haarschachten uitdrogen.

Verschillende factoren kunnen waterverlies en schade veroorzaken die leiden tot droog, breekbaar haar:

1. Lage olieproductie

Talgklieren aan de basis van haarzakjes scheiden oliën zoals talg af om het haar te smeren en te beschermen. Een lage talgproductie door veroudering, genetica of medische aandoeningen leidt tot droogheid.

2. UV-schade

UV-stralen van de zon breken lipiden in de haarschacht af. Dit veroorzaakt dof, droog, pluizig haar dat snel breekt. Dit veroorzaakt dof, droog en pluizig haar dat snel breekt.

3. Hitte Styling

Veelvuldig gebruik van hete stylingapparaten zoals föhns en stijltangen drogen het haar na verloop van tijd uit.

4. Chemische verwerking

Chemicaliën in kleurstoffen, permanenten en bleekmiddelen verwijderen de beschermende cuticula laag van het haar, waardoor vocht verloren gaat.

5. Hard water

Minerale afzettingen van hard water blijven aan de haarstrengen kleven, waardoor de follikels verstopt raken en geen vocht meer kunnen vasthouden.

6. Te vaak wassen

Veelvuldig wassen, vooral met agressieve formules, kan de oliën wegspoelen die het haar soepel en gehydrateerd houden.

7. Voedingsstoffentekorten

Een tekort aan voedingsstoffen zoals omega-3, zink, biotine of vitamine E kan de gezondheid van het haar negatief beïnvloeden en broosheid veroorzaken.

Welke voedingsstoffen heeft haar nodig om gezond te blijven?

De belangrijkste voedingsstoffen voor een optimale gezondheid van het haar zijn onder andere:

Eiwit

Het consumeren van voldoende proteïne levert aminozuren zoals cysteïne en methionine om keratine en collageen in het haar te produceren. Een tekort veroorzaakt haaruitval en droge, breekbare lokken.

IJzer

IJzer zorgt voor zuurstoftoevoer voor haargroei en -herstel. Lage gehaltes leiden tot verminderde glans en vitaliteit.

Zink

Zink is cruciaal voor de DNA- en eiwitsynthese in haarzakjes. Een tekort kan haaruitval en roos veroorzaken.

Biotine

Biotine helpt bij de ontwikkeling van keratine-infrastructuur in het haar. Onvoldoende biotine-inname wordt in verband gebracht met breekbaar, dunner wordend haar.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert de ijzeropname en collageenproductie voor gezonde haarfollikels en minimale haarbreuk.

Vitamine E

Vitamine E fungeert als antioxidant in de hoofdhuid en follikels en voorkomt beschadiging van het haar door UV-straling en vrije radicalen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 hydrateert het haar door de talgproductie en ontstekingen te reguleren. Ze helpen een gehydrateerde, glanzende look te creëren.

Veel voedingsstoffen ondersteunen de gezondheid van het haar, maar omega-3 helpt specifiek het haar te voeden en droogheid te voorkomen. Laten we het bewijs eens nader bekijken.

Hoe kunnen Omega-3 de vochtigheid en glans van het haar verbeteren?

Omega-3 heeft op een aantal manieren invloed op het haar, wat droogheid en broosheid kan verminderen:

1. Talgolieproductie reguleren

Omega-3 helpt bij het instellen van het juiste niveau van talgproductie door de follikels - niet te weinig wat droogheid veroorzaakt, niet te veel wat vettigheid veroorzaakt.

Eén studie bij vrouwen toonde aan dat omega-3 supplementen de zelfgerapporteerde vettigheid en objectieve huidolieniveaus verminderden.

2. Lagere ontstekingen

Chronische ontstekingen kunnen haarzakjes beschadigen. De ontstekingsremmende eigenschappen van omega-3 verminderen ontstekingen van de hoofdhuid om de gezondheid van follikel en haar te ondersteunen.

3. Hormonale onevenwichtigheden voorkomen

Hormoonschommelingen kunnen de talgproductie verstoren. Door de voortplantingshormonen te reguleren, kan de inname van omega-3 overtollige talgproductie en droogheid voorkomen.

