Is het beter om Omega-3 voor of na de training te nemen?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuursupplementen zoals visolie zijn enorm populair geworden onder fitnessfanaten en atleten. Maar er blijven vragen over de optimale timing - moet u omega-3 vóór of na uw training innemen voor maximale voordelen?

In dit artikel wordt het bewijs onderzocht voor de invloed van omega-3-supplementen vóór versus na de training op prestaties, spierschade, herstel en mogelijke mechanismen.

Is het beter om Omega-3 voor of na de training te nemen?

Een overzicht van Omega-3

Laten we, voordat we de timingvraag analyseren, eerst de context schetsen door te definiëren wat omega-3 precies zijn en waarom atleten baat kunnen hebben bij een optimale inname:

Wat zijn Omega-3?

Omega-3's zijn een klasse van essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren die een essentiële rol spelen in de gezondheid van de mens. Er zijn drie belangrijke omega-3:

 • ALA (alfa-linoleenzuur) - gevonden in plantaardig voedsel
 • DHA (docosahexaeenzuur) - voornamelijk uit vette vis
 • EPA (eicosapentaeenzuur) - ook geconcentreerd in zeevruchten

ALA, DHA en EPA bieden allemaal voordelen, maar EPA en DHA zijn vooral belangrijk vanwege hun ontstekingsremmende effecten.

Waarom sporters Omega-3-supplementen gebruiken

Onderzoek toont aan dat omega-3 zoals visolie atleten verschillende voordelen kan bieden op het gebied van prestaties en herstel:

 • Vermindert spierschade en pijn na de training
 • Vermindert ontstekingsmarkers na de training
 • Verbetert het uithoudingsvermogen en de zuurstofefficiëntie
 • Verhoogt kracht en vermogen
 • Optimaliseert de spiereiwitsynthese
 • Verbetert de vetverbranding tijdens het sporten

Gezien deze voordelen is het gemakkelijk te begrijpen waarom omega-3-supplementen zo populair zijn. Maar is de timing belangrijk om de effecten te maximaliseren?

Potentiële voordelen van Omega-3 vóór de training

Laten we eerst eens kijken hoe het innemen van omega-3 vóór uw training voordelig kan zijn:

1. Verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren

Sommige onderzoeken hebben een grotere vasodilatatie (uitzetting van bloedvaten) en bloedstroom naar de spieren tijdens het sporten gemeld na inname van omega-3's.

Een verhoogde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen zou de energieproductie en prestaties kunnen ondersteunen. Met name EPA helpt bij vaatverwijding door stikstofmonoxide te stimuleren.

2. Verhoogt vetoxidatie

Er is bewijs dat acute inname van omega-3 vóór de training de voorkeur voor substraten meer verschuift in de richting van het gebruik van vetvoorraden versus glycogeen tijdens de op handen zijnde trainingssessie.

Uit één onderzoek bleek dat slechts één dosis visolie van 2 gram de vetoxidatie met 15% verhoogde tijdens 60 minuten matige fietsoefeningen die kort na de supplementatie werden uitgevoerd.

3. Kan reactietijd en cognitie ondersteunen

De bevindingen zijn gemengd, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat inname van omega-3 kort voor fysieke of cognitieve taken de reactietijd, verwerkingssnelheid, focus en stemming verbetert.

Deze effecten kunnen leiden tot snellere reacties en een verhoogde concentratie tijdens trainingssessies. Er is nog meer onderzoek nodig naar de acute effecten vóór de training.

Samengevat zijn de potentiële voordelen van het innemen van omega-3 vóór de training onder andere een verhoogde bloedstroom, een verhoogde vetverbranding en misschien een verbeterde cognitieve functie. Maar hoe zit het met de voordelen na de training?

Potentiële voordelen van Omega-3 na de training

Laten we nu eens kijken naar het bewijs voor de voordelen van de consumptie van omega-3 direct na de training:

1. Vermindert spierpijn en schade

Meerdere onderzoeken melden aanzienlijk minder spierpijn in de 1-4 dagen na een intensieve training wanneer visolie kort daarna wordt geconsumeerd in vergelijking met placebo.

Inname van EPA/DHA na de training kan ontstekingsprocessen verminderen die spierpijn met vertraging veroorzaken.

2. Versnelt herstel door eiwitafbraak te verminderen

Naast minder pijn, vermindert de inname van omega-3 na de training de markers van spierschade, zoals creatine kinase. Het verlaagt ook de eiwitafbraak.

Sneller herstel betekent dat u sneller klaar bent voor uw volgende zware training.

3. Kan de synthese van spiereiwitten bevorderen

Hoewel robuuste gegevens ontbreken, wordt verondersteld dat EPA/DHA na de training de effecten van wei-eiwit op de spiereiwitsynthese zou kunnen aanvullen.

