Is Omega-3 goed voor sperma?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren bieden een groot aantal voordelen voor de gezondheid, waaronder het verbeteren van de hart-, hersen-, oog- en gewrichtsfunctie. Sommige onderzoeken wijzen ook uit dat omega-3 de spermakwaliteit en vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren.

Nu het aantal zaadcellen de afgelopen 40 jaar geleidelijk is gedaald, is het optimaliseren van de vruchtbaarheid van mannen belangrijk voor stellen die zwanger willen worden. Zou een verhoogde inname van omega-3 de gezondheid van sperma kunnen bevorderen?

Hieronder vindt u een gedetailleerde blik op het bewijsmateriaal over omega-3 vetzuren en hun effecten op de productie, kwaliteit, beweeglijkheid en vruchtbaarheid van sperma bij mannen.

Is omega-3 goed voor sperma?

Waarom de gezondheid van sperma belangrijk is voor vruchtbaarheid

De kwaliteit van het sperma is een belangrijke factor in de voortplantingsmogelijkheden van een man. Een slechte gezondheid van het sperma kan zwanger worden voor koppels moeilijker maken.

Parameters die gezond sperma kenmerken zijn onder andere:

 • Hoog aantal zaadcellen - Meer dan 15 miljoen zaadcellen per ml sperma hebben. Een laag aantal van minder dan 10 miljoen vermindert de vruchtbaarheid.
 • Goede beweeglijkheid van sperma - Percentage spermacellen met een uitstekende voorwaartse beweging. Minstens 40% beweeglijkheid is optimaal.
 • Normale spermamorfologie - Het hebben van voornamelijk sperma met een perfecte vorm. Ten minste 4% normale morfologie is ideaal.
 • Sterke DNA-integriteit van sperma - Weinig DNA-beschadiging of -fragmentatie. Fragmentatie van meer dan 30% schaadt de vruchtbaarheid.

Andere factoren die de vruchtbaarheid van de man bepalen, zijn voldoende spermavolume, pH, consistentie en een lage besmetting met witte bloedcellen.

Door voeding, levensstijl en supplementen te optimaliseren om gezond sperma te bevorderen, krijgen koppels de beste kansen om sneller zwanger te worden. Kunnen omega-3 de kwaliteit van sperma helpen verbeteren? Laten we het bewijs analyseren.

Hoe kan Omega-3 de gezondheid van sperma verbeteren?

Omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA hebben verschillende gunstige invloeden die de productie en kwaliteit van sperma kunnen bevorderen, waaronder:

Ontstekingsremmende effecten - Ontsteking beschadigt sperma en zaadbalweefsel. De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van omega-3 beschermen sperma.

Verhoogde bloeddoorstroming - Omega-3 verbetert de doorbloeding naar de testes en de urogenitale organen, waardoor zuurstof en voedingsstoffen geleverd worden.

Membraanstabiliteit - DHA houdt de membraanflexibiliteit en -integriteit van zaadcellen in stand voor beweeglijkheid en bevruchtend vermogen.

Optimalisatie van hormonen - Omega-3 zorgt voor een adequate androgeenproductie van de hypothalamus, hypofyse en testes.

Verbeterde spermakwaliteit - Omega-3 verbetert spermaparameters zoals volume, pH en consistentie voor optimale bevruchtingsomstandigheden.

Via deze mechanismen kan het handhaven van voldoende omega-3-inname een gezonde spermaproductie, -ontwikkeling en -functie voor vruchtbaarheid ondersteunen.

Wat zegt onderzoek over Omega-3 en sperma?

Talrijke klinische onderzoeken bij mensen hebben de invloed van omega-3-supplementatie op de gezondheid van sperma bij mannen geanalyseerd:

 • Aantal zaadcellen - Veel onderzoeken tonen een aanzienlijke toename van de spermaconcentratie en het aantal zaadcellen met omega-3-supplementatie. De effecten lijken groter bij onvruchtbare mannen.
 • Beweeglijkheid van sperma - Het meeste onderzoek toont verbeteringen in de beweeglijkheid van sperma met omega-3 aan. Enkele onderzoeken vonden echter geen verandering.
 • Spermamorfologie - Er zijn gemengde resultaten gerapporteerd over veranderingen in de vorm van sperma en het aantal afwijkingen bij inname van omega-3.
 • DNA-schade - Verschillende onderzoeken melden een verminderde fragmentatie van het DNA van sperma en oxidatieve schade na omega-3-supplementatie.
 • Bevruchtingscapaciteit - Omega-3 verhoogde in-vitrobevruchtingspercentages bij koppels die een IVF-behandeling ondergingen in een paar onderzoeken.

Over het algemeen lijkt de inname van omega-3 de spermakwaliteit te verbeteren door het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid te verhogen. De voordelen voor morfologie en vruchtbaarheid moeten verder worden onderzocht, maar lijken veelbelovend.

Waarom verhogen omega-3 het sperma niet in alle onderzoeken?