4. De doorbloeding van de hoofdhuid verbeteren

Een betere bloeddoorstroming levert meer voedingsstoffen voor de follikels en verbetert de gasuitwisseling die cruciaal is voor haargroei. Omega-3 optimaliseert de bloedsomloop.

5. Celmembranen versterken

Omega-3 EPA en DHA worden opgenomen in de membranen van huid- en follikelcellen en helpen zo de structurele integriteit en vochtcapaciteit in stand te houden.

Door deze mechanismen kan meer omega-3 helpen om de vocht- en oliebalans in het haar te optimaliseren. Maar wat toont het klinische bewijs aan?

Wat tonen onderzoeken aan over visolie voor gezond haar?

Relatief weinig onderzoeken hebben de effecten van visoliesupplementen op het haar rechtstreeks onderzocht. Enkele kleine onderzoeken laten echter veelbelovende resultaten zien:

 • Vrouwen die omega-3 supplementen tegen haaruitval gebruikten, ondervonden minder haaruitval en een verbeterde sterkte en glans van het haar.
 • Bij patiënten met alopecia areata verminderde visolie haaruitval en verhoogde het de haardichtheid in vergelijking met placebo na 6 maanden. Bijna de helft kreeg 50% van het haar terug, vergeleken met geen enkele placebo.
 • Bij adolescenten met haaruitval hadden degenen die visoliesupplementen namen een significant grotere haardichtheid na 6 maanden in vergelijking met placebo.
 • Visoliesupplementen verbeterden de haargroei bij ratten door de proliferatie van haarfollikelcellen te stimuleren. De omega-3 werden opgenomen in de celmembranen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, leveren deze onderzoeken voorlopig bewijs dat de inname van omega-3 de hydratatie, glans en dikte van het haar kan verbeteren.

Hoeveel visolie kan helpen bij droog haar?

Er zijn geen specifieke doseringsrichtlijnen voor het gebruik van visoliesupplementen om droog haar te verhelpen. De bovenstaande onderzoeken en onderzoeken naar de gezondheid van de huid geven echter redelijke doelinnames:

 • Algemene gezondheid: 250-500 mg gecombineerde EPA/DHA per dag
 • Preventie van droogheid: 1.000 mg EPA/DHA per dag
 • Haaruitval behandelen: 2.000-4.000 mg EPA/DHA per dag

Verdeel doses over de dag met voedsel of snacks om de absorptie te verbeteren en visbuikjes te voorkomen.

Zoek naar een kwaliteitsvisolie die ten minste 500 mg totale omega-3 per capsule van 1000 mg levert. Vloeibare visolieconcentraten kunnen hogere doses in een kleiner volume leveren.

Heb geduld. Het kan 3-6 maanden duren voordat u een verschil merkt, omdat haar slechts ongeveer 2,5 cm per maand groeit. Een langdurige dagelijkse inname is essentieel voor de voordelen.

Tips om de voordelen van visolie voor haar te maximaliseren

Hier volgen enkele eenvoudige tips om het meeste te halen uit visoliesupplementen om de gezondheid van uw haar te verbeteren:

 • Kies visoliesupplementen van hoge kwaliteit met zuiverheidstests op EPA/DHA om de versheid te garanderen. Let op toegevoegde vitamine E.
 • Breng visolie rechtstreeks op uw hoofdhuid aan en masseer het in. Dit biedt geconcentreerde voordelen voor de haarzakjes.
 • Neem antioxidanten zoals astaxanthine en vitamine C die voorkomen dat omega-3 oxideert voordat het wordt opgenomen.
 • Richt u op 2.000-4.000 mg totaal EPA/DHA per dag voor merkbare verbeteringen in droogheid, dikte en groei van het haar.
 • Drink veel water en gebruik een vochtinbrengende shampoo en conditioner om de hydratatie een boost te geven.
 • Beperk warmtestyling, chemische behandelingen, zwemmen in chloor en andere bronnen van schade terwijl u visolie gebruikt.
 • Heb realistische verwachtingen. Visolie versterkt het haar, maar kan droogheid of drastisch dunner worden niet volledig tegengaan.