Dit kan de heropbouw van beschadigde vezels verbeteren en de hypertrofische respons maximaliseren. Maar er is nog meer onderzoek nodig.

Samenvattend lijkt het consumeren van omega-3 kort na de training gunstig voor het beperken van spierschade, het remmen van eiwitafbraak en mogelijk het verbeteren van de eiwitsynthese.

Pre- vs. Post-Workout: Het Verdict

Is er na bestudering van het bewijsmateriaal voor beide kanten een duidelijk oordeel over of pre- of post-workout optimaal is?

Over het algemeen lijkt het onderzoek een lichte voorkeur te hebben voor post-workout voor het verminderen van spierpijn en het versnellen van herstel. Deze effecten zijn consistenter aangetoond in vergelijking met de theoretische prestatievoordelen van inname vóór de training.

De ideale oplossing kan echter het gebruik van een gecombineerde aanpak zijn:

 • Pre-workout: 1-2 gram EPA/DHA ongeveer 60-90 minuten voor de training
 • Na de training: Nog eens 1-2 gram binnen 60 minuten na afloop

Hierdoor kunt u vóór de training profiteren van de potentiële voordelen van een verhoogde bloedstroom, vetoxidatie en cognitieve functie, terwijl u na de training ook sneller herstelt.

Het splitsen van uw dagelijkse dosis omega-3 voor en na de training wordt door veel atleten en bodybuilders als gunstig ervaren.

Omega-3 opname optimaliseren

Als u besluit om een omega-3 strategie voor en na de training toe te passen, dan wilt u de absorptie optimaliseren om er het meeste voordeel uit te halen:

 • Innemen op een lege maag - vermijd eiwitrijke, vezelrijke
 • Gebruik vis-, krill- of algenolie voor een hoger EPA/DHA-gehalte
 • Begin met een gematigde dosis van 500-1000 mg en verhoog na verloop van tijd.
 • Minimaliseer de consumptie van bewerkte koolhydraten en suikers
 • Blijf goed gehydrateerd voor en na de training

Een slechte spijsvertering en gastro-intestinale onrust kunnen de absorptie belemmeren en de voordelen van de timing ondermijnen.

Extra dieet- en leefstijlfactoren

Hoewel het optimaliseren van de inname van omega-3 de prestaties en het herstel ten goede kan komen, hebben veel andere voedings- en levensstijlstrategieën grotere effecten. Enkele best practices zijn:

- Voldoende calorieën en macronutriënten eten

Zorg ervoor dat uw totale dagelijkse voeding voldoende energie en bouwstenen levert om uw trainingseisen te ondersteunen. Zorg voor voldoende gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en micronutriënten.

- Goed hydrateren

Drink voldoende niet-calorische vloeistoffen voor, tijdens en na de training om uitdroging te voorkomen, wat de prestaties en het herstel kan belemmeren.

- Prioriteit geven aan slaap

Een goede slaapkwaliteit en -duur is essentieel voor het aanvullen van energievoorraden, het reguleren van hormonen en het bevorderen van spierherstel.

- Rust en herstel toestaan

Overtrain niet. Voorzie de spieren van minstens 1-2 dagen training met een lagere intensiteit of volledige rust tussen intensieve sessies.

- Stressfactoren in het leven verminderen

Te veel fysieke, mentale, emotionele of professionele stress eist zijn tol van het lichaam en het herstelvermogen. Ontwikkel gezonde stressbeheersgewoonten.

Hoewel het optimaliseren van de inname van omega-3 voordelen kan bieden, is het slechts één onderdeel van het grote geheel. Het is waarschijnlijk nog belangrijker om deze andere factoren aan te pakken.

Conclusie

Om de belangrijkste punten samen te vatten:

 • Omega-3's zoals EPA en DHA uit visolie kunnen zowel vóór als na de training voordelen bieden
 • Consumptie na de training lijkt het meest gunstig voor het verminderen van spierschade en het versnellen van het herstel
 • Inname vóór de training biedt theoretische voordelen voor een verhoogde bloeddoorstroming en vetoxidatie
 • Een ideale strategie kan zijn om zowel voor als na de training een gematigde dosis van 1-2 gram te nemen.
 • Optimaliseer de absorptie door inname op een lege maag met water en zo min mogelijk verwerkte koolhydraten
 • Een allesomvattende aanpak vereist ook de juiste voeding, hydratatie, slaap, stressbeheersing en herstelmanagement.

Hoewel onderzoek over het algemeen consumptie na de training ondersteunt, kan een gesplitste aanpak voor en na de training voor maximale resultaten zorgen. Probeer het zelf en kijk of u na verloop van tijd meetbare voordelen merkt op het gebied van prestaties, herstel en spiertoename.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/