Sommige onderzoeken tonen neutrale of niet-significante effecten op sperma met omega-3-supplementatie. Mogelijke redenen voor inconsistente resultaten zijn onder andere:

 • Verschillende omega-3 doseringen gebruikt
 • Verschillen in studieduur - er kunnen minstens 3 maanden nodig zijn
 • Gebruik van algemene visolie versus specifieke hoeveelheden EPA/DHA
 • Gebrek aan controle voor dieet- en leefstijlfactoren
 • Incidenteel gebruik bij mannen met normale spermaparameters bij de basislijn
 • Genetische verschillen die de individuele respons beïnvloeden

Goed gecontroleerde studies met voldoende hoge doses gezuiverde EPA/DHA bij mannen met een slechte spermakwaliteit kunnen helpen om de ware doeltreffendheid van omega-3 voor het verbeteren van sperma te verduidelijken.

Zijn er risico's verbonden aan een hoge dosis Omega-3 voor sperma?

Proeven bij mensen tonen aan dat doses tot 3 gram gecombineerde EPA/DHA per dag veilig zijn voor het ondersteunen van de gezondheid van sperma en gunstig lijken te zijn.

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

 • Visachtige nasmaak
 • Maagdarmklachten
 • Losse ontlasting

Deze zijn meestal mild en verdwijnen vaak als u ze blijft gebruiken. Visolie tijdens de maaltijd innemen en beginnen met een lage dosering helpt spijsverteringsproblemen tot een minimum te beperken.

Bovendien kunnen omega-3 het risico op bloedingen verhogen bij een zeer hoge inname van meer dan 3 gram per dag uit supplementen. Dit is waarschijnlijk alleen een probleem voor mensen die al bloedverdunners gebruiken of stollingsstoornissen hebben.

Voor verder gezonde mannen worden omega-3 veilig geacht voor het optimaliseren van de vruchtbaarheid. Toch is het verstandig om uw arts te raadplegen over het gebruik als u een conceptie plant.

Optimale Omega-3 inname voor mannelijke vruchtbaarheid

Menselijke studies gebruiken verschillende doses omega-3, waardoor specifieke vruchtbaarheidsaanbevelingen moeilijk zijn. Algemene richtlijnen zijn onder andere:

 • Minimale effectieve dosis - 500 mg EPA/DHA per dag
 • Matige dosis - 1000-2000 mg EPA/DHA per dag
 • Therapeutische dosis - Tot 3000 mg EPA/DHA per dag

Om de vruchtbaarheidsvoordelen voor mannen te maximaliseren, lijkt een omega-3-supplement dat dagelijks minstens 2000 mg gecombineerde EPA/DHA levert en minstens 3 maanden lang wordt ingenomen, het meest effectief.

Kies altijd een olie van hoge kwaliteit die op zuiverheid is gecontroleerd. Let ook op een verhouding EPA:DHA van minstens 2:1.

Levensstijlfactoren zijn ook belangrijk voor de gezondheid van sperma

Naast omega-3 moeten gezonde levensstijlstrategieën deel uitmaken van elk plan om de vruchtbaarheid van de man te optimaliseren, zoals:

Vermijd tabak - Roken is giftig voor sperma en vermindert het aantal en de beweeglijkheid.

Minimaliseer alcohol - Zware alcoholinname verlaagt testosteron en schaadt de spermaproductie.

Word actief - Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het testosteronniveau en de doorbloeding van de geslachtsorganen.

Overgewicht verliezen - Obesitas heeft een negatieve invloed op sperma en testosteron.

Verminder stress - Hoge niveaus van stresshormonen schaden de vruchtbaarheid. Oefen ontspanningstechnieken.

Draag los ondergoed - Strakke shorts verhogen de testiculaire temperatuur, waardoor de spermaproductie afneemt.

Zorg voor voldoende vitamine D - Voldoende vitamine D-spiegels zijn gekoppeld aan een betere spermakwaliteit.

Beperk toxische blootstelling - Vermijd recreatieve drugs, overmatige medicatie en milieutoxines die het sperma beschadigen.

Een gezond dieet en een actieve levensstijl vormen de basis. Omega-3 kan vanuit deze gezonde basis extra vruchtbaarheidsvoordelen bieden.

Is omega-3 goed voor sperma? Conclusie

Samengevat blijkt uit steeds meer onderzoek dat omega-3 vetzuursupplementen de kwaliteit, kwantiteit, beweeglijkheid en vruchtbaarheid van sperma bij mannen kunnen verbeteren.

Niet alle onderzoeken tonen duidelijke voordelen aan. Omega-3 lijkt echter het meest effectief voor het verhogen van het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid - twee belangrijke factoren voor de vruchtbaarheid van de man.

Voor mannen met slechte spermaparameters wordt aanbevolen om gedurende minstens 3 maanden dagelijks 2000-3000 mg gecombineerde EPA- en DHA-omega-3 in te nemen.

Omega-3 is veilig, natuurlijk en betaalbaar. In combinatie met een gezond dieet en een gezonde levensstijl bieden ze een verstandige adjuvante therapie om de vruchtbaarheid van de man te optimaliseren en de kans op conceptie te verbeteren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/