Consistentie is de sleutel. Blijf minstens 6 maanden bij een therapeutische dosis visolie voor de beste kans om voordelen te zien voor droog, breekbaar haar.

Zijn er voorzorgsmaatregelen bij het innemen van visoliesupplementen?

Visolie wordt over het algemeen goed verdragen en is veilig wanneer het volgens de aanbevelingen wordt ingenomen. Maar er zijn een paar mogelijke bijwerkingen waar u rekening mee moet houden:

 • Visachtige nasmaak - innemen met sap of koffie kan de smaak helpen maskeren. Het invriezen van capsules vermindert visachtige oprispingen.
 • Spijsverteringsproblemen - Begin met een lage dosis die u samen met voedsel inneemt en verhoog dit langzaam over 2-4 weken om problemen met de spijsvertering te minimaliseren.
 • Interacties - Hoge doses kunnen het bloed verdunnen. Bespreek dit met uw arts als u bloedverdunners gebruikt.
 • Verontreinigingen - Kies gerenommeerde merken die oliën zuiveren en testen op PCB's, zware metalen en giftige stoffen.
 • Allergieën - Mensen met een allergie voor vis of schaaldieren moeten kiezen voor omega-3 op plantaardige basis, zoals algenolie.

Lees de etiketten altijd zorgvuldig en raadpleeg uw arts voordat u met visolie begint, vooral bij hogere doses dan 2 gram per dag. Hoewel het over het algemeen veilig is, moet u controleren op mogelijke interacties met medicijnen of gezondheidsproblemen.

Extra tips voor droog haar

Hoewel visoliesupplementen veelbelovend zijn voor het verbeteren van droogheid, textuur en glans van het haar, werken ze het beste in combinatie met andere strategieën:

 • Beperk het wassen tot 2 à 3 keer per week en gebruik een milde, hydraterende shampoo en conditioner.
 • Beperk warmtestyling en kies waar mogelijk voor zachte, natuurlijke droogtechnieken.
 • Breng 1-2 keer per week voedende maskers of oliën aan zoals olijf-, kokos-, argan- of amandelolie om het vochtgehalte te verhogen.
 • Neem veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan haargezonde voedingsstoffen zoals avocado's, noten, zaden, eieren, spinazie en antioxidant fruit. Blijf gehydrateerd.
 • Pak problemen met de hoofdhuid aan, zoals roos, overmatige olieproductie of ontstekingen die kunnen bijdragen aan uitdroging.
 • Overweeg een biotine-, collageen- of keratinesupplement voor extra structurele voeding.
 • Wees geduldig en consequent. Het verbeteren van de gezondheid van uw haar gaat langzaam over een periode van maanden. Houd u aan een regime.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, is visolie een veilige optie die de glans en vochtbalans kan verbeteren in combinatie met andere hydraterende haarverzorgingspraktijken. Focus op langetermijngewoonten om de hoofdoorzaken van droog, beschadigd haar aan te pakken.

Conclusie - Kan Visolie Droog, Broos Haar Verbeteren?

Samenvattend kan gesteld worden dat visolie potentie heeft voor het bestrijden van chronisch droog, beschadigd haar, gebaseerd op de mechanismen en enkele voorlopige onderzoeken:

 • De omega-3's EPA en DHA helpen bij het reguleren van een optimale talgolieproductie om uitdroging en vettigheid te voorkomen.
 • Omega-3 vermindert ontstekingen die de haargroei kunnen belemmeren en roos of folliculitis kunnen veroorzaken.
 • Omega-3 voedt de haarcelmembranen voor een betere vochtretentie.

Kleine studies melden dat visoliesupplementen de glans, kracht en dichtheid van het haar verbeteren - hoewel het onderzoek nog beperkt is. Streef naar minstens 2.000 mg EPA/DHA per dag voor merkbare verbeteringen bij droogheid.

Visolie is zeer veilig voor de meeste mensen en biedt extra gezondheidsvoordelen naast de vochtigheid van het haar. Maar visolie combineren met een holistische aanpak is het beste om het haar van binnenuit te voeden en droogheid op lange termijn te herstellen. Wees geduldig bij het gebruik van supplementen zoals visolie voor gezond haar.